Autors Tēma: Vai vienā ģimenē?  (Lasīts 3221 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Ezme

Vai vienā ģimenē?
« : 2016. gada 03. augusts, 13:17:16 »
Dzīvojos jau mūža otrajā pusē, tāpat arī mana māsa,kas ir pārs gadus vecāka. Esam vienu vecāku bērni, auguši vienā ģimenē, tātad bērnība - jaunība vadīta kopīgos apstākļos. Pārcilājot dažādas bērnības atmiņas -rodas iespaids, ka esam augušas katra citā ģimenē. Mums katrai atmiņas par vecākiem, mājas kārtību,izdarībām ir pilnīgi atšķirīgas.Ja māsa bērnību atceras kā dažādu pienākumu rindu, tad man bērnība saistās ar pilnīgu brīvību - varēju dzīvoties kur un kā gribēju, neviens nelikās ne zinis.
Audzinātas jau tikām vienādi, nebija nekādu atšķirību. Mājā dažādi darbiņi tika uzdalīti vienādi, nekādas lutināšanas nebija.
Arī vecākus (kuri nu jau viņsaulē) atceramies katra pilnīgi dažādi, it kā viņi nebūtu abām kopīgi.... kaut vecāki abām vieni un tie paši.
Tādas pārdomas man radās, ka vienādas padarīšanas katrs varam uztvert un atminēties pilnīgi atšķirīgi.
Kā jums ar tādu uztveršanas dažādību?
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 03. augusts, 15:26:41 no pitons »

Atslēdzies reno

Re: Vai vienā ģimenē?
« Atbilde #1 : 2016. gada 03. augusts, 13:20:40 »
Atslēgas vārds -tu esi JAUNĀKĀ māsa

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2016. gada 03. augusts, 13:22:12 »
Vēl jau paši cilvēki ir dažādi. Ja mana māsa saka, ka mamma bijusi valdonīga, tad es brīnos un raustu plecus

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2016. gada 03. augusts, 13:37:06 »
Es esmu vienīgais bērns. Bet maniem trim ir atšķirīgas atmiņas jau tagad.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #4 : 2016. gada 03. augusts, 13:42:35 »
Katrs jau mēs redzam un uztveram pa savam. Kā tajā teicienā par glāzi - kas vienam pa pusei pilna, otram pustukša.
Un reizēm var tikai pabrīnīties, cik atšķirīgi ir vienu vecāku bērni.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2016. gada 03. augusts, 13:47:12 »
Nekas, nekas nekad nav vienādi.
Bērni netiek audzināti vienādi, jo vienā upē divreiz iebrist nevar.
Vecāki paši nestāv uz vietas un mainās, gūst pieredzi.
Bērnu raksturi, emocionālie tipi, temperamenti, uztvere  arī dažāda,
tā ka vienādi audzināt neiespējami.
Ko viens uztver komiski, otrs traģiski. Kas vienu aizrauj, otram liek žāvāties.
Ģimenes pamatvērtības - jā, tās var būt vienādas,
bet skatījums uz pasauli vienalga katram būs savs.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #6 : 2016. gada 03. augusts, 14:20:29 »
Neattiecas vecaaki pret beerniem vienaadi... pashi beerni ar ir dazhaadi...

Nez vai ir daudz jaunaako beernu, kuriem "uzgruuzti" vecaakie... otraadi gan ir gandriiz ikdiena... vot i vienam pienaakumi, otram lafa... vb ar aizvainojuma pieshprici, ka lielais negrib ar sho njemties...

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #7 : 2016. gada 03. augusts, 14:23:08 »
Es gan vecākā māsa. Īsi izteikšu savas pārdomas. No vecākā bērna tomēr, it īpaši, ja gadu starpība lielāka, vecāki parasti prasa lielāku atbildību, arī par jaunāko. Un tad pilnīgi var būt, ka kopējs pasākums, kas mazajam ļoti patika, lielajam bija darāms darbiņš, "ko vecāki lika darīt kopā ar mazo".
Vēl interesanti, ka, dzīvojot bērnībā kopā, es daudz ko tomēr ieguvu "ar vecākās māsas tiesībām", bez īpašas piepūles, bet mazajai māsai nācās sevi pierādīt... Tā nu patlaban esmu vairāk kompromisu meklējoša, ne tik ''ļoti pastāvoša par savām tiesībām', ja nācās par to pacīnieties, bet māsa ir ar daudz lielākām "caursišanas spējām".

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #8 : 2016. gada 03. augusts, 14:37:17 »
Man preteeji- maasa visu dabuuja vieglaak, a skolaa vsp brauca cauri uz maniem lauriem...

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #9 : 2016. gada 03. augusts, 14:42:32 »
Manējai nācās pierādīt, ka viņa ir tikpat laba vai pat labāka...

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #10 : 2016. gada 03. augusts, 15:02:10 »
Nu mūs ar māsu reāli audzināja vecmamma, kas tolaik nestrādāja, tā ka gluži daudz uzgrūsta vecākajai māsai es nebiju. Un man liekas, ka mēs bijām tik dažādas, ka skolā pat reti kurš zināja, ka esam māsas.
Tātad pie bērnu rakstura, attieksmes veidošanās - lielākā nozīme iedzimtībai? Nevis ģimenes apstākļiem, kā parasti tiek uzsvērts -audzināšana ģimenē dod pamatu turpmākai rakstura veidošanai.
Jo-kā skatos tā dažādā uztveršana te teju visiem.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 03. augusts, 15:21:11 no pitons »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2016. gada 03. augusts, 15:29:18 »
Man jau šķiet, tas šodienas skats un atmiņas raksturo to,
kā bērns juties ģimenē - laimigs vai ne, saprasts vai ne, novērtēts vai kā citādi.
Kāda vec.āku līdz galam neiedziļināšanās jau tur spīd cauri.
Bet vecāki jau arī mācās ar katru bērnu, neviens jau nav ideāls un perfekts.
Kaut kāda sāpe māsai bijusi.

Bet vispār vecākais bērns ir vienīgais, kurš baudījis nedalītu
vecāku uzmanību un mīlestību.
Varbūt tā arī nav spējis pieņemt un samierināties, ka ar kādu jādalās...
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 03. augusts, 15:35:35 no tuk »

Atslēdzies ragana

« Atbilde #12 : 2016. gada 03. augusts, 15:43:57 »
Dzīvojos jau mūža otrajā pusē, tāpat arī mana māsa,kas ir pārs gadus vecāka. Esam vienu vecāku bērni, auguši vienā ģimenē, tātad bērnība - jaunība vadīta kopīgos apstākļos. Pārcilājot dažādas bērnības atmiņas -rodas iespaids, ka esam augušas katra citā ģimenē. Mums katrai atmiņas par vecākiem, mājas kārtību,izdarībām ir pilnīgi atšķirīgas.Ja māsa bērnību atceras kā dažādu pienākumu rindu, tad man bērnība saistās ar pilnīgu brīvību - varēju dzīvoties kur un kā gribēju, neviens nelikās ne zinis.
Audzinātas jau tikām vienādi, nebija nekādu atšķirību. Mājā dažādi darbiņi tika uzdalīti vienādi, nekādas lutināšanas nebija.
Arī vecākus (kuri nu jau viņsaulē) atceramies katra pilnīgi dažādi, it kā viņi nebūtu abām kopīgi.... kaut vecāki abām vieni un tie paši.
Tādas pārdomas man radās, ka vienādas padarīšanas katrs varam uztvert un atminēties pilnīgi atšķirīgi.
Kā jums ar tādu uztveršanas dažādību?
:) Vēl nesen ar māsu runājām par šo tēmu - mans secinājums bija, ka mums ir bijuši katrai savi vecāki, vecmammas un arī māja katrai sava. Mūsu atmiņas un sajūtas par tām dienām ir divu gandrīz nekādi nesaistītu cilvēku pieredze.
Atliek tikai kārtējo reizi secināt, ka mēs jau piedzimstam ar savu "personīgo komplektiņu" un audzināšanai tur ir stipri pakārtota nozīme.

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #13 : 2016. gada 03. augusts, 15:55:58 »
Runājot par dažādo skatījumu uz vienu notikumu, vienmēr nāk prātā Regīnas Ezeras 5 stāstu krājums "Pie klusiem ūdeņiem", par atvaļinājumu pie ezera, ko atstāsta 5 dažādas sievietes...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2016. gada 03. augusts, 16:21:18 »
Man preteeji- maasa visu dabuuja vieglaak, a skolaa vsp brauca cauri uz maniem lauriem...

gluži kā mans jaunākais brālis...