Autors Tēma: Gavēņa čebureki  (Lasīts 5180 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Gavēņa čebureki
« : 2014. gada 24. oktobris, 08:38:09 »
Vakar vājuma brīdī apsolījos pagatavot. Recepte, protams, nozaudēta (vienreiz mūžā ko tādu biju taisījusi). Iegūglējot, parādās ne tikai tradicionālais milti+sāls+eļļa+vārošs ūdens, bet arī plus šņabis un ola, plus alus un vēl variācijas.
Īsāk sakot, meklēju pārbaudītu recepti - padalieties, ja ir, plz!

viesmiiliigs

• Viesi
Re: čebureki
« Atbilde #1 : 2014. gada 24. oktobris, 08:42:01 »
Esmu pieglabājusi Tantes recepti. Tiesa, taisījusi neesmu :)
Gavēņa čebureki
Mīkla
Aptuveni 12 čeburekiem
 700 g miltu
1 glāze augu eļļas
¼ tējk. maltu melno piparu
500 ml silta ūdens

Sēņu pildījums
Aptuveni 6 čeburekiem
Gatavošanas laiks – 15 minūtes
 500 g brūno šampinjonu vai portobello
1 liels sīpols
¼ tējkarotes maltu melno piparu
20 ml eļļas

Burkānu pildījums
Aptuveni 6 čeburekiem
Gatavošanas laiks – 15 minūtes

500 g burkānu
2 sīpoli
2 daiviņas ķiploka
30 ml eļļas

Cepšanai

100-150 ml augu eļļas

Sēnes nomazgā un ļoti smalki sasmalcini ar nazi (var arī izmalt caur gaļas mašīnu). Sīpolu sasmalcini. Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus līdz zeltainumam. Pievieno sasmalcinātās sēnes, piparus un sāli pēc garšas. Periodiski apmaisot cep uz vidējas uguns bez vāka 10 minūtes, kamēr sēnes gatavas. Atliec gatavo pildījumu malā, lai nedaudz atdziest.

Burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves, uzkaisi nedaudz sāls un samaisi. Sīpolus sasmalcini, ķiplokus izspied caur ķiploku spiedi. Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus līdz zeltainumam. Pievieno burkānus un uz vidēji lielas uguns nepārtraukti maisot cep tos 7-9 minūtes. Nogriez uguni mazāku, pievieno izspiestos ķiplokus un apmaisot cep vēl 1-2 minūtes. Noliec pildījumu malā, lai padziest, kamēr gatavo mīklu.

Iesijā bļodā miltus. Pievieno sāli un maltus piparus. Samaisi un izveido vidū bedrīti, kurā ielej eļļu. Ar vienu roku lej vienmērīgā strūkliņā miltos siltu (bet ne karstu!) ūdeni, ar otru roku nepārtraukti maisi mīklu. Kad viss ūdens ieliets, ar abām rokām intensīvi mīci mīklu vismaz 5 minūtes, kamēr mīkla ir viendabīga un elastīga.

Mīklas dēli apkaisi ar ļoti plānu miltu kārtu. Ņem daļu mīklas, rokās izplāti kā plāceni un liec to uz dēļa. Ar mīklas rulli izrullē mīklu 3 mm biezumā. Ar bļodiņas vai neliela šķīvīša palīdzību izgriez no mīklas 20 cm diametra apaļus plāceņus. Katru plāceni vēlreiz nedaudz parullē, lai mīkla kļūst 2 mm plāna. Uz vienas plāceņa malas, atstājot brīvu 1 cm no visām pusēm, liec pildījumu, kuram pāri pārklāj otru plāceņa malu tā, lai apakšējā mala ir 3-5 mm redzama. Pārloki apakšējo malu pāri virsējai, stingri saspied un ar pirkstiem piespiežot izveido uz malas „pīnīti”.

Sakarsē uz pannas 100 ml eļļas. Katru čebureku no abām pusēm vairākkārtīgi sadursti ar dakšiņu. Liec čeburekus karstā eļļā uz cep uz mērenas uguns apgriežot katru pusi 2 – 3 minūtes, kamēr čebureki zeltaini. Pēc vajadzības pielej pannā klāt eļļu, cepjot nākamos čeburekus.

Pasniedz čeburekus siltus, kā atsevišķu ēdienu vai kā uzkodu pie veģetārām zupām. Izceptus čeburekus var uzglabāt saldētavā un atsildīt mikroviļņu krāsnī.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2014. gada 24. oktobris, 08:53:18 »
Paldies! Mīklu nevajag "nogatavināt" stundu vai vairāk, kā krievu receptes iesaka?

daddy

• Viesi
« Atbilde #3 : 2014. gada 24. oktobris, 09:45:43 »
sievietes... čeburekos galvenais ir GAĻA! :))
fotoreceptēs ir ok, vienmēr izdodas :)  http://www.fotoreceptes.lv/cebureks.html

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #4 : 2014. gada 24. oktobris, 09:52:52 »
Oi, šitais izskatās labs! Kad šitā aparskat, tad sāku atcerēties, ka kārtainajai mīklai arī vodka bija jālej klāt, lai aiziet smuki kārtās, kad cep,

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #5 : 2014. gada 24. oktobris, 09:52:52 »
Gaļa, protams gaļa, neies jau gavēni rīkot :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2014. gada 24. oktobris, 09:54:23 »
Tikai NC varētu precizēt, cik ir "šļurciņa" alkohola :)

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #7 : 2014. gada 24. oktobris, 10:01:34 »
Tik, cik nav žēl + vēl palicis butelē :)

Jā, tā ir lieta, kas man NC receptēs nepatīk - nosacītās mērvienības :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #8 : 2014. gada 24. oktobris, 10:14:42 »
Ā, ieraudzīju citā teikumā. Šļurciņa= kādas 2 ēdamkarotes :)

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #9 : 2014. gada 24. oktobris, 11:11:16 »
Ja par mīklas atpūtināšanu - imho, tā ir vajadzīga, lai glutēns drusku "atslābst" un cepot mīkla pārāk nesaraujas.

Vēl jāņem vērā, ka nedrīkst vispirms sajaukt eļļu ar miltiem un tad ar ūdeni, nekas nesanāks - ir vienmērīgi jāizjauc eļļa un siltais ūdens. Es tā reiz sabojāju Tantes receptes strūdeli, kas bija ar augu eļļu; sanāka eļļainas mīklas pikucis, kam ūdens neķērās klāt :) Fotoreceptes.lv metode izskatās diezgan droša.

Ja gribas ko pīrāgveidīgu, bet negribas noņemties ar vārīšanu eļļā, tad šī ir ļoti laba recepte, esmu vairākkārt gatavojusi http://www.joepastry.com/category/pastry/cornish-pasties/
Jāpiebilst, ka tā maliņu salipināšana pīnītē vai volāniņā ir sasodīti grūta, man ne reizi nav tā īsti smuki izdevies.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2014. gada 24. oktobris, 11:14:18 »
Ja gribas ko pīrāgveidīgu, bet negribas noņemties ar vārīšanu eļļā, tad šī ir ļoti laba recepte, esmu vairākkārt gatavojusi http://www.joepastry.com/category/pastry/cornish-pasties/

Klau, baigi smuki! Bet pēc kā garšo?

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #11 : 2014. gada 24. oktobris, 12:13:21 »
Garšo labi; kā jau gaļas pīrāgs kraukšķīgā garoziņā :) Es liku iekšā jērgaļu un attiecīgas garšvielas.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #12 : 2014. gada 24. oktobris, 12:16:24 »
Tev jau valsts valodā iztulkots ar LV mērvienībām nebūs, vai ne? Baidos, ka savā kulinārajā analfabētismā varu visu meistarīgi saputrot..

daddy

• Viesi
« Atbilde #13 : 2014. gada 24. oktobris, 14:25:29 »
fotoreceptēs aizgūst IDEJAS nevis precīzas receptes... tur viņu spēks! :)
patiesībā jau es neiztekšos, kurās grūti pieejamās vietās vajadzētu "parastās" receptēs minētās tējkarotes un ēdamkarores un glāzes iebāzt... labi, ja rakstītu 1... bet uzraksta 10 ēk. etiķa...a ir starpība 150 vai 200ml...

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #14 : 2014. gada 24. oktobris, 14:52:43 »
patiesībā jau es neiztekšos, kurās grūti pieejamās vietās vajadzētu "parastās" receptēs minētās tējkarotes un ēdamkarores un glāzes iebāzt... labi, ja rakstītu 1... bet uzraksta 10 ēk. etiķa...a ir starpība 150 vai 200ml...

Man ir mērkarošu komplekts, un vismaz no uzticamiem avotiem iegūtās receptēs es viņas droši izmantoju. Salīdzinot ar "parastām" karotēm varu teikt, ka ar tām parasti iemēru mazāk.
Visādas receptes no sērijas "liek uzkarsētā krāsnī un cep, kamēr mīksts" cenšos neizmantot, jo konditoreja tomēr ir precīza nozare :)