Autors Tēma: Nejaušība vai likumsakarība?  (Lasīts 3506 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Broms

Nejaušība vai likumsakarība?
« : 2016. gada 15. oktobris, 01:15:43 »
Pārdomas sarosījās no vairāku tēmu kopsavilkuma un pretnostatījumiem.
Atļaušos apgalvot  ka ikvienam no mums ir nācies dzirdēt vai pat piedzīvot situāciju, kuras /ne/labvēlīgais iznākums ir pateicoties..kam? Vai notikumu gaitu bija iespējams mainīt? .... un šeit parasti ir virkne notikumu "pirms".. Ja tas būt noticis vēlāk, ja cita, it kā nesaistīta darbība, /ne/būtu notikusi vispār vai sekundi vēlāk, ja tā persona stresa brīdī būtu rīkojusies citādāk... Reizēm notikumu virkne ietekmē pārsistu pieri, citreiz dzīvi un arī dzīvību...
Nonivelējot - cik un vai mēs spējam ietekmēt savu šodienas individuālo un personīgo situāciju?
Jā, mēs pieņemam lēmumus mācīties, mainīt skolas, darbus un laulības!/un tādā veidā ietekmējot citu cilvēku dzīvi. Tauriņa efekts/
Bet kas ir šo lēmumu pamatā? Kas mums liek pieņemt tieši tādu, bet ne citādāku lēmumu? Niansēs.
Visa pamatā ir iepriekšējā pieredze, zināšanas un izglītība.
Jebkuru lēmumu mēs pieņemam balstoties uz šiem 3 "vaļiem".
Kaut saknē tas būtībā ir fufelis, jo katru nākošo izvēli /audzināšana->izglītība->zināšanas=pieredze=lēmumi/ mēs pieņemam pateicoties iepriekšējai.
Katra izvēle, kuru mēs paņemam ir vienīgā pareizā, jo balstoties uz visiem faktoriem mums nav variantu izlemt ko citu.
Kā vecāki mūs audzināja, tā mēs dzīvojam. Un kā viņu vecvecvecvec...  - tā mēs..
Uzlieku ķiveri un saku tā: hvz, tas ir  :sarcasm:  vai  :wtf:

Un kāpēc es šo uzrakstīju un nospiedu "nosūtīt"?
Kā tur bij` ar to karmu?
 :)
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 15. oktobris, 09:13:07 no Camma »

Atslēdzies mellene88

Re: Nejaušība vai likumsakarība?
« Atbilde #1 : 2016. gada 15. oktobris, 03:56:26 »
Nu gan Jums te tēmas panesušās pēdējā laikā  ;) :scratch:

bet nujā  :rofl: cits ātrāk, cits vēlāk .... :smoker:

Maniem vaļiem gan ir citi vārdi :)

p.s bet vispar es nesapratu vai tas bija jautājums, pieņēmums, vai apgalvojums  :scratch:

nu šis:

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Broms

« Atbilde #2 : 2016. gada 15. oktobris, 04:02:27 »
p.s bet vispar es nesapratu vai tas bija jautājums, pieņēmums, vai apgalvojums  :scratch:

nu šis:

Gribētos domāt ka uz pieredzi balstīts apgalvojums, bet laiks čukst ka tas tomēr pieņēmums :)

Atslēdzies dip

« Atbilde #3 : 2016. gada 15. oktobris, 08:04:00 »
Ar līdzīgu jautājumu es nodarbinu savas smadzenes 3 mēnešus - ja es toreiz būtu darījusi tā, bet vēl citreiz tā, un nebūtu darījusi šitā,  tad nebūtu noticis tas... utt. Un tā tik pa apli.

Vai mēs spējam ietekmēt savu šodienas personīgo situāciju (c)? Izvēles iespējas. Laikam spējam ietekmēt. Bet varbūt tas ir tā kā iet uz punktu C. Var pa taisno, bet var apkārtceļos. Galu galā nonāksi paredzētajā punktā.

Bet vispār es nezinu. Un varbūt tas ir labāk:)

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #4 : 2016. gada 15. oktobris, 08:25:16 »

Katra izvēle, kuru mēs paņemam ir vienīgā pareizā, jo balstoties uz visiem faktoriem mums nav variantu izlemt ko citu.
Kā vecāki mūs audzināja, tā mēs dzīvojam. Un kā viņu vecvecvecvec... 

Ei nu ei...

Varianti vienmēr ir vairāki, un tas, kuru izvēlamies, ir vienkārši variants, ko izvēlamies, nevis vienīgais pareizais.

Par audzināšanu (it īpaši ar savu piemēru) - nepavisam nepiekrītu. Dažkārt audzināmajam pietiek saprāta redzēt, ka tiešī tā NAV jādzīvo un jārīkojas.

Un beigu galā  - pieaudzis cilvēks drīkst un ir spējīgs pats sevi audzināt...

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2016. gada 15. oktobris, 08:40:16 »
Arī tas uz to pašu audzināšanu attiecas -poitīvais, negatīvais, neitrālais piemērs. Pieaugušais sevi audzina, izejot no iepriekšējās pieredzes. Tātad viss ir atkarīgs no spējas un inteliģences analizēt un saprast bijušo un modelēt sekas.

Skaisti skan, bet tā jau neizdodas.  :thinking: Par impulsīvajām rīcībām mēs pēc tam apceram -ja nu es būtu tomēr darījis citādi...

Vēl, ar gadiem pēšņi jūti, ka izdaries tieši tāpat, kā pirms gadiem nosodītais vecāks

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #6 : 2016. gada 15. oktobris, 08:43:36 »
Jā, nu, šeit jāsaka, ka ticīgajiem šajā jautājumā ir lielas priekšrocības, - viņiem viss ir skaidrs un galva nav jālauza. Taisnību sakot, ir gana daudz lietu, kuras cilvēkam nav ne jāzina, ne jāvar ietekmēt.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2016. gada 15. oktobris, 08:55:17 »
To Galapunktu jau mēs visi sasniedzam, jautājums vienīgi, pa kādu ceļu

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2016. gada 15. oktobris, 09:07:50 »
Un kāda jēga kaisīt pelnus uz galvas "ja es būtu izdarījis citādi"? Nu nebūtu izdarījis citādi, nebūtu, jo izdarīji tikai tā, kā varēji izdarīt. Un basta.

Rīcību ļoooti bieži nenosaka vis  "iepriekšējā pieredze, zināšanas un izglītība", bet hrens zina, kas.
Ja, iedegoties zaļajam, visas 3 + 3 joslas sāk braukt, manai pieredzei, zināšanām un izglītībai bija jādod signāls "braukt!". Bet es nebraucu, lai gan parasti, esot pie krusta pirmā, ieminu grīdā un aizeju ar kaucošajiem, un nē, nebiju aizdomājusies, nemeklēju kaut ko somā un redzēju, ka iedegas zaļais.
Pēc 2 sekundēm krustojumu šķērsoja fūre - pie sarkanā. Skvīīīīīīī. Skvīīīīīīīīīī. Buc. Buc. Buc.
Pie mana parastā "iepriekšējās pieredzes, zināšanu un izglītības" vadītā braukšanas stila man bija jāatrodas fūrei pie purna ar BUC sānsitienā! Ak, jā, tad viens cits nebūtu ielicies fūrē, bet aizgājis gar purnu man gar sānu.

Tādu piemēru ir daudz tikai manā dzīvē vien.

Nu un kas tad to nosaka?
Nē, es nevelku uz "aleluja, lai slavēts die's, jāaizdedz svecīte un jāapmeklē dievkalpojumi cītīgāk".
Bet ne visu rīcību nosaka pieredze, prakse un zināšanas.

Šī pasaule nav vienkārša trīsdimensiju kastīte. Es nezinu, kā viss ir uzbūvēts, bet neredzu jēgu noliegt to, kas ir acīmredzams, kaut arī nav izskaidrojams ar Eiklīda ģeometriju un augstāko matemātiku. Un tavu rīcību nosaka arī pārējās paralēlās pasaules un to ietekme tikpat vai vairāk, nekā primitīvais vecāku piemērs.

Starp citu, par "Kā vecāki mūs audzināja, tā mēs dzīvojam. Un kā viņu vecvecvecvec...  - tā mēs.. "atļauj pasmīnēt. Ja tā būtu, tad mēs joprojām tupētu alās un apsūkātu apskretušus kaulus un piestrēbtu sievu salasīto ogu un sakņu virumu.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Broms

« Atbilde #9 : 2016. gada 15. oktobris, 09:16:25 »
Varianti vienmēr ir vairāki, un tas, kuru izvēlamies, ir vienkārši variants, ko izvēlamies, nevis vienīgais pareizais.
Protams, ka varianti vienmēr ir vairāki. Bet uz kā tiek balstīta izvēle izvēloties vienu konkrētu variantu?

Atslēdzies dip

« Atbilde #10 : 2016. gada 15. oktobris, 09:24:58 »
Protams, ka varianti vienmēr ir vairāki. Bet uz kā tiek balstīta izvēle izvēloties vienu konkrētu variantu?

Kā tiek balstīta izvēle? Nepārredzot laukumu. Šajā bridī šķiet, ka šī izvēle ir pareizā. Jo tiek apsvērti 3 soļi uz priekšu - tad būs tā, tā un tā. Bet starp to un to ir čum čumī varinatu. Kuri atkal ietekmē. Un nekad jau tā īsti nevar zināt, vai izvēle ir pareizā. Man bieži ir gadījies - izdaru izvēli. Ak šausmas, izrādās nepareizi. Paiet laiks (gadi) - un izrādās labi vien bija. Bet vispār - interesnti:)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #11 : 2016. gada 15. oktobris, 09:27:05 »

Tu šobrīd tausti ziloņa asti - jo tālāk rokas nesniedzas - un mēģini rakstīt  disertāciju par ziloņa vizuālo, fizioloģisko un garīgo būtību, izejot no astes parametriem.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2016. gada 15. oktobris, 09:35:07 »
“Nejaušība vai likumsakarība“, reizēm nav nejaušība. Ir veiksme. ;)

Atslēdzies Broms

« Atbilde #13 : 2016. gada 15. oktobris, 09:46:27 »
Tu šobrīd tausti ziloņa asti - jo tālāk rokas nesniedzas - un mēģini rakstīt  disertāciju par ziloņa vizuālo, fizioloģisko un garīgo būtību, izejot no astes parametriem.
Bet par to jau tēma! Bez iepriekšējas pieredzes Tu pat nenojautīsi par ziloņa eksistenci.
Tak saku - jebkurā izvēles situācijā izvēlētais variants ir balstīts uz jebkādu iepriekšēju pieredzi. Tb, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, cita varianta pieņemšana nav iespējama. Fiksā SVOT analīze un lēmums rokā. protams, ir visādi paralēlie faktori, bet ne par to stāsts.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #14 : 2016. gada 15. oktobris, 09:47:07 »

Šodien esmu īgna, jo kaķis neļāva gulēt, galva sāp, visa pasaule kaitina, un ja būtu jāpieņem lēmums, izvēlētos ko vienu. Bet rīt - iešu no rīta pa ielu, saulīte spīdēs, putniņi čivinās, jaunās kurpes skaistas, pa ceļam kāds pateiks komplimentu, būšu lieliskā omā, un pieņemtu pavisam citu lēmumu.

kā Tev šāds scenārijs?

Un tādus es varu sarakstīt desmitiem...

Tauriņa efekts...