Autors Tēma: Ģimenes arhīvi -senču stāsti un foto  (Lasīts 3998 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Ģimenes arhīvi -senču stāsti un foto
« : 2016. gada 18. oktobris, 10:16:41 »
No tēva mammas puses -jūrnieku, kuģu īpašnieku dzimta.
Vecvectēvam vienīgais dēls un mantinieks iet bojā 16 g.v. kā junga, krāsojot kuģa korpusu, Pēterburgā iekrīt upē un noslīkst.
Kara (I) laikā daži kuģi ir palikuši D-amerikā, tie kuģo un pelna , bet koka burenieku laiks ir pagājis. 20. gados ir palicis viens kuģis "Censons", bet vecvectēvs vairs jūrā neiet un kapteinis ir capt. Dunkel. no Uguņciema

Kuģis iet bojā ejot cauri Skagerakam vētrainā laikā, kad DUMJAIS KAPTEINIS DUNKELS aizgājis gulēt, pie stūres atstājot nepieredzējušu palīgu.
Kad pienākusi telegramma, ka kuģis pagalam, bet visi dzīvi, Dunkeļa mamma izsaukusies -diez vai viņš paņēma to jauno dūnu spilvenu, ko es iedevu līdzi!

D..ais kapt. Dunkels atdusas Dieva mierā Uguņciema kapos, skaists piemineklis
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 18. oktobris, 11:04:23 no Luīze »

Atslēdzies Spārka

Re: Ģimenes arhīvi -senču stāsti un foto
« Atbilde #1 : 2016. gada 18. oktobris, 10:52:50 »
Jaunāku gadagājumu mirkļi.
Vecmāmiņas stāstīts:
 Tēvam (attēls pa kreisi) mazotnē, protams, ar nažiem spēlēties bijis noliegts. Reiz gadījies pirkstu sagriezt, skrien pie mammas raudādams. - Pēterīt, kā tad tu sagriezies? - Ar kajoti, mamm, ar kajoti!
Personīga atmiņa:
Es līdzīgā vecumā vēroju savas raibās zeķītes. Nu ļoti glīti būtu nelieli robiņi! Izgriežu ornamentus. Uz mammas jautājumu, kāpēc zeķes sagriezu, atbildu: Mamm, es skrēju ar šķērēm rokās, paklupu un tie caurumiņi izgriezās!

Tikko, bildes pārcilājot, man tās epizodes sabīdījās paralēli :) Ābols no ābeles...

[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2016. gada 18. oktobris, 11:07:15 »
ak dies , Spārka, ja tā kleitiņa ir no sarkana zīda (jeb krepdešīna, tāda bišķi kā mezgliņiem, nevis gluda) -man arī tāda bija!

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2016. gada 18. oktobris, 11:14:30 »
:)

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #4 : 2016. gada 19. oktobris, 13:03:29 »
Kaut kur jau esmu šo rakstījusi (manuprāt, bet ne šeit).
19. gs. vidus, muižiņā Latgales pusē par kučieri strādā jauns, smuks latviešu puisis. Kādā dienā netālu no muižas apmetas čigānu tabors un uz muižu par kalponi atnāk strādat jauna, smuka čigānmeitene. Jaunieši ieskatās viens otrā, mīlestība, ja ne no pirmā skatiena, tad no otrā :) Vecāki, protams, pret šādām attiecībām, bet ko nu jauniem padarīsi, iespītējas un viss. Apprecas (baznīcas grāmatā ir ieraksts). Piedzimst viņiem dēls, smuks puika. Un te laimīgais stāsts beidzas. Nobeigums nav skaidri zināms, jo pastāv divas versijas, pierādīt nevar nevienu no tām:
1) vecvecāki no vīra puses nespēj paciest čigānieti par vedeklu, atņem mazdēlu un abus jaunos padzen, lai šie iet, kur acis rāda.
2) jaunie paši nespēj izturēt naidu no vecās paaudzes puses, atstāj dēlu vecvecākiem un paši aizbēg kopā ar čigānu taboru.

Lai nu kā, bērnu izaudzina vecvecāki, un kopš tā laika visas sievietes mūsu dzimtā ir ar tumšiem, gandrīz melniem matiem, nedaudz īpatnējiem sejas vaibstiem un ārkārtīgi spēcīgi attīstītu intuīciju (ir arī šādas tādas citas spējas, bet to sapratīs ne visi, tāpēc lai nu paliek).

Un, jā, tas ir manu vecvecvecvecāku (no mātes puses) (ne)laimīgais mīlas stāsts :)

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #5 : 2016. gada 19. oktobris, 13:12:12 »
nu pag Kikamor  :scratch: mēģinu iedziļināties...cik paaudzes atpakalj tad tas sanāk? 19.gs vidus? un muižiņa Latgalē :confused:
tad sanāk ,ka tu esi tā mazdēla pēctece ar tumšajiem matiem un par pašiem vecaakiem(nu to jauno pari) ziņu nekādu vairāk nav?
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #6 : 2016. gada 19. oktobris, 13:31:15 »
Ui, Mellen, es tā rēķināju, ka es tagad sanāku 5. paaudze (?) kopš tā laika (bet es varu kļūdīties, matemātika nav mana stiprā puse, tad jābrauc pie vecākiem, mums kaut kur viss pa gadiem ir pierakstīts, kas, kad un kur, bija pat kopija no baznīcas grāmatas :)  ). Un, jā, es esmu mazdēla pēctece un par jaunajiem nekas tālāk nav zināms - vienkārši pazuda. Nu jau neviens nevar pateikt iemeslu, kāpēc, ir tikai versijas.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2016. gada 19. oktobris, 17:07:09 »
2. versija vairāk kā neticama. Čigāni vispār ne īpaši cieš svešos. Ies nu pieņemt svešu balto. Precas viņi savā starpā, ja kāds izprecas uz malu, nekādas cieņas nav. Savus bērnus viņi vāc centīgi, lai arī izskatās pa roku galam. Un tagad čigāni pieņems svešu balto, ko apprecējusi čigāniete, turklāt pāris ir pametis savu bērnu? Piedodiet, neticu.
Ja viņi abi "aizgāja pasaulē", tad kāpēc mātei bērnu atstāt pie nīstošas vecāsmātes? Neticu.

Tad drīzāk ticama ir pirmā versija, kad ar draudiem novākt sīko pāris ir izēsts - bērnu neatdošu, vai nu vācieties, vai noslīcināšu akā un tāpat dabūsiet aiziet.

Bet vēsture ar noslēpumu... :)
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2016. gada 19. oktobris, 17:47:14 »
Var taču būt visādas versijas -aiziet un domā, ka pēc laika varēs bērnu ņemt pie sevis. Bet kaut kas notiek un vairs neatgriežas. Skumjš stāsts

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2016. gada 19. oktobris, 18:33:46 »
...ak, nu gluži kā Romeo un Džuljeta.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #10 : 2016. gada 19. oktobris, 19:27:23 »
Kikamorai superīgs stāsts. Īsts romāna sižets.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #11 : 2016. gada 19. oktobris, 19:31:33 »
Muļķības, ka čigānietes neatstāj bērnus.. mūsdienās pilni bērnu nami ar viņiem.. kur nu vēl tāds skuķis, kas tā jau gājis pret vecāku gribu. Man drīzāk neticami liekas, ka čigāniete uz muižu strādāt gāja.

Atslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2016. gada 19. oktobris, 19:44:38 »
vai ka viņu pieņēma. Bet stāsts, vienalga, skaists

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2016. gada 19. oktobris, 19:57:37 »
Manas mammas ģimenē viņas tēvs bija gaišmatis, bet deguns pamatīgs, kaulains. No 6 meitām 2 atsitušās savā mammā (skaistā, kā viens enģels), bet pārējās, tai skaitā arī mana mamma, visizteiktāk -tumšiem, faktiski melniem matiem, kārtīgu degunu (bet nekādi ērgļi) Vēl viens brālis ir tādā izskatā.
Tad nu kaut kad tā kā garāmejot ir dzirdēts stāsts, ka senčos varētu būt karaīms  (tādi kā turki, dzīvo Traķapkaimē no kāda 16. gds.), oficieris, kas dienējis uz robežas, samīlējies, aizgājis no dienesta un bijis iegātnis Jūrmalciemā/Nīcā. No viņa arī tie melnmatainie pēcteči. Bet stāsts miglains un tikpat aptuvens.

Jaunībā gan mammu viena žīdiete esot noskatījusi savam dēlam, viņai teikuši " kā tad tā,jūs taču parasti savā starpā precaties"  -" Oi, kāda neveiksme!"

Atslēdzies dille

« Atbilde #14 : 2016. gada 23. oktobris, 23:35:46 »
Nurmižu muižas kalējs Kārlis, labs sava amata pratējs, atstājis savam dēlam Andrejam mantojumā trīs lielus izšūtus naudas makus ar zelta, sudraba un kapara monētām. Andrejs sācis rentēt no barona lielas, labas mājas. Ļoti mīlējis savu sievu Līzi (Elizabeti), viņiem bijuši 4 bērni. No tiem laikiem mūsu ģimenē saglabājušies Kārļa Ludviga Zēbodes akvareļa tehniā 1863.g. gleznotie Līzes un Andreja portreti.
(Par Zēbodi - http://www.makslasvesture.lv/K%C4%81rlis_Ludvigs_Z%C4%93bode )
Cik saprotams, Zēbode, apbraukādams Vidzemes turīgāko zemnieku mājas un izgatavodams portretus, līdzi ņēmis sagataves. Iepriekš sazīmētas pilsētnieku drēbēs ietērptas figūras, uz vietas iezīmējot tikai seju.
Uznākusi kāda liela epidēmija - tīfs, holēra vai kas to zina, mirušas abas mazākās meitiņas un drīz vien arī Līze. Andrejs kļuvis grūtsirdīgs, bez savas Līzes vairs nespējis dzīvot, iekļuvis lielos parādos, mājas par rentes nemaksāšanu atņemtas.
Līze un Andrejs bija mani vecvecvecāki.
Līzes un Andreja dēls Kārlis strādājis par dārznieku Nurmižu muižā. Netālo māju saimniekiem bija meita Anna. Jaunieši vienlaikus apmeklējuši Siguldas draudzes skolu  un iemīlējušies. Saimnieks negribējis savu meitu atdot muižas dārza puisim par sievu. Kādu nakti Kārlis ieradies pie savas iemīļotās un, izņemot griestu dēlus no aizslēgtās klētiņas, iznesis savu iemīļoto. Apprecējušies pret vecāku gribu, vecais saimnieks tikai pēc 6 gadiem piedevis savai meitai.  Ar sievastēva atbalstu Kārlis uzsācis rentēt lielas, nolaistas mājas no barona Kampenhauzena. Kārlis ar Annu bijuši ļoti strādīgi un vienmēr centušies laikus nomaksāt augsto renti - 250 rubļu gadā. Sviests tai laikā tirgū maksājis 30 kapeikas mārciņā.  Turējuši daudz lopu, lai padarītu auglīgākus noplicinātos tīrumus. Nauda galvenokārt iegūta, audzējot linus.  Kārlim ar Annu bijuši seši bērni, pati jaunākā mana vecmāmiņa, kuru gan nekad neesmu redzējusi.
Vienam no dēliem - Augustam bijis sapnis par jūru. Uzaudzis Vidzemes pakalnos, viņš to nekad nebija redzējis. 14 gadu vecumā, kādu nakti kājām devies ceļā uz Rīgu, neko nesakot vecākiem un līdzi ņemot kukuli rupjmaizes. Ostā uz kāda kuģa salīdzis par kuģa puiku.
Vēlāk beidzis Mangaļu jūrskolu un tad atsūtījis vecākiem vēstuli. Aizgājis bojā 28 gadu vecumā, kad vētrā nogrimis burinieks "Karalis".
Šīs ziņas laikam nav īsti apstiprinājušās, bet bēnībā man mīļātante stāstīja, ka Augusts izmācījies vēl tālāk, kļūdams par stūrmani un kuģis avarējis kaut kur pie Āfrikas krastiem.