Autors Tēma: Dzīvību Lūšu tautai!  (Lasīts 6050 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Dzīvību Lūšu tautai!
« : 2016. gada 23. decembris, 23:55:25 »
Kā jau zināms, liela ažiotāža izcēlusies ap gadījumu ka Latvijā medniece nošāvusi no lūšu ģimenes tikai vienu mammu. Medniece bijusi iesācēja, bet lūšu mammai gals klāt :(

Zoologs Vilnis Skuja par nošautās lūšu mātes skandālu.

Kas radījis milzīgo ažiotāžu ap šo tēmu? Vai tādēļ, ka medniece ir sieviete?
Jo nomedīta lūšu māte, kas pati par sevi ir tāda cilvēkiem pievilcīga suga?
Kāds ir lūšu medību pamatojums?
Vai lūšu mazuļi var jau decembrī izdzīvot bez mātes palīdzības?
Cik ilgi lūšu mazuļi turas kopā ar māti, kas ir zināms par viņu psiholoģiju un emocijām?
Vai ir kādas pazīmes, ka situācija šajā ziņā uzlabojas?

tas_pats_lv

• Viesi
Re: Dzīvību Lūšu tautai!
« Atbilde #1 : 2016. gada 24. decembris, 00:35:16 »
Internetā lepojas ar nomedītu lūšu mammu; mazuļi atstāti likteņa varā

Kāda medniece Gunita Kaņepe portālā «medniekiem.lv» ievietojusi foto, kurā pozē ar nomedītu lūšu mammu. Vienlaikus mazuļi netika nomedīti un pašlaik ir vieni.
«Mans pirmais medījums ar pirmo un līdz šim vienīgo šāvienu pa zvēru kolektīvajās medībās Alūksnes pusē (Krievijas pierobežā)! Mastā bija ielenkti lūšu mamma ar mazajiem! Mazie palika nenomedīti, bet lūsene nāca tieši man pretī...» raksta medniece.
Pati medniece sarunā ar TVNET pēc jautājuma, vai atstāt nenomedītus lūšu mazuļus ir ētiski, nometa klausuli.
Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka kāda Gunita Kaņepe ir kandidējusi pašvaldību vēlēšanās no Reformu partijas. Sieviete ir mežsaimniecības inženiere un ir no Alūksnes novada. Arī medības notikušas Alūksnes pusē.

Atslēdzies tex

« Atbilde #2 : 2016. gada 24. decembris, 07:29:24 »
Tev nāktu pretī lūsene, kas sargā bērnus, Tu nešautu, ja?

Vsp IMO pārspīlēts skandāls. OK Lielāko šaut vrb nebija smalki, bet visai valstij sacepties par 1 lūsi, kurus tomēr paredz šaut, kamēr cilvēkiem nav $ vēža kvalitatīai ārstēšanai vai paliatīvajai aprūpei utt bet svētki par 60mio gan, figņa...

Kas to vsp izvilka no 1 sabiedrībā ne visai pazīstama clv fb lapas un mednieku (kāpēc to vsp lasīja kāds, kuru šī nodarbe neinteresē?) portāla?

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #3 : 2016. gada 24. decembris, 08:04:55 »
Tev nāktu pretī lūsene, kas sargā bērnus, Tu nešautu, ja?

Vsp IMO pārspīlēts skandāls. OK Lielāko šaut vrb nebija smalki, bet visai valstij sacepties par 1 lūsi, kurus tomēr paredz šaut, kamēr cilvēkiem nav $ vēža kvalitatīai ārstēšanai vai paliatīvajai aprūpei utt bet svētki par 60mio gan, figņa...

Kas to vsp izvilka no 1 sabiedrībā ne visai pazīstama clv fb lapas un mednieku (kāpēc to vsp lasīja kāds, kuru šī nodarbe neinteresē?) portāla?

Nu, tad no otras puses skatoties ... Tagad lai kāds tikai pamēģina kādam ko pārmest par to, ka citu saimnieku napaņemtos pusauga kaķēnus vasarā kāds aizved uz mežu un palaiž ... lai kāds pēc šī vēl pamuld par kādu tur dzīvnieku turēšanas noteikumu ne visai skrupulozu izpildi. Lai kāds "aizstāvis" te vēl pabrūķē muti par kažokādām un apiešanos ar kažokzvēriem. Ja šitais viss noklusīs bez jebkādiem rezultātiem, tad visus zaļos tirliņus vai nu sūtīšu uz Alūksni lūšu mazuļus mežā sameklēt un pabarot vai, ja piesiesies un nesapratīs, vnk došu pa muti.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #4 : 2016. gada 24. decembris, 08:07:23 »
... un "zaļi domājošos" pokazušņikus - tieši tāpat. Vnk turmāk būs jāsūta d*rst. Ja mednieki ar valsts atļauju dara, kā grib, tad arī es - daru kā gribu. Un, ja kādam kas nepatīk, lai palasa pār visiem LV likumiem stāvošo LR Satversmi.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #5 : 2016. gada 24. decembris, 08:07:50 »
Nenāca jau tā lūsene pretim rokas stiepiena attālumā un uzbrukt sataisījusies, tā ka aizbildināties ar kaut kādu pašaizsardzību būtu nevietā.

Saka, ka mednieki esot vajadzīgi. Nu tur - dzīvnieku skaita regulēšanai un blablabla. Tipa tādi meža sanitāri. Varbūt. Pieņemsim. Tāpat kā kautuvē ir vajadzīgi kāvēji un kautķermeņu sadalītāji, piemēram. Tāds nepievilcīgs darbs, tomēr vajadzīgs. Bet kaut kā neesmu redzējusi, ka kāds kāvējs lepni liktu sociālos tīklos savus selfijus ar nokautu govi vai cūku. Toties šitie kretīni, kam slepkavošana nav darbs, bet izklaide, bildējas un lepojas ar nogalinātiem zvēriem kā islamieši ar nogrieztām neticīgo galvām. Un vispār pat nesaprot, cik tas ir slimi!
Tā tai dāmītei vajadzēja. Gribēja slavu, i dabūja. Saņemiet un parakstieties.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #6 : 2016. gada 24. decembris, 08:13:57 »
Ha, ha, ha. Lieta tur nav tīra, jo pats Vilnis Skuja nonāk manāmās pretrunās. Vispirms saka, ka lūšu populāciju katru gadu samazina par trešdaļu vai pusi. Nē, vēl pirms tam saka, ka populācija esot ap 150 (?) eksemplāru, t.i., gadā tiekot nomedīti 150:3=50 - 75 lūši. Pašās beigās saka, ka tā medniece esot fotografējusies kopā ar lūsi, jo tas esot ĻOTI RETS medījums. Cik tad tādā gadījumā to mednieku mums ir, ja 50 reizes gadā ir "ļoti rets medījums"? Jeb tie mednieki tik tiešām izlaidušies savā nesodītībā ir galīgi?

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #7 : 2016. gada 24. decembris, 08:18:16 »
... nu bet ko var gribēt no valsts amatpersonas? Izmuldēs vilku no meža ārā.

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2016. gada 24. decembris, 09:47:04 »
Tikai zemnieki nez kāpēc visu laiku vaimanā par mežacūku nopostītiem laukiem, mežazosu iznīcinātiem sējumiem, vilku aiznestiem jēriem. Par mežacūkām ne tikai zemnieki -pilsētnieki arī vaimanā -kur tie mednieki?!

Līdzsvaram jābūt, bet bildēties un lielīties   ar medījumu ir diezgan riskanti. Šodien jau ļautiņi dzīvo ar pārliecību -ja nelieku bildes, manis nav

Atslēdzies tex

« Atbilde #9 : 2016. gada 24. decembris, 10:45:30 »
Uz visu mednieku skaitu kkādi desmiti lūšu gadā laikam ir rets medījums. Un šaut lūšus ir atļauts.
Tad jau būtu jāsāk ar likumiem, kas atļauj un kas vūtu, ja neļautu.

Jā, no vienas puses žēl lūšu ģimeni, no otras- tad jāapžēlo arī karbonāde...

Vap lielīties ar kko netā ir riskanti. Ja ne kas cits, tad atradīsies vnk skauģi... tomēr lielījās FB un tematiskā portālā.... kāpēc kāds, kam neinteresē konkrētā persona vai medības tur vsp nonāca? Nevrīnītos, ja to būtu sarīkojis atraidīts ex vai tml... man izskatās pēc skaudības vai atriebības.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #10 : 2016. gada 24. decembris, 11:14:49 »
Tex, labi, to karbonādi kāds apēdīs. Bet to lūsi arī ēdīs? Es šaubos. Palielījās y ko tālāk? Es vispār brīnos, bet deviņdesmito sākumā man viens mednieks stāstīja, ka no nošauta aļņa šāvējam pienākoties ragi (?) vai visa galva, vēl laikam kkas bija ... sirds(?), tad vēl kāds paņemot aknas, utt., protams, - kājas, kur gaļas pavairāk ... Varbūt vēll kko, bet pēc viņa stāstītā sanāca, ka vismaz puse visa ķermeņa palika lapsām ... Tagad laikam tā vairs nav, bet tomēr ... kāds ir ēdis lūša gaļu? Vai dzirdējis par to kaut ko? Ir aizdomas, ka tur labākajā gadījumā taps kāds izbāzenis. Pārējo visu izmetīs? Jēga tad kāda no tās nošaušanas? Jeb es maldos?

Atslēdzies Afrora

« Atbilde #11 : 2016. gada 24. decembris, 11:35:53 »
viens mednieks stāstīja, ka no nošauta aļņa šāvējam pienākoties ragi (?) vai visa galva, vēl laikam kkas bija ... sirds(?), tad vēl kāds paņemot aknas, utt., protams, - kājas, kur gaļas pavairāk ... Varbūt vēll kko, bet pēc viņa stāstītā sanāca, ka vismaz puse visa ķermeņa palika lapsām
Tā nu gan nav. Jā ir daļās kuras vienmēr tiek šāvājam (pie kam atkarībā no dzīvnieka), bet sakarīgos mednieku kolektīvos nomedījums tiek sadalīts tā ka mežā nepaliek nekas.
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #12 : 2016. gada 24. decembris, 12:13:37 »
Manaas aciis lieliities ar slepkaviibu ir stulbi...

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2016. gada 24. decembris, 12:42:01 »
vienu brīdi aļņi baigi postīja jaunaudzes, visas galotnītes nost. Tagad ar kaut ko apsmidzina vai apkrāso, vairs nav garšīgas
Radiem laukos pie Baldones stirnas visu dārzu nopostīja -bari, tā pa 20-30 lopi

Atslēdzies reno

« Atbilde #14 : 2016. gada 24. decembris, 12:42:41 »
Nē es neesmu dzīvnieknīdēja