Autors Tēma: Noziedzīga vienaldzība  (Lasīts 19432 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Narcise

Re: Noziedzīga vienaldzība
« Atbilde #60 : 2017. gada 08. janvāris, 01:00:58 »
Atsevišķos gadījumos mūsu likumi ir pārāk humāni (piem.attiecībā uz to nekontrolēto dzimstību soc.nelabvēlīgās ģimenēs). Kādu laiku atpakaļ es pastrādāju 1 projektā ar "ielas bērniem" un tur bija 3 brālīši no 10 bērnu ģimenes, kura dzīvo 1 lielā barakas tipa ēkā bez ērtībām Ķengaraga otrā galā, diezgan briesmīgos apstākļos.  Bērni kopā bija no kādiem 3 vai 4 tēviem, pēdējo bērnu tēvs un bērnu mātes toreizējais civilvīrs alkašs, māte nestrādāja, ģimene pārtiek no bērnu pabalstiem un arī kā trūcīgā ģimene saņem kaut kādus pabalstus un atvieglojumus. Vairāki no tiem skolas vecuma bērniem skolā vispār negāja un ja Jūs vēlaties zināt, valsts tajā arī neiejaucas. Māte nav dzērāja, tāpēc bērni nav atņemti, bet bērni bija slikti apkopti un paēdināti, staigāja tādi apskretuši, pārsvarā caurām dienām dzīvojās pa āru, bet mātei tiesības uz viņiem nav ierobežotas. Kad mana kolēģe vienreiz neizturēja un pajautāja tai mātei, kāpēc viņa ir atkal stāvoklī (ar 11.bērnu!) un vai tad nepietiek viņai jau bērnu, viņa atbildēja:"A čto ? Mņe nravitsja rožatj!"...
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 08. janvāris, 01:07:30 no Narcise »

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #61 : 2017. gada 08. janvāris, 01:52:14 »
Es savā laikā mācījos internātskolā. Tur bija visādi bērni - gan trūcīgo (Mans gadījums), gan alkoholiķu, narkomānu un visādu citādu nelaimīgo bērni. Tas, ka piecus gadus vecs bērns neaiztika pārtiku, kaut tā bija, negāja ārā un nesauca nevienu palīgā pa logu, nav nekāds brīnums. Viņam bail. Bail, ka būs paņēmis pārtiku, bet pamodīsies vecāki un sados, jo mammai ir savi plāni par tās sadali un viena apēsta maizes šķēle var būt iemesls pamatīgam brāzienam. Lai tāds bērns pārkāptu noteikumus un riskētu dabūt brāzienu, viņam jāpārbīstas nenormāli, jādomā, ka nomirs, bet nāve tajā vecumā asociējas tikai ar sāpēm vai elpas trūkumu. Sitiens sāp, bads nē. Tāpēc arī pārtika palika tur, kur tā bija.
Saukt kādu palīgā nav jēgas - neviens nenāks un tie bērni to zina. Nenāks, jo lieka varonība tajā vidē ir traumatiska, var vienkārši kļūt par nākamo. Viņiem nav iemācīts, kā sevi paglābt, ir iemācīts, par ko dabūs pa mizu un norauties var par visu, kas pievērš ģimenei lieku uzmanību. Neviens bērns neatvērs muti un nestāstīs uz pārbaudi atnākušajam sociālajam darbiniekam, ka visu pagājušo nedēļu mamma nodzēra un viņu baroja ar sausu maizes riku 2x dienā, kad vairs nīdēšanu nevarēja izturēt. Neteiks, jo zina, ka tad viņu aizvedīs prom. Mamma, kaut arī tāda, ir un paliek mamma. Mēs te pieauguši varam spriedelēt visu ko, bet tie bērni ļoti baidās no bērnu namiem. Viņi ir iebiedēti ar to, ka viņus aizvedīs prom svešumā, kur viņi nevienam nebūs vajadzīgi un viņi nesaprot, ka arī šobrīd viņi ir tik pat pamesti, jo vecāki par viņiem interesējas tikai tik daudz, lai pašiem ziepes nesanāktu. Tā ir tāda vide. Vairums no viņiem, kad izaugs, turpinās tādu pašu dzīvesveidu, jo neko labāku dzīvē nav redzējuši. Spītīgākie no tā izrausies, tāpēc man nepatika komentārs, kurā teikts, ka nez vai ir labāk, ka viņus laicīgi atrada. Varbūtība, ka viņi pieauguši dzīvos tāpat, ir 50% - viņiem tagad būs normāla aprūpe un ir jau pieredze ar to, kādas sekas var būt tādam dzīvesveidam. Tas ir labs stimuls nenonākt tādā atpakaļ. Protams, garantijas nav.
Un Minne - tā nav garīgā atpalicība, kad nespēj sevi izglābt, jo bail. Tā ir vienkārši citāda dzīves pieredze - Tu neko nedarīji, jo zināji, kas par to var būt un glābi sevi no sev zināmām sekām, tā arī ir sevis glābšana, tāda, kādu nu pieredze pieļauj. Tādā vidē audzis bērns nezina, ka var būt arī labāk.
Sterilizācija te neko nelīdzēs. Tās ģimenes nav tādas paaudžu paaudzēs. Maniem skolasbiedriem lielai daļai bija pavisam normāli, forši vecvecāki, viņi bija priecīgi, ja brīvdienās varēja braukt pie tiem. Dzīvot pie viņiem nevarēja, jo nebija pierādāms, ka vecāki nespēj normāli par viņiem parūpēties. Internātskolās oficiāli liek bērnus, kuru vecāki finansiāli nevar atļauties savus bērnus skolā palaist, bet citādi uzskatāmi par normāliem vecākiem.
Un vēl man ir draudzene. Viņa ir no ļoti labas ģimenes (Attiecību ziņā, ne tik daudz finansiālā), vecāki nedzēra, nekad uz viņu nebļāva, kur nu vēl sist. Viņa izauga, izskolojās, apprecējās ar vīrieti, kurš arī no labas ģimenes, piedzima bērns un... Vīrs sāka dzert un viņu sist, bet viņa to pacieš, jo baidās, ka viņai atņems bērnu. Ir teikusi vīra vecākiem, tie netic, ka viņu eņģelītis varētu tā uzvesties.
Nav tādas vienas forumulas, kā rodas nelabvēlīgas ģimenes, tāpat arī nav obligāti, ka bērns no tādas ģimenes būs tāds pats, kā vecāki - daļai pavecas ar draugiem, kas palīdz tikt no tā prom, bet par tiem jau neviens nerunā. Nekur mums nav stāstu par to, kā bērni no nelabvēlīgām ģimenēm tomēr par kaut ko kļūst. Redz kur Minne pati atzinās, ka nekāda spožā bērnība viņai nav bijusi, iebiedēta tā, ka bail pat baidīties. Vai tamdēļ slikts cilvēks izauga?

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #62 : 2017. gada 08. janvāris, 09:31:58 »
Atsevišķos gadījumos mūsu likumi ir pārāk humāni (piem.attiecībā uz to nekontrolēto dzimstību soc.nelabvēlīgās ģimenēs). Kādu laiku atpakaļ es pastrādāju 1 projektā ar "ielas bērniem" un tur bija 3 brālīši no 10 bērnu ģimenes, kura dzīvo 1 lielā barakas tipa ēkā bez ērtībām Ķengaraga otrā galā, diezgan briesmīgos apstākļos.  Bērni kopā bija no kādiem 3 vai 4 tēviem, pēdējo bērnu tēvs un bērnu mātes toreizējais civilvīrs alkašs, māte nestrādāja, ģimene pārtiek no bērnu pabalstiem un arī kā trūcīgā ģimene saņem kaut kādus pabalstus un atvieglojumus. Vairāki no tiem skolas vecuma bērniem skolā vispār negāja un ja Jūs vēlaties zināt, valsts tajā arī neiejaucas. Māte nav dzērāja, tāpēc bērni nav atņemti, bet bērni bija slikti apkopti un paēdināti, staigāja tādi apskretuši, pārsvarā caurām dienām dzīvojās pa āru, bet mātei tiesības uz viņiem nav ierobežotas. Kad mana kolēģe vienreiz neizturēja un pajautāja tai mātei, kāpēc viņa ir atkal stāvoklī (ar 11.bērnu!) un vai tad nepietiek viņai jau bērnu, viņa atbildēja:"A čto ? Mņe nravitsja rožatj!"...

Nezin vai ar likumu varēs ierobežot konkrētas mātes dzemdību daudzumu. Tur momentā visi bāleliņi iestāsies pretī - argumenti jau neapgāžami - daudzbērnu ģimenes mūsu lepnums utt. Populistiski ir ļoti viegli nogāzt šāda veida likumprojektus. Un kur nu vēl tādā sabiedrībā kā mūsējā.

Atslēdzies reno

« Atbilde #63 : 2017. gada 08. janvāris, 10:42:08 »
Paldies, Maruu

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #64 : 2017. gada 08. janvāris, 12:51:01 »
Jā, diemžēl, Bobim taisnība. Jo mums tak skaitās humāna un demokrātiska valsts un ja vien soc.nelabvēlīgā ģimenē nav klajas vardarbības, tad labākajā gadījumā ar vienu aci uzrauga soc.dienests un "tīri papīri". Un tas jau nebija vienīgais gadījums. Ko jūs sakāt par smagas šizofrēnijas pakāpes sirgstošu māti, kura neārstējās un pat nedomā to darīt, BET kurai pirms 2 gadiem bija 5 bērni, bet tagad domāju, ka vairāk, jo viņas filosofija ir, ka bērniem ir jābūt tik, cik Dievs devis... Tas jau nekas, ka viņas bērni arī nesaņem nekādu īpašo aprūpi un audzināšanu, 1 no viņas bērniņiem ir autists, otram kaut kāda neskaidra diagnoze, bet bija aizdomas uz tādu pašu diagnozi kā mātei, jo šizofrēnija, diemžēl, nereti iedzimst. Ik pa brīdim viņai nāca virsū psihozes lēkmes, tad viņa esot mētājusi pa gaisu visu, kas pa rokai un aurojusi uz bērniem. Bet bērnu tēvs ir bez diagnozes, toties ar garīgas atpalicības pazīmēm. BET pēc likuma, ja ne bāriņtiesa, ne bērnu citi radinieki nav caur tiesu ierobežojuši vecāku rīcībspēju, tad vecāku varu uz bērniem šajā gadījumā ierobežot arī nevar, jo vardarbība tajā ģimenē it kā neskaitījās. Protams, ka man ir žēl tādus cilvēkus, kas sirgst ar psihiskām saslimšanām, bet vai tāpēc viņiem būtu jādzimst tik daudz bērniem, cik vien reproduktīvais periods atļauj, nedomājot par riskiem un dzīves apstākļiem, kādiem pakļauti šie bērni ? NEDOMĀJU VIS !

Atslēdzies Minne

« Atbilde #65 : 2017. gada 08. janvāris, 13:03:07 »
Lai nav lieku pārpratumu, precizēšu.

Biju palaidusi garām infu, ka bērniem esot bijusi pieejama pārtika, un tad, kad rakstīju par sevi, ka drīzāk būtu nomirusi badā nekā saukusi pēc palīdzības, tas nebija domāts tā, ka būtu nomirusi badā blakus maizes kukulim, jo to aiztikt man būtu bijušas bailes.

Nē, badā un pamatlietās neaprūpēta nekad neesmu bijusi. Paēduši, normāli apģērbti, vismaz ārēji inteliģenti. Bet kopš sevi apzinājos, augu ar apziņu, ka man nekas nepienākas un ka atbalstu un palīdzību nesaņemšu. Ka man nav izejas, nav jēgas lūgt palīdzību - tās vienkārši nebūs. Tas bija kā akmenī cirsts.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #66 : 2017. gada 08. janvāris, 13:27:53 »
Ksenija Adrijanova arī augusi sociālārā mājā un apraksta, kāpēc tā varēja notikt. Gan jau ka viņas blogā var izlasīt.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #67 : 2017. gada 08. janvāris, 13:40:07 »
Ksenija Adrijanova arī augusi sociālārā mājā un apraksta, kāpēc tā varēja notikt. Gan jau ka viņas blogā var izlasīt.

Jā, es iepriekš ieliku linku uz to blogu

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #68 : 2017. gada 08. janvāris, 23:50:34 »
Lai nav lieku pārpratumu, precizēšu.

Biju palaidusi garām infu, ka bērniem esot bijusi pieejama pārtika, un tad, kad rakstīju par sevi, ka drīzāk būtu nomirusi badā nekā saukusi pēc palīdzības, tas nebija domāts tā, ka būtu nomirusi badā blakus maizes kukulim, jo to aiztikt man būtu bijušas bailes.

Nē, badā un pamatlietās neaprūpēta nekad neesmu bijusi. Paēduši, normāli apģērbti, vismaz ārēji inteliģenti. Bet kopš sevi apzinājos, augu ar apziņu, ka man nekas nepienākas un ka atbalstu un palīdzību nesaņemšu. Ka man nav izejas, nav jēgas lūgt palīdzību - tās vienkārši nebūs. Tas bija kā akmenī cirsts.
Es jau neteicu, ka tieši Tev bija tā situācija, kad nomirst blakus maizei, jo bail to aiztikt. Tu vienkārši esi labs piemērs tam, ka arī nelabvēlīgas ģimenes bērns izaug par normālu cilvēku. Tāpēc arī Tevi minēju kā piemēru. Pirms dažiem gadiem satiku savu bijušo klasesbiedru. Rīgas dzemdību namā, operāciju zālē. Narkomānu bērns (ķirurgs)  izglāba gan mani, gan meitiņu. Ja par šo kāds vairāk runātu, būtu mazāk melīgas informācijas par to, ka bērni no tādām ģimenēm ir norakstāmi. Viņš nav vienīgais, ko zinu, kas ir kļuvis par kaut ko. Jā, ir arī tādi, kas tagad strādā gateros, lai nopirktu sev alkoholu (Negribu degradēt kokzāģētuves, mans brālis tādā strādā un šādi uztur sievu un divus bērnus. Ģimeni, kura tāpat, kā mūs savulaik, iedrošina bērnus nekaunēties no tā, ka ar tādu mazumiņu jāsāk), bet no tās pašas skolas ir ārsti, ir arhitekti, farmaceiti, mediķi, arī daži policisti, kas cer, ka kļuvuši par tādiem, palīdzēs citiem to elli nekad neiepazīt. Ne jau visus sit par to, ka ēd. Bet tie arī nav izņēmuma gadījumi. Nesen vienā FB grupā lasīju par to, kā gan var būt, ka bērns nesaprot, ka vecāki miruši. Ibio! Vecākajam ir pieci gadi! Viņš savā galvā izdomās jebko, kāpēc vecāki neceļās, tādejādi sevi nodrošinot pret traumu - psiholoģiskā aizsardzība, kuru neviens ārsts neaprakstīs tā, kā tas dzīvē ir. Kāpēc citu bērnu uzmanību nepievērsa raudošs mazulis? Viņi zina, ka mazulim vajag īpašu pārtiku un mamma to pagatavos. Un vēl viņi zina, ka ne vienmēr, kad mazais bļauj, viņa grib ēst. Viņi paļaujas uz to, ka mazajai pārtiku mamma iedos, ka viņa piecelsies, kad tiešām vajag. Nav tādas valsts, kurā nebūtu šādu problēmu. Pie mums tas vnk ir biežāk. Monako ir 0,9% šādu ģimeņu. Izklausās smieklīgs cipars? Bet arī tās arī ir Dobeles līmeņa ģimenes. Nav tādas laimīgās pasaules. Mūsu pasaule ir tik laimīga, cik paši iemācāmies to veidot.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #69 : 2017. gada 09. janvāris, 12:06:05 »
neviens neapstriid, ka gaadaas iznjeemumi...
loelaakajaa daljaa gadiijumu tomeer taa nav... stingri lielaakajaa...

Atslēdzies tex

« Atbilde #70 : 2017. gada 09. janvāris, 12:41:22 »
Jo mums tak skaitās humāna un demokrātiska valsts un ja vien soc.nelabvēlīgā ģimenē nav klajas vardarbības, tad labākajā gadījumā ar vienu aci uzrauga soc.dienests un "tīri papīri".
Vēl piebildīšu: ja ģimenē nav klajas FIZISKAS vardarbības.
Pat ja psiholoģiskā ir milzīga, to, pat gribot, būtu pagrūti pierādīt. Kur nu vēl, ja nevienam īsti nerūp... Kamēr nevar pierādīt, nav vainīgs...

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #71 : 2017. gada 09. janvāris, 15:16:36 »

Domāju, ka izņēmumu ir maz vai nemaz.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #72 : 2017. gada 09. janvāris, 16:10:31 »
es jau nepiedaavaaju eitanazeet jau esoshos... bet skatiities uz tiem beerniem apruupes namos ir ljoti smagi... triis apruupes namaa, lepnaa maate gaida naakosho... nu zafigam vairot nelaimiigas dveeseliites...

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #73 : 2017. gada 09. janvāris, 18:15:26 »
Komfortā augušo pieredze pret to, kas reāli ir bijuši tur - tajā zaņķī. Jums patīk domāt, ka tā statistika ir tik bēdīga, bet tā nav. Tā ir stingra puse. Gan puse no manas klases, gan no citām. Uz žurnālu vākiem gozējas vien pāris, bet puse strādā kaut kādu vidēju darbu, saņem vidēju algu, audzina bērnus, kam McDonalds un kino ir svētki, nevis norma, bet dzīvo normāli - ledusskapī vienmēr ir ēdiens, māja tīra, vecāki skaidrā, bērni gan aprūpēti, gan viņiem uzmanības gana. Iespēju robežās pulciņi un viss cits, lai vismaz bērni izrautos no tās viduvējības, kas ir paši.
Dienesti proklamē, ka viss ir slikti un tas ir tieši tāpēc, ka viņus sauc tikai galējās situācijās. Tad, kad ir tāda pakaļa, ka bez tiem jau būs pants. Par labo nerunā. Neredzu rakstus ziņu portālos, kā paskat - puisis no narkomānu ģimenes ir ķirurgs, neredz rakstus, kā meitene, ko vecāki alkoholiķi bērnībā sita, nodrošina ģimeni ar savu friziersalonu. Jā, viņi nav nekādi Lembergi vai Šķēles, kam ir miljoni, viņi ir tādi, kā es. Es strādāju loģistikā, nopelnu tieši tik daudz, lai pietiktu man un meitai. Par ko tur rakstīt? Tas vienkārši nav interesanti. Publika vairāk pavilksies par rakstu, kurā alkoholiķes meita narkomāne būs nogalinājusi savu bērnu! Kam interesē ka alkoholiķu meita ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajiem dermatologiem valstī? Garlaicīgi... Interesantāk ir tad, kad policija un mediķi saka "nu ja, tā jau tam bija jānotiek, ģimene tāda." Un vēl paradokss - lielākie nolicēji ir tie, kas arī pieauguši cieš no vardarbības. Ja ne no fiziskas, tad morālas noteikti - tie ir tie, kas netā pašapmierinās, taisot no sevis ideālos, veiksmīgos, kam viss ir labi un noliek citus, lai tikai uz viņiem neskatās - bauro barā kā aitas to pareizo viedokli. Es esmu bijusi tajā pakaļā, es viņus nenosodu - katram savs aizsardzības mehānisms. Bet tikusi no turienes ārā, gribu ieteikt tiem, kas tur nekad nav bijuši, iepazīties ar to, ka ir arī tāda pasaule un tiem, kas gudri dēj, ka bērni būs kā vecāki, jo paši no turienes nākuši un savus kompleksus nekad tā arī nav pārvarējuši, ārstēt tos pie attiecīgiem speciālistiem (Kas zina, varbūt arī nelabvēlīgo ģimeņu bērniem), nevis būvēt sev netā skaisto pasauli, kurā viss ir labi. (Kas uztvēra personīgi, zinās arī mani)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #74 : 2017. gada 09. janvāris, 18:37:48 »
Aizliedziet pārdot/lietot/tirgot alkoholu. Vispār. Ar visdrakonoskākajiem sodiem par pārkāpumu.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?