Autors Tēma: Vācu baronu runas karikatūra modernajā literatūrā.  (Lasīts 1588 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Vācu baronu runas karikatūra modernajā literatūrā.
« : 2017. gada 05. janvāris, 09:16:35 »
Uzvējoja, lasot literāro citātu kladītes pēdējo ierakstu par somu Zviedrijā.
Acīmredzami tulkotājs slenga/izloksnes/primitīvas valodas attēlošanai izmantojis veco laiku vāciešu latviešu valodas izrunu ar "ēkš tō māj" utt.
Ne pirmā reize, kad es to redzu. Ieskaitot garo anekdoti, kurā puisis, kas iepriekš strādājis "ēkš tō cēm bōdīt" pārdod pusi veikala, sākot ar tamponu un beidzot ar džipu. Un katru reizi kā kaktuss pakaļā duras acīmredzami nereāls valodas kropļojums.
Un ne pirmā reize, kad rodas dziļas pārdomas par tulkotāju/rakstītāju valodas izjūtas un valodas spējas vājumu, vai?

Saprotu, ka oriģinālos mēdz būt kāda izloksne. Primitīvā tautas daļa [palīgskolas kontingents] runā savādāk. Ir savs slengs dažādiem slāņiem. Vai tiešām to visu mūsdienu literatūrā var noreducēt uz mūsdienām pilnīgi neatbilstošu vecvācu kropļojumu? Ventiņiem ir feina valodas specifika. Ja vajag tēlu no reģiona, paņem to. Paņem latgaļu valodu, kaut vienkāršotā veidā, nelietojot pārāk specifiskus vārdus. Un tas lasāmgabals kļūs lasāms, jo būs dzīvs un reāls, nevis greiza kartona balerīna.

Atceros mūsu laika jauno rakstnieču plejādes darbus. Gundegai Repšei (?) kaut kādā periodikā bija stāsts ar personāžu Frīdu, kas stostās. Bauda lasīt perfektu atveidojumu - tēls iegūst fantastisku dzīvīgumu un reālistiskumu. A šitie vācu kariķētāji ko? Naudu gribas nopelnīt, bet spēju pietrūkst?

Tāpat žēlumu izraisa mūsdienu seriālu dialogi. Tik samāksloti un neīsti, ka vemt gribas. Nespēju skatīties, man kauns.

Vai tiešām Latvija ir tik profesionāļu tukša?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

Re: Vācu baronu runas karikatūra modernajā literatūrā.
« Atbilde #1 : 2017. gada 05. janvāris, 10:33:16 »
Izlasi vismaz vienu Maimas Grīnbergas tulkoto grāmatu  un tad runā

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #2 : 2017. gada 05. janvāris, 11:11:21 »
Savulaik, Igaunijas salu romantikas apņemta un pārņemta, mēģināju lasīt Tūlika stāstus par Abrukas salu. Tur arī  pat veseli stāsti "vietējā izloksnē". Grūti gāja, jo šai izloksnei vēl klāt padomjlaika šarms sajaukumā ar  nomales dzīves primitīvismu... Bet kā literārās izteiksmes līdzeklis, kas atspoguļo visu "kā ir" - kāpēc ne.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2017. gada 05. janvāris, 13:49:17 »
reno, piedod, bet tulkotās grāmatas es pārstāju lasīt pirms gadiem padsmit. Kuru paņem, tā tik klaudzošā valodā, ka acis ķeras. Cik mēģināju grāmatnīcās ielasīties - nevarēju.
Žēl, bet diez vai atcerēšos šo Tevis minēto tulkotāju, kad mans optimisms ņems pārsvaru pār pieredzi.

Nenoliedzu tulkojumus principā. Kaut vai Trīs vīri laivā tulkojums ir IMHO labāks par oriģinālu. Bet tas nav pēdējo gadu darbs.

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2017. gada 05. janvāris, 13:51:28 »
Tad jau tu zini daudz svešvalodu -prieks par tevi! :)

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #5 : 2017. gada 05. janvāris, 13:57:26 »
Nu, nu, bet Trix jau tāpat par citu viedokli nevar pārliecināt :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2017. gada 05. janvāris, 14:26:29 »
Nu, nu, bet Trix jau tāpat par citu viedokli nevar pārliecināt :)
Kad man būs laiks lasīt grāmatas, tad paskatīšos, kas pa šiem gadiem ir mainījies. No malas pārliecināt par to, ko es nevaru pārbaudīt - jā, nevar.

Tad jau tu zini daudz svešvalodu -prieks par tevi! :)
Kā pierāda pieredze un loģika, tulkojumi plaši lietotajās valodās [kurās arī labu tulku ir daudz] - angļu un krievu - ir daudz kvalitatīvāki un baudāmāki.
Ironiju ignorēju.

Atvainojos, protams, ka atļāvos paust savu viedokli par kādam tik svētu tēmu.

Atslēdzies Ēsma

« Atbilde #7 : 2017. gada 05. janvāris, 16:09:42 »
 Iespējams, ka Trix, tev pirmajā mirklī, ieraugot norautas galotnes, šķiet, ka tas ir tāds kārklvācisms, bet kā jau tu pati minēji ventiņu valodas dialektā un arī Vidzemes lībiešu izloksnē ir daudzi tādi aprāvumi. Pievienojoties Reno ietektajam- M.Grinberga toč to lieliski pieprot- pārtulkot dialektā no skandināvu valodām un saglabājot autora "'seju". Ja tev nav laika biezām grāmatām, iesaku Guntara Godiņa pārtulkotos somu dzejnieces Heli Laksonenas darbus (viņa raksta somu val. dialektā)- garšīga, smieklīga bet tajā pašā laikā-"nopietnu ainavu un sajūtu" dodoša dzeja-  piem.
 "Man i kok māj.
  Krasta laiv.
  Liel, pelek adit jak.
  Kabatsbaterij zem deķ.
  Vel grass maka.
 Kabatlakac kabata.
  Man i valod.
  Tā i tik man,
 vējain un jūrain."   

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2017. gada 05. janvāris, 16:56:53 »
Man jau palika bail pieminēt  Godiņa tulkotos Laksonenas dzejoļus.  :rofl:

Tāpat to, ka tulkojot tiek izmantots tāmnieku /lībiešu runasveids

Trix, tēma ir galīgi nesvēta, izsakies droši :big_hug:
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 05. janvāris, 17:02:49 no reno »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #9 : 2017. gada 05. janvāris, 17:10:26 »
dīvaini, bet viens mazdēls, kurš nupat sāk runāt teikumiem, arī saka "es ir", "es nav", nevis "es esmu" vai "es neesmu" kā mēs ģimenē runājam :) 
citi tā nedarīja, vecvectēva kurzemnieka saknes lien laukā :)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #10 : 2017. gada 05. janvāris, 21:26:10 »
Reno ieliktajā piemērā izmantota lībiskā izloksne. Kur tur Trix izraka kārkluvāciešus?