Autors Tēma: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...  (Lasīts 9788 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Narcise

Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...
« : 2017. gada 05. janvāris, 22:25:02 »
Šī tēma radās, pateicoties tēmai par ķilavmaizītēm, kurā atausa manas atmiņas no bērnības saistībā ar ēdieniem.
Kādi bija Jūsu mīļākie ēdieni bērnībā ? Nebija taču tik lielas produktu izvēles kā tagad, arī garšvielas bija daudz skopākas, tai pat laikā nevienam vien, drošvien, atceroties kādu ēdienu no bērnības, pamostas nostaļģiskas atmiņas, ko simboliski varētu apzīmēt kā "bērnības garšu"...

Atslēdzies Narcise

Re: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...
« Atbilde #1 : 2017. gada 05. janvāris, 22:36:32 »
Es, piemēram, atcerējos savas Juglas vecmammas kotletes, kādas nekad un nekur vairs pēc tam neesmu ēdusi. Kotletes bija vidēja lieluma, apaļas, pufīgas un sulīgas, tās pārdurot ar dakšiņu, vienmēr sākumā nedaudz iztecēja tādu suliņa laukā, vecmamma tās salika tādā gaišzilā emaljētā bļodā un es uzreiz apēdu kādas 2 vai 3, negaidot piedevas, tikai ar maizīti vai pat bez. Vecmamma laimīga noskatījās, kā visiem tās garšoja un bļodiņa drīz vien jau bija pavisam tukša.
Vai viņas debesmanna - izvārīta un sakulta (ar lielu koka karoti, jo miksera nebija!) no jāņogām vai rabarberiem, kas turpat izauga Juglas piemājas dārziņā, debešķīgi viegla, maiga un garda, -  kopā ar pienu,  - dažreiz no veikala, bet dažreiz pienu atnesa kāda kundze, kas dzīvoja tuvumā un turēja savu gotiņu. :)
Reiz vecmamma ārā pie mājas, lielā māla bļodā, dzesēja tikko izvārīto debesmannu, maisot to ar lielo koka karoti, garām gāja 7-8 g vecs čigānpuika no blakus mājas un pajautāja: "Ko tu tur maisi??" Vecmamma atbildējusi: "Ai, krāsu". "Lai ir krāsa -iedod pagaršot!"
Tādas pāris manas bērnības garšas...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2017. gada 05. janvāris, 23:09:47 »
Mīļākie bija tieši visvienkāršākie.
Skābeņu zupa. Kartupeļi ar biezpienu. Kartupeļu biezputra ar teļa gaļas mērci.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #3 : 2017. gada 05. janvāris, 23:16:45 »
No savas agrās bērnības visvairāk atceros divas lietas - salmiņos grieztus ceptos kartupeļus un katliņu ar "kafiju". Tādus ceptos kartupeļus, kā cepa mana vecāmāte, nekur vairs neesmu ēdusi un pati arī, lai kā cenšos, uzcept nemāku  :( Kaut kas uz to pusi ir dabūjams Lido no lielās pannas - sulīgi, ar gaišbrūnu garoziņu un tik apetītlīgu smaržu! Bet "kafija" tika vārīta no tā rudzu/miežu un kā tur vēl maisījuma ar kafijas piedevu. "Kubaņas" saucās. Tāds kafijas ercazs, vārdu sakot, bet kā tas smaržoja un kā garšoja! :coffee:

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #4 : 2017. gada 05. janvāris, 23:22:21 »
Hmm ... mana bērnības garša, dīvainā kārtā, tas ko tagad vairs neēdu.

Griķi (varat saukt par duru cik vēlaties, bet "gultā vārīti") ar pienu. Parasti gan pasniegti ar desu mērci, bet kad mērce beidzās un griķi bija auksti, tad aizgāja ar pienu ... Ņammma.

Ceptas desas šķēles. Tagad desu ne pērku, ne cepu.

Rosols un kukurūzas - īrisu desa ... mmmm ... visos svētkos.

Olas dzeltenums sakults ar cukuru - tā bija manta  :smile:

Buberts un debesmanna arī.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #5 : 2017. gada 05. janvāris, 23:32:33 »
dzletenie kartupeļi(izskrējis nosaukums no galvas) tagad vairs tādu dzeltenu un miltainu naf... gaileņu mērce ..jeb arī pašu goves krējuma mērce ar mazajiem, jaunajiem kartoškiņiem un diļļu kaudzi pa virsu.... tam visam bija īpaša garša.
jā, bija arī minētā kafija katlā pie vecāsmammas, bet mājās mamma vārīja kakao katlā...man garšoja, jo bija tāds pamatīgs ..tagad to laikam nosauc par karso šokolādi  :) .Ar plēvi pa virsu..bet man tā plēve netraucēja(cik dzirdēts ,tad citiem gan ) .

akjā kūpināti zuši kaudzēm...

melleņu klimpu zupa..bet to gan, vēl tagad mamma vāra, kad braucu uz LV, tas mans spešelais ēdiens vienmēr :)

cepta desa..arī atmiņā.. šodienas desu nemaz vairs tā nedrīkst cept :D mums kkā gadījās..nezinu kāpēc..uzmest uz pannas vārītās desas ripas...gandrīz izkusa un salējās pickā ...nu...100% skaidrs, ka tur gaļas nebija vispār :D

pankūkas sestdienās  :saule:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2017. gada 05. janvāris, 23:37:14 »
Jā, gaileņu mērce. Un cepta asinsdesa.

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2017. gada 05. janvāris, 23:42:56 »
* kaltētas mencas -ārprātā sāļas, dalīja katram bērnam kā konfekti, kad tantes no Jūrmalciema atsūtīja
* vecāsmammas kūpinātās desas -tāpat, kā konfektes dalīja
* rudzu maize, saukta "pīle" nez kādēļ, maizē iecepta lauku žāvgaļas šķēle
* "badenes" -bada pankūkas, panna grozāma, sirsniņas formās, uz īstās malkas plīts
* kūpināti luči -lieli un trekni

Atslēdzies Lilith

« Atbilde #8 : 2017. gada 05. janvāris, 23:44:35 »
Man ar bērnību saistās tomāti. Šausmīgi patika klusi ielavīties siltumnīcā un apraudzīt tomātus - cik zaļi, sarkani utt. Tā augu un pašu tomātu augļu smarža joprojām atsauc atmiņā manas slepenās bērnības izdarības.

Pietrūkst vecmammas cepto super trekno cepumu. Man ļāva palīdzēt cepšanas procesā. Baigi patika :)

Riktīgi žāvēts speķis. Tas mums vienmēr klētī pie griestiem karājās. Vienmēr, kad tieku pie speķa, ''redzu'' šo ainu.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #9 : 2017. gada 05. janvāris, 23:54:45 »
ak jā mājās žāvēta gaļa ..tāda smaržīga...

bet te man viens riebīgs notikums nāk prātā...pēc kura laikam, man tā galja vairs nelikās nedz smaržīga ,nedz laba....
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #10 : 2017. gada 06. janvāris, 00:25:33 »

Olas dzeltenums sakults ar cukuru - tā bija manta  :smile:

Olas dzeltenumus kopā ar cukuru mēs arī ar māsu mājās kūlām. Mēs tā saucām par "klopētām olām". BET tā kā tikai ola ar cukuru likās par saldu, tad vienmēr pievienojām vai nu kakao pulveri klāt vai arī izspiesta citrona sulu. Abi varianti ir ļoti garšīgi un starp citu, kādreiz mēdzu tādus uzkult joprojām, kad gribas ko saldu un nekā nav mājās. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2017. gada 06. janvāris, 00:49:31 »
grēka cepumi -tā vienreiz vecāmamma ir teikusi, ka tas jau grēks -selgas cepumi pamīšus ar lauku krējumu, cukuru, ievārījumu -krauj tādu kaudzi kā kūku

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #12 : 2017. gada 06. janvāris, 05:42:35 »
Biezpiena torte - sastāvā selgas cepumi, biezpiens un marmelāde .... neatceros ne recepti, ne kas vēl bija klāt (iespējams nekas), bet tā bija garšīgākā torte

Atslēdzies taj

« Atbilde #13 : 2017. gada 06. janvāris, 06:39:04 »
Man garšoja pati bērnība!
Un, jā, tur bija viss vienkāršais. Cepti kartupeļi ripiņās, kubiņos vai salmiņos. Makaroni ar sieru vai malto gaļu. Ak, un siermaizītes, ceptas krāsnī! Debesmannā ar lauku pienu. Mājās ceptas picas ar visdažādāko klājumu uz virsmas, mājās cepti pīrādziņi, ābolmaizītes tikko no krāsns.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #14 : 2017. gada 06. janvāris, 07:32:33 »
Kartupeļu grūbu biezputra ar sačurkstinātiem speķa kubiņiem., Biezpiena saldais ar ķīseli, vispār visi biezpiena saldie, siļķu pudiņš, vēl viskautkas, izņemo sakņu sautējumu, skābu kāpostu zupu un puķkāpostus :)
ā - baltmaize ar zemeņu zapti...