Autors Tēma: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...  (Lasīts 9811 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Re: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...
« Atbilde #45 : 2017. gada 07. janvāris, 16:25:22 »
"Daile", kas atradās uz Kr.Barona ielas
:yes: :yes: :yes:

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #46 : 2017. gada 07. janvāris, 17:11:10 »
Bija tāds laiks sešdesmitajos gados, kad nebija baltmaizes. Tikai skolā dalīja katram vienu tādu mazu baltmaizes kukulīti "saiku''. Turpat skolā arī noēdās. Labi bija, kad iekrita virtuves dežūra - varēja dabūt tos kukulīšus, kas būtu pienākušies slimajiem. Veikalos praktiski tikai ķieģelītis bija nopērkams.

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #47 : 2017. gada 07. janvāris, 17:15:00 »
Lētais baltm.kukulītis maksāja 12 kap., bet dārgais (no labākiem miltiem) 22 kap., to es toč atceros. Vienreiz mamma iedeva 22 kap. lai aizskrienu pēc labās baltmaizes, bet es sadomāju ieekonomēt priekš kino un ietaupīt 10 kapeikas un nopirku lēto, bet mamma uzreiz atšifrēja jau pēc kukulīša izskata, jo tas bija arī biku mazāks un milti pelēcīgi.
Es šmaucos citādi. Bija jāpērk 200g sviesta, 200g siera. Pirku 150g. Neatšifrēja mani.
Saviem bērniem arī grūtajos laikos devu kaut nedaudz kabatas naudas.

Atslēdzies reno

« Atbilde #48 : 2017. gada 07. janvāris, 17:24:01 »
baltmaize ar skābu krējumu un cukuru

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #49 : 2017. gada 07. janvāris, 17:29:50 »
Es šmaucos citādi. Bija jāpērk 200g sviesta, 200g siera. Pirku 150g. Neatšifrēja mani.
Saviem bērniem arī grūtajos laikos devu kaut nedaudz kabatas naudas.
Es gāju nodot tukšās piena, krējuma un kefīra pudeles un tā man bija naudiņa priekš kino. Mamma bija skopa uz kabatasnaudas došanu, kaut toreiz jau daudz nevajadzēja, - kino biļete maksāja dienas seansos 25 kapeikas, bet vakara 35 (izņemot kino Palladium un Rīga dārgāk -50 kap.) Tēvs man deva kabatas naudiņu, bet es to biežāk izpirku grāmatās vai kādos kārumiņos. Un pati nekad neprasīju, -tā biju audzināta. 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #50 : 2017. gada 07. janvāris, 17:35:42 »
Karaša. Svaiga [jo citāda nemēdza būt, maize plauktos līdz otrai dienai nestāvēja.] Ar sviestu.
Karašas vairs nav. Nevienai graudu u.c. maizei nav tās garšas. Tās gan žēl.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #51 : 2017. gada 07. janvāris, 18:25:50 »
Nedaudz apkaltusi baltmaize ar pienu: krūzē sagriež gabaliņos baltmaizi un aplej ar pienu.
Uz pannas karsē maisījumu: krējums+cukurs, kamēr sanāk ķepīga masa.
Rupjmaizes ķieğelīti pirkstos saspaida bumbiņā - garšo citādi nekā parasta  šķēle.
Pankūkmasas gailenītes ar pūdercukuru - nu tas bija Kaut Kas!!!!!

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #52 : 2017. gada 07. janvāris, 18:28:46 »
 Nezinu neko par "karašu". Biju domājusi, ka tā ir biezputra . Ta sanāk, ka tā ir maize?

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #53 : 2017. gada 07. janvāris, 19:53:41 »
Karaša bija kaut kas uz saldskābmaizes pusi, bet tikai garšīgāka. Mūsu maizes veikalā to gadījās nopirkt vibiežāk siltu, kad tā bija tikko izcepta vai arī nemaz, jo to pirmo izpirka. Mēs to visbiežāk ēdām, pārziestu ar sviestu un kopā ar svaigu (trekno, ne lieso) biezpienu, kas bagātīgi sajaukts ar skābu krējumu. Dažreiz ar lociņiem vai redīsiem. Vēl tagad to Karašas garšu atceros. Tiešām, bērnības garša. :)

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #54 : 2017. gada 07. janvāris, 20:42:44 »
Pirms pāris gadiem es kaut kur redzēju karašu. Bet nenopirku. Man liekas, vai tas nebija Limbažu maiznīcā

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #55 : 2017. gada 07. janvāris, 20:57:31 »
Pirms pāris gadiem es kaut kur redzēju karašu. Bet nenopirku. Man liekas, vai tas nebija Limbažu maiznīcā
Limbažniekiem tā ir apaļas formas plaucētā saldskābmaize, ja nemaldos. Vismaz es neesmu pamanījusi viņiem maizīti ar nosaukumu Karaša, bet viņu produkciju es labi pazīstu.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #56 : 2017. gada 07. janvāris, 22:13:38 »
Kubiņos sagriezta rupjmaize, iebērta pienā ar cukuru.
Cukurūdenī vai cukurpienā mērcēta un apcepta baltmaize
Melleņu vai rabarberu klimpas.
Pupiņu un skābeņu zupas.
Vārīti kartupeļi ar sēņu mērci.
Gotiņā savārīts skābais krējums ar cukuru (krietni ātrāks process kā piena+cukura savārīšana)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #57 : 2017. gada 07. janvāris, 22:42:27 »
Avīzē krāsnī cepta siļķe ar vārītu kartupeli. Skābu kapostu zupa ar karašu. (Bija vienu laiku Rīgā dabūjama Daugavpils paļaņica - stipri līdzīga). Tējas kūka (ja nokasīja riekstus no maliņas - tie man negaršoja). Ķieģelītis ar kefīru vai rjaženku. Kvass no mucas! Riebīgi tekoši-kūstošais briketīšu saldējums. Monpasjē ledenītes. Asinsdesas. Aknudesa. Šokolādes biezpiena sieriņi, kuriem šokolādi varēja ATLOBĪT ar karoti. ''Kokošja juha'' - burtiņu zupa. Piena zupa ar kartupeļu klimpām. Biezais piena ķīselis ar ābolu sulu no trīslitrenes. Ūdenskliņģeri un žagariņi - mājās cepti. Kartupeļu sacepums ar malto gaļu vidū. Kartupeļu pankūkas ar krējumu. Plānās pankūkas, kuras sarullēja un mērcēja bļodelē ar škvarkām. Kūpinātas reņģes un lucīši. Jā... cīsiņi un doktordesa. Ugličas siers.
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #58 : 2017. gada 07. janvāris, 23:00:53 »
Karaša nu reiz ir tā maize, kas man nepietrūkst. Negaršoja, likās sausa un asa

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #59 : 2017. gada 07. janvāris, 23:49:02 »
Avīzē krāsnī cepta siļķe ar vārītu kartupeli. Skābu kapostu zupa ar karašu. (Bija vienu laiku Rīgā dabūjama Daugavpils paļaņica - stipri līdzīga). Tējas kūka (ja nokasīja riekstus no maliņas - tie man negaršoja). Ķieģelītis ar kefīru vai rjaženku. Kvass no mucas! Riebīgi tekoši-kūstošais briketīšu saldējums. Monpasjē ledenītes. Asinsdesas. Aknudesa. Šokolādes biezpiena sieriņi, kuriem šokolādi varēja ATLOBĪT ar karoti. ''Kokošja juha'' - burtiņu zupa. Piena zupa ar kartupeļu klimpām. Biezais piena ķīselis ar ābolu sulu no trīslitrenes. Ūdenskliņģeri un žagariņi - mājās cepti. Kartupeļu sacepums ar malto gaļu vidū. Kartupeļu pankūkas ar krējumu. Plānās pankūkas, kuras sarullēja un mērcēja bļodelē ar škvarkām. Kūpinātas reņģes un lucīši. Jā... cīsiņi un doktordesa. Ugličas siers.
Camma, Tu esi bijusi viena liela izēdāja bērnībā ! :)