Autors Tēma: Valoda bagātība, bet...  (Lasīts 7674 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Broms

Re: Valoda bagātība, bet...
« Atbilde #15 : 2017. gada 04. februāris, 10:50:09 »
Adata un diegs ietilpst patstāvīgajā mašīnas komplektā. Principā vajadzēja būt arī saspraudei, bet laikam izlietojusies.Jāpārskata un jāatjauno.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #16 : 2017. gada 04. februāris, 10:56:32 »
.          a kas cilvēkam liedz iemācīties bulavku izrunāt valsts valodā? valodas prasme nav saistīta ar augstākās izglītības papīra esamību kabatā. jebkuru valodu var iemācīties nevis sēžot skolas solā, bet esot attiecīgās valodas vidē diendienā. bet kā redzam daudzi šo valsts valodas vidi principiāli nenodrošina citas valodas nesējiem. kā jau minēju mani izraisa izbrīns, ka cilvēki pat necenšas apgūt valsts valodu, dzīvojot LV gadu desmitiem. bet kā tu vari saprast, izjust, novērtēt valsti, tās kultūru, ja nemāki tās valodu.

Taisnību sakot, tas vārds "kniepadata" jau nu nav nekāds "piens" vai "maize". Domāju, ka lielveikalos ar tādiem saskarsme ir visai reta, tāpēc tantukam drusku tā kā piedodami bija nezināt.
Pēc analoģijas. Mana darbiniece, kura pirms laika gāja cauri naturalizācijas pārbaudījumiem ... Jautājumi vēstures pārbaudījumā esot joka pēc uzdoti pašiem latviešiem kaut kad ... Rezultāts ... Izskatoties, ka LV vēsturi naturalizētie krievi labāk par nenaturalizētiem latviešiem zinot.
Joka pēc varētu noskaidrot, cik no latviešu jauniešiem vispār tādu vārdu "kniepadata" zina?
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Broms

« Atbilde #17 : 2017. gada 04. februāris, 10:59:28 »

Taisnību sakot, tas vārds "kniepadata" jau nu nav nekāds "piens" vai "maize". Domāju, ka lielveikalos ar tādiem saskarsme ir visai reta, tāpēc tantukam drusku tā kā piedodami bija nezināt.
Pēc analoģijas. Mana darbiniece, kura pirms laika gāja cauri naturalizācijas pārbaudījumiem ... Jautājumi vēstures pārbaudījumā esot joka pēc uzdoti pašiem latviešiem kaut kad ... Rezultāts ... Izskatoties, ka LV vēsturi naturalizētie krievi labāk par nenaturalizētiem latviešiem zinot.
Joka pēc varētu noskaidrot, cik no latviešu jauniešiem vispār tādu vārdu "kniepadata" zina?

Nebija nekāds tantuks. Beibe nedaudz virs 20.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #18 : 2017. gada 04. februāris, 11:17:11 »
Brom, kad dienēju PSRS BS, nez' kur krievu tekstā biju izlasījis vārdu "лепта". Nēsājos pa rotu, jautādams krieviem, ko tas nozīmē, un biju ārkārtīgi izbrīnīts, kad atbildēt varēja tikai viens no kādiem 20. Vai latviešiem ar savas valodas zināšanu nevarētu būt līdzīgi? Kāds bez googles tantes man var pateikt, piemēram, ko modernajā latviešu valodā nozīmē "nodrosa"?
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #19 : 2017. gada 04. februāris, 11:25:17 »
... vispār tādu vārdu "kniepadata" zina?

“kniepadata“ un “spraužamadata“ gan ir divi atšķirīgi adatu veidi ;)
Nja, pa ntajiem gadiem elementārus sadzīves lietu nosaukumus gan būtu jāzina,
pat ja darbā nav vajadzības tos zināt.
Bet vēl joprojām daļa  neuzskata par elementāru loģiku
apgūt tās valsts valodu kurā dzīvo.
Bet visvairāk Broma stāstā un arī manā pieredzē kretinē tas,
ka vēl joprojām nez‘ kādēļ uzskata, visiem citiem viņu mātes valoda obligāti jāprot.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #20 : 2017. gada 04. februāris, 11:37:35 »
Nebija nekāds tantuks. Beibe nedaudz virs 20.

Tad vēl jo vairāk. Ko tāda drostaliņa vispār zina par šujampiederumiem. :D

Atslēdzies reno

« Atbilde #21 : 2017. gada 04. februāris, 11:49:35 »
vai saspraužamadata nav zakolka? Ar kniepadatu,  ja es būtu vīrietis, bikses tik vārīgā vietā nespraustu

Atslēdzies Broms

« Atbilde #22 : 2017. gada 04. februāris, 12:05:42 »
Nu a kā tad pareizi sauc to saspraudi?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #23 : 2017. gada 04. februāris, 12:08:50 »
Domāju, ka "bulavka" bija vajadzīga.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #24 : 2017. gada 04. februāris, 12:52:10 »
Nu a kā tad pareizi sauc to saspraudi?

Tā arī pareizi sauc - saspraužamadata, spraužamadata.
Mēs mājas saucam - drošībasadata.
Šai adatai ar šūšanu maz sakara, kniepadatas gan būs šuvējas arsenālā,
izpaliks lielā trākelēšana un laiks ietaupīsies. :)

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #25 : 2017. gada 04. februāris, 14:43:08 »
Mani šajā tēmā visvairāk izbrīna tas, ka viens nevis dabū to, kas viņam vajadzīgs (var tak kaut uzzīmēt vai ar zīmēm parādīt, ja abi viens otra un pat savā valodā nezina, kas tieši vajadzīgs), bet šņākdams aiziet, jo redz, viņam nepareizajā valodā lika runāt, bet kādam citam šķiet, ka uzdi@sieni mēdz būt arī inteliģenti...

Kādeiz aristokrāti saviem izglītotajiem bērniem mācīja, ka viņu zināšanām jānāk par labu apkārtējiem, ka ar tām nav jālielās un sevi kaut kā jāizceļ tāpēc, ka jābūt vienkāršam un patīkamam...

Labas manieres diemžēl kļust par lielu retumu...

Atslēdzies Camma

« Atbilde #26 : 2017. gada 04. februāris, 14:46:51 »
Zakolka būs matadata...
Kniepadata derēs liela ploterdarba pieķimerēšanai pie dēļa...
Saspraude būs valsts valodas talmudu sasprausšanai...
Spraužamadata vai drošības adata piemērota milzīgu dzīvnieku un dažu cilvēkveidīgo pirmspamperu ēras dibenapsegu sasprausšanai....
Broms, laikam, pie pēdējiem pieskaitāms.
p.s. nez kāpēc te tauta domā, ka maksim cenas zemākas? vakar pa ilgiem laikiem ieklīdu, pietiks uz nākamajiem 5 gadiem.
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #27 : 2017. gada 04. februāris, 15:08:07 »
Predostroņonnij štift ir saspraužamā adata. No tā šķiet varētu būt arī tā drošības adata.
Bulavki ir kniepadatas.

Atslēdzies surikāts

« Atbilde #28 : 2017. gada 04. februāris, 15:43:23 »

Predo.... kas ??   :rat:
Ir, ir tā pati bulavka, vai angļijskaja bulavka.

Atslēdzies true detective

« Atbilde #29 : 2017. gada 04. februāris, 15:46:55 »
Mani šajā tēmā visvairāk izbrīna tas, ka viens nevis dabū to, kas viņam vajadzīgs (var tak kaut uzzīmēt vai ar zīmēm parādīt, ja abi viens otra un pat savā valodā nezina, kas tieši vajadzīgs), bet šņākdams aiziet, jo redz, viņam nepareizajā valodā lika runāt, bet kādam citam šķiet, ka uzdi@sieni mēdz būt arī inteliģenti...

Kādeiz aristokrāti saviem izglītotajiem bērniem mācīja, ka viņu zināšanām jānāk par labu apkārtējiem, ka ar tām nav jālielās un sevi kaut kā jāizceļ tāpēc, ka jābūt vienkāršam un patīkamam...

Labas manieres diemžēl kļust par lielu retumu...

a kur ir šo cilvēku labās manieres dzīvot valstī un neprast valsts valodu. mana skatījumā tā ir cieņas izradīšana valstij, tās pamatnācijai, ja proti runāt tās valodā.

nesen sastapos darba sakarā Somijā ar krieviem no LV, sieviete ap 50 un viņas māsasdēls ap 21-22g, kas aizvien dzīvo LV. uzzinot, ka viņi no LV, pārgāju uz latviešu valodu, un ne jau tāpēc, ka esmu naciks, vienkārši ar savējiem no LV tak gribas latviski parunāt. sieviete pateica, ka viņi neprot, viņa esot pārcēlusies uz Somiju 10g atpakaļ, savukārt par māsasdēlu, kas neprata nevienu citu valodu kā krievu, loģisku izskaidrojumu  nespēja sniegt, teica, kaut ko nu kaut kā tā sanāca.  man nekādu problēmu runāt ar viņiem krieviski nebija, bet kāpēc sieviete, esot Somijā 10 gadus, spēja iemācīties diezgan labi somu valodu? bet pirms tam ap 40g dzīvojot LV nespēja apgūt latviešu valodu. vienkārši, Somijā ar krievu valodu vien neies cauri. somu valoda nav no tam vieglākajām, bet tas acīmredzot netraucēja viņai to apgūt un bez  problēmām tajā runāt. savukārt ar motivāciju un vēlmi daudziem ir problēmas.
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 04. februāris, 16:08:26 no true detective »
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael