Autors Tēma: Jaunās un vecās garšas  (Lasīts 4664 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Emīlija

Jaunās un vecās garšas
« : 2017. gada 10. marts, 09:32:36 »
Pārdomas radās tikko darbā atvērtās, iedāvinātās zaļo tomātu zaptes (ar cukuru un kanēli) sakarā. Uzsmērēju uz Selgas vafeles gabaliņa (vafele ar baziliku, sāļā) sev un kolēģei. kamēr es izgaršoju un mēģināju saprast vai ir ēdams, kolēģe noskurinājās un pateica - brr, šitā burciņa visa tava.

Aizdomājos. Nav jau tā, ka man pavisam negaršo visādi jaunie kulinārijas brīnumi, bet es laikam tomēr vairāk esmu tradicionālo garšu piekritēja. Braukājot pa pasauli sanāk ēst gan šikos restorānos, gan vietējās tavernās, nogaršot "vietējo, tradicionālo" un arī šiku pavāru radītos brīnumdarbus, kad nesaproti, ko ēd. Nākas atzīt, ka "iekrīt sirdī" tomēr tas tradicionālais un vienkāršais. Nesamuhļītas garšas.

Kiprā momentā uzķēros uz valriekstiem (veseliem) sīrupā, Tunisijā pirms daudziem gadiem atklājums bij kuskuss - tā arī palika manā virtuvē. Pesto mākslu esmu izkopusi līdz tam, ka esmu iebarojusi to nevienam vien pirms tam nesapratušajam "kas tur tāds" un mācījusi pagatavot. Slavenie Kanāriju salu kartupelīši ar mojo. Madeiras ponča. Grieķu salāti. Portugāļu cataplana. Maljorkas sobrasada. Ibērijas kaltētā cūkas kāja. Un tā varētu turpināt vēl ilgi...

Nu un, protams, vīramātes asinsdesa, putraimu biezputra ar ceptu cauraudzīti un sīpoliem, tikko kauta lopa akna ar sīpoliem, rollbiskvīts un debesmannā...

Kā jums? "ctota s čem ta", vai labas tradicionālās garšas?

P.S. uz tiem plauktiem ar sieriem, kas apbērti ar to un šito un sakrāsoti rozālillā skatos ar izbrīnu - kas to ēd? bet ēd taču laikam, ja jau ražo...

Atslēdzies ragana

Re: Jaunās un vecās garšas
« Atbilde #1 : 2017. gada 10. marts, 09:42:18 »
Man briesmīgi patīk garšu atklāšanas process, esmu atvērta visādiem brīnumiem. Tomēr seleriju kātu putas, kas garšo pēc zemenēm, man ir pilnīgi vienaldzīgas. Līdz ar to - esmu par dabīgiem produktiem un krāsainu ēdienu.
Savu reizi, protams, būs ļoti laba arī putraimu biezputra ar strīpaino gaļu un ceptiem sīpoliem. Un marinētu gurķi.  :)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2017. gada 10. marts, 10:14:12 »
Pagaršot es arī varētu daudz ko.  Tomēr es baidītos, piemēram, pirkt nezināma ēdiena porciju, kas turklāt nav lēta. A ja nu man negaršos?

Nekad neesmu ēdusi, bet gribētu pagaršot austeres.

Atslēdzies taj

« Atbilde #3 : 2017. gada 10. marts, 10:16:35 »
Man līdzīgi kā Raganai. Patīk jauninājumus atklāt, bet tieši dabiskus. Visādas sēkliņas (piemēram, čia) un garšaugu savienojumus. Bet galīgi nevilina lielveikalu gatavās produkcijas. Tad drīzāk kaut kas, ko ražo konkrētu nozaru pārstāvji un viss, ko pati varu eksperimentējot saražot. Neesmu liels kulinārs, bet mājas pašgatavotā variācija par šokolādi un kūkām iet pie sirds ļoti.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #4 : 2017. gada 10. marts, 10:29:18 »
Par to zaļo tomātu ievārījumu allaž iesmaidu.
Atceros, bērnībā viengad iegadījās reti auksta un lietaina vasara, zemenes sapuva,
ābolu gads arī nebija, tomāti ar lāga nenogatavojās. Mamma no zaļiem tomātiem vārīja ievārījumu, lai ir ko pie pankūkām ēst. Kanēlis gan nebija klāt.
Pāris gadus atpakaļ šķirstot kādu recepšu žurnālu ieraugu - exkluzīvs!!! zaļo tomātu ievārījums.
Nu re, izrādās exkluzīvi, ne štruntīga vasara un bērni arī ziemā jābaro ... ;) :)

Atslēdzies Afrora

« Atbilde #5 : 2017. gada 10. marts, 11:26:39 »
P.S. uz tiem plauktiem ar sieriem, kas apbērti ar to un šito un sakrāsoti rozālillā skatos ar izbrīnu - kas to ēd? bet ēd taču laikam, ja jau ražo...
aga ir taadi redzeeti :D ja apbeerti ar riekstiem/zaljumiem veel ok ... garshas nianse un vareetu ar pagarshot, bet kad redzu taadu zeljonakas kraasaa ar nobriinos :D
principaa ekskursijaa esot vareetu pagarshot daudzko, vai kaut kas ieviesiisies manaa virtuvee nez.
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/

Atslēdzies Camma

« Atbilde #6 : 2017. gada 10. marts, 11:43:04 »
Ja, es ari biezhi skatos uz veikalu plauktiem un domaaju - kas to burdu eed? Nav jau taa, ka neko jaunu negribeetu, bet tas tad ir kaut kas pavisam no citas kategorijas. Riebaas kinza. Bet kaadu laiku atpakalj shtukoju, kas tik iipatneejs ir ganbeja pelmenju garshaa - o! sapratu, ka taa ir kinza. Tagad shad tad pielieku pati. Kad piedaavaaja pagarshot kjiploku un tomaatu saldeejumu, domaju - nemuuzham! Bet neko, tiiri garshiigi. Shad tad pie kotleteem pielieku citrona mizinju - ljoti interesanta, svaiga garsha.
Paaris reizes esmu meegjinaajusi grauzt paarbeertos sierus.... Peeka. Gumija ir un paliek gumija, ber hosh fliterus. Jogurti - arvien mazaak atshkiriibas garshaa dazhaadiem jogurtiem. Desas vispaar neeedamas.
Kas ar kartupeljiem shoziem? Cik pirkti, tik baisa shausma, saaji, tumshi (dzeltenbruuni!).
Visus sakost!

Atslēdzies taj

« Atbilde #7 : 2017. gada 10. marts, 11:49:22 »
Interesanti. To citronmiziņu pierīvē kotlešu masai? Uz puskilo cik apmēram citrona miziņu? Tieši drīz jācep.

Atslēdzies taj

« Atbilde #8 : 2017. gada 10. marts, 11:51:01 »
Varētu pat Jauno garšu recepšu tēmu...

Atslēdzies Camma

« Atbilde #9 : 2017. gada 10. marts, 12:01:02 »
Daudz nevajag - kaadu treshdaljcitrona mizinju. Daudz nesanaaks, jo jaauzmanaas nepieriiveet balto shvammi un saakumam nevaig uzreiz buhnjiit daudz - a ja nu negarsho?
Visus sakost!

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2017. gada 10. marts, 12:09:06 »
Shad tad pie kotleteem pielieku citrona mizinju - ljoti interesanta, svaiga garsha.
Var pamēģināt arī apelsīnu.

Atslēdzies taj

« Atbilde #11 : 2017. gada 10. marts, 12:16:32 »
Aha, piefiksēts, paldies!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2017. gada 10. marts, 12:38:02 »
Katru gadu vāru jāņogu želeju kūkām un vienu gadu izmēģināju
franču variantu ar lavandu.
Kaut lavanda aug dārzā un smarža patīk, ievārījumā nepatika. Asociējās ar parfimēriju.
Tāpat kā nepatīk krēmi un šampūni, kuri smaržo pēc ēdamām lietām,
visādi ābolu, zemeņu, šokolādes, vaniļas utt.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #13 : 2017. gada 10. marts, 12:42:30 »
Esmu vārījusi pašmāju rožu ievārījumu. Tīri interesanti, pat pa drusciņai garšīgi. Man ļoti garšo citronliānas ogu ievārījums, to es kā kārumu pa karotītei. Irbeņu ievārījums savdabīgs, bet arī kā našķi - drusku.

Atslēdzies reno

« Atbilde #14 : 2017. gada 10. marts, 13:04:08 »
man negaršo sīpolu džems -no pašas Francijas vests, tā arī neiepatikās -tāds saldens

Lavanda pie ēdiena arī nepatīk