Autors Tēma: Agnese Martēna-Ligāna, grāmatas  (Lasīts 1606 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies taj

Agnese Martēna-Ligāna, grāmatas
« : 2017. gada 03. aprīlis, 05:41:09 »
Autorei Agnesei Martēnai-Ligānai latviešu valodā iznākušas (tulkotas no franču valodas) divas grāmatas: "Laimīgie lasa grāmatas un dzer kafiju" un turpinājums "Neuztraucies, mīļā, tev viss izdosies!". Pirmo grāmatu paņēmu lasīt tās nosaukuma dēļ, izrāvu vienā vakarā un nevīlos. Stāsts skaudrs, bet ar franču kultūras izpausmēm piemītošu vieglumu. Latviešu vai ziemeļvalstu kultūrai nekad nepiemīt tāds vieglums, ar kādu franču literatūrā un kino atsedz cilvēku trauslumu un emociju kailumu. Tas ir kaut kas citādāks. Visas sāpes aprakstītas neizvairoties, bet arī neieciklējoties. Dzīve ir, dzīve it kā apstājas traģēdijas priekšā, dzīve turpinās, dzīvē atkal neiet gludi un tad atkal dzīve turpinās. Bet tas nemazina psiholoģisko spriedzi un nemaz neatņem stāstam tā jēgu un struktūru.

Pirmajā grāmatā "Laimīgie lasa grāmatas un dzer kafiju" sākumā likās mazliet savādi, kāda gan varētu būt saistība notikumiem ar šo optimistisko nosaukumu. Bet tas atklājās tikai beigās. Stāsta sākumā turpretī tumsa - Diāna autokatastrofā zaudē vīru un meitiņu. Viņa vairs nevēlas. Neko. Dzīvot arī ne. Taču arī izbeigt dzīvi nepietiek drosmes...

Otrajā grāmatā "Neuztraucies, mīļā, tev viss izdosies!" ir turpinājums aizsāktajai sižeta līnijai. Ar laiku. Ne uzreiz. Bet tomēr, dzīve turpinās. Diāna nav sevi aprakusi, viņa dzīvo. Pagātne neatlaiž vaļā pavisam... Un stāsts ir par izvēli.

Ja par noslēgumu. Tas likās likumsakarīgs, nemaz nemēģinātu iztēloties citādāku turpinājumu pašās beigās. Bet beigas tomēr likās mazliet pretrunīgas, atainojot varbūt arī realitāti, ka cilvēks gan domā un sāp vienu, bet tad dzīve noliek priekšā kaut ko citu. Jā, mazliet sasteigtas pēdējās lappuses, bet kopumā noticēju.
Un visbeidzot vairs pat nevaru pateikt, kura grāmata patika labāk, katrai bija sava noskaņa un es priecājos, ka izlasīju.

Bet, kā ir jums? Tām, kas lasījušas.
Kura grāmata patika labāk? Vai beigas uzrunāja?

Atslēdzies Luīze

Re: Agnese Martēna-Ligāna, grāmatas
« Atbilde #1 : 2017. gada 03. aprīlis, 08:32:00 »
Vispirms paldies manām SF "grāmatmīļu klubiņa" meitenēm par ieteikumu izlasīt šīs grāmatas. Es jau biju metusi aci uz otro grāmatu, bet tad uzzināju (laikam no reno), ka tas ir turpinājums "Laimīgajiem, kas lasa grāmatas un dzer kafiju". Tāpēc sāku ar pirmo. Izlasīju ātri, man patika.
Paveicās īsā laikā tikt pie otrās grāmatas, kamēr vēl nebija aizmirsušies pirmās grāmatas notikumi. Notikumu attīstība bija saprotama un beigas likumsakarīgas. Vietām gan tie dialogi bija tādā kā uķipuķi stilā, bišķi uzkrita, bet īpaši netraucēja.

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2017. gada 03. aprīlis, 09:56:42 »
Paldies Taj par tēmu un tik skaistu grāmatu aprakstu!Man patika, otra grāmata pat labāk, kaut gan atrisinājums bija skaidrs diezgan ātri. Interesanti  - atrisinās, jo romantiskajos stāstos varone nekad nepaliek pie labā un stabilā vīrieša :)

Parunāt es gribēju tādēļ, ka nosmaidīju par grāmatas beigām -"laime pirtiņā"

Nu neticu, ka lielpilsētas (Parīzes!) meitene ilgi varētu izturēt mazmiestiņā ar briesmīgu klimatu cik tur stundu attālumā no lidostas, tātad lielākas pilsētas. Meitene, kurai piederējis grāmatveikals ar kafejnīcu un visu laiku bijusi cilvēkos.  Vienīgā izklaide tagad -ciema krodziņš un baznīcas dāmu komiteja. Skola arī droši vien mazajām klasēm tikai. Un vīrs -fotogrāfs, nedēļām prom no mājām.

Tātad -cik ilgi tāda laime var ilgt -pāris gadi, kamēr bērni mazi?

Ja Ja būtu trešā grāmata -kas varētu notikt? Man liekas, ka autore liktu nodibināt tādu pašu kafejnīcu-grāmatveikalu ciematā vai netālu esošajā burvīgā pilsētiņā ar labu koledžu :)

Vēl mani pārsteidza, ka viņas kafejnīcā tiešām dzer tikai kafiju un pēc kā ēdama jāiet uz blakus veikalu, t.i. pie viņas pat ne cepumiņu nevar dabūt. Bet ko es zinu no Parīzes kafejnīcām :rofl:
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 03. aprīlis, 09:59:23 no Luīze »

Atslēdzies taj

« Atbilde #3 : 2017. gada 03. aprīlis, 21:56:50 »
Domāju, ka, jā, ka viņa tāpat tālāk rosīsies, atvērs kafejnīcu un dzīvos uz diezgan pilnu klapi. Tas nav tas gadījums, ka viss apstājas un iesūno.

Mazliet salīdzinu Martēnu-Ligānu ar tādām franču rakstniecēm kā Fransuāza Sagāna un Anna Gavalda. Jo tas ir tas, kā raksta franču vārda meistares. Tā mazliet smalkā sentimenta nots un visi notikumi caur to.

Atslēdzies taj

« Atbilde #4 : 2017. gada 03. aprīlis, 21:57:42 »
Bet kopumā patika un iesaku šīs grāmatas.  :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2017. gada 03. aprīlis, 22:11:25 »
Bet es gudroju -kā būtu, ja viņai pēc kāda laika tie lauki piegrieztos, sakravātu koferus un bērnus un atpakaļ uz Parīzi! Jo ciema veikaliņš -tas tā pārāk saldi...

Atslēdzies taj

« Atbilde #6 : 2017. gada 03. aprīlis, 23:42:26 »
Negribu rakstīt spoileri, bet, ņemot vērā beidzamos notikumus, viņai būs ar ko sevi nodarbināt. Ģimenes dzīve + tas, ka patiešām kādreiz atvērtu kafejnīcu. Gluži garlaicīgi nebūtu. Turklāt, līdzās tikpat spēcīga personība vīrietis arī ar viņa savdabībām.  Gan pārdzīvotu arī attiecību krīzi un atkal būtu par ko lauzīt galvu. Bet, tik un tā, daudz vairāk noticu šādām krīžu attiecībām nevis tādām, kur viss jauki un gludi no rīta līdz vakaram, jo nereāli ta, kur nu vēl gadiem no vietas...
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 03. aprīlis, 23:49:51 no taj »

Atslēdzies taj

« Atbilde #7 : 2017. gada 03. aprīlis, 23:44:00 »
+ ja lauki piegrieztos, viņi visi, ar iekšējām drāmām, bet tomēr visi, brauktu uz Parīzi un mēģinātu tur, bet arī tā tomēr pēc visa notikušā nebūtu idille.

Atslēdzies taj

« Atbilde #8 : 2017. gada 03. aprīlis, 23:45:35 »
Un vēl nenoticēju beidzamajās lapās aprakstītajai situācijai ar Fēliksu. Tas tipa tā, lai vieglāk noslēgt sižetu. Jo Fēlikss nav monogāms, kā jau arī Diāna teica. Bet nu... Grāmatas tik un tā labas.