Autors Tēma: Ievēlēties  (Lasīts 3261 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Minne

Ievēlēties
« : 2017. gada 26. maijs, 21:22:21 »
Agrāk taču nelietoja šādu vārda formu? Man tā liekas nepareiza un garām, bet varbūt valodnieki ir citās domās?

Agrāk teica "iedomāties/izdomāt vēlēšanos" vai "vēlēties kko",  tagad krustu šķērsu - "ievēlēties", "ievēlēties vēlēšanos"..brrrrr

Atslēdzies Zigfrids

Re: Ievēlēties
« Atbilde #1 : 2017. gada 26. maijs, 21:43:16 »
Jā, "sabremzēties", "drastiski pasākumi finanšu disciplīnas ievērošanai" un "māja, kura nogruva". Sarunu valoda mainās. Par "tipa", "po hodu" un "karoče" vispār nerunāsim. Un tā mūžīgā "kad" lietošana "ka" vietā arī agrāk nebija.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2017. gada 26. maijs, 22:45:54 »
Neesmu valodnieks, bet liekās, ka ļoti liela daļa jaunvārdu ir vienkārši gramatikas un pašu valodas nezināšanas rezultāts.
"ievērtē" ... nu tas ir tiem, kas neprot novērtēt.
Visus sakost!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2017. gada 27. maijs, 07:43:44 »
Valoda mainās un attīstās un tas ir normāli

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2017. gada 27. maijs, 10:49:37 »
Es to uztveru kā "izteikt vēlēšanos", visdrīzāk negaidītā situācijā. Nekā traģiska. Jaunlatvieši u.c. daudz vairāk jaunu vārdu izveidoja, gan jau ir pietiekami daudz , kas radās spontāni

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #5 : 2017. gada 27. maijs, 11:15:55 »
Jaunus vārdus var un vajag radīt.
Traki kaitina visi tie rusismi - karoče, davaj, pa lielam uttt.  :evil:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #6 : 2017. gada 27. maijs, 11:19:03 »
Es to uztveru kā "izteikt vēlēšanos", visdrīzāk negaidītā situācijā. Nekā traģiska. Jaunlatvieši u.c. daudz vairāk jaunu vārdu izveidoja, gan jau ir pietiekami daudz , kas radās spontāni

Protams, zinu, ko tas "ievēlēties" nozīmē un kādās situācijās to lieto.

Vnk šis ir viens no kropļojumiem (manā izpratnē, protams), kas mani besī.  Laikam vajadzēja Īgņošanās sadaļā likt ;)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2017. gada 27. maijs, 11:28:54 »
Man arī tas saīsinājums no “iedomāties vēlēšanos“ nepatīk.
Asociējas ar mazu bērnu runu, iespējams tādēļ, ka pirmoreiz dzirdēju
mazu radinieču jubilejā.
Piecgadniece pirms kūkas sveču nopūšanas trīsgadniecei sauca - tagad ievēlies,
ievēlies kautko!

Labi, ka kūkā vismaz neviens neievēlās ;)

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2017. gada 27. maijs, 12:03:16 »

Es trakoju par "smeķīgajām zaptītēm un feinajiem deķiem" jo rusismi drukātajos tekstos  parādās ļoti reti, bet vecie ģermānismi gāžas "riktīgi"

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2017. gada 27. maijs, 12:56:33 »

Es šos vārdus pa retam apzināti lietoju īpašās situācijās un gadījumos, bet ikdienā nē

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #10 : 2017. gada 27. maijs, 14:13:34 »
Ja piemin ģermānismus, kurus ievazāja mūsu omju paaudze, tad nevar neminēt anglicismus, kurus bieži vien ievazājuši mūsu šodienas līdzpilsoņi. Wau, ups, okey, Wau, ups, okey, wau, ups okey ... Random paziņas, feikās ziņas un vēl viss kas.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #11 : 2017. gada 27. maijs, 15:48:07 »
Jā - anglicismi kaitina gluži tāpat kā rusicismi.Ģermānismi jau pamazām izzūd līdz ar paaudzi, kas tos lietoja.Es, tāpat kā Minne, šad tad īpašās situācijās vai pa jokam lietoju gan rusicismus gan anglicismus :)

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #12 : 2017. gada 27. maijs, 17:31:39 »
Vispār jau zaptēm un deķiem nav ne vainas. Ir situācijas, kad lieti noder. Ja ir runa par deminutīviem, tad nevietā un nelaikā lietoti, tie kaiti paši par sevi, arī skaidrā latviešu valodā... Nevajag ne ģermānismus, ne rusicismus, ne anglicismus...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2017. gada 27. maijs, 18:40:35 »
Oi, deminutīvi... Vai reiz jau par šo nespriedām? :), varbūt ne, varbūt kur citur...
Vienā kulinārā tv pārraidē, sportists - vīrs kā briedis, bet - gaļiņa, panniņa, oliņa,
gurķītis, plītiņa, nazītis... nekas, ka kārtīgs tutenis kungam rokā :)
Un tad vēl seko stāsts - mēs ar sieviņu, ar bērniņiem, pa Latvijiņu, ar laiviņām...,
ugunskuriņu, katliņu, zupiņu, makšķerīti...  Brrrrrrrrrr... utji putji..., mēs mīļi, mazi rūķīši!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #14 : 2017. gada 27. maijs, 20:33:56 »
Dīvaini, bet ģermānismi mani nekaitina. Varbūt tas saistās ar cilvēkiem, no kuriem tos dzirdu. Ar rusicismiem ir drusku citādāk - šad tad atgadās, ka latviski nav īstā apzīmējuma kaut kam. Varbūt tehniski ir, bet nedod noskaņu.
Galvenais ir kas cits - ja varu gramatiski un stilistiski pareizi izteikties dzimtajā valodā, tad viss ir kārtībā. Ja muļķīgi jaundarinājumi vai kropļojumi tiek izmantoti jau esošu vietā savas dzimtās valodas nezināšanas dēļ - tad ir visa veida tolete aizskaros.
Visus sakost!