Autors Tēma: Deģenerātu pielūgšana  (Lasīts 16932 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Bobs

Deģenerātu pielūgšana
« : 2017. gada 06. jūnijs, 07:42:13 »
Cik laika ir jāpaiet, lai alkānu, žūpu, pēdējo plenci, kas ir darbojies literārās (davienalga kādas) mākslas jomā sāktu pielūgt sabiedrība? Tikko redzēju sižetu, ka no Aivara Neiberta dzejoļa tapinās kaut kādu zīmētās kustību mākslas performanci. Bāc, tak dzīvam esot viņu neviens par pilnu neņēma, ir īpaši tie, kas bija viņu redzējuši. Bomzis trīcošām rokām, kas kaut ko vārsmoja, cerībā izdīkt kādu rubli no rakstnieku savienības, lai nopirktu dzīves laimi šķidrā veidā. Nu, izrādās - dzejas dižgars.
O.K., izbesīja mani tas sižets LNT 900 sekundēs, bet taču netrūkst citu līdzīgu piemēru cauri laikiem, kur tauta sāk pielūgt tos, ko tolaik viņu senči labākā gadījumā ar koka nūju pabakstītu tālāk, lai smaka nav tik liela..
Apmēram 10 gadi pēc nāves (tā vismaz bija Lediņa gadījumā) tautai nāk lielās atklāsmes par autora ģenialitāti. Nu, ja vien pats mākslinieks nav spējis labi maskēties un kļūt atzīts jau dzīves laikā, kā tas padomju gados bija iespējams.

Atslēdzies Spārka

Re: Deģenerātu pielūgšana
« Atbilde #1 : 2017. gada 06. jūnijs, 07:48:58 »
Cilvēks vai nu IR talantīgs vai NAV.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:22:54 »
Jāāāā....
Nez kāpēc talants ir tikai uz nesaprotamu kleķerējumu vai vājprātīgā tervelēšanu attiecināms jēdziens. Neviens neteiks, ka talantīgs ir autobusa šoferis vai cauruļu licējs-buldozerists.... vai slaucēja. Nu, izņemot Martu Semuli, protams.
Visus sakost!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:28:42 »
ir talantīgs vai nav... nu tas gan ir stiepjams jēdziens..
kas ir klasiķis literatūrā? Tas ir cilvēks, kas ir SPĒJIS sarakstīt pietiekami lielu apjomu literatūras. Ar to automātiski pietiek, lai iekļūtu vismaz attiecīgās nācijas klasiķu vidū. Lai kāda draza tur nebūtu sarakstīta. Par laimi - liela daļa klasiķu tiešām ir uzrakstījuši ko sakarīgu.
Ņurbulis arī nonāks mācību grāmatās un kļūs par neordināro klasiķi. Pievārsmojis jau bija gana daudz. Ne gluži kopotos rakstus, bet tomēr.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:33:14 »
ir talantīgs vai nav... nu tas gan ir stiepjams jēdziens..
kas ir klasiķis literatūrā? Tas ir cilvēks, kas ir SPĒJIS sarakstīt pietiekami lielu apjomu literatūras. Ar to automātiski pietiek, lai iekļūtu vismaz attiecīgās nācijas klasiķu vidū. Lai kāda draza tur nebūtu sarakstīta.
Tiešām? Kuri klasiķi ietilpst šai grupā?

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:34:25 »
Šāda veida cilvēkus par "atzītiem talantiem "padara ieinteresēti līdzcilvēki.Pašiem parasti nav ne intereses, ne enerģija.
Lediņa gadījumā -biedreņu grupa, kas ieraudzīja baigo atmatu, kuru uzart. Lediņa gads, monogrāfija, izstādes, lasījumi. Galvenais visu iegriezt diža mākslinieka statusā

Atslēdzies Minne

« Atbilde #6 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:43:12 »
Nerunāšu par baigi augstiem plauktiem, jo nepārzinu klasiku vai ģenialitāti tādā līmenī.

Vācietis, Melgalvs nokodās, Aizpuriete šreijā, Kulakovs arī tajā virzienā....un vēl daudzi citi (ātrumā neizdomāšu) Ģeniāli? Nu, nē. Talantīgi? Jā.
Vairumā gadījumu viņu ģenialitāti kultivē kādi viņu talanta atbalstītāji vai tuvinieki. Var jau saprast.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #7 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:47:12 »
Tiešām? Kuri klasiķi ietilpst šai grupā?

Runa nevis par to kuri ietilpst (jo ietilpst visi), bet kuri neietilpst. Nav tādu autoru, kam būtu milzums rakstu krājumu un nekādas atzīšanas.

Atslēdzies taj

« Atbilde #8 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:47:37 »
Nu... Man var patikt radošās izpausmes. Var. Neviens to neaizliedz. Un kāda jēga teikt, fui, bet autors tak ķēmā. Jo ne jau tas tirliņš ķēmā man patīk, piemēra pēc. Bet gan kāds viņa veikums konkrētajā jomā. Punkts. Neieslīgstot primitīvās dzeltenās preses stilistikās, ka, jā, bet palūkojieties tak uz viņa nebūšanām, nu kā tā var, nav tak normāli. Piedodiet, man pašai par sevi dažreiz ir licies, ka es neesmu normāka, ka mani tik iebāzt kādā restotā iestādījumā. Jo neviena dzīve nav ideāla. Vienkārši parasto ļaužu dzīvi neatspoguļo. Un paldies, ka tā. Tad dzīves nebūšanas paiet un viss turpinās bez ķurķiem vai Tvaikielas. Nav nemaz tik traki, dzīve tomēr laba un skaista! Vai arī apraujas elpas dvesieni. Bet to jau neviens nefiksē. Toties tiklīdz kaut drusku izej publiskā telpā, kaut ar vārsmām, tā uzreiz sākas fiksācija, gan fiktīva, gan realitātē balstīta. Tikai. Uz to var palūkoties līdzīgi kā uz kaimiņu aiz žoga. Netīk, nsekaties, kamēr pašu tiešā veidā neskar. Citam varbūt netīku es, jo visiem jau labs neizbūsi. Bet, ja māksla padevusies, visu cieņu par šo konkrēto mākslu! Māksla nav vainīga pie reālijām, tā dzīvo arīdzan savu - māksla dzīvi.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #9 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:48:02 »
"Alises piedzīvojumu Brīnumzemē" autors Lūiss Kerols savus darbus esot rakstījis narkotiku iespaidā. Turklāt viņam patika fotografēt, un īpaša interese bijusi par mazu meiteņu kailfoto.
Vai šīs personības iezīmes kaut ko maina attiecībā uz Lūisa Kerola literaro mantojumu?

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #10 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:51:02 »
Nu... Man var patikt radošās izpausmes. Var. Neviens to neaizliedz. Un kāda jēga teikt, fui, bet autors tak ķēmā.

jēga tikai tik liela, ka lai izpaustos dažu autoru ģenialitāte, ir jābūt simtiem neģeniālo, kas uztur ģēnijus, atražo un sakārto sabiedrību.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #11 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:51:12 »
Nav tādu autoru, kam būtu milzums rakstu krājumu un nekādas atzīšanas.

Ja tie raksti nav publicēti, tātad neviens nav lasījis un nav atzinis. :)

Runājot par šā brīža jaunajiem autoriem - vai daudzi tiek pamanīti un gūt plašu atpazīstamību?

Atslēdzies taj

« Atbilde #12 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:51:18 »
Arī. Tak nemetīsim "Alisi" mēslainē! Līdzīgi ar citām radošajām lietām. Jā, var ievīpsnāt, ka atzīst tik pēc gadiem. Bet arī šī ievīpsnāšana ir neproduktīva, kamēr pats mākslas darbs turpina pastāvēt.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #13 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:51:26 »
"Alises piedzīvojumu Brīnumzemē" autors Lūiss Kerols savus darbus esot rakstījis narkotiku iespaidā. Turklāt viņam patika fotografēt, un īpaša interese bijusi par mazu meiteņu kailfoto.
Vai šīs personības iezīmes kaut ko maina attiecībā uz Lūisa Kerola literaro mantojumu?

Šodienas apstākļos mainītu

Atslēdzies taj

« Atbilde #14 : 2017. gada 06. jūnijs, 08:53:50 »
Dalījums: ģeniālie un neģeniālie, hmm, man personiski neinteresants. Un arī visa māksla nav man dota izprašanai, kaut vai šķietamai. Bet, kas uzrunājis, to neatmetu.