Autors Tēma: Palīdziet ar padomu (kapu kopšana)  (Lasīts 13189 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Re: Palīdziet ar padomu (kapu kopšana)
« Atbilde #30 : 2017. gada 20. jūnijs, 10:50:55 »
 Bēru mielastā cilvēki pamazām atraisās, atbrīvojas no smaguma. Mana onkuļa bērēs, kad sāka rādīt uz ekrāna fotogrāfijas, tik daudz interesantu atmiņu stāstu cilvēki sāka stāstīt! Beigās jau kopīgi smejāmies par jautriem atgadījumiem. Var arī  nodziedāt kādu dziesmu. Bieži vien tagad bēres ir vienīgā reize, kad visi radi sanāk kopā

Latviešu tradīcijas jau ir interesantas, ir pat grāmata par tām.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #31 : 2017. gada 20. jūnijs, 17:03:01 »
Vecu onkuļu un tantu bērēs es aŗī varbūt varētu smaidīt, vīna glāzi uz aizgājēja gaitām pacelt, bildes skatīties un gadījumus atcerēties, bet ne sava traģiski mirušā bērna bērēs - tad tie "skaistie gadījumi" vispār aiziet 10.jā plānā, ir tikai šī absurdā, visus šokējošā situācija, un man pofig par tradīcijām.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #32 : 2017. gada 20. jūnijs, 22:45:05 »
Esmu bijusi daudzās bērēs - ir gan cienājuši kapos ar pīrādziņiem un spicglāzīti, gan necienājuši un aicinājuši uz mielastu kafejnīcā vai mājās. Mielasti ir gan ar kūciņu sākti, gan uzreiz ar uzkodām un silto. Ir bijis arī bez mielasta vispār. Viss jau atkarīgs no tā, kādu cilvēku glabā un kādi pakaļpalicēji, vai liels radu/draugu pulks sabrauc vai varbūt vispār i nav kam pulcēties. Katrs taču var darīt, kā grib un atzīst par labu esam. Es nekad neesmu bijusi starp tiem "cilvēkiem, kas ko teiks", pa manam, tikai tuvākie tuvinieki ir tiesīgi izvēlēties, kā apglabāt, rīkot vai nerīkot to mielastu, un kādu rīkot.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #33 : 2017. gada 21. jūnijs, 08:52:38 »
Bēru mielasta tradīcija ir saprotama - gan tāli braukušo cilvēku dēļ, gan tīri simboliski - ar domu, ka palicēju dzīve turpinās. To gan ir viegli pieņemt, ja aizgājējs savu dzīvi ir nodzīvojis, bet ne Minnes gadījumā. :cry: Katram jārīkojas pēc sajūtām.
Nesen glabājām vienu tuvinieci, cilvēku bija maz. Bēriniekus pacienājām ar konjaku, kafiju un pīrādziņiem turpat ārpus vārtiem. Un viss.

Atslēdzies reno

« Atbilde #34 : 2017. gada 21. jūnijs, 14:20:51 »
Tā arī ir -katrs gadījums ir citādāks un nedrīkst uzspiest kaut kādas normas. Tagad saprotu  uzkodas kapos uz vietas -pirmā brīdī likās -kā tad tā! Galvenais neņemt galvā "tā pie mums ir pieņemts"

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #35 : 2017. gada 21. jūnijs, 18:12:58 »
Neviļus ienāca prātā doma, ka visprātīgāk būtu kādā mierīgā reizē, kad nekur nav jāskrien un nav nekādas šanas, pašam paust savu gribu kādam no tuvajiem. Lai nav lieki palicējiem jālauza galva.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #36 : 2017. gada 22. jūnijs, 08:39:56 »
Es to esmu skaidri un nepārprotami deklarējusi. Un pieteikusi, ka tas ir informācijai, ja nu kas, nevis ģimenes liekai satraukšanai.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #37 : 2017. gada 22. jūnijs, 08:51:08 »
tāpat viņi tai stresā izdarīs pa savam... :) 
miesai jau būs vienalga, bet gars būs visu piedodošs, tā ka nav ko velti cilvēkus gruzīt :) 

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #38 : 2017. gada 11. jūlijs, 01:16:44 »
tas ir ,kā?? pa savam??? :scratch:
es nu gan nevaru iedomaties situāciju kad kāds neieverotu šādu lietu,ja vien tā ir bijusi izteikta un formulēta.
miesai un garam protams vienalga(iespējams)...., bet es domāju,ka palicējiem gan ir daudz vieglak rīkoties,ja viņi zin, kas un kā būtu aizgājējam paticis.
Piem. kāds no aizgājējiem bija lūdzis savās bērēs mācītāju. Ja viņš to nebūtu darījis, nekad tā mācītāja nebūtu,jo dzīves laikā nebija nedz baznīcā gājējs, nedz ticīgais... bet redz kā...
un tamlīdzīgi gadījumi...
Un ... manai miesai noteikti nepatiks ,ja to apraks  :evil: :angry: pat iedomaties negribu. Tāpēc lai palicējiem  nav stresa, viņiem ir vajadzīga skaidrība.
kkā tā.....

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies daddy

« Atbilde #39 : 2017. gada 11. jūlijs, 08:53:45 »
tas ir ,kā?? pa savam??? :scratch:

nomirsi - redzēsi! :P Nu, prom no acīm jau kaut kā dabūs, par to nešaubies, bet piemēram, vai sveces būs tieši tādā krāsā un garumā kā Tu vēlētos - stipri šaubos. Tāpat esmu novērojis, ka jo vairāk cilvēks iet uz galu, jo sīkākus norādījumus dod, kā vēlētos pavadīt TO brīdi. Tā ka atslābsti, katrai vecai tantiņai vai onkulītim izdabāt nav iespējams :)

OO! ko tad savai miesai pasūtīji - sērskābi, kaut ko no hi-tech - elektrisko loku, vai parasto sadedzināšanu ar gāzi? :)   

Atslēdzies reno

« Atbilde #40 : 2017. gada 11. jūlijs, 10:11:10 »
Nav nekādu neskaidrību ja aizgājējs visu sakārtojis un savu gribu izteicis. Ne jau par svecēm te runa.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #41 : 2017. gada 11. jūlijs, 10:39:49 »
...katrai vecai tantiņai vai onkulītim izdabāt nav iespējams :)

Cik nācies saskarties, tad aizgājēja vēlmes tiek respektētas.
Un nav arī manīts, ka kāds būtu vēlējies ko neiespējamu un neizpildāmu :).

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #42 : 2017. gada 11. jūlijs, 11:07:31 »
daddy es pirmo reiz sajutu,ka Tu vari būt arī rupjš  :scratch:
jāprasa PT ,kas par lietu,ka Tevi šis jautājums tā satrauca  ;)
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies daddy

« Atbilde #43 : 2017. gada 11. jūlijs, 11:18:54 »
Lūdzu piedošanu, negribēju būt rupjš, nedz arī kādu aizvainot. Piedodiet!

PT nav vajadzīgs, es varu paskaidrot. :) Vienkārši man svaigā atmiņā ir krustmātes bēres, kur pavadītājiem, (t.sk man) bija vismaz 3 versijas par "aizgājējas pēdējo gribu". Un tad nu sākās zvani un diskusijas, lai neteiktu strīdi, par to, ko tad un kā aizgājēja īsti bija domājusi. Iespējams tā ir tikai mūsu ģimenes (aizgājējas un pavadītāju) problēma... un  visiem pārējiem  jūsu "pēdējā griba" ir uz papīra uzrakstīta, notariāli apstiprināta, lai nevienam nerodas šaubas un arī tantei uz Austrāliju un onkulim uz Ameriku aizsūtīta, lai viņi neiedomājas kaut ko no sevis pielikt. Malači!

No tās visas ņemšanās ar krustmāstes bērēm man personīgi palika TIK nelaba pēcgarša (laikam tak ļoti mīlēju savu krustmāti), ka nosolījos nekad nevienam neko neteikt kā mani glabāt. Kā izdarīs, tā būs labi. Es uz savējiem paļaujos!

Atslēdzies reno

« Atbilde #44 : 2017. gada 11. jūlijs, 11:30:20 »
Nu jā, mums ģimenē  tā nav gadījies, parasti viens ir tas galvenais noteicējs, bet lēmām kopā, tādēļ arī nesapratu