Autors Tēma: Ģermānismi -vai mani vienu tas uztrauc?  (Lasīts 13338 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies diddly

Re: Ģermānismi -vai mani vienu tas uztrauc?
« Atbilde #30 : 2017. gada 26. jūnijs, 20:49:58 »
Es,nez,laikam būšu ciniska.Nelēkāsim ap nezāļu pilnu dobi,viena maza zaķkāposta dēļ.
Ievazājumu valoda ir krietni vairākvalodīgi,kā tikai ģermānismi. Esmu droša,ka drīz tie būs anglicismi. PatI esmu dzirdējusi tādus brīnumus,ka pierakstīt nemācētu.
Laikā,kad drīz nācijas daļa,20.30,40% vairs nerunās tīri latviski,JO-nedzīvo LV, te diskutēt par ģermānismiem neliekas produktīvi.
Pirms diskusijām,pārdomājiet LV vēsturi,to mēs mainīt nevaram.Bet mantelis,ķisens,šūplāde ir bijuši,un kamēr mums ir omes,arī būs apritē.
Tagad jau saka"geiti klozojās" un "tiketi nobukināti"

Atslēdzies reno

« Atbilde #31 : 2017. gada 26. jūnijs, 21:12:32 »
 "runa iet" pavisam par ko citu! NE jau par runāto sadzīves valodu! Katrs savā mājā runā, kā grib.

BET es protestēju pret to, ka tos lieto drukātajā presē un televīzijā, tā nezinātājam padarot par leģitīmiem, skaistiem, veciem latviešu vārdiem !

Atslēdzies diddly

« Atbilde #32 : 2017. gada 26. jūnijs, 23:07:36 »
 viss sākās ar tiem Omes saldējumiem un Mildas kečupu/manai paaudzei Milda asociējas ar vienu vecu meitu.
kad idejas izsmēlās,pārgāja uz citiem"omisiem"

Atslēdzies daddy

« Atbilde #33 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:16:39 »
nedaudz dīvaini ir lasīt, piem delfos par tenisu:

Pirmajos četros geimos uzvarēja servētājas, bet piektajā Ostapenko "tīri" nobreikoja pretinieci. Lai gan nākamajā geimā spāniete revanšējās, tomēr Latvijas tenisiste vēl divas reizes lauza Svaresas-Navarro servi, setā uzvarot ar 6-3

Atslēdzies Minne

« Atbilde #34 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:23:28 »
Man gan liekas ok - normāla tenisa terminu valoda ;) Negribu pat iedomāties, kāds šis teikums varētu izskatīties pēc mūsu pārcentīgo valodnieku iejaukšanās

Atslēdzies daddy

« Atbilde #35 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:32:17 »
Man gan liekas ok - normāla tenisa terminu valoda ;) Negribu pat iedomāties, kāds šis teikums varētu izskatīties pēc mūsu pārcentīgo valodnieku iejaukšanās

neiejaukšos Tavās fantāzijās :) tikai ievēro, ka pēdiņās ir ielikts ārkārtīgi nelatviskais vārds "tīri" :)  būtu jau saglabājuši garšu un ierakstījuši latviski - čista nobreikoja :D 

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #36 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:34:02 »
Rakstā par tenisu nesaprotu, kāda joda pēc "tīri" ielikts pēdiņās. Bet es ļoti daudz kur pēdiņu lietošanu nesaprotu, un, manuprāt, lielākajā daļā gadījumu tās ir pilnīgi liekas, jo pēdiņās dažs labs jau liek jebkuru žargonismu un tēlainās izteiksmes līdzekļus (metaforas, idiomas utml.).

Citāts
Man tas nāk prātā, kad dzirdu tagad priekšā pakaļā tos "Wow!"

Vēl novērots "Awww..." - laikam patikas izpausme. Bet man no tā  :veee:

Kas nu ļoti iegājies ikdienā manos laukos, tā ir "zapte". Cits nekas uzreiz prātā nenāk. Viens no latviešu valodas mīnusiem ir garie vārdi - protams, īsāk pateikt zap-te, nekā ie-vā-rī-jums.  Bet medijiem šķiet, ka ģermānismi sulīgo valodu, līdzīgi kā svešvārdi tekstu padara it kā gudrāku. :P Abos gadījumos - būtiski, lai šos vārdus izmantotu pareizi nevis nesaprotot, ko tie īsti nozīmē.
Save
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Minne

« Atbilde #37 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:44:16 »

neiejaukšos Tavās fantāzijās :) tikai ievēro, ka pēdiņās ir ielikts ārkārtīgi nelatviskais vārds "tīri" :)  būtu jau saglabājuši garšu un ierakstījuši latviski - čista nobreikoja :D

Jā, jā, jā...bet mani netraucē, ja pa kādai metaforai ielikts pēdiņās.

Citādi - protams, katram jauno žurnālistu rakstam var piesieties. Bet tas jau pie Mazsmadzeņu kretīniem

Atslēdzies tuk

« Atbilde #38 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:45:33 »
Esmu ievērojusi, ka mūsmājās un tuvo radu lokā par zafti sauc mājas ražojumu.
Tie no veikala - ievārījumi. :D

Man tas “tīri“ ielikts pēdiņās lasās kā tomēr ne visai tīri...

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #39 : 2017. gada 27. jūnijs, 09:56:06 »
Tur tā lieta, ka pēdiņās ielikts vārds kļūst par savu antonīmu, tāpēc piepēdots teksts kļūst nelasāms. Tad jau dzejai jābūt vienās pēdiņās.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #40 : 2017. gada 27. jūnijs, 10:18:20 »
Vārdu zapte nekad nelietoju pat mājās, jo tas man vienmēr licies tāds vienkāršrunas laucinieku lietots vārds. Vispār, ja tā padomā, ģermānismus pati nekad nelietoju un runāju bez jebkādiem citu valodu aizguvumiem. Ja citi to dara, tas mani netraucē un netraumē.

Atslēdzies diddly

« Atbilde #41 : 2017. gada 27. jūnijs, 10:34:43 »
  Valodnieku jauninājumi un uzlabojumi viļņveidīgi ienesuši kaudzēm jaunvārdu. Un tad tiek pasludināts,ka tas ir pareizi un latviski.
Lai arī reizēm izklausās pēc čūskas un eža  krustojuma.
  Konkrēts piemērs-senāk šuvēju valodā bija daudz ģermānismu,jo ne jau no zemākajiem slāņiem nāca skroderu meistari. Teilis,klapīte,zeimītes.
 Tad pēc atmodas,sarosījās valodnieki,un nu bija jāsaka,nevis rokriņķis,bet roce :faint: ,un nevis kaklariņķis,bet kakle. Labi,tagad jau drīz būšu pieradusi,runāt latviski.
  Nesen kolēģe mani uzjautrināja,ka jau atkal briest latviskošana mūsu nozarē. Sieviešu svārki būtu pareizi,latviski jāsauc par brunci. Jo svārki,latviskajā nozīmē ir vīriešu...ne ta mētelis,ne ta garā žakete.
  Reiz jau dižais valodnieks ķebli latviskoja,kaut kā neiedzīvojās.
  Uz šī fona,mani ģermānismi netraucē.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #42 : 2017. gada 27. jūnijs, 16:21:09 »
Modes sfērā VVC varētu ilgi ņemties, visi tie kardigani, bleizeri, čokeri, klačas, kapri,
trenči un bermudas, un vēl, un vēl...
Tur tāāādas pērles varētu sagaidīt, ka tās flipsandales pat nobālētu!

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #43 : 2017. gada 27. jūnijs, 16:54:58 »
Clutch latviskošana par Klaču ir pat ļoti piemērota - tenku tarbiņa, ko dāmām nēsāt līdzi smalko aprindu pasākumos. :D

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #44 : 2017. gada 27. jūnijs, 17:25:56 »

Tur tāāādas pērles varētu sagaidīt, ka tās flipsandales pat nobālētu!

diez kas jēzenēm vainas bij, ka par flipsandelēm jāsauc :(