Autors Tēma: latviešu literatūra  (Lasīts 53189 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Atb: latviešu literatūra
« Atbilde #285 : 2023. gada 17. janvāris, 13:19:50 »
Tādēļ igauņi vienmēr smejas vēderus saķēruši, kad latvju meitas pucējas. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #286 : 2023. gada 17. janvāris, 14:40:36 »
Šorīt pa LR3 stāstīja par uzvārdiem un to maiņu 20.-30. gados(tur katru rītu tagad ir kāds interesants stāstiņš. Tad nu par dīvainajiem bija, ka Anna Maucekle mierīgi varēja dzīvot ar tādu uzvārdu Rūjienā,  kur visi zin, ka par maucekli sauc viena veida smilgu, bet Rīgā tāds uzvārds bija ar steigu jāmaina

Atslēdzies daddy

« Atbilde #287 : 2023. gada 26. janvāris, 12:16:25 »

Paņēmu bērnības drauga sarakstīto "Pieauguša puikas atmiņu klade"...
redzēs, vai būs mani pieminējis, un ja jā, tad kādā gaismā... varbūt jāiet logi sist   :bricks:

Padomija pusaugu puikas un jauna studenta skatījumā – Valda Klišāna grāmata «Pieauguša puikas atmiņu klade» / Raksts (lsm.lv)

Izlasīju Klišāna Atmiņu kladi. Pabiju "tajās vietās", "tajā laikā", vienā otrā bildītē esmu atrodams... Paldies, bija tā vērts!

Vairāki notikumi atstāstīti patiesi, bet cilvēku vārdus nepieminot - draugi, ar draugiem. Nu tā arī bija...

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #288 : 2023. gada 04. marts, 15:59:50 »
Jurģis Liepnieks "Man nabaga pirāts" ***,5
Romāns īsti nav manā gaumē, bet bija interesanti lasīt. Daudz filozofijas, sapņu par Dostojevski un Raskoļņikovu. Sižeta līnija samērā vienkārša. Otrreiz nelasītu.
Kas iekrita acīs - autora paviršība. Piemēram, raksta, ka smaržo liepas un ka tuvojas Lieldienas. Vai arī - cietuma kamerā bija karsti, ap 30 grādiem, togad bija silts oktobris :D Tas nekas, ka pēc dažām nedēļām tajā pašā kamerā joprojām bija karsti, bet ārā bija vasara :?:
Grāmatas pirmais metiens izpārdots, savas bibliotēkas rindā man priekšā vēl 5 lasītgribošie, tā kā neizteikšos par romānu, bet to, ko pateica Jurģis tikšanās laikā - nākošais metiens gaidāms aprīlī, tad arī tiks izlabotas tās kļūdas, ko norādīja Luīze un arī citas....piemēram, autors kā kļūdu minēja, ka vienam sunim grāmatas sākumā ir viena suņa šķirne, bet grāmatas beigās tam pašam sunim jau cita! :mrgr:   
Pie reizes iespējami labojumi sižetā, jo patreiz notiek pārrunas ar izdevēju Anglijā, lai to romānu padarītu interesantāku arī angļu valodā lasošiem...tulkojums ir gatavs un izdevējs pēta iespējas to izdot...   
Liepniekam apriebusies politika, laikam vairs neredz tur sev iespējas, un viņš patreiz mēģina ielauzties pasaules kriminālromānu tirgū un vēlas skandināvu autoru panākumus/naudu...nu, lai veicas!  :shampis:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #289 : 2023. gada 06. marts, 08:44:25 »
domā, no politikas tā vienkārši var "izkāpt"??  :?:
Piemēram - vai "skandināvam" visi nodoklīši samaksāti?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #290 : 2023. gada 28. marts, 12:26:10 »
Vairis Ozols "Pazudusī meita" ***
Klasificējas kā detektīvromāns, bet būtībā ir par pusaudžu attiecībām. Galvenā varone ir 16gadīga čiksa, kurai viss - skola un vecāki - ir līdz brošai, turklāt abi vecāki strādā skolā, un tas rada papildus spriedzi un spiedienu. Kādu dienu meitene neatgriežas mājās.
Varu tikai pabrīnīties, ko izstrādā pusaudži, lai panāktu vēlamo, nerēķinoties ar citiem.

Dzintra Šulce "Melnā suņa kabinets" ***
Šoreiz ir līķis, taču policija ar izmeklēšanu diez ko neaizraujas, jo ir acīmredzams, ka vainīgais ir dzīvnieks nevis cilvēks. Tomēr beigās visi noslēpumi atklājas. Interesanti bija lasīt par suņu patversmes biznesa aizkulisēm.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #291 : 2023. gada 28. marts, 19:33:05 »
Dzintra Šulce "Melnā suņa kabinets" ***
Šoreiz ir līķis, taču policija ar izmeklēšanu diez ko neaizraujas, jo ir acīmredzams, ka vainīgais ir dzīvnieks nevis cilvēks. Tomēr beigās visi noslēpumi atklājas. Interesanti bija lasīt par suņu patversmes biznesa aizkulisēm.
...iepirkts...dievsvienzin, kad tiks izlasīts

Atslēdzies reno

« Atbilde #292 : 2023. gada 31. marts, 20:52:39 »
Lelde Stumbre  Karalis Līrs un viņa četras meitas   ****

Varētu pat likt visas piecas zvaigznes, bet tomēr mani attur sajūta par pārāk sadomāto sižetu -"kā būtu, ja tā būtu"  Patiesībā tas ir pilnīgi normāli,  katrs romāna ideja sākas  "kā būtu, ja...". Tas tiek izspēlēts arī romānā -varonis izdomā savu variantu, kā viņa dzīve  varētu turpināties.
 Es vienkārši nevaru iedomāties tik auksti aprēķinošu cilvēku, kā galvenais varonis. Tai pašā laikā viņa absolūti negatīvā pieredze pirmajā laulībā šķiet gluži ticama. Bet tad atkal šķiet pilnīgi saprotama viņa meitu attieksme un nemaz ne tik nosodāma, kā tas parādās romānā[size=78%].[/size] Neskatoties uz to visu, lasīt bija ļoti interesanti. Galvenā varoņa apsēstība ar grāmatām dod iespēju visa veida ekskursiem literatūrā. Aizkustinoša bija padomju laika bērnu grāmatu plaukta izkrāmēšana -manas atmiņas sinhronizējās.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #293 : 2023. gada 09. aprīlis, 21:30:33 »
Grāmatas pirmais metiens izpārdots, savas bibliotēkas rindā man priekšā vēl 5 lasītgribošie, tā kā neizteikšos par romānu, bet to, ko pateica Jurģis tikšanās laikā - nākošais metiens gaidāms aprīlī, tad arī tiks izlabotas tās kļūdas, ko norādīja Luīze un arī citas....piemēram, autors kā kļūdu minēja, ka vienam sunim grāmatas sākumā ir viena suņa šķirne, bet grāmatas beigās tam pašam sunim jau cita! :mrgr:   
Pie reizes iespējami labojumi sižetā, jo patreiz notiek pārrunas ar izdevēju Anglijā, lai to romānu padarītu interesantāku arī angļu valodā lasošiem...tulkojums ir gatavs un izdevējs pēta iespējas to izdot...   
Liepniekam apriebusies politika, laikam vairs neredz tur sev iespējas, un viņš patreiz mēģina ielauzties pasaules kriminālromānu tirgū un vēlas skandināvu autoru panākumus/naudu...nu, lai veicas!  :shampis:
Tagad izlasīju...ja par suņiem , tad psihoterapeitei grāmatas sakumā ir 2 korgiji, bet grāmatas beigās 2 bīgli!  :mrgr:   
Romāns ir lielisks, ja tiks izlabotas tās kļūdas, ko minēja jau Luīze un suņi.
Mani pārsteidza tas, ka intriga ir aļā Agata Kristi, kur teritorija ir noslēgta un vainīgais ir šajā lokā, bet Lipenieks parāda, ka viss ir sarežģītāk, nu nav tik vienkārši dzīvē...   
Tiešām daudz filozofijas, galvenais strīds ir par Dievu un tā nozīmi, un varētu būt šaubas vai LV lasītāju auditorijā būs pietiekoši daudz atsaucīgo, bet romāns ir rakstīts starptautiskajam lasītājam...tur ir vēlme nopelnīt ar tirāžu, kur tā varētu būt miljonos...nu, pa visu pasauli varbūt miljons salasītos, kuri saprastu, ko Liepnieks raksta...grāmata ir laba, tā daudz stāsta par cilvēku...   
p.s.   
Grāmatas ievadā Jurģis raksta, ka nekad nav domājis par savas sievas Elizabetes Ilzes slepkavību, bet neesmu pārliecināts, ka viņš to nav domājiis par  savu pirmo sievu Diānu Liepnieci, ar kuru bija precējies 2005. 2009.gads.   

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #294 : 2023. gada 13. aprīlis, 20:01:36 »
Lelde Stumbre  Karalis Līrs un viņa četras meitas   ****

Varētu pat likt visas piecas zvaigznes, bet tomēr mani attur sajūta par pārāk sadomāto sižetu -"kā būtu, ja tā būtu"  Patiesībā tas ir pilnīgi normāli,  katrs romāna ideja sākas  "kā būtu, ja...". Tas tiek izspēlēts arī romānā -varonis izdomā savu variantu, kā viņa dzīve  varētu turpināties.
 Es vienkārši nevaru iedomāties tik auksti aprēķinošu cilvēku, kā galvenais varonis. Tai pašā laikā viņa absolūti negatīvā pieredze pirmajā laulībā šķiet gluži ticama. Bet tad atkal šķiet pilnīgi saprotama viņa meitu attieksme un nemaz ne tik nosodāma, kā tas parādās romānā[size=78%].[/size] Neskatoties uz to visu, lasīt bija ļoti interesanti. Galvenā varoņa apsēstība ar grāmatām dod iespēju visa veida ekskursiem literatūrā. Aizkustinoša bija padomju laika bērnu grāmatu plaukta izkrāmēšana -manas atmiņas sinhronizējās.

Reno un mans viedoklis saskan. :) Man bija interesanti lasīt.
Vienu brīdi lasot zaudēju modrību un biju ļoti pārsteigta, ka pēc galvenā varoņa dzīves noslēguma vecākās meitas vīra vecāku mājā sižets turpinājās no citas vietas un varonis bija visnotaļ dzīvs. Izrādījās, ka tā bija tikai fantāzija "kā būtu, ja būtu" :?:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #295 : 2023. gada 14. aprīlis, 10:47:53 »
Reno un mans viedoklis saskan. :) Man bija interesanti lasīt.
Vienu brīdi lasot zaudēju modrību un biju ļoti pārsteigta, ka pēc galvenā varoņa dzīves noslēguma vecākās meitas vīra vecāku mājā sižets turpinājās no citas vietas un varonis bija visnotaļ dzīvs. Izrādījās, ka tā bija tikai fantāzija "kā būtu, ja būtu" :?:
...šī grāmata arī iepirkta...jocīga situācija, ka nopirktās grāmatas netiek lasītas, jo jālasa no biblenes paņemtās...tur ir termiņi, atgādinājumi utt....šobrīd saņēmos un lasu Freimani, sava grāmata...bet plaukts vēl biezs no savām un nelasītām..

Atslēdzies daddy

« Atbilde #296 : 2023. gada 14. aprīlis, 11:21:32 »
...šī grāmata arī iepirkta...jocīga situācija, ka nopirktās grāmatas netiek lasītas, jo jālasa no biblenes paņemtās...tur ir termiņi, atgādinājumi utt....šobrīd saņēmos un lasu Freimani, sava grāmata...bet plaukts vēl biezs no savām un nelasītām..

iedo man palasīt, es pateikšu kā ir (sūc, vai nē) vai vērts laiku tērēt...  :b:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #297 : 2023. gada 14. aprīlis, 12:07:01 »

iedo man palasīt, es pateikšu kā ir (sūc, vai nē) vai vērts laiku tērēt...  :b:
...ko Tev dot, tu tak lasīt nemāki...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #298 : 2023. gada 14. aprīlis, 12:11:13 »
...ko Tev dot, tu tak lasīt nemāki...

abižaješ... :alt: