Autors Tēma: Toreiz un tagad  (Lasīts 4143 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Re: Toreiz un tagad
« Atbilde #15 : 2014. gada 06. novembris, 15:11:45 »
Dārzeņi un augļi dagad daudz vairāk.
kā slavenajā 90. gadu jokā :
--kad pie jums var dabūt zemenes?
-dārzeņu veikalā no 8 rītā

Kartupeļi tiešām daudz mazāk. Man liekas, ka pad. laikā rēķināja pūru uz cilvēku. Es tā vienmērīgi cenšos mainīt - kartupeļi, makaroni, rīsi, griķi, putraimi (miežu, putrā) pa retam -grūbas , kuskus, lēcas

Atslēdzies danu

« Atbilde #16 : 2014. gada 06. novembris, 15:18:30 »
Par vistām (īstām) runājot- man šķiet,ka nupat , situācija sāk uzlaboties! Zemnieku un eko tirdziņos var nopirkt smuki dzeltenas (treknas) vistas, kas garšo kā toreiz. Vismaz , Mūspilsētā, ir veikaliņš kur tādas reizumis pērku.
Man ilgu laiku likās, ka "plikus" kartupeļus (bez mērces)  ēst ir kaut kas nepieņemams! :D tagad, to darinu retu reizi, kaut kā neprasās.
Salipušus makaronus gan neatminu... Mūsmājās, kā jau laukos, tos gatavoja reti- kartupeļi, kartupeļi un atkal kartupeļi dažādos veidos. Mammai par šausmām- viens no maniem gardumiem bija veikala pelmeņi- parasti salipuši vienā pļeckā :)
Mammas gatavotie (un tos viņa gatavoja exelenti)) nelikās tik garšīgi!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #17 : 2014. gada 06. novembris, 15:41:11 »
Toreiz ļoti garšoja cepta baltmaize ar cukuriņu pārkaisīta, tagad nav ienācis prātā neko tādu gatavot

Un nemēģini... Šodienas baltmaize, ko gatavo no nez kāda pulvera ar uzlabotājiem, nav pienā mērcama un cepama - jēlā pļeckā pārvēršas. Vienīgais, no kā daudzmaz adekvātas cukurmaizes var iegūt, ir paša maizomātā ceptās maizes atlikumu apcepšana. Vāāārbūt ir kāda veikala maizes šķirne, bet man nav trāpījusies.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #18 : 2014. gada 06. novembris, 16:10:59 »
Mums mājās ne vienmēr pienā mērca - sviestā apcepa un kamēr karsta cukuru virsū...

Un es arī no kartupeļu ēdājiem. Man vēl teica, ka katru dienu ēdot ceptus kartupeļus, tie pieriebtos - nekā nebija! Bija laiks, kad tos ēdu gan brokastīs, gan vakariņās (piedevās tikai skābēti kāposti vai tomāti ar krējumu, vai marinēts gurķis) un joprojām nav apnikuši.  Skolā vispār nesapratu, kas tā par kombināciju - kotlete+makaroni, jo makaronus mūsmājās vārīja tikai piena zupās.

Garšvielas, izņemot sāli un piparus, bija kaut kas ļoti īpašs - muskatrieksts, safrāns (pipirkšķītis burciņā papīrītī iesaiņots glabājās), kanēļa standziņas...  Vaniļas pāksti redzējusi nebiju.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #19 : 2014. gada 06. novembris, 16:12:52 »
Bet jā - maize vairs nav tāda. Rimi ceptā baltmaize nākamajā dienā jau sausiņš, turpretī toreiz pirktā vairākas dienas bija gana mīksta, tik vien kā no ārpuses apkalta.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Betons

« Atbilde #20 : 2014. gada 06. novembris, 16:42:17 »
Toreiz ļoti garšoja cepta baltmaize ar cukuriņu pārkaisīta, tagad nav ienācis prātā neko tādu gatavot

Un nemēģini... Šodienas baltmaize, ko gatavo no nez kāda pulvera ar uzlabotājiem, nav pienā mērcama un cepama - jēlā pļeckā pārvēršas. Vienīgais, no kā daudzmaz adekvātas cukurmaizes var iegūt, ir paša maizomātā ceptās maizes atlikumu apcepšana. Vāāārbūt ir kāda veikala maizes šķirne, bet man nav trāpījusies.

Karaliskā baltmaize ir o.k.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #21 : 2014. gada 06. novembris, 22:47:22 »
Ārpus LV vēl aizvien var nopirkt fantastisku maizi ....

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #22 : 2014. gada 06. novembris, 23:15:43 »
Mums bija tradicionāli - brokastīs kafijas dzēriens - bija tādas bindžiņas kafija ar  kondencēto pienu, kāda vārīta ola vai biezpiens ar krejumu uz maizes.  Pusdienās praktiski vienmēr vārītie kartupeļi ar kotletēm vai šmorētiem kauliņiem, tādi forši apcepti ar sīpoliem. Mērci mājās nelietoja, bet piegrieza kādu gurķi atkarībā no sezonas svaigu vai marinētu. Un tad vēl kompotus omis vārīja saldā ēdienā. Un praktiski  arī viss. Nu vistas arī šad tad bija, reti, bet atceros, arī šmorētas. No garšvielām tikai sāls, pipari, sīpoli un ķiploks.  Gaļa bija, jo kāds rada gabals strādāja vietējā gaļas kombinātā. Svētkos parasti dabūja kādu desas gabalu un vienmēr bija aukstās gaļas. Sieru pirmo reizi nogaršoju , kad sētā draudzene ar siermaizi uzcienāja, kopš tā laika sieru mīlu Drausmīgi. Bet tajā laikā, ja  skolai tuvākā kafūzī varēja  nopirkt, vienmēr ņēmu siermaizi - 11 kapeikas maksāja. Saldumus mājās  atceros tikai dzimšanas dienā un Jaunajā gadā, šad tad izdevās  pa ceļam uz māju nopirkt jūras kūku, ļoti patika, ka to varēja divās daļās sadalīt, augšējā ar glazūru un apakšējā ar džemu ... Kašmars, bet tad kaut kā tas viss likās dikti garšīgi. Veikalā pirkām pienu un maizi. Ja gadījās rozinu baltmaize, tad līdz majai labi ja pusi varēja atnest. Un saldējums, tas gan! Liekas bija garšīgāks. Reti, bet trāpijās  baltais ar riekstiem ( ne ar riekstu "garšu", bet ar īstiem riekstiem) Fantastika! Fāterim dikti garšoja. Parasti, es šamam prasīju,- Tēt tev saldējumu nenopirkt, par nešanu man pienācās  vesela porcija. Fāteris  parasti lielā šķīvī iegrūda trīs saldējumus no papīra  un ēda ar lielo karoti,  bet es skatijos un sapņoju, kad es reiz būšu liela , tad gan ...  Ko arī  darīju, ne  reizi vien. O, jā, sapņi piepildās !
« Pēdējās izmaiņas: 2014. gada 06. novembris, 23:18:00 no olgucis »

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #23 : 2014. gada 06. novembris, 23:22:00 »
Saldējums bija fantastiks!!!! Gan citronu Vēsma, gan tas vafeļu glāzē ar riekstiem un šokolādi. Fantastiski gards, tāda vairs nav :(
Tagad ēdams ir tikai cigoriņu ...

Atslēdzies j

« Atbilde #24 : 2014. gada 07. novembris, 00:38:25 »
Vēsmas gan nebija nekas garšīgs, saldētas susla. Eskimo- jā, tāda vairs nav, kopš to polu sāka taisīt

Atslēdzies danu

« Atbilde #25 : 2014. gada 07. novembris, 10:28:19 »
Man gan "Vēsma" garšoja vislabāk! Plombīrs un eskimo likās pārāk trekni. Es gan, joprojām, esmu "imūna" pret saldējumiem.
Gada laikā ja 3 Karlsonus apēdu ,tad tas jau ir daudz :)

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #26 : 2014. gada 07. novembris, 12:25:08 »
Man ar beerniibaa Veesma vislabaak garshoja...

Atslēdzies ragana

« Atbilde #27 : 2014. gada 07. novembris, 13:14:43 »
Brr, vienīgais, kas man patiesi negaršoja. Un citronu konfektes arī nē.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #28 : 2014. gada 07. novembris, 14:06:12 »
Vispār jocīgi... tas viss kā citā dzīvē.

Mēs studiju gados pārtikām no ceptiem kartupeļiem pārsvarā. Un tad vēl kojās vienmēr varēja atrast ievārījumu un speķi - tos daudziem sūtīja no mājām. Es tur iemācījos ēst taisīt pa Āzijas gaumei- visi bijām jauni un dumji, tikai puiši no Vidusāzijas mācēja ēst taisīt.

Ja man tagad būtu vairāk laika, mans ēdiens būtu sautēti dārzeņi ar visādām garšvielām. Tas nekad neapnīk. Bet ar laiku ir , kā ir...ledusskapī vienmēr ir kāds auglis, kāds graužams dārzenis un biezpiens vai siers.  No tā arī pārtieku.

Atslēdzies reno

« Atbilde #29 : 2014. gada 07. novembris, 16:14:48 »
bet es atceros tik ārprātīgi senus laikus, kad mamma sūtīja uz veikalu pirkt 200g doktordesu  un 200g sieru uzgrieztus.
Siera veikals -kā tur smaržoja un blakus kafijas veikalā!
Vēsmas saldējumi man riebās -sasaldēts skābs ūdens, īsta krāpšana

Paskatieties gan to Goodbuy Lenin -tur ir par tēmu