Autors Tēma: Izsisto logu fenomens  (Lasīts 1017 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Izsisto logu fenomens
« : 2017. gada 14. oktobris, 18:21:04 »
Jā, ir tāds fenomens definēts. Mediķiem pazīstams no Merilendas hospitāļa kļūdu analīzes. Doma skaidra kā bērna asara - ja ēku pamet labā stāvoklī, tā saglabājas labā stāvoklī līdz pirmajam izsistajam un neiestiklotajam logam - tālāk sabrukums iet lavīnveidīgi.
Paskatījos to reportāžu no Abrenes. Tad - aizviņvakar - raidījumu par moskačku. Fenomens visā savā krāšņumā. Tur, kur nekas netiek saglābts, tur ātri viss nonāk gruvešos.
Patiesībā, smaga lieta Latvijai. Lai vai kā man nepatīk Māris Gailis, bet Zaigu nepazīstu, jāatzīst, ka Ķīpsalas veco ēku otrā dzīve man patīk. Un, tiešām, man neskauž, ka tajās mājās miljonāri mitinās - mājas ir kā mazi, krāsaini bērna sapņi. Priecājos par Kalnciema ielas projektu - patīkami tur garām braukt.
Vakar intereses pēc paskatījos, kas notiek Brīvības ielā. Braucu mājās tumsiņā, kad jau labi redzama gaisma logos. Brīvībene ir viens pamestu graustu rajons! No viena gala līdz otram! Kur tik nav būts, bet šitik lielu skaitu neapdzīvotu māju neesmu redzējusi. Skaistas ēkas, taču nolaistas līdz kliņķim. Nezinu, ko tur var pasākt un kāpēc tā noticis. Bet fenomens na mordu ļica. Kaut kas ļoti nav kārtībā, ja uz Rīgas nomalēm plešas jaunbūves ar stikla/betona kastītēm, bet skaistie un plašie dzīvokļi ar BIEZAJIEM mūriem iet postā acīmredzamā ātrumā. Savulaik nācies pastrādāt jaunajā ēkā - kvekšķa vankšķēšana bija dzirdama pirmajā stāvā kā kad kvankšķis būtu turpat plauktā pie galvas, kaut gan atradās trīs stāvus augstāk. 
Bēdīgi.
Visus sakost!

Atslēdzies ...(cita)

Re: Izsisto logu fenomens
« Atbilde #1 : 2017. gada 14. oktobris, 18:50:56 »
Vienā no pēdējajām reizēm arī pievērsu uzmani šim momentam. Rīgas centrā mājām, pat ja 1. stāvā ir veikals, bieži vien augšējos stāvos rēgojas tukši un neapdzīvoti logi... Kaut arī varbūt zināmā mērā likumsakarīgi,  jo zinu, cik cītīgi viens otrs īpašnieks centās atbrīvoties no īrniekiem centra namos. Un izrādās tagad, ka tie, kas var un ir ar mieru maksāt lielas īres maksas par dzīvokli centrā tomēr nemaz nav tik daudz...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #2 : 2017. gada 14. oktobris, 19:22:26 »
Camma, masveidā neapdzīvotas vecās ēkas ir teju visu veceiropas lielo pilsētu sērga.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #3 : 2017. gada 14. oktobris, 20:39:36 »
Nu, nav tik ļoti iespiedies atmiņā, ka Londonā, Parīzē, Prāgā, Frankfurtē vai kur citur būtu tik liela novārtā pamesto māju proporcija. Labi, ja ielas garumā viena-divas gadīsies. Uz Brīvībenes (citādi šo ielu saukt mēle negrozās, sorru) tādas ir katra piektā-sestā.
Ir ļoti mājīgas 2-3-4 stāvu mājas Matīsa, Stabu un vēl blakusesošajās ielās - starp Čaka un Valmieras. Ja tās atjaunotu... hēēēhhhh...
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #4 : 2017. gada 14. oktobris, 20:52:43 »
Taisnību sakot, arī man acīs tas pats iekritis.
Es centrā dzīvot nemaz negribētu, un treknajos gados izplatītais sajūsmas sauciens: "Es nopirku dzīvokli centrā!" mani atstāja vienaldzīgu. Esmu savulaik divās vietās pašā centrā dzīvojis. Jā, viss ir tuvu un pa rokai. Bezmaz' vienīgais pluss. Pretējā svaru kausā gana vairāk lietu. Pirmkārt, ja esi auto īpašnieks ... Ir ļooooti jānoveicas, lai būtu, kur to auto dzīvesvietas tuvumā turēt un lai tā vieta būtu bezmaksas. Otrkārt, lai arī bija pagalma māja, tad vasarā (ja nav kondicioniera) ir divas izvēles - vai nu turēt logus ciet un peldēties personiskajos sviedros, vai arī turēt logus vaļā un elpot putekļus. Ja ģimenē ir mazi bērni, tad es vispār nesaprotu ... Iziet ārā īsti nav kur, bet, ja arī iziet, tad ir pelēki un noputējuši tie bērneļi. Par piečurātām kāpņu telpām un plenčiem ar ģitāru piecos no rīta zem logiem es vispār nerunāju.
Es pieņemu, ka, īpašnieka acīm raugoties, varētu būt vēl viens aspekts.
Viens paziņa dzīvo Blaumaņa ielā dzīvoklī, kurā pēc oficiālās versijas kkad sen it kā pats Blaumanis esot uzturējies vai dzīvojis ... Saņemot to dzīvokli, bija skaidrs, ka būs jāmaina logi, bet piemineklis taču ... Cilvēks izteicās, ka par tiesībām tos logus nomainīt tik daudz laika un nervu esot atdevis ...! Nu, tad, ja citā, saimniekam piederošā, mājā pie jebkura sīkremonta ir jāiet cauri līdzīgām šausmām, tad es tos īpašniekus labi saprotu. Labāk lai iet bojā pamazām, nekā vēl kkādi īrnieki procesu paātrina.
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 14. oktobris, 21:06:35 no Zigfrids »
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #5 : 2017. gada 14. oktobris, 22:14:41 »
Nu par to jau arī runa, ka kaut kas nav kārtībā ar birokrātiju, ja tik daudz īpašumu un dzīvojamā fonda aiziet mēslainē.
Visus sakost!