Autors Tēma: Matriarhāts un patriarhāts  (Lasīts 2305 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Re: Matriarhāts un patriarhāts
« Atbilde #15 : 2017. gada 20. oktobris, 19:37:50 »
Spartā jaundzimušas meitenītes meta lejā no klints. Jo nebija vajadzīgas. Feministiskajā Latvijā to darīs ar jaundzimušiem puikiem. Pēc principa, ja nu izaug par patriarhu.

Stāsts par Spartu stipri sagrozīts - no klints meta lejā nevis meitenītes dzimuma dēļ, bet vārgus jaundzimušos vispār. Sēdies, divi! :)
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #16 : 2017. gada 20. oktobris, 19:40:08 »
neviens klāt nestāvējām, man mācīja citādāk. Bet tēma vienalga bezjēdzīga, kā jau visas vispārinātās tēmas.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #17 : 2017. gada 20. oktobris, 19:41:38 »
man mācīja citādāk
Plūtarhs savā Līkurga aprakstā un Platons darbā „Valsts” apraksta kā vecajo padome novērtējusi katru jaundzimušo spartieti. Ja bērns rādījies nīkulīgs, tad ticis iemests Apofetas aizā Taigeta kalna rajonā. Tiesa gan, tam pretī runā arheologu pētījumi, kas uzrāda, ka aizā tikuši mesti jauni vīrieši vecumā no 18-35 gadiem. Arheologi aizā nav uzgājuši nevienu jaundzimušo. Kopumā tur uzieti 46 cilvēku skeleti – visi no VI un V gs.pmē. Un nav izslēgts, ka tā bijusi masēniešu varoņa Aristomēna vienība, ko spartieši sakāva Otrā Mesēnijas kara laikā. Rakstu avoti liecina, ka tie esot tikuši nomesti aizā.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #18 : 2017. gada 20. oktobris, 19:43:32 »
 :bricks:

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #19 : 2017. gada 22. oktobris, 02:59:13 »
Nu moins! Es to Spartu nesaprotu  :thinking: ... tātad, ja šamiem ceļā trāpījās kāds vīrieša gabals, kas likās nīkulīgs, tad to ņergu uzreiz pa taisno aizā iekšā!?? Es teiktu, ka tas ir pagalam nesaimnieciski  :fubar: .

Labi, ka tas likuma pants mums gāja secen, tad jau mēs vispār bez večiem paliktu, kas protams sarežģītu vairošanos. Čerts, un tad pie tādas valdības intīma rakstura randiņam būtu iepriekš jāpierakstās, jebšu to piešķirtu pa īpašiem nopelniem, vai pēc taloniem divas reizes mēnesī.

Pieņemu, kā tāpēc tā Sparta arī izmira, šamie pārāk aizrāvās ar veču šķirošanu vai savlaicīgi nepārskatīja lietojama veča standartus. Es pat teiktu, ka viņus nobeidza progress. Kā zināms, jo vecim lielāka muskuļu massa, jo vairāk problēmu ar galvu. Progress dara savu - situācija mainās- veči pazaudēja fizisko formu, tos jālikvidē, lai nevairotu nīkuļus - un še tev rezultāts! Grāvji pilni ar nestandartu, tieši tajā vecumā, kas pie mums saucās "cērtams lietas koks".
Kašmars

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #20 : 2017. gada 22. oktobris, 11:37:49 »

kādas neprogresīvas, patriarhāli noskaņotas mātes... :faint:  laikam padomju laikos augušas...

jā, arī es savām meitām neko tādu nenovēlu... BET burtiski pēdējos 2 gados zinu daudzus gadījumus (~5) man tuvā apkārtnē, kad, ok, ne jaunas meitenes, bet sievietes (30-40), izvēlas būt vienas ar bērnu un bērna bioloģisko tēvu tur pa gabalu...

man tas liekas nepareizi jau saknē (nu neieņem bērnu no vīrieša, ar ko negribi dzīvot kopā) ... bet tā tas tomēr notiek

... un tādām sievietēm konstanti un nemainīgi ir klapes uz acīm tad, kad tiek jautāts, kāds tad tas bez tēva augušais bērns būs, kad izaugs liels? Vot, šeit gan derētu papētīt, kāds materiāls ir šāda procesa izejā? Es domāju, nekā laba tur būt nevar. Man ir sava statistika, protams, bet, ņemot vērā Spārkas attieksmi pret tiem, kuri vēl nav veikuši savus visaptverošos sociālos pētījumus, šoreiz labāk paklusēšu (Skat. tekstu ar vārdiem "Mani fascinē ..."). Protams (tieši tāpat kā jautājumā par abortiem), sievietēm tiesības ir, bet tam dzimušajam vai vēl nedzimušajam bērnam? ... Vait' vajagot kādas tiesības arī tādam? :) Un pats smieklīgākais ir tad, kad tādas šķiršanās procesa laikā ar joni sit pie krūts, cik ļoti viņas savu bērnu intereses aizstāvot un pārstāvot ...
Vot, vot, un tieši šeit, ir tādas aizdomas, arī veidojas visi tie pāraugušie bērni un citas anomālijas ... kad vai nu ģimenē komandē sieviete, kura "domā" uz emocijām, vai arī vīrieša nav vispār. Tālāk (nākamajā paaudzē) jau ir tik tiešām situācija, kura saucas: "Kārtīgu vīriešu deficīts." Un tā tālāk ... Nekas nestāv uz vietas, tā teikt, - jo dziļāk mežā, jo vairāk malkas. Un tā no paaudzes uz paaudzi situācija virzās pa nosprausto ceļu. :)  ... kamēr nobeigumā ir situācija "Kam tie vīrieši vispār ir derīgi? Dabas kļūda, acīmredzot." :)
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 22. oktobris, 11:57:08 no Zigfrids »
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #21 : 2017. gada 22. oktobris, 12:26:48 »
Par Spartu - pilnīgi atbalstu šādu pieeju. Man mati ceļas šausmās, kad redzu tos dzīves pabērnus, kuri paši mokās (ja saprāts saglabāts) vai moka citus. No ekonomiskā viedokļa - katastrofa. Viens tāds bērns paņem vismaz 5 veselu līdzekļus. Ieskaitām to, ka viņu kādam jāuztur, medpersonāls, vecāks (māte-noteikti) arī nestrādā un pats ir uzturams. Atdeve ekonomikai nav (nodokļus nemaksā, cilvēkresursus neatražo). Šādu humānismu var atļauties ļooooti bagātas valstis.
Par īstu matriarhātu pašlaik runa ir tikai vienā vietā pasaulē - vienā Ķīnas kantonā (vismaz, cik man zināms). Tur vīrieši dzīvo atsevišķi no sievietēm un pie sievietes iekāpj tikai uz vienu nakti. Vai kādu darbu izdarīt. Par ko arī tiek pabarots un dabū kādu apģērba gabalu. Visi lēmumi - tikai sieviešu ziņā.
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #22 : 2017. gada 22. oktobris, 13:43:31 »
Es nedraudu, - es brīdinu. :)
Ir modelis, kurš ir darbojies 1000 un vairāk gadu. Rezultāti - redzami un zināmi. Labi, tagad kāds iedomājas, ka kaut ko vajag mainīt/tipa - uzlabot. Arī - labi. Vienīgais, kas ir jāņem vērā, ka, ja mainītājpusei ir tiesības uz vēlēšanos mainīt, tad nedrīkst aizmirst, ka otrai pusei arī ir tiesības piemēroties jaunajiem modeļiem/apstākļiem pēc sava prāta. Būtu, manuprāt, nesaprātīgi sagaidīt, lai otrā puse jaunos apstākļos rīkotos/uzvestos tā, it kā nekas nebūtu mainījies. Tikai vai šīs izmaiņas būs pa prātam mainītājpusei? ... To jūs domājiet pašas. Cik redzu, tad jau tagad viena daļa sieviešu, maigi izsakoties, nav sajūsmā ar sasniegto rezultātu.
Vīrieši nav muļķi, - pielāgosies un pamainīs uzvedības/rīcības modeļus. Gribējāt ko jaunu, - saņemiet! Tikai, ja nu tik ļoti mainīt gribējās, tad protieties arī atbildību uzņmeties un nečīkstēt par to, ka bruņinieki, mamutu mednieki un daudzkas cits šodien Sarkanajā grāmatā ... :)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #23 : 2017. gada 22. oktobris, 13:58:48 »
Zigi, šis, kā Tu saki, 1000 un vairāk gadu darbojošamies modelis, arī kkā radās un attīstījās, notika visādas izmaiņas, vai ne?
Un tāpat tālāk uz priekšu - uz kko mainās (progresē/regresē?) jebkas, tas taču nenovēršami.
Bet no Taviem tekstiem kkā izlobu, ka ir lietas, kurās Tu saredzi un akceptē attīstību, bet ir citas, kuras gribētu iesaldēt un atstāt statiskas. Tā vnk nenotiek, kas nu tur ko brīdināt ;)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #24 : 2017. gada 22. oktobris, 14:10:13 »
Zigi, šis, kā Tu saki, 1000 un vairāk gadu darbojošamies modelis, arī kkā radās un attīstījās, notika visādas izmaiņas, vai ne?
Un tāpat tālāk uz priekšu - uz kko mainās (progresē/regresē?) jebkas, tas taču nenovēršami.
Bet no Taviem tekstiem kkā izlobu, ka ir lietas, kurās Tu saredzi un akceptē attīstību, bet ir citas, kuras gribētu iesaldēt un atstāt statiskas. Tā vnk nenotiek, kas nu tur ko brīdināt ;)

Ja runa ir par mainīšanu mainīšanas pēc ... Cilvēka daba tik ātri nemainās, kā daudziem gribētos, līdz ar to arī piemērotie modeļi ir salīdzinoši nemainīgi manuprāt. Vieni (jau te pieminēti), kuri atvēzējās izmainīt cilvēka dabu "rīt uz pusdienlaiku", bija komunisti, - "mēs jaunu Pasauli sev celsim ..." Pamēģināja ... Visu sasteidza ... Izlidoja tur, kur ir šodien ar savu "rīt uz pusdienlaiku". Visas tās pasistās feministes savā domāšanā ir tās pašas komunistes, nekas cits. Un rezultāts būs analoģiski nederīgs, nepievilcīgs un nebaudāms, ja tās tiks pie teikšanas. Tieši tas pats princips darbojas jau šodien - bez represijām "jauno pasauli" neuzcelt, bez cenzūras, raganu medībām ... Viss, kā pie komunistiem trīsdesmitajos ...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #25 : 2017. gada 22. oktobris, 14:29:39 »
Akkk....tas viss taču reiz jau bijis, vien pakāpes/līmeņi atšķiras

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #26 : 2017. gada 22. oktobris, 16:26:07 »
nu, jā, grābekļus pa reizei mēdz pārkrāsot, lai  :ou:  neliktos tik morāliski sāpīgs process. :)

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #27 : 2017. gada 22. oktobris, 17:13:23 »
Es te pēkšņi aizdomājos… Interesanti, kur jūs mūsdienās esat pamanījuši  jebkādas patriarhāta iezīmes? 
Te bija piesaukts, tas, ka vīrieši vēlās būt pārliecināti par savu pēcnācēju radnieciskiem gēniem. A kur ir garantija? Vispirms jau paši izšķiež savu genofondu pa kreisi pa labi un diez vai ir lietas kursā kur viņa mantinieki čupojās. Otrkārt, dod priekšroku brīvām ģimenes attiecībām, līdz ar to Ja šams nespēs savu dūdiņu apmierināt morāli, fiziski jeb materiāli, var būt pasūtīts trīs mājas tālāk un viņa vietu aizņems kaimiņa Janka. Pie tam, ko mammis gribēs, to ari ieliks par tēvu bērna dokumentos, kaut vai svēto garu, ja ierakstīs, ka tēva nav.  Tātad, tā pēcnācēju identifikācija ir pārvērtēta.
Tad vēl, jau gadu desmitiem ir pierādīts -  ne jau vīrietis, tos savus nosacītos pēcnācējus audzinās, bet gan māte, bērnu dārzs, skola. Tātad – sievietes un tieši viņas noteiks, kāda būs tautas un valsts nākotne.
Galu galā ne jau vīrieši izvēlās sievieti, būtībā jau sieviete pasaka savu „Jā”. Vispirms, tas vēl ir jautājums, kurš te ir medījums un kurš mednieks. Un nav arī teikts, šis konkrētais vīrietis ir tikai pirmais pakāpiens. Un drostaliņai ir savi plāni…
Vīriešu pārsvars politikā? A ko lai normāls sievišķis dara tai mēslu bedrē, atstāsim to prieku Ždaanokai, Aboltiņai un līdzīgiem dzīves pārpratumiem. Saprātīgs sievišķis būs ar mieru, lai vecis dara, ko grib, tikai lai nejauc gaisu mājās, jo uzturēties mājās kāda politika sabiedrībā var tikai dozēti.  Sievišķis  ieslēdz TV un redz, ka vecis pie vietas, stāv pie kanceles un kaut ko gudri runā.  Un kurš ir teicis, ka viņš tai brīdī nosaka valsts politiku? 100 punktu, ja šams no kanceles pateiks ko tādu, no kā sievai būs jāsarkst draudzeņu priekšā , mājās viņu gaida diplomātiskas pārrunas, kuru rezultātā  jau nākošajā dienā kungs publiski sāks  taisnoties, ka iepriekšējā dienā bija nepareizi saprasts.
Vīrieši maina sievas pēc sava prāta! Jūs esat droši? Biežāk  jaukums nocopē biezu maku, nosmeļ putas, šķirās sadalot viņa īpašumu un nodod nākamai pretendentei. Nepaiet mēnesis, jaukums nedaudz paraudās publiski  un re - pie sāniem ir nākošais kandidātu kontingents un priekšroka šādās attiecības ir tam kam biezāks maks. Un kas te vīrieši ir par noteicējiem.
Un vēl fakts, ka visos sociālos tīklos 100% pārsvars ir – padomi sievietēm, kā apmierināt, kā sevi kopt, savaldzināt, ko ģērbt un kā uzvesties lai gūtu panākumus. Visas reklāmas ir domātas sievietēm, jo viņas ir potenciāls kontingents. Mākslā mērķu auditorija ir sievietes, Mode, kas vispār ir 100 gadu laikos mainījies vīriešu modē?  Es personīgi, tikai reizi redzēju pamācību, kā ir jāsien kaklasaite. Nedomāju, ka kāds vīrietis to  ievērtēja. Iespējams, tas viss ar nodomu. Jo priekš kam? Katra sieviete pati individuāli iemācīs otro pusi, kas, kā un cik viņai ir pa prātam.
Vīrieši pēc pēdējā tautas skaitīšanā ir mazākumā. Nu ja, izdzīvoja tikai tie, kas pielāgojās. Kāds k čertu patriarhāts?!!! Aizmirstiet- par pasauli valda sievietes. Un ja vīriešiem ir cits viedoklis, tad tikai tāpēc, ka sievietēm tas ir izdevīgi.

« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 22. oktobris, 17:21:54 no olgucis »

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #28 : 2017. gada 22. oktobris, 20:35:14 »
Ja veci uztver kā tupu dārzeni, tad viss, bez šaubām, ir pareizi. :)

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #29 : 2017. gada 22. oktobris, 21:00:10 »
Ai, Zigi beidz... sievietes ļoti mīl vīriešus, ... un dārzeņus arī.
Jo, kā vienu tā otru  lietošana ir veselīga organismam. 
Un vispār, baigi labi, ka pasaulē ir vīrieši, jo tas ir stimuls uzturēt sevi formā.
Reti kura no druškām pateiks,- Olguc, tu šodien fantastiski izskaties!, tāda ir sieviešu būtība.
Bet pēc vīriešu acīm to uzreiz redz. Un tas uzsit adrenalīnu. Nē, vīrieši ir nepieciešami ( un dārzeņi arī ) ;o)))