Autors Tēma: Par sajūtām  (Lasīts 5706 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Par sajūtām
« : 2017. gada 09. decembris, 03:49:39 »
Nu kaut kā tā.. pat nezinu, kādu nosaukumu tēmai likt.
Lieta tāda, ka visapkārt tik daudz visādu nepareizirakstītāju, ka sāku pati mulst - kā šis vai tas pareizi jāraksta? Vislabākā izeja tad ir aizžmiegt acis un pērt vaļā kā pašai sajūta saka priekšā.
Muļķīgākais, ka gramatikas likumi sen aizmirsti, kaut zināju perfekti skolas laikos. Rakt tagad un meklēt? Pat laika tam vienkārši nav. Apbrīnoju Spārku un vēl te dažus, kas pareizos likumus var piesaukt.
Interesanti - kādas sajūtas ir citiem šajā nepareizrakstības jūklī? Nemulstat?
Visus sakost!

Atslēdzies Minne

Re: Par sajūtām
« Atbilde #1 : 2017. gada 09. decembris, 03:58:06 »
Man diezgan līdzīgi.
NU, ir lietas, kur skaidri zinu, ka tā ir un viss, bet ir tādas, kur arī minstinos un mulstu. Kaut zinu, ka agrāk nav bijis problēmu ar pareizrakstību

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #2 : 2017. gada 09. decembris, 06:56:04 »
Likumus nodeklamēt nevaru, bet laikam jau bijušas labas skolotājas skolā - tā kautkā viss rakstās diezgan normāli. Un jā. Man ir svarīga mana rakstītā valoda - piedomāju, aiz cieņas pret tiem, kas lasa. Čatā diezgan vienalga, tur varu arī bez garumzīmēm un kļūdas nelabot, jo tas nav paliekošs teksts. Sajūsmina, ka joprojām kāds atceras un var paskaidrot, kas un kāpec tā un šitā pareizi, labprāt mācos.

Bet nepareizrakstības jūklis mani šausmina... Jo tas jau liecina ne tikai par elementāras gramatikas nezināšanu... Labi, tur smalkie gramatikas pinekļi, bet vienkāršas lietas...
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 09. decembris, 07:01:42 no Emīlija »

Atslēdzies Broms

« Atbilde #3 : 2017. gada 09. decembris, 10:46:22 »
Var jau būt, ka man tikai tā šķiet, bet...
Sejasgrāmātā esmu piesekojis vienai no auto grupām. Pērk, pārdod, dalās pieredzē utt.
Ierastā kārtība ir tāda: mašīnas marka, modelis, gads, motors, problēma. Kāda Jums pieredze?
Kaut kā salīmējas, ka, jo vecāka mašīna, jo briesmīgāka gramatika. Un ļooooti izceļas BMW īpašnieki.
Jā, tā arī ir - vidējais veca BMW īpašnieks ir diezgan infantils.
Bet reizēm dīvainā kārtā darbojas tikai viens no faktoriem - BMW. Auto vērtība piem. ap 12-15K. Uz bendzīna motors esot un logi bieži aisvīstot.
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 09. decembris, 11:11:29 no Broms »

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #4 : 2017. gada 09. decembris, 11:17:03 »
O, tā ir tāda laba tēma :)
Jo mazāk pašai kaut kas jāraksta, jo vairāk aizmirstu šādas tādas gramatikas lietas, bet, ja ir laiks un luste pārlasīt un salabot, tad domāju, ka viss ir puslīdz kārtībā. Zinu arī to, ka ļoti liela ietekme ir ikdienā 8 stunas dienā lietotajām darba valodām.
Tomēr kaitina, ja latvietis, kas Latvijā skolā gājis un latviešu gramatiku mācījies, nemāk elementārus komatus teikumā salikt un nemāk ikdienišķos vārdus bez kļūdām uzrakstīt (kā Bobja minētajā piemērā).

Ir jāraksta un jāmācās izteikt savu domu, jālasa grāmatas, kas rakstītas labā valodā.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #5 : 2017. gada 09. decembris, 12:08:42 »
Cammai paldies par komplimentu.
Šķiet, ka pamatā ir valodas izjūta, kas nevar izveidoties bez daudz_lasīšanas.
Ja iestrēgstu nesaprašanā, obligāti sameklēšu pareizo variantu.
Likumus es prātā nobubinu par -īt -īties -ināt -ināties, jo ar aci tiešām ne vienmēr redzu.
Ja komati- paskatos, vai nav vienlīdzīgi palīgteikumi.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #6 : 2017. gada 09. decembris, 12:08:42 »
kā Bobja minētajā piemērā

Spalvainu runci nosaukt par Bobi ir zaimošana :rofl:  gan vienam, gan otram :)

Bet nav tik traki ar tiem tekstiem. Man kaut kā (rakstot daudz formālus tekstus) vienmēr līdzi nak tā sajūta, ciktāl drīkst izteikties "mūsdienīgi" un kur ir jāpiebremzē un jāizsakās pareizāk. Kā arī oficiālos tekstos spēju nošķirt lietisķumu no emocijām, kas, starp citu, daudziem ir milzīga problēma.

P.S. forumā necenšos briesmīgi pareizi sekot sava uzrakstītā formātam..

Atslēdzies Broms

« Atbilde #7 : 2017. gada 09. decembris, 12:10:19 »
Lūk, iekopēju pirmo, kas pagadījās:

BMW 325 Uk

€ 1750
Jelgava, Latvia
pardodu e46 325 anglis
originālā mpakete akcantaras benki ir visi v5 dokumenti r18 diski ar jaunām riepām
bendzins gaze 5 paudze ir iespejama parbūve + 1000€ sikāk pm .

Acis peļķē :D

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #8 : 2017. gada 09. decembris, 12:25:02 »
Ieslēdzu TV kādas ziņas ... Un ko es (un citi) tur dzirdu? 19 no 20 intervējamajiem lieto formas tipa "Ministrijas vadība ir pārliecināta, KAD jautājums ir risināms steidzami." Cik saprotu, - ievazājums no lietuviešu valodas. Kādu attieksmi pret gramatiku pēc tam no kāda jaunieša var prasīt?
Strādā laikam vienīgi vecā, "sliktā" padomju laika pieeja, kad cilvēkus pārliecināja ar vārdiem: "Runā/raksti pareizi, jo pēc tā apkārtējie spriedīs, kas tu esi?"
Otrais aspekts - tomēr, salīdzinot ar laikiem, kad mācījos es, ir lietas, kuras ir mainījušās - finansu speciālists - finanšu ..., filozofija - filosofija. Savulaik, deviņdesmitajos, AP/Saeimas paspārnē, esmu dzirdējis, ir tikušas izdotas brošūriņas ar valodnieku akceptētajiem jaunvārdiem. Nu, tipa, PSRS laikā latvieši lietoja tikai aizguvumus no krievu valodas, pašiem savu vārdu (militāro daudzu termini, piemēram) nebija, tāpēc - lūdzu jums! Kurš pateiks, ko nozīmē "nodrosa"? Abi "o" ir divskaņi.
Vietām valoda vienkāršojas. Interesanti ir ar vārdu "tolete". Skolā mācīja, ka "o" mēdz būt divskanis - "ua". Ja vārdā ir tieši "..ua..", tad kāpēc nedrīkst rakstīt "o"? Uzrakstīts izskatās šausmīgi, taču acīmredzot tieši tāda doma idejas autoriem ir bijusi.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Bebrs

• Viesi
« Atbilde #9 : 2017. gada 09. decembris, 13:10:13 »
Nu, un no kuras valodas tas ‘tipa‘ ievazājies? ;)
Kas ir tā tipa??? :D

Atslēdzies Minne

« Atbilde #10 : 2017. gada 09. decembris, 13:14:47 »
Interesanti ir ar vārdu "tolete". Skolā mācīja, ka "o" mēdz būt divskanis - "ua". Ja vārdā ir tieši "..ua..", tad kāpēc nedrīkst rakstīt "o"? Uzrakstīts izskatās šausmīgi, taču acīmredzot tieši tāda doma idejas autoriem ir bijusi.

Pirmo reizi dzirdu, ka ir divskanis "ua", nopietni

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #11 : 2017. gada 09. decembris, 13:16:28 »
Kevins filmā taču teica - uauuuu :)

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #12 : 2017. gada 09. decembris, 13:37:37 »
Divskanis bija "uo", kā "ola". Savā ziņā Zigfrīdam varētu piekrist - iespējams "toletei" kājas aug tur, kā cilvēks saklausa "tua", taču tā kā es, redzot "tolete", lasu to ar īso "o" (kā "stop"), tad šis vārds griežas acīs. Līdzīgi ir ar diagonāli/diognāli un interesants/intresants. Taču nesaprotu, kā radusies "gūlta", "stūlbs" un "ēsmu" (no neesmu?)

Un tiešām - reizēm rodas šaubas, kā pareizi rakstīt vārdus, par kuru rakstību vēl pirms pāris gadiem šaubu nebūtu.

P.S. Par interpunkciju nerunāsim - pati mēdzu kļūdīties, taču pēdējā laikā redzēti tādi komatu brīnumi, ka trūkst vārdu, jo saūta, ka komats likts vietā, kur runājot elpa ievilkta.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #13 : 2017. gada 09. decembris, 16:13:28 »
Domāju ka visas iepriekš aprakstītās nejēdzīgās kļūdas ir un būs arvien vairāk, jo dzīvē ienāk "vizuaālisti" - cilvēki, kuri maz lasījuši gan skolas laikā, gan vēlāk.Ja tekstu raksta krievi, viņiem interesants garumzīmju lietojums

Atslēdzies Camma

« Atbilde #14 : 2017. gada 09. decembris, 16:16:58 »
Principā tā arī ir - komatu jāliek tur, kur runājot ir it kā pārtraukums. Grūti izskaidrot un sajust, bet tā ir.
Mani skolā mācīja, ka latviešu vārdos ''o'' ir divskanis, bet svešvārdos - īsi skanošs. Vārdā ''tualete'' ir divi atsevišķi skanoši - u-a - un nekāda ''o'', ne divskaņa, nedz patskaņa. Tā, ka būs vien no sērijas ''aiZskari'' un ''iZtaba''. Vai ''koļidors''.
Visus sakost!