Ieslēdzu TV kādas ziņas ... Un ko es (un citi) tur dzirdu? 19 no 20 intervējamajiem lieto formas tipa "Ministrijas vadība ir pārliecināta, KAD jautājums ir risināms steidzami." Cik saprotu, - ievazājums no lietuviešu valodas. Kādu attieksmi pret gramatiku pēc tam no kāda jaunieša var prasīt?
Strādā laikam vienīgi vecā, "sliktā" padomju laika pieeja, kad cilvēkus pārliecināja ar vārdiem: "Runā/raksti pareizi, jo pēc tā apkārtējie spriedīs, kas tu esi?"
Otrais aspekts - tomēr, salīdzinot ar laikiem, kad mācījos es, ir lietas, kuras ir mainījušās - finansu speciālists - finanšu ..., filozofija - filosofija. Savulaik, deviņdesmitajos, AP/Saeimas paspārnē, esmu dzirdējis, ir tikušas izdotas brošūriņas ar valodnieku akceptētajiem jaunvārdiem. Nu, tipa, PSRS laikā latvieši lietoja tikai aizguvumus no krievu valodas, pašiem savu vārdu (militāro daudzu termini, piemēram) nebija, tāpēc - lūdzu jums! Kurš pateiks, ko nozīmē "nodrosa"? Abi "o" ir divskaņi.
Vietām valoda vienkāršojas. Interesanti ir ar vārdu "tolete". Skolā mācīja, ka "o" mēdz būt divskanis - "ua". Ja vārdā ir tieši "..ua..", tad kāpēc nedrīkst rakstīt "o"? Uzrakstīts izskatās šausmīgi, taču acīmredzot tieši tāda doma idejas autoriem ir bijusi.