Autors Tēma: Ziedoņa klačas  (Lasīts 4114 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Ziedoņa klačas
« : 2018. gada 13. maijs, 16:44:57 »
...pēc LTV1 pēdējā raidījuma "Atslēgas" par čekas maisiem un stāstu par Imanta Ziedoņa "klačām" čekai, vairs nav nekādu šaubu, ka viņš tur ir...
Kaut arī personīgi man kā dzejnieks nekad nav bijis tuvs, taču vienmēr novērtēju viņa devumu latviešu tautas atmodà...par to cienu, atbalstu un arī saprotu..
Var jau šodien vilkt gaismā Lidiju Doroņinu- Lasmani, ka , lūk, īstā Latvijas patriote, kura devās cietumà utt....taču padomju gados manà latviski patriotiskajā audzināšanā tam bija nulles vērtība...par Lidiju es uzzināju tikai 90.gados...kamēr Ziedonis "stukačs" reāli cilvēkos, tautā dēstīja atmodu....
Lūk, tie čekas maisi....

Atslēdzies tuk

Re: Ziedoņa klačas
« Atbilde #1 : 2018. gada 13. maijs, 16:52:01 »
Gunāru Astru, cerams, vismaz zināji?
Būtu Amerikas balsi ne Mikrofonu klausījies, būtu ne vien Ziedoni zinājis ;)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #2 : 2018. gada 13. maijs, 17:02:00 »
Gunāru Astru, cerams, vismaz zināji?
zināju tik daudz kā no Amerikas balss...taču tie fakti nebija emocionàli, tie mani neveidoja.....es vienkārši atzīstu, ka zinu....nu un? ....manī tas neveidoja kaut kādu pretestību režīmam....mans pretestības gars auga caur zaļo ideju, ka Latvija tiek čakarēta ar Daugavas iznīdēšanu, ozoliem, valodu tas par ko runāja Ziedonis....bet Astra, nu pustrakais brežņeva laikos...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #3 : 2018. gada 13. maijs, 17:14:30 »
Njā, cik dažādi...
Man kā Ziedonis tādā ziņā neko neveidoja, viss jau ģimenē bija izveidots.
Drīzāk interesēja vien kā literatūra.

Bet fakts kā tāds nepārsteigtu, drīzāk pārsteigtu, ka tomēr nav izmantojis
čekas sniegtās priekšrocības.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #4 : 2018. gada 13. maijs, 17:43:04 »
Njā, cik dažādi...
Man kā Ziedonis tādā ziņā neko neveidoja, viss jau ģimenē bija izveidots.
Drīzāk interesēja vien kā literatūra.

Bet fakts kā tāds nepārsteigtu, drīzāk pārsteigtu, ka tomēr nav izmantojis
čekas sniegtās priekšrocības.
mana ģimene bija tik smagi atrāvusies no padomju varas, ka tās vienkārši nebija...abi vecāki bāreņi no pusaudžu vecuma un arī paši atrāvušies pēc pilnas programmas...jā, mani audzināja, ka jāsamierinās ar varu, ja grib izdzīvot un dzīvot....

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2018. gada 13. maijs, 17:51:01 »
Nu, mani vecāki arī bija izsūtīti.
Domāt, salīdzināt un šo to secināt jau bērnam nevar aizliegt.
Uz visiem jautājumiem gan tika godīgi atbildēts, melot ģimenē būtu dīvaini.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2018. gada 13. maijs, 17:53:47 »
Es to sauktu par pielāgošanos kārtējai varai,tikai ģimenē paužot patiesās domas.

Vieni pielāgojās,Amerikas balsi klausoties paslepu un svinot, bet neafišējot Ziemassvētkus, citi, kā Ziedonis, pielāgojās veiklāk -gan ozolus atbrīvojot, gan pa vidu dziesmu "Ļēeēņiins"uzrakstot. Un ozolu atbrīvotāji arī visi vienā pulciņā savākti, nevis katrs atsevišķi skraida apkārt un nez ko vēl sadomātos

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2018. gada 13. maijs, 18:06:37 »
Protams, vairums ar varu, pastāvošo režīmu rēķinājās.
Tie kuri nerēķinājās nonāca paši zināt kur...

Bet ir tomēr starpība, rēķinoties ieņirgt vien virtuvē,
vai to ieņirgšanu kādam atklauvēt, gūstot kādu mazisku “gandarījumiņu“.

Atslēdzies dip

« Atbilde #8 : 2018. gada 13. maijs, 20:51:13 »
Sūds ar atklauvēšanu un mazu gandarījumu. Diezgan baisi ir tas, ka tika sačakarētas dzīves - tiem, kurus stučīja. No mācību iestādēm ārā, Afganistānā iekšā utt.

Un stukačs kompānijā jau nebija viens, tie bija vairāki. Būsi lojāls, nenostučīsi, tev pajautās - klau, puisīt/meitiņ, kāpēc neziņoji, ja bija ko.

Pavisam nesen uzzināju, ka mans viens paziņa - tiešām gudrs čalis - bija pamatīgs ziņotājs.

Un mērīt labos-sliktos darbus... Man ļoti patika Levia 6 punkti ziņotāju jautājumā. Tieši tā - godīgi, ar cieņu.

Atslēdzies dip

« Atbilde #9 : 2018. gada 13. maijs, 20:55:04 »
Un tajos maisos ir ļoooti daudz pazīstamu un godājamu famīliju.
Un man patiesi ir paveicies, ka nevienam nebiju vajadzīga un interesanta. Nezinu, vai par mani stučīja, bet laikam neizraisīju interesi un mani prātuļojumi rādījās nekaitīgi. Un bija jau ar.

Par Gunāru Astru NEKO nezināju. NEKO!!!

Tagad es interesējos par visādām lietām, bet agrā jaunībā, man šķiet, biju diezgan amēbiska.

" Levita"

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2018. gada 13. maijs, 21:36:02 »
Starp “mazu“ un “mazisku“ vispār ir starpība ;)
Gan jau katrs pats izmērīs tos “labos/sliktos“ darbus un pats
izdomās lasīt /nelasīt un kādā kontekstā...
Diez kuri būtu tie vērtētāji kas labs, kas slikts :D
Neviens no “augšas“ nenorādīs ko kuram domāt.
Vajag pieejamus faktus un viss.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #11 : 2018. gada 13. maijs, 21:44:16 »
Man šķiet, Dip, pārspīlē! :)
Nu, nezinu nevienu brežņeva laikos, kuru izmestu no augstskolas dēļ uzskatiem...ok, pirmajā vietā vienmēr bija mācību parādi....ja sesiju kārtoji bez aizeršanās, tad nekāda čeka nelīda klāt...jā, ja biji jau uz izkrišanas robežas, tad pieļauju, ka vervētàji bija klāt...
Un ko nozīmē Afganistāna vai Černobiļa? ...tādā valstī dzīvojām un teikt, ka tāpēc sāku sadarboties ar čeku ir gļēvulība...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #12 : 2018. gada 13. maijs, 21:49:54 »
nakat, meta, meta no augstskolas aŗī bez parādiem. Ne masveidā, pprotams, bet tomēr

Atslēdzies dip

« Atbilde #13 : 2018. gada 13. maijs, 21:50:32 »
Man šķiet, Dip, pārspīlē! :)
Nu, nezinu nevienu brežņeva laikos, kuru izmestu no augstskolas dēļ uzskatiem...ok, pirmajā vietā vienmēr bija mācību parādi....ja sesiju kārtoji bez aizeršanās, tad nekāda čeka nelīda klāt...jā, ja biji jau uz izkrišanas robežas, tad pieļauju, ka vervētàji bija klāt...
Un ko nozīmē Afganistāna vai Černobiļa? ...tādā valstī dzīvojām un teikt, ka tāpēc sāku sadarboties ar čeku ir gļēvulība...
Nepārspīlēju, nepārspīlēju. Meta, meta. Bet pamatojums tiešām nebija - politisko uzskatu dēļ.

Un vervētaji jau nelīda pie tiem, kuriem draudēja izkrišana (bet varbūt līda ar). Izkrita tie, tāpēc, ka par viņiem stučīja.
Klases biedrs ar 1.reizi netika augstskolā. Tad gan pie viņa pienāca vīrs pelēkās drānās un piedāvāja.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2018. gada 13. maijs, 21:53:24 »
Nu karjeru jau varēja sačakarēt krietni...
Pārsvarā jau vervēja tos, kuriem bija “pogas“ uz kurām spiest,
pārsvarā jau zināja kurš piekritīs...

A mums uzradās kursabiedrs bez eksāmeniem, bet ātri atkodām
to viņa basņu kā šim tas izdevās :)
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 13. maijs, 22:00:10 no tuk »