Tādas divējādas sajūtas par to visu. Senākā I.Balodes intervijā bija kaut kāda kripatiņa optimisma, ticības, cīņasspara. Kāda daktere pēc avārijas teikusi, ka Ū. būs tikai dārzeņa lomā un Ilona bija sašutusi, kā ko tādu var teikt un lūk, kāds progress tagad jau esot.
Šī intervija bija ļoti skaudra, patiesa. Un visbriesmīgākie tie viņas teikumi - "manai dzīvei nav jēgas". Blakus viņas māte, kura mudina, ka savs krusts jānes, kura atrunā pat no nelielas galvas izvēdināšanas Francijā, jo dzīvē pienākas tikai ciest, tas nekas, ka meita vairs nespēj ne fiziski, ne garīgi, ir uz absolūtas izjukšanas robežas.
Ja cilvēks ir ratiņkrēslā, ar kustību ierobežojumiem, bet garīgi viņš ir tas pats cilvēks, kaut vai starp sāpju lēkmēm, bezcerības un visa pārējā, bet tomēr - cilvēks, kurš spējīgs domāt, just, parunāties - tā ir viena situācija.
Bet te - Ū. pat neapzinās, kas noticis, dzīvo savā pasaulē, Ilonai taču nav pat vairs sarunu biedra, viņa ir pilnībā izolēta, redz tikai apkopšanu, dibena slaucīšanu un uzklausa lamas, apzinoties, ka tās ir slima cilvēka smadzenes un tomēr. Bērnu nevar pie tēva atstāt, ja Ū. būtu spēks, arī pašai nebūtu droši. Mīlēt viņa var tikai savas atmiņas, jo tā cilvēka vairs nav un nebūs.
Man šķiet, ļoti lielu artavu visā devusi māte, kura dzīvē saskatījusi tikai ciešanas un tagad droši vien - "vai tad es neteicu"...
Nevar gribēt, lai kāds tevis labā norok savu dzīvi, kopējā bērna dzīvi. Tas nav pat cēli. Ū. jau arī to negrib, viņš jau neapzinās, arī pansionātā viņš nejustos nelaimīgāks, jo dzīvotu savā pasaulē un kā Ilona saka, viņam nav iekšējas vēlmes cīnīties. Ja padomā, no šī upura nešanas nevienam nav labāk, nevienam.
Ilona šķita uz spēku izsīkuma robežas, pat vēl trakāk, tāds kā palīgā sauciens. ja tā turpināsies, dēliņš var palikt bez abiem vecākiem.
Tas ir drausmīgi smags jautājums, bet es vēlreiz domāju - es nevēlētos, lai manis dēļ kāds upurē savu un vēl trakāk - mana bērna dzīvi.
Un vienīgā maksātāja par visu ir Ilona. Par Ū., par saviem grēkiem, par visu. Paša māte nespēj Ū. pieskarties. Njā.