No feisbuka:
"PADODIET TĀLĀK", tā man sarunas beigās teica ĪSTĀ policija. JO - ir arī neīstā!
Šodien saņēmu telefona zvanu (mobilais numurs) no Kriminālpolicijas inspektora Tāda un Šāda. Prasīja vai personīgi pazīstu personu vārdā Šāds un Tāds. Teicu, ka nē un kas par lietu? Esot saņemts iesniegums no Swedbank Latvia, ka šis Šāds un Tāds ir mēģinājis uz mana vārda paņemt 15000 EUR aizdevumu rokā turot notariāli apstiprinātu pilnvaru. Vai es esmu kādu pilnvarojis? Atbildēju - NĒ! Ir tad 2 varianti, vai nu notārs ir krāpnieks vai nu notāram izteikti dzīvības draudi. Ūūūn saruna turpinās:
- vai esmu 30 dienu laikā kādam devis datus?
- vai 30 dienu laikā esmu iepircies internetā?
- vai 30 dienu laikā esmu bijis savā bankā un vai tur pret mani ir rupji izturējušies?
- un tā tālāk un tā joprojām
- un vai lietoju wacap?
Tur gan atbildēju jā. Tad man nosūtīs fotorobotu atpazīšanai un "kriminālpolicijas inspektors" savu apliecību, lai paliekot uz līnijas.
Nepaliku!
Ziņu tiešām saņēmu ar bildēm, bet neatvēru. Jo! Beidzot paliku aizdomīgs un arī uz līnijas nepaliku. Vēl aizdomīgāks paliku, ka uzreiz saņēmi zvanu no cita numura (mobilais numurs) ar skarbu tekstu, KAPĒC ES ESMU NOLICIS KALUSULI?
Teicu, ka īsti neuzticos, ka man jau paranoja un es labprāt ieradīšos iecirknī. "Kriminālpolicijas inspektors" teica, ka saskaņā ar likumu velnsviņzinkādu viņam sāķumā jāievāc mutiska liecība un to varot darīt arī pa telefonu. "Tomēr labprāt ierastos iecirknī", atbildēju. Viņš teica, lai atverot vaļā wacap, tur ir viņa apliecība, ka var uzticēties. Atbildēju, ka nevēršu. Viņš nepadevās - sacīja, ka pēc ši zvana 2-5 dienu laikā saņemšu arī oficiālu vēstuli ar uzaicinājumu ierasties iecirknī. Es arī nepadevos - teicu, ka nop. Klausuli nolika - viņš.
Šoreiz es atzvanīju, gan uz pirmo, gan otro "inspektora" numuru. Tur atbild sievietes - dažāda vecuma un tautības. Viņas nav no kriminālpolicijas!
Zvanīju uz īsto Valsts policijas informatīvo tālruni. Un jā! Ir tāda krāpnieku grupa, īpaši aktīva, kas bāzēta ārvalstīs, un spēj pieslēgties jebkuram LV reģistrētam mobilajam numuram (arī manam), lai veiktu šo zvanu. Shēma tāda - no sākuma paziņo, ka uz mana vārda mēģināts paņemt kredītu, gūst uzticību, nosūtot fotorobotu un "inspektora" apliecību un tad tālāk zvana saņēmējs tiek aicināts pārsūtīt savus līdzekļus uz citu bankas kontu.
Ko es varu darīt šajā situācija? Vai man jāraksta kāds iesniegums? Nē! Policijai jau viņi ir zināmi.
Ko zvana saņēmējs var darīt?
Nolikt klausuli vai pateikt, ka labprāt ieradīsies personīgi iecirknī. Tad saruna beigsies.
Un vēl ko darīt? Obligāti apzināt savus tuvos un viņus painformēt - lai padodu tālāk savējiem!
Tad nu lūdzu, padodu tālāk savējiem!
Lai ģeniāla nedēļa un finanses paliek pie jums!
PS
Vārdi aizvietoti ar Šāds un Tāds un Tāds un Šāds, jo telefona zvanā krāpnieku izgudroti vārdi, lai arī nav īsti, bet tomēr kādiem LV tie var piederēt.