Autors Tēma: Par domāšanu, nevis par maisiņiem. Zero Waste  (Lasīts 13018 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Maruu

Par domāšanu, nevis par maisiņiem. Zero Waste
« : 2018. gada 06. septembris, 09:11:02 »
Lasot diskusiju par maisiņiem sapratu, ka ne visi saprot, kas tad īsti ir Zero Waste un, ka man beidzot jāatrod laiks par to parunāt. Tātad, te nu būs.

Lai arī nosaukums pasaka priekšā, kāds ir mērķis, ne viss šajā lietā ir tā, kā izskatās. Zero Waste nav tikai pirkšana dabīgā iepakojumā un šķirošana pēc tam, tā ideja ir daudz plašāka. To, lai atkritumu nebūtu, panāk ar pieciem soļiem:
1. 3x padomāt, pirms pirkt.
No kaut kā atteikties un nepirkt lieku. Šī soļa būtība ir vienkārša, bet ne tik viegli izpildāma, kad jādara. Pirms ņemt kādu lietu un likt savā iepirkumu grozā, kārtīgi padomāt - vai man tiešām šo lietu vajag? Vai es tiešām jutīšos ļoti slikti, ja man tās nebūs, vai varbūt es to pērku ieraduma pēc un varu pierast pie dzīves arī bez tās, bez milzu diskomforta? Vai es nevaru šo lietu aizstāt ar citu - videi draudzīgāku? Tas pats attiecas uz lietām, kuras dod bez maksas - bukleti, suvenīrpildspalvas utt. Pirms paņemt tās, jo dod taču bez maksas, padomājiet, kas ar to paņemto lietu notiks pēc tam. Vai bukletā ir tiešām aktuāla informācija, kuras dēļ to paņemt, vai tas ir tā - "hm, interesanti, varbūt kaut kad palasīšu", kas vēlāk atkritumos vien nonāk? Vai pildspalva tiks lietota, vai tā mētāsies līdz kāds pieņems lēmumu to izmest? Neatbildiet man, atbildiet sev, godīgi padomājot par to, kas parasti notiek ar šādām lietām, kad tās nonāk jūsu mājās? Nav svarīgi, cik tas maksāja, svarīgi ir - cik lielas izredzes tam ir nonākt miskastē minimāli lietotam. Jo mazāk tam redzat pielietojumu, jo mazāk jums to vajag. Tas nenozīmē atteikšanos no visa, kas iepriecina, bet padomāšanu pirms kaut ko likt savā groziņā - gan fiziskajā veikalā, gan virtuālajā.
2. Samazināt apjomus
Ceturtā zilā blūze? Protams, kur nu bez tās. Pirmās trīs nevilku, šo vilkšu noteikti! Beidzam sevi mānīt - mums to nevajag. Labāk piecu lētu vietā nopirkt vienu, bet kvalitatīvu, kas kalpos ilgi. Runa nav par vienu blūzi vispār, bet, ja skapī ir 30, bet reāli tiek valkātas (Jā, valkātas, nevis uzvilktas 1-2x) kādas 5-8, tas taču jau parāda, cik lieka tomēr ir un, ka tam papildinājums nav nepieciešams. Torte katru vakaru? Varbūt tomēr nevajag, varbūt pietiek, ja 2x nedēļā? 15to krūzi, kas ir tik smuka, ka... mājās krās putekļus tāpat, kā vēl 10 citas, kas arī bija tik pat smukas, varbūt tomēr nevajag pirkt? Jo mazāk lietu mājā, jo mazāk putekļu un arī gaiss svaigāks. Kāpēc pirkt mazāk? Pirmkārt jau tāpēc, ka jebkas, ko jūs nopērkat, tāpat ar laiku kļūst lieks, ja to nelieto un tad tas kļūst par atkritumu. Otrkārt, tirgus strādā tā - ja būs pieprasījums, būs arī piedāvājums. Kamēr mēs pērkam, tikmēr ir pieprasījums - zīme ražotājam, ka mēs to gribam, ka par to var dabūt mūsu naudu. Bezjēdzīgu lietu ražošana (Arī vajadzīgu, bet mūsdienās nevar pastāvēt situācija, ka cilvēkiem ražot vispār neko nevajadzēs) ne vien nelietderīgi iztērē dabas resursus, kuri nemaz neizsmeļami nav, kā gribētos domāt, bet arī rada piesārņojumu. Jo mazāk tiks pirkti visādi nevajadzīgi štrunti, jo tīrāku gaisu paši elposim.
3. Lietot atkārtoti to, kas mums jau ir.
Primāri tas nozīmē, ka, pirms dodamies uz veikalu pēc jauna palikņa karstiem katliem, vajag mājās paskatīties, no kā to varētu uzmeistarot, lai nav jāpērk. Maisiņu tēmā minētie Padomju laiki šajā ziņā bija tiešām tuvu ZW principiem, lai gan nevis aiz apzinības pret dabu, bet aiz tā, ka neko dabūt nevarēja. Cilvēki savas lietas laboja, nevis meta prom pie sīkākā bojājuma. Aiznest apavus pie kurpnieka, nevis pirkt jaunus, biksēm slēdzēju pāršūt, nevis izmest bikses, salabot vadu, nevis izmest visu naktslampiņu utt. Plauktu jaunajam puķu podam uzmeistarot no kādas mēbeles, kurai tāpat pēdējās dienas rit un kas būtu aizstājama. Tāpat pie šī piederas nepieciešamo lietu meklēšana vispirms secondhand veikalos un tikai tad, ja tajos nevar atrast, doties pēc jaunas mantas. Arī stāsts par iešanu pēc burkāniem ar maisiņu, kurā reiz bijusi iepakota maize, piederēsies pie šī punkta.
4. Šķirošana.
Šķirošana ir tikai ceturtais solis, jo, ja pirmos trīs ievēro pēc labākās sirdsapziņas, nekas daudz ko šķirot nepaliek. Ja jau tiek pirkts mazāk un atkārtoti izmantots tas, kas jau ir iegādāts, šķirošanai paliek vien tas, kas jau nolietojies līdz vairs neizmantojamam līmenim. Šķirošana sākumā liekas ķēpīgs process, bet pie tā diezgan ātri pierod. Šobrīd jau netā var atrast gana daudz informācijas par to, kas kurā konteinerā liekams, kur likt nolietotās elektropreces, kur baterijas, kur medikamentus, tekstilu utt.
5. Izmest to, ko tiešām vairs nevar ne salabot, ne atkārtoti lietot.
Šis ir punkts, līdz kuram uzcītīgākie Zero Waste piekritēji cenšas nenonākt. Bet, ja pēc labākās sirdsapziņas pildīti augstākie punkti, nav obligāti sevi jāgrauž, ja kaut kas tomēr ir novests arī līdz šim te. Tas tik un tā būs jūtami mazāks apjoms, nekā augstākos punktus nepildot.

Nereti cilvēki domā, ka Zero Waste, tas ir dārgi un viņi to nevarēs atļauties, jo tas balstās uz kvalitatīvu, ilgmūžīgu lietu iegādi, bet tās, kā zināms, nav lētas, taču - ja pirmos divus soļus pilda tiešām kārtīgi, naudas paliek pāri gana daudz, lai varētu pirkt tās kvalitatīvās lietas. Šīs kultūras būtība nav palīdzēt ietaupīt. Tas ir dzīvesveids, kas māca maksimāli efektīvi lietot esošos resursus, lai nebūtu jāpērk tik daudz un attiecīgi arī - tik daudz jāizmet.

Atslēdzies Broņa

Re: Par domāšanu, nevis par maisiņiem. Zero Waste
« Atbilde #1 : 2018. gada 06. septembris, 09:17:33 »
Man tā sanāk dzīvot pilnīgi dabiski, man maz mantu, viss tiek izlietots, novalkāts līdz pēdējam, atkritumus šķiroju.

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #2 : 2018. gada 06. septembris, 10:24:31 »
Ai, pilna māja ar visādiem štruntiem. Apskaužu japāņus -matracis uz grīdas , vok panna, nažu komplekts, kompis un kāds sīks kociņš podā. Cilvēks atnāk no darba, 10 minūtes dzīvokļa uzkopšanai. Te gadiem, tāds kultūras slānis, ka mati stāvus. Ja parēķina, cik  skanošā iztērēts, lai izveidotu tādu noliktavas efektu. Ārzemēs šur tur ir jauks paradums - garāžu izpārdošana. Laimīgie, var par mazām naudiņām tikt no tā grabažu sloga vaļā. Vienīgais, ko esmu panākusi - reizi gadā nopērku 100 litrīgo maisu iepakojumu un izeju visus stūrus, kamēr nav pilni, ar to, kam manā dzīvē vairs nav nozīmes - un visu prom uz miseni. Elpot paliek vieglāk, bet ja paskatās, tāpat visi stūri ir pilni. Kaut kādas  dāvinātās sveces (es vispār nededzinu sveces), CD disku plaukts un audio ieraksti - kas tagad tos vispār klausa? Par drēbju skapja saturu vispār nepieminēsim,- droši vien 3/4 var izmest, vai aizvest uz kādu sarkano krustu; kaut kādi bijušo remontu materiālie pārpalikumi. Varbūt tas aiz paraduma, neko ārā nemest, jo var vēl pielāgot, pielabot, pāršūt. Kas vispār tagad ar to nodarbojās?! Un  apavi! Teiksim, tas ziemas zābaku pāris, kas jau gadus 10 stāv gadījumam, lai būtu ko vilkt ja pierastie saplīsīs ;o))) Apavu meistars teica, ka ja apavus gadus trīs nevalkā, viņiem zole vairs nav lietojamā, jo materiāls ir sakaltis un pēc pāris nedēļām saplaisās.... Ai, tas viss ir mana lielā sāpe.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #3 : 2018. gada 06. septembris, 11:24:08 »
Visvienkāršākā man liekas šķirošana.
Grūtāk man iet ar apavu un apģērbu (nu taču gan jau nevajadzīgu  :scratch: ) iegādi. Bet pēdējo gadu nudien grābju sevi aiz rokas, kad kārojas atkal ko nopirkt.
Nupat pārcēlos uz jaunu dzīvesvietu un kārtējo reizi secināju, ka esmu apaugusi ar skapjī liekamām mantām, jo gribas to smukumu

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2018. gada 06. septembris, 11:36:56 »
Es pašlaik pamazām kārtoju, metu ārā. Tas ir kļuvis sarežģīti -mums smalkas misenes -uz svara. Labi, papīrs, stikls. Bet vecā sēņu jaka, saplīsušie zābaki,vēl kaut kādas smagas ārā sviežamās -negribas uzbarot tos eko izvedējus.

Labi, ka atradu Kauguros sarkanā krusta vietu, kur var drēbes, traukus, pat nelielas mēbeles atdot. Grāmatu somas aizvedu uz biblioteku -izšķiro un patur, ko vajag. Izrādās, daudzas vecās grāmatas nolietojušās, labprāt apmaina.Spice smalki pārcēla drēbju kastes uz stāvvietas 3. stāvu -paldies, tik centīga es neesmu.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #5 : 2018. gada 06. septembris, 11:51:09 »
Lieku nepērku, ja nu vienīgi kaut ko no drēbēm vai apaviem, bet arī tad labās lietas sapakoju un uz Otro elpu prom. Regulāri šķiroju atkritumus, pretenziju pret to man nav, toties sagādā neērtības - jāatrod vieta, kur uzglabāt metāla, plastmasas, stikla un kartona maišeļus. Mazie plastmasnieki aiziet izlietotajam kaķu tualetes pildījumam. Lielie iepirkuma maisi  aiziet miskastes spainim. Žēl, bet vienmēr aizmirstu speciāli sašūto iepirkuma maisu ielikt somā.
Gluži ZW nesanāk, taču cenšos lieki nepiemēslot dabu.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2018. gada 06. septembris, 12:05:51 »
Man pārdesmit metrus no mājas ir speciāls konteiners nevajadzīgajiem apaviem un apģērbam. Tad nu izšķiroju drēbes, nevajadzīgās sapakoju maisā, aizstiepu uz konteineru... kaut kā iemurdzīju maisu iekšā, konteiners vairs neveras ciet, jo pilns. :) Parasti tiek tukšots reizi nedēļā - esmu redzējusi, kā krāmē maisus busiņā.

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #7 : 2018. gada 06. septembris, 12:16:29 »
Luīze - laimīgā... man tūvākā miskaste likvidēta, braucu ar autiņu cauri diviem pagalmiem. 

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #8 : 2018. gada 06. septembris, 12:39:47 »
Luīze - laimīgā... man tūvākā miskaste likvidēta, braucu ar autiņu cauri diviem pagalmiem. 

Mums šogad tik uzlika, iepriekš nācās iespringt, un vedām uz visādām organizācijām.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #9 : 2018. gada 06. septembris, 13:19:49 »
Šogad izmetu laukā ledusskapi Beko, kuram bija 6 gadi un nav iespējams saremontēt!
Izrunājos ar meistaru gari un plaši, tagad ražo jauno tehniku, kura praktiski nav remontējama!
Tas attiecas gan uz veļenēm, gan automašīnām utt!
Princips ražotàjam vienkāršs - pircējs pirks jaunu un šiem būs darbs! Īsta patērētāju sabiedrības domàšana, kura strauji aizgāja tieši 21.gadsimtā...
Man ir veļene AEG no 1997.gada un joprojām mazgā, jau 20+ gadi..
Jaunās veļenes pārstāj pēc 10 gadiem...
Nu, kā ar to cīnīties?

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #10 : 2018. gada 06. septembris, 13:48:23 »
es tā saprotu, ka Latvijā viss, kas no sadzīves tehnikas ir piedāvāts un pirkts no piegādātāja par  vis zemākām cenām, toties Latvijā to cena ir gandrīz līdzvērtīga, ja ne augstāka nekā Eiropas tirgū. Principā, jo lētāka cena, jo zemāka kvalitāte. Tāpēc arī tie apavi ir vienai sezonai domāti, drēbes pēc trešās mazgāšanas jau nenosakāma krāsā... un arī ledusskapji. Pāris gadus atpakaļ izmetu 5 gadu veco ledusskapi. Pēkšņi sāka neganti rūkt. Pasaucu meistaru, kas uzstāda veikalos dzesēšanas sistēmas. Pārbaudīja- izrādās, ka  caurulītes, kur freons atrodas visas sīkos caurumiņos, ne tā sarūsējušas, ne tā vienkārši jau izstrādājušas savu resursu - 5 gados!!! . Labi vēl ka laikus pamanīju, varēja motors nodegt ar visu dzīvokli. Mammucim, tai pašā laikā klusi dūc kaut kāds veco laiku ūnikums, kuram vēl krievu laikos  iegādājamies, nostāvot gadu pierakstu rindā. Izskatās vecs, kā pasaule, mammis paziņoja, ka ārā nemetīs, jo esot antīks un uzticams. Bet kas ir tas ir, neko no jaunās tehnikas  nelabo.

Atslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2018. gada 06. septembris, 14:35:53 »
Lūk, pirkuma maisi man vienmēr somā -lielos plastmasas veikalos nekad  nav jāpērk, miskastē gan lieku speciālos

Atslēdzies Krimsons

« Atbilde #12 : 2018. gada 06. septembris, 18:02:33 »
Principā var labot arī šo to no oficiāli nelabojamā, bet jārēķina izmaksas attiecībā pret jaunu.

Bet man pašam jau tikai tukšās pudeles un caurās zeķes jāšķiro - abi ir diezgan viegli šķirojami.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #13 : 2018. gada 06. septembris, 19:34:17 »
Vispār nāk prātā Sietlas apkaimes radinieku pastāsts par gumijas izstrādājumu fabriku, kuras atlaistais darbinieks atpircis zemes gabalu, kurā tās fabrikas izgāztuve atradusies. Fabrika pēc laika ... maksātnespēja un bankrots, bez izgāztuves pircējs vēl joprojām savā uzņēmumā ražo un pelna. Nu, vai nevarētu būt viena Latvijas Nokia? Vēl jo vairāk, cik atceros, itāļu mafiozi savulaik ASV "pacēlās", nodarbojoties ar atkritumiem. Ledusskapjus ārā metat? A tur nav nerūsējošā tērauda labi daudz?
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #14 : 2018. gada 06. septembris, 20:02:59 »
Par to, kāpēc tieši atkritumu nozare ir TIK ļoti pelnoša, man vajag konkrētāku pētījumu.