Autors Tēma: Par domāšanu, nevis par maisiņiem. Zero Waste  (Lasīts 13044 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Re: Par domāšanu, nevis par maisiņiem. Zero Waste
« Atbilde #15 : 2018. gada 06. septembris, 20:12:18 »
Ledusskapim ir daudz plastmas...skārds, bet laba metāla maz...man bija zināms viens džeks, kurš strādāja Vernerā un viņš no ledusskapja kompresora noknieba tur drusk krāsainā metāla - vara....nu, tāds bomža bizness, bet Vernerà jau daudz to otreizējo mantu...

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #16 : 2018. gada 06. septembris, 20:53:08 »
Par to, kāpēc tieši atkritumu nozare ir TIK ļoti pelnoša, man vajag konkrētāku pētījumu.
Man domāt, tāpēc, ka izejvielas būtībā ir par brīvu, ja mūsdienās par tām izejvielām valsts vēl nepiemaksā.

Esmu tikai teorētiķis un muļķis arī vēl piedevām, tomēr ... es neredzu daudz tāda, ko nevarētu tālāk izmantot. Savulaik tiku rakstījis jau par to, ka vienā Discovery raidījumā redzēju info, ka NL pat no fekālijām pamanās naudu izspiest. Ko vēl runāt par pārējo? Nu, projekts aptuveni tāds ... Getliņos tiek savākti Rīgas bezpajumtnieki, kuri GRIB strādāt. Sava veida komūna. Cik sašķirojām, pārstrādājām un pārdevām, tik ēdam, dzeram, kurinām barakas, utt. Protams, no otras puses - menedžments. Tātad ... Stikls netiek iestrādāts asfaltā, remontējot ceļus. neliela stikla rūpnīca ... pudeles, krūzes, varbūt logu stikls? Galu galā Līvānos pat vāzes un citādas figņas kādreiz tīri sekmīgi ražoja. Metāls ... ar to problēmu nebūtu, un skārds no ledusskapjiem ... vai maz ko no skārda izgatavo? Pārstrādes cehs Nr. 2. Organika - mēslojums, komposts. Koks un saistītās lietas - kurināmās granulas vai kas līdzīgs. Plastmasa ... sadalot var iegūt gan degvielu, gan gāzi. Kas vēl? Tikai, protams, mūsu mežonīgā kapitālisma apstākļos nav izdevīgi tas. Jā, jūtubē ir video, kā no vecām riepām kaut kur (protams, ne LV) ražo gumijas klājumu stadioniem (skrejceļiem). Varētu visus Rīgas trotuārus, iespējams, ar gumijas plāksnēm noklāt.
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 06. septembris, 21:15:54 no Zigfrids »
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #17 : 2018. gada 06. septembris, 21:12:28 »
Nu, atkritumu nozare ir gana ienesīga, ne velti mākoņos dzīvojošais
savai ģimenei to iegādājies :)

Privātmājās dzīvojošajiem tā šķirošana no laika gala asinīs, kas kompostā, kas iekuram...
Šķirot ir pierasts, tas pašsaprotami. Ilgspējīgo lietu iegāde arī, vēl aizvien kafiju dzeram no kuzņecova tasītēm, burkas vispār ntos gadus apritē.

Par to 3.punktu gan nepiekrītu - sorry, katla paliktni neveidošu no vīna korķiem, vāzi no
petpudeles, vēl ko no tualetes rullīšiem... tas viss izskatās vairāk kā briesmīgi...
To, ka adīto džemperi izārdīšu un pāradīšu, tas jau pats par sevi. Lai iepirktos humpalās,
nu tur vajag daudz brīva laika. Un esmu redzējusi tās humpalu piepirktās mājas - drēbju daudz, uzvilkt nav ko...
Un galu galā, vai mēs strādājam lai lietotu ko jau izlietotu?

Nu, man patīk funkcionālas  dizaina lietas, vides estētika ir svarīga, kvalitāte, ilgspējība. Tādēļ strādāju un pelnu, ja lietošu citu jau izlietoto, kāpēc vispār strādāt un pelnīt???
Auto bagāžniekā allaž ir gan grozs, gan maisiņi, šķēdētāja neesmu :) bet fanātiskas galējības gan nepatīk...

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #18 : 2018. gada 06. septembris, 21:17:54 »
Interesanti, man visgrūtakais ir šķirošana, kauns teikt, bet to nedaru.

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #19 : 2018. gada 06. septembris, 21:36:34 »
Man ir problēmas ar "lietot atkārtoti, to kas ir". Man nav laika tam pievērsties, t.i., kaut kā jauna taisīšanai  no vecām lietām.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #20 : 2018. gada 06. septembris, 21:39:29 »
Jā, to es arī neprotu.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #21 : 2018. gada 07. septembris, 08:00:40 »
Par to, kāpēc tieši atkritumu nozare ir TIK ļoti pelnoša, man vajag konkrētāku pētījumu.
Tur atdod mantu par velti un vēl piemaksā. Jāprot tikai izmantot.
Man 50€ pa 3 mēnešiem..

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #22 : 2018. gada 07. septembris, 08:35:55 »
Slinkums meklēt piemērus, izstāstīšu ideju.
Tu samet visu konteinerā, piebrauc mašīna un to aizvāc. Tu par to samaksā.
Tālāk sākas atkritumu apsaimniekotāja stāsts. Tu viņam jau esi samaksājusi par to, ka izmanto viņa konteineru, summu, kas ir tāda, itkā Tev katru reizi jaunu konteineru dotu. Tu esi samaksājusi arī par degvielu mašīnai, kas to saturu aizved un čaļiem, kas izgāž konteineru mašīnā. No tā apsaimniekotājam peļņas maz, bet viņu tas arī īpaši neuztrauc, jo... Tad, kad tas viss nonāk poligonā, valsts dod subsīdijas par šķirošanu un pārstrādi. Atkritumu apsaimniekotājs pats šajā neko daudz neiegulda - faktiski to, kas paliek pāri no tā, ko Tu samaksā par to, ka Tavus atkritumus aizveda. Tad kur izdevīgums? Pārstrādāto produkciju var pārdot! Un, lai arī tai ir zemākas cenas, kā jaunai, pēc tās ir pieprasījums tieši zemās cenas dēļ un lūk no šī gan apsaimniekotājam kabatās paliek ļoti daudz. Pat, ja tas ir kāds mazais poligons, kas tikai šķiro un sašķiroto pārdod pārstrādes rūpnīcām, tāpat viņam ir laba peļņa.
Apmēram tā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #23 : 2018. gada 07. septembris, 09:07:46 »
Man 50€ pa 3 mēnešiem..

Man +\- tāda summa pa gadu... un bieži tas konteiners pustukšs.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #24 : 2018. gada 07. septembris, 09:44:47 »
Piebilde Maruu stāstam.....
....un beigās placi nodedzina  :taunt:

Atslēdzies reno

« Atbilde #25 : 2018. gada 07. septembris, 10:15:56 »
Interesanti, man visgrūtakais ir šķirošana, kauns teikt, bet to nedaru.

Tad, kad tavu konteineru sāktu svērt, ļoti ātri atšķirotu  -vismaz smagās stikla pudeles noteikti :)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #26 : 2018. gada 07. septembris, 10:30:07 »
Ja jau visur būtu tā kur šķirot. Kamēr man nebija tas stikla konteiners pie mājas, metu parastajā. Nu piedodiet, nav man tas apzinīgums tik liels, lai ar to stikla pudeli nēsātos kaut kur apkārt, meklējot, kur šo izmest.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #27 : 2018. gada 07. septembris, 11:21:14 »
Tad, kad tavu konteineru sāktu svērt, ļoti ātri atšķirotu  -vismaz smagās stikla pudeles noteikti :)

Un aliņus sāktu pirkt tik nīstamajā plastmasas iepakojumā... :D

Atslēdzies tuk

« Atbilde #28 : 2018. gada 07. septembris, 12:44:01 »
Nē, bet vispār tas ir interesanti :)
Tātad, noteikumi prasa, ka katrai mājsaimniecībai  o b l i g ā t i  jābūt 
atkritumu konteineram. Ja viss tiek šķirots, tad ko mest tajā konteinerā???
Jau rakstīju, mums tas tiek izbērts pustukšs, citreiz pat izmisīgi meklējam,
nu ko vēl varētu izmest, jo maksājam kā par pilnu...

Loģiski būtu, ka tiem kuriem nav nešķirotu atkritumu,
prasība par  o b l i g ā t u konteineru tiktu atcelta.
Kāda tad jēga šķirot un vēl maksāt par neko?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #29 : 2018. gada 07. septembris, 20:52:48 »
(mēģināšu sakoncentrēties uz garamatiku, jo esmu dzērusi)

tuk, visus atkritumus nevar sašķirot. acīredzot tas konteiners gala beigās domāts nešķirotajiem vai tiem, ko nevar sašķirot.

Es pēc AT pieredzes. Ir plastmasai, stiklam (gaišajam, tumšajam), metālam, papīram, bioatkritumiiem....un pārējais, kas neder nekur, iet pie "Atlikumu atkritumiem"