Autors Tēma: Rainis  (Lasīts 16937 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Atb: Rainis
« Atbilde #135 : 2022. gada 16. novembris, 16:30:29 »
Nu, Rainis ka liela personība un iesaistījusies politikā kā sociāldemokrāts, patālu no boļševisma, tuvāk zviedru sociāldemokrātiem, protams, bija pelnījis, ka par viņu vāca kompromatu...sākumā cara ohranka, pēc tam čeka, kuras rīcībā nonāca ohrankas arhīvi, pēc tam arī Latvijas politpārvalde, jo "sarkans" jau bija - to nenoliegt, gan ar darbībām 1905.gadā utt, un gan jau zemnieku savienība arī sponsorēja toreizējos "lapsas", "pučes" vākt kompromatu, kas palīdzētu uzvarēt vēlēšanās... 
Jautājums tagad - kādu kompromatu ieguvis šodien Puče?...kurš viņam to piespēlējis un ar kādu mērķi? ...gandrīz apčurājos - Puče sakontaktējis ar Roni, kura gribēja nākošajā dienā šo "arhīvu" sadedzināt...kādu drāmu uzbur!  :mrgr: ...un tie baltie arhīva cimdi...vai nav klaja ņirgāšanās?...protams, ka skata pēc pāris reizes devās uz arhīvu, lai neviens nevarētu teikt, ka nav tur bijis....bet kompromats jau viņam bija kabatā, citādi tur nebūtu gājis/līdis...vēsturnieks, ibio  :mrgr: ....nu, krievu čeka piespēlēja, lai mūsu uzmanību novērstu un parādītu, cik mēs paši līdz ausīm sūdos?   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #136 : 2022. gada 16. novembris, 20:15:11 »
Visādi stāsti baumu un ne tikai līmenī gan par sarkanumu, gan mazgadīgajām meitenēm un vēl šo to jau padlaikā klīda un tika dzirdēti. Man nav nekādu īpašu iebildumu ka par to atklāti raksta. Jebkura patiesība labāka par meliem.
Bet vai jāraksta tieši Pučem  :?:  man nepatīk tāds viņa uzbrūkoši histēriskais tonis tajā viņa raidījumā, varbūt rakstot tādu nemana,  :?:  Neesmu neko no viņa garadarbiem lasījusi...

Atslēdzies reno

« Atbilde #137 : 2022. gada 18. novembris, 12:42:19 »
Grāmatu neesmu lasījusi (vēl) bet mņeņije imeju. Sliecos ticēt Pučem. Intervijā viņš saka, ka neaiztiek literāro devumu. Ka persona bija draņķis, tas jau bija zināms, un nav arī īpaši slēpts. Un ja tā padomā -bija daudz zociķu, bet tikai viens tika tā slavināts padomju laikos, kā Rainis. Mēnesmeitiņa gan tika idealizēta un vienmēr aplocījās jautājumam par Aspazijas krāpšanu.
Gaidu, kad tikšu pie grāmatas.
Ne velti man zināmās personas uzlika galvā Rainim spaini. Literatūras skolotājas mazbērni, starp citu :smej:

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #138 : 2022. gada 18. novembris, 19:01:50 »
Es vārāk to saistītu ar postpadomju aroganci un satraukumu. Un jebkuram postpadomju cilvēkam, Ukrainas dēļ ir, jau tā ir smagi - tā sakot, kā postpadomju krievu tauta var tik klaji izpaust savu neonacismu. Un kolonijā Latvijā, jau padomju laikā vienmēr krīzes apstākļos atcerējās - Jāni Raini galvā spainis, Anna Sakse rej kā takse --- mazās pakļautās tautiņas sindroms - mazohisms. Lai lielā Brežņeva lieta Afganistānā ietu uz priekšu, mazai tautiņai ir jābūt apspiestai... Un to pamatā ir jāatceras jebkad, kad Latvijas elite izdara kādās stulbības, un tas pamata rādītājs ir mazohisms, - tas ir padomju laikam mantojums, stratēģija izdzīvot slēpjoties.
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #139 : 2022. gada 18. novembris, 21:54:45 »
Nedomāju, ka tam "spainim galvā" būtu kāda dziļāka nozīme saistībā ar viņa personību. Tikai vienkārša atskaņa. Pamēģini atrast atskaņu, piemēram, vārdam Veidenbaums!  A Rainis - spainis pats uzprasās, tas arī viss. Un neba nu mēs, skolnieki, baigi ko zinājām par viņa skeletiem, skolas programmā jau to nemācīja. Bet Rainis - spainis un bleķis - speķis skaitījām  :mrgr:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #140 : 2022. gada 21. novembris, 08:41:41 »
Nedomāju, ka tam "spainim galvā" būtu kāda dziļāka nozīme saistībā ar viņa personību. Tikai vienkārša atskaņa. Pamēģini atrast atskaņu, piemēram, vārdam Veidenbaums!  A Rainis - spainis pats uzprasās, tas arī viss. Un neba nu mēs, skolnieki, baigi ko zinājām par viņa skeletiem, skolas programmā jau to nemācīja. Bet Rainis - spainis un bleķis - speķis skaitījām  :mrgr:

speķi atceros...bet noēdies Rainis gan nebija, kaut ar to pašu Ulmani salīdzinot...  :f-palm:

Atslēdzies reno

« Atbilde #141 : 2022. gada 21. novembris, 09:17:59 »
FB vairākas int4eresantas diskusijas par Pučes grāmatu

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #142 : 2023. gada 30. janvāris, 11:32:04 »
Izlasīju TO grāmatu :?: Armands Puče "Ar baltiem cimdiem jeb Artura Nagliņa brīnišķīgie piedzīvojumi" **
No literārā viedokļa man bija vilšanās, stāsti par LSDSP un specdienestu avantūrām likās garlaicīgi. Mani personīgi nepārsteidza fakts, ka padomju gados par Raini stāstīja tikai to labāko, tā bija ierasta prakse uzsvērt un piepušķot pozitīvo un aizmirst par negatīvo. Bet tagad taisīt no tā skandālu? Priekš kam... :?:  Manuprāt, ir pilnīgi nevietā spekulēt, ko Rainis būtu darījis, ja nebūtu nomiris.
Rainim patika jaunas meitenes, vai tas nozīmē, ka viņš bija pedofīls? Turklāt tajos laikos romantiski noskaņotas sievietes labākajos gados un jaunas meitenes pašas rakstīja vēstules un kārās pazīstamiem mākslas pasaules cilvēkiem kaklā, par to lasīju arī Maijas Krekles grāmatā par Emīlu Dārziņu.
Kopumā grāmata par Raini vairāk rada jautājumus nekā sniedz atbildes.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #143 : 2023. gada 30. janvāris, 11:38:45 »
Izlasīju TO grāmatu :?: Armands Puče "Ar baltiem cimdiem jeb Artura Nagliņa brīnišķīgie piedzīvojumi" **
No literārā viedokļa man bija vilšanās, stāsti par LSDSP un specdienestu avantūrām likās garlaicīgi. Mani personīgi nepārsteidza fakts, ka padomju gados par Raini stāstīja tikai to labāko, tā bija ierasta prakse uzsvērt un piepušķot pozitīvo un aizmirst par negatīvo. Bet tagad taisīt no tā skandālu? Priekš kam... :?:  Manuprāt, ir pilnīgi nevietā spekulēt, ko Rainis būtu darījis, ja nebūtu nomiris.
Rainim patika jaunas meitenes, vai tas nozīmē, ka viņš bija pedofīls? Turklāt tajos laikos romantiski noskaņotas sievietes labākajos gados un jaunas meitenes pašas rakstīja vēstules un kārās pazīstamiem mākslas pasaules cilvēkiem kaklā, par to lasīju arī Maijas Krekles grāmatā par Emīlu Dārziņu.
Kopumā grāmata par Raini vairāk rada jautājumus nekā sniedz atbildes.

Varbūt tāds arī bija grāmatas mērķis? :) 

...ja Raini grib "iemūžināt", ar steigu kāds dzēriens jāizveido... piem Liķieris Rainis (drīkst būt iesarkans)... Lāčplēsi fig kāds zinātu, ja ne alus...

Atslēdzies reno

« Atbilde #144 : 2023. gada 08. februāris, 16:51:45 »

Armands Puče   Ar baltiem cimdiem ***
Izlasīju. Tiešām vienu brīdi sāka apnikt zociķu gaitu apraksti. Bet līdz zviedru sociāldemokrātiem Rainim gan bija tik tālu kā  Mēness. Sapinies bija pamatīgi, liekas, ka viņam glaimoja būt uzmanības centrā un tās naudas lietas samudžinātas. Pārsteidzoši bija lasīt par latviešu zociķu>boļševiku vētrainā darbība -kāpēc viņi tik daudz saradās? Rainim citi nopelni vēlākos gados -dibināja Draudzības biedrību ar PSRS tautām, kur naivie kultūras ļautiņi gāja uz krievu ballītēm
Par filmu Potjomkins -neesmu redzējusi un nedomāju meklēt, skaitās baigais šedevrs. Daudz kur aizliedza kā vardarbīgu un pretvalstisku, Arī Latvijā negribēja, Rainis panācis, ka demonstrē.
Mēnesmeitiņas CV interesants. Diez kā tur bija ar tiem pērtiķu sēkliniekiem?

Tagad jāpašķirsta tā akadēmiskā grāmata "Viņpus Alpiem", ko tur saka godājama literatūrzinātniece.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #145 : 2023. gada 09. februāris, 19:49:52 »
..salti ignorēju, nenāk ne prātā lasīt

Atslēdzies reno

« Atbilde #146 : 2023. gada 15. marts, 08:57:07 »
Gundega Grīnuma  "Viņpus Alpiem"

Ļoti ieteicams lasīt PĒC Pučes grāmatas. Tas, ko P. pasniedz savā sensāciju stilā, tur analizēts lēnām un pamatīgi. Un neko Puče nav falsificējis, ja nu vienīgi emocionāli piepušķojis. Piedevām, Grīnumas monogrāfija tiešām interesanti  uzrakstīta, ķieģeļa apjoms, protams, biedējošs, bet ir pārvarams.
Grāmatai bibliotēkā nekāda rinda nestāv, varēsim lasīt savā tempā ( vīrs pārķēra un tagad ir tālāk, nekā es)

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #147 : 2023. gada 15. marts, 09:47:33 »
Es to grāmatu paņēmu, sāku, man bija daudz par garu un lēnu. Bet tas bija tad, kad vēl īpaši par Raini neinteresējos. Būs jāpaņem.

Atslēdzies reno

« Atbilde #148 : 2023. gada 24. marts, 09:41:51 »
Izrādās, pa Raini  un viņa saistību ar boļševikiem vēsturnieki raksta  jau 2003. gadā. Izdevniecības vēsture patiešām skandaloza, un Raiņa nāves apstākļi tā arī nav noskaidroti.
https://www.tvnet.lv/6229291/latvija-un-rainis-noklusetas-sensacijas-un-jauni-fakti-par-20-gadu-latviju-i

Puče uzjundīja interesi un viņa histērisko stilu jau pieminēju, bet Rainis jau bija tāds pats! Joprojām lasu Grīnumas monogrāfiju un joka pēc pieķērām arī R dzeju. Krājumos neietilpuši daudzi ir vnk traki!

Atslēdzies reno

« Atbilde #149 : 2023. gada 02. aprīlis, 14:59:13 »
Apņēmos Grīnumas ķieģelī katru reizi, kad grasos lasīt kādu citu grāmatu, izlasīt 10-20 lappuses, citādi stāv un stāv

Pašlaik vairāk par Aspaziju, viņa Šveicē jutusies briesmīgi