Autors Tēma: jauna grāmatu sērija "Es esmu..."  (Lasīts 3014 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

jauna grāmatu sērija "Es esmu..."
« : 2018. gada 18. decembris, 10:01:48 »
https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kulturas-rondo/taps-gramatu-serija-es-esmu..-12-rakstnieki-un-12-literaturzinat.a112764/     

Cik sapratu, tad diskusijās pēc sērijas "MĒS. Latvija XX gadsimts" pamatīgi sastrīdējās rakstnieki un vēsturnieki, kuri literātiem pārmet vēstures kropļošanu un faktu sagrozīšanu, kamēr rakstnieki stingri stāv par to, ka literatūra ir brīva un katrs var notikumus interpretēt savā gaumē! :)....es piekrītu rakstniekiem! :)       
Tad tagad par vienu tēmu - mūsu literatūras dižgariem, taps uzreiz divas grāmatas! Vienā rakstnieks dos vaļu fantāzijai (tātad būs arī sex), bet otrā literatūras zinātnieks rakstīs monogrāfiju...nu, tur sex laikam  nebūs, jo starp 12 latviešu literatūras dižgariem vēl nav Dace Rukšāne! :in-love:   

"12 klasiķi, par kuriem taps rakstnieku zinātnieku darbi būs Anna Brigadere, Aspazija, Eduards Veidenbaums, Jānis Poruks, Īvande Kaija, Andrejs Upīts, Kārlis Skalbe, Jānis Ezeriņš, Vilis Lācis, Anšlavs Eglītis, Gunars Janovskis un Ilze Škipsna.
Romānus rakstīs rakstnieki: Gundega Repše, Inga Ābele, Arno Jundze, Inga Žolude Inga Gaile, Guntis Berelis, Pauls Bankovskis, Andris Akmentiņš, Māris Bērziņš, Laima Kota, Osvalds Zebris un  Ilze Jansone." {c}       

Tos 12 literatūras zinātniekus var atrast tēmas sākumā norādītāja saitē, bet man tie vārdi neko neizsaka....   

Cik sapratu, tad Gundega Repše rakstīs "Es esmu Anna Brigadere" ....mjāā
Bet ideja ir interesanta! :)

Atslēdzies mellene88

Atb: jauna grāmatu sērija "Es esmu..."
« Atbilde #1 : 2018. gada 18. decembris, 11:51:17 »
es īsti nesaprotu par ko stāsts, iedziļinaties naU kad un arii vēlme par mazu, bet pārbraucot nakat knga uzrakstītajam saprotu,ka ir vienk pienācis laikmeta nodevu laiks.
 pasūtījuma darbi ir bijuši veinmēr, katram laikmetam attiecīgi atalgoti un tiražēti...
tagad acīmredzot ir pienācis laiks radiit jaunus...
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #2 : 2018. gada 18. decembris, 12:31:53 »
es īsti nesaprotu par ko stāsts, iedziļinaties naU kad un arii vēlme par mazu, bet pārbraucot nakat knga uzrakstītajam saprotu,ka ir vienk pienācis laikmeta nodevu laiks.
 pasūtījuma darbi ir bijuši veinmēr, katram laikmetam attiecīgi atalgoti un tiražēti...
tagad acīmredzot ir pienācis laiks radiit jaunus...
sava literatūra un valoda jākopj, bez tā nebūs latviešu nācijas...   
Doma ir atdzīvināt klasiķus?....laikam ka tā....un kurš gan labāk prot  iejusties rakstnieka ādā, kā cits rakstnieks....un tiešām ir pienācis laiks pārvērtēt gan Vili Lāci, gan  Andreju Upīti, gan pārējos....noņemt to sastingumu, un to reāli var izdarīt, ja uzraksta jaunus romānus par viņu dzīvi...   
Interesanti, ka starp klasiķiem (man nepazīstamie laikam ir trimdas) ir 4 sievietes, bet starp mūsdienu autoriem ir 6 rakstnieces...tas ir, vismaz divas rakstīs - "Es esmu VĪRIETIS!" :)
Man savulaik  bija interesanti lasīt Muktupāvelas (Kotas) grāmatu par Benjamiņu....man šķiet, ka šis būs tas žanrs....ja toreiz Laima rakstīja "Es esmu Emīlija Benjamiņa", tad šoreiz tā būs , piemēram, "Es esmu Vilis Lācis" (nezinu par kuru autoru rakstīs Kota) ...un toreiz mēs uzzinājām par Emīlijas attiecībām ar Vili no sievietes skatu punkta, bet šoreiz tas "būs" otrādi - ko Vilis domā par Emīliju ! ;)

Atslēdzies magda

« Atbilde #3 : 2018. gada 18. decembris, 14:20:20 »
Paldies,nakatkungs! Šo ziņu biju palaidusi garām! Ar interesi gaidīšu!

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2019. gada 07. februāris, 14:13:04 »
Inga Žolude  1904. Melanholiskais valsis
 teksts ***** par noformējumu jāliek atzīmes kā daiļslidošanā -māksla **** tehnika*

Man ļoti patika Žoludes stāsts,ļoti poētisks, bet apbrīnojami koncentrēti atklāj arī attiecības, sadzīvi, noskaņu tā laika Rīgā
Tālāk seko Oresta Silabrieža uzrakstīta  Dārziņa biogrāfija.

Grāmatas māksliniece ir Katrīna Vasiļevska un viņa ir izdarījusi lāča pakalpojumu grāmatas trešajai autorei  Dainai Auziņai, kas raksta par  noformējumā izmantotā mākslinieka  Adolfa Zārdiņa zīmējumu Modernā sabiedrība.
Teksts ir nodrukāts uz blāvi tumši zaļām lapām, burti 
-2 mm ! -ārkārtīgi sīki. Es nevaru lepoties ar labu redzi, bet gluži akla jau neesmu. Tā nodrukātu  tekstu vienkārši neiespējami uztvert.  Tā arī vēl neesmu izlasījusi
Izdevniecība ir Dienas grāmata, un žēl, ka pieļauta tāda neprofesionalitāte. Bet izskatās jau gaumīgi

*
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 21. aprīlis, 09:07:07 no Spārka »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #5 : 2022. gada 20. aprīlis, 14:02:56 »
Laima Kota "Cilvēks ar zilo putnu" (2020.)   
https://www.dgramata.lv/dg-izdotas-gramatas/dailliteratura/originalliteratura-latviesu/romani/cilveks-ar-zilo-putnu   

Pie "Latviešu literatūras" daži lasītāji ir ievietojuši savas atsauksmes, kurās skan diezgan vienotas notis, ka romānam ir varens uzrāviens, ir vēlme citēt no vienas vietas, bet uz vidu un grāmatas beigām visa tā maģija kaut kur izčākst...Laima esot izsīkusi...cik nopratu, tad bija lasītāji, kuri nepievārēja visu līdz galam.   
Es šeit uzņemšos tāda ka advokāta lomu un teikšu, ka pats fināls un pāris pēdējās nodaļas bija uzrakstītas vislabāk! 
Pirmkārt, mēs lasītāji beidzot uzzinām, kas tas par zilo putnu!   
Otrkārt, tā bija Andreja Upīša vēstule Anšlavam Eglītim, ko patiesībā uzrakstīja rakstniece, atsaucoties uz A.Upīša rakstu "Karogā" kaut kad 60.gadu sākumā. Tā vēstule bija vienkārši perfekta un lieliskas odziņas uz šīs kūkas bija Veronikas Janelsiņas komentāri tās Anšlava lasīšanas laikā! :)     
Man arī patika epizodes par kāpšanu kalnos, bet piekrītu, ka grāmatas vidū bija kaut kāds nūģisms, bet emigrantu dzīve jau nebija kaut kāds karnevāls, ko var krāsaini aprakstīt...tak pats Anšlavs Eglītis par šo posmu personīgajā dzīvē nav izteicies, tak laikam nebija saldi...   
p.s.     
Pēc tās Andreja Upīša vēstules, ko uzrakstīja L.Kota, man jau škita, ka piemineklis no Esplanādes ir jāaizvāc!  :mrgr:
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 21. aprīlis, 09:06:07 no Spārka »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #6 : 2022. gada 21. aprīlis, 11:30:11 »
Laikam vajag sarakstu, ko kurš par kuru raksta, jo mans minējums tēmas sākumā, ka L.Kota varētu rakstīt par V.Lāci bija aplams. 
 Inga Žolude "VENDENES LOTOSPUĶE" par latviešu rakstnieku un dzejnieku Jāni Poruku.   
Inga Gaile "RAKSTĪTĀJA" ir par latviešu rakstnieci un sieviešu tiesību aktīvisti Ivandi Kaiju.   
Andris Akmentiņš "MEKLĒJOT EZERIŅU" — par latviešu rakstnieku Jāni Ezeriņu.   
Jāņa Zālīša monogrāfija KAM PUĶE ZIED... — par latviešu dzejnieku Jāni Ziemeļnieku .   
Māris Bērziņš "NĀKOTNES KALĒJS" — par Vili Lāci .   
Laima Kota "CILVĒKS AR ZILO PUTNU" par Anšlavu Eglīti. 
Osvalds Zebris "MEŽAKAIJA "par latviešu prozaiķi, dzejnieku un mākslinieku Gunaru Janovski. 
Ilze Jansone "LAIKA RĒĶINS" — par pirmo latviešu modernā romāna autori, ceļotāju, poligloti, antropoloģi un bibliotekāri Ilzi Šķipsnu (1928-1981).     
Andris Zeibots "KRAUKLIS" -par Jāni Ziemeļnieku.

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2022. gada 21. aprīlis, 11:38:51 »
Cik nu esmu lasījusi no šīs sērijas, liekas tādas kā "izspiestas".

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #8 : 2022. gada 21. aprīlis, 11:50:21 »
Šobrīd lasu Bērziņa "Nākotnes kalēju". Neteikšu, ka garlaicīgs, bet uz priekšu iet lēni.

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2022. gada 21. aprīlis, 12:21:49 »
Kalēju lasīju, vietām šķirstot pāri. Sudrabiņu pāršķirstīju. Vispār mani diez ko neinteresē tādas biogrāfiskās, pie tam kur puse autora fantāzija.

Vai arī jābūt tiešām interesei par aprakstīto personu vai laika posmu

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #10 : 2022. gada 21. aprīlis, 13:01:04 »
Kalēju lasīju, vietām šķirstot pāri. Sudrabiņu pāršķirstīju. Vispār mani diez ko neinteresē tādas biogrāfiskās, pie tam kur puse autora fantāzija.

Vai arī jābūt tiešām interesei par aprakstīto personu vai laika posmu
...man pašam ir jautājums sev - kāpēc es lasu?...ne jau dēļ kaut kādas jaunas informācijas, man jau tāpat galva pilna ar drazām...laikam dēļ emocijām, kamēr kaut ko jūti - tu esi dzīvs...kāpēc lasi, reno? ...es brīžiem nesaprotu tavu domu gājienu...nu, šoreiz - kāpēc nepatīk autora fantāzijas? ....fantāzija tak ir literatūras stūrakmens, bez tās nav literatūra, bet ir dokuments...un kas par Sudrabiņu?...Sudrabkalns?...viņa tak nav šajā sērijā...

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #12 : 2022. gada 21. aprīlis, 13:42:44 »
....skaidrs, šis romāns nav šajā biznesa projektā...bet kāpēc lasi, reno?  ;)

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2022. gada 21. aprīlis, 14:09:23 »
pašķirstīju, žēl tā Sudrabiņa, pilnīgi sajuka no bailēm

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #14 : 2022. gada 16. maijs, 09:22:07 »
Šobrīd lasu Bērziņa "Nākotnes kalēju". Neteikšu, ka garlaicīgs, bet uz priekšu iet lēni.
...arī sāku lasīt...izrādās V.Lācim dzimšanas diena 12.maijā!...ko teiksi, Spārka? :)