Latvijā šito ar vērienu sāka Šķēle, pat publiski paziņoja, bet aplauzās.
Pārējie arī aplauzās, jo sociāli apgādājamais slānis Rietumu kultūrā neiznīcināmi aug.
Nespēja apgādāt sociāli apgādājamo slāni būs Rietumu kultūras gals un nāve.
Vakar kaimiņiene izņēma bankā jauno kodu kalkulatoru (pensionāru modelis, man patika - tiešām liels un ērts uz galda).
Kaimiņienei 95 gadi, dzīvo viena pati.
Galva viņai superskaidra, tik pārvietoties vairs nespēj.
2 gadus kā neiziet no dzīvokļa, pa trepēm nokāpt nespēj.
Toč nesaprotu, kas un kā viņu vakar līdz bankai aizveda pēc tā kodu kalkulatora ...
Vispār viņa pirms gadiem 7 nopirka portatīvo un iemācījās komunicēt.
Līdz šim visus maksājumus veica pati cau internetbanku ar kodu karti.
Vakar iegādātais kalkulators viņu nodeva.
Šodien bankā norisinājās abpusēji ļoti laipna bet tajā pašā laikā ļoti nolemtībai pakļauta saruna.
Jaukā bankas darbiniece man piedāvāja visus neiespējamos un iespējamos variantus.
1. 3. persona svešu kodu kalkulatoru atbloķēt nevar.
Nevar NEMAZ. Nepalīdz pat nekāda superģenerālpilnvara.
Es varu ar pilnvaru svešu testamentu uzrakstīt, bet kodu kalkulatoru atbloķēt nevaru.
2. 3. persona ar pilnvaru var pasūtīt (par samaksu) jaunu kodu kalkulatoru:
a) vajadzīga vispirms viena notariāli apstiprināta pilnvara, ka 3. persona drīkst pasūtīt jaunu internetbankas kodu kalkulatoru,
b) vajadzīga otra notariāli apstiprināta pilnvara, ka oriģinālpersona ir saņēmusi no 3. personas kodu kalkulatoru,
c) tikai pēc abām akceptētām pilnvarām banka piereģistrē jauno kodu kalkulatoru, un nobloķēto var izmest miskastē
3. es drīkstu piereģistrēt sevi 3. personas internetbankas konta apkalpošanai, tb,
es ielogojos bankā kā es ar savu kalkulatoru, bet man parādās iespēja maksāt no sveša konta.
(sorī, bet nē - nē un vēlreiz nē)
4. Pārvietoties nespējīgā kodu kalkulatora saimniece man vēlreiz kaut kādā da jebkādā veidā, kaut vai pa pusei komā, bet ir jānogādā līdz bankas filiālei.
Bankas darbiniece piekrita, ka ir tiesīga iziet ārpus filiāles, lai apkalpotu klientu autostāvlaukumā, ja klients ir tuvu komai.
Ierasties pie klienta mājās (vai pansionātā) banka iespēju neparedz.