Autors Tēma: Vai prāts ir virtuālās realitātes sistēma?  (Lasīts 688 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Vai prāts ir virtuālās realitātes sistēma?
« : 2020. gada 16. septembris, 17:16:17 »
Ja vēl kādam patīk gari pārspriedumi:
https://arterritory.com/lv/spiriterritory_by-arterritory/spiriterritory_by-arterritory/25151-vai_prats_ir_virtualas_realitates_sistema
"Prāts nav dzirnavas, hidrauliskā sistēma, telefona centrāle vai digitāls dators. Tas nav arī virtuālās realitātes sistēma. Šīs visas ir metaforas, kas var mums palīdzēt saprast noteiktus prāta aspektus, taču neuzmanības gadījumā var arī ievilināt maldīgos pieņēmumos par smadzenēm, prātu un apziņu. Vienmēr jāpatur prātā, ka šie salīdzinājumi ar tehnoloģijām ir metaforas, nevis burtiski apraksti."
Šis (ne)patiktu Chtulku un citiem transhumānistiem.

Atslēdzies LVSNor

Atb: Vai prāts ir virtuālās realitātes sistēma?
« Atbilde #1 : 2020. gada 21. septembris, 04:04:12 »
Ja jau runājam par prātu, būtu grēks nepieminēt Frensisa Bēkona  "Jaunais organons"

Citāts
Darbā Bēkons izstrādā mācību par elkiem, kas apsēduši cilvēku prātus — cilts elki (idola tribus), alas elki (idola specus), tirgus elki (idola fori), teātra elki (idola theatri) - , kas traucē izziņu, un no kuriem jāatbrīvojas, lai varētu izzināt dabu, sasniegt panākumus un realizēt mērķus. 1989. gadā darbs izdots latviski.

Jaunībā ļoti patika. Neskatoties uz to pasaulē prāts tiek daudz pārvērtēts, piemēram taisnīgumu ziņā, cerot uz saprātīgu sodu. ;)
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2020. gada 21. septembris, 13:11:05 »
Mani pēdējā laikā mulsina telpas izjūtas sajukums. Tā nu ir sanācis, ka šujot fonā visu laiku kaut kas puszinātnisks grab. Tajā skaitā ģeogrāfija, arheoloģija, astrofizika.
Dīvaini izliekās tas, ka ik pa laikam pavīd zeme no kosmosa un tad liekās - ak, cik tā lodīte maza! Kaut kādi mistiski attālumi arheoloģijā - viena pilsēta no otras 40 km attālumā, cita valsts, citas tautības. Kā tas var būt? Tas tak tepat aiz kūtiņas stūra.
Tad atkal parāda Arizonas tuksnesi vai Sahāru un liekās baigā vienveidība un bezgalība.
Jebkurā gadījumā murgaini izliekās, ka kāds kaut kur var apmaldīties, neaiziet līdz galam, nomirt ceļā no bada un slāpēm. Sajūta ir tāda, ka visi klusākie stūrīši ir rokas stiepiena attālumā no autobāņa un ceļmalas ieskrietuves, turpat aiz šķūnīša pilnīgi noteikti ir milzīga naftas pārstrādes rūpnīca un vismaz 5 hadronu kolaideri.
Īsi sakot, mentālas pretrunas starp pasaules (Zemes) pārapdzīvotību un pilnīgi mežonīgas dabas esamību.
Visus sakost!

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #3 : 2020. gada 21. septembris, 14:19:50 »
Cammm, balsis nedzirdi?...nu, tādi čuksti galvā - kur gan palikusi mana folija cepurīte?  :smej:

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #4 : 2020. gada 21. septembris, 14:59:10 »
skaties, nepiedrāklē kādu kalnu grēdu pie sava šūnamā

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2020. gada 21. septembris, 22:39:43 »
Interesanti, smadzeņu darbība un tās ietekme uz personību - prātu?, jau vēl joprojām mīkla. Empīriskā pieredze - indivīda,
sociuma... salīdzinājumi mēģinot skaidrot ar tā paša prāta radītajiem un sasniegtajiem tā brīža "griestiem" loģiski... ar ko citu gan skaidrot un salīdzināt kā vien ko zināmu, pieredzē balstītu. Nē, nu var jau balstīt uz mītiem, reliģiju vai galvu saldēšanu... bet tad jautājums par prātu vai ticību...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #6 : 2020. gada 01. oktobris, 12:12:10 »
Ļoti ekscentriski prāta* dimensiju pagrieza "dzejniece un performanču māksliniece, kas strādā ar tekstu, kustību un somatiku. Interesējas par domāšanas un kustības attiecībām, tic pārmaiņām" Agnese Krivade. "Tavs prāts ir ļoti, ļoti, ļoti noguris*" rakstā satori.lv  

Citāts

Raksts publicēts "Satori" avīzē "Man riebjas skola".
Vai doma par dzīvi, kurā viss ir interesanti un viegli, jums šķiet radikāla?
Varbūt šādu dzīvi pašlaik dzīvo jūsu bērni, kuru patiesā un rotaļīgā interese par dzīvi ir dziedinoša pieredze arī jums kā vērotājam. Dziedinoša, bet nostalģiska?
Nesen uzzināju – lai dzīvotu pieauguša cilvēka dzīvi, ne no kā nav jāatsakās.
No jebkuras dzīves jebkurā amatā un vecumā var prasīt atrašanos plūsmā, klātbūtni un ķermeņa, emociju un pienākumu saplūšanu vienā harmoniskā procesā.
"Skarbo realitāti" un to, ka dzīvē nekas nenāk bez mokām un smaga darba, jums ir iestāstījis kapitālisms. Šī stāsta mērķis ir panākt, lai jūs strādātu smagāk un patērētu vairāk.
Kapitālisms mums atņem esamību.
Kurā brīdī visu ietverošais "būt" tiek pretnostatīts bailēm "nebūt nekam" kapitāla ražošanas struktūrās?   
Mana stāsta mērķis ir panākt, lai jūs tam pārstātu ticēt.
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #7 : 2020. gada 01. oktobris, 12:19:10 »
Citāts: SNor
Ļoti ekscentriski prāta* dimensiju pagrieza "dzejniece un performanču māksliniece
Man patika tas raksts, bet, šķiet, tur vairāk bija par attieksmi, ne prātu. (Nesākšu strīdēties, vai attieksme arī ir prāta konstrukcija).