Autors Tēma: pareizrakstības facepalm-i  (Lasīts 12858 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Aste Risks

Re: pareizrakstības facepalm-i
« Atbilde #15 : 2020. gada 19. septembris, 22:14:13 »
Nu jā, es arī ceru, ka pamats paliks nemainīgs. Kaut brīžam   izmaiņas piedzīvo arī gluži latviski vārdi - tie "jutïgs" un "pasūtināt" joprojām griež ausīs...
jutīgs un jūtīgs ir 2 dažādi jēdzieni
jūtīgs ir no jūtām , jutīgs no jutības
Jūtīgs var būt cilvēks , jutīgs - radio aparāts

Atslēdzies sanda

Re: pareizrakstības facepalm-i
« Atbilde #16 : 2020. gada 19. septembris, 22:34:43 »
Jutīga metode (ķīmijā, seroloģijā), esmu jutīga pret sāļu, saldu garšu u.c.
Pat prātā nav nācis par metodēm teikt - jūtīga:))

Atslēdzies Aste Risks

Atb: pareizrakstības facepalm-i
« Atbilde #17 : 2020. gada 19. septembris, 22:37:43 »
principā tas ir rusicisms jaukt jutību un jūtību jo tajā valodā tos neatšķir

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #18 : 2020. gada 19. septembris, 22:38:47 »
Bet gan tā, gan tā "jūt". Darbības vārds ir tikai viens, tāpēc nejūtu  :sarcasm:  vajadzību pēc diviem īpašības vārdiem. Sajaukt neko nevar.
Rusicisms jau nu tas nav, jo kādreiz šos vārdus nenošķīra, to izdomāja jau pēc tam, kad es skolu beidza.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #19 : 2020. gada 19. septembris, 23:05:02 »
   Koņaks. Maļorka. Skrūvgrieznis.
Kādreiz sāls bija sieviešu dz., bet tagad mainīta dzimte.   ????
Sāls esot pareizi gan tā, gan šitā (nez, kā tas var būt?) - laikam gudrie valodnieki joprojām nespēj novienoties  :mrgr:
Bet jā, tā Maļorka, tā Maļorka...   :n-:   Skan kā maļarka vai soļarka...
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 19. septembris, 23:12:23 no kvadra »

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #20 : 2020. gada 20. septembris, 08:12:11 »
Bet bija taču tik skaisti Maljorka... Man ļoti patika kā skan.

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #21 : 2020. gada 20. septembris, 09:42:28 »
Bet gan tā, gan tā "jūt". Darbības vārds ir tikai viens, tāpēc nejūtu  :sarcasm:  vajadzību pēc diviem īpašības vārdiem. Sajaukt neko nevar.
Rusicisms jau nu tas nav, jo kādreiz šos vārdus nenošķīra, to izdomāja jau pēc tam, kad es skolu beidza.
nav tiesa, tās ir dažādas lietas. cilvēks var būt ar labu dzirdi vai tausti, t.i. jutīgs un tajā pašā laikā pilnīgi nejūtīgs.

Nezinu kad Tu beidzi skolu, bet padomjlaikos Tomariņš tos savās grāmatās konsekventi nošķīra un tieši skaidroja ar rusicismu ( tāpat kā krāsaino televizoru)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #22 : 2020. gada 20. septembris, 09:47:18 »
Citāts: Aste Risks
nav tiesa, tās ir dažādas lietas. cilvēks var būt ar labu dzirdi vai tausti, t.i. jutīgs un tajā pašā laikā pilnīgi nejūtīgs.
Šādam skaidrojumam ir loģika.

Atslēdzies reno

« Atbilde #23 : 2020. gada 20. septembris, 10:19:34 »
Cerams, ka atmetīs  MaĻorku tāpat, kā Īslandi (Garlande :mrgr: ). Gribētos tos "Valodniekus" sejā redzēt, Aizliegtajā paņēmienā varētu izsaukt

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #24 : 2020. gada 20. septembris, 11:13:35 »
Piedodiet, bet man viss paliks jūtīgs - gan dvēsele, gan āda, gan radiouztvērējs. Tāpat kā āfrikānis, ananāss, kāpņutelpa, Islande un Maljorka. Un pie kājas, ko tie valodnieki atkal izmurgos.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #25 : 2020. gada 20. septembris, 11:16:55 »
Ā, Endrū atcerējos. Bija Endrjū, kļuva par Endrū, lai kāds atkal savu algu skaitītos nopelnījis. Tas nekas, ka, konvertējot atpakaļ un angļu valodu, iznāk Androo, nevis Andrew.
Toties Latvijas laika Uiljams gan man patīk labāk nekā Viljams. Daudz tuvāk izrunai.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #26 : 2020. gada 20. septembris, 11:50:37 »
Atšķirību saprotu un labi jūtu, taču, tā kā daudziem vārdiem mēdz būt vairākas nozīmes, neredzu problēmu, kāpēc šis nevarēja būt līdzīgs gadījums.  :scratch:  Nezinu, kad skolā tas sākās, uzkrītoši uzmanību šiem vārdiem sāka pievērst, manuprāt, 90. beigās. Tomariņš diezvai tika aplūkots valodas stundās.
Kur kājas aug Āfrikai un afrikānim, gan nesaprotu. Un kas ar "kāpņutelpu" noticis? Neesmu lietas kursā...

No amount of advance planning will ever replace dumb luck

« Atbilde #27 : 2020. gada 20. septembris, 12:55:01 »
. Un kas ar "kāpņutelpu" noticis? Neesmu lietas kursā...

Tak uz salikteņu rakstīšanu kopā neviens nekur vairs neiespringst, vairums laikam pat nezina, ka latviešu valodā eksistē tāda opcija.
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies sanda

« Atbilde #28 : 2020. gada 20. septembris, 13:07:20 »
Vēl mans personiskais viedoklis - grūtas manipulācijas brīdī ķirurgam jābūt jutīgiem pirkstiem un emocionāli bezjūtīgam.

(atceros auksto mieru, kāds mani pārņēma, kad manā acu priekšā auto ietriecās šķērslī - gāju klāt noskaidrot situāciju un biju bezjūtīga, lai gan citādi esmu no psihotāju sugas, vai uz ceļa notriekts kaķis - ja konstatēju, ka nekas nav līdzams, tad psihoju ar pilnu jaudu).

Atslēdzies sanda

« Atbilde #29 : 2020. gada 20. septembris, 13:11:04 »
Par kāpņutelpu - lai tikai nesaka podjezds un uz sudrabkaijām nesaka baklāni vai neputro tās ar albatrosiem.