Autors Tēma: ēdieni tad un tagad  (Lasīts 4120 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies dip

ēdieni tad un tagad
« : 2020. gada 15. novembris, 10:57:35 »
Taisu savu sautējumu un prātoju - kā mainījusies ēdienkarte? Padomju laikos un tagad. Un vai ir mainījusies.
Lasot mūsu kulināro guru ēdienu aprakstus, nedomāju, ka tā viņas gatavojušas arī pirms gadiem 20-30.

Tātad - ko jūs gatavojāt padomijas laikos? Kas bija, piemēram, uz galda dzimšanas dienā, Vecgada vakarā? Kādi bija tradicionālie pusdienu ēdieni?

Es pēc dabas konservatīva. Pēc manis diez vai varētu skatīt laiku maiņu.

Atslēdzies reno

Atb: ēdieni tad un tagad
« Atbilde #1 : 2020. gada 15. novembris, 11:35:01 »
Kardināli mainījusies. Man ir garlaicīgi gatavot vienu un to pašu -ja jau jāgatavo.
Es padlaikos vispār maz gatavoju, buljonu no vistu kakliem, vai, atcerēties? Zupas pusdienās vienmēr bija un laikam jau kaut kāds saldais -kompots no lielās 3l burkas. Tagad saprotu, kā mamma žonglēja -no gaļas gabala ar kauliņu izvāra zupu, samaļ frikadeles. Bet zupas viņa vārīja ļoti garšīgas,  (izņemot plāno skābeņzupu), tādas es vāru arī tagad
Bja ēdieni, kas riebās -sālītas sēnes, saceptas mērcē, likās rūgtas.

Viesībās visādi marinējumi -ķirbji, bietes, gurķi, protams, rosols , šprotes un pildītas olas.
Mamma cepa plātsmaizes un keksus

Mēs vispŗ ēdām stipri taupīgi, nekādas lielas viesības netika rīkotas, laikam jau visa nauda aizgāja būvniecībā

Atslēdzies tuk

« Atbilde #2 : 2020. gada 15. novembris, 11:57:00 »
Nebija tāda garšvielu izvēle kā tagad. Lasis/forele bija, ja bija, izteikts svētku ēdiens ar mazuma garšu. Atceros, mamma pati gatavoja šprotes eļlā kā konservos, ja nevarēja dabūt un visi brīnījās, kur tik gardi konservi :D Mamma burvīgi gatavoja, daudzko vēl joprojām gatavoju kā mamma. Vienīgi kompotus negatavoju un konservēju vien pāris mammas receptes, gandrīz visu glabāju saldētu.
Ak jā, un svaigi augļi visu ziemu ar jau nebija. Mandarīni daži, vai kāds apelsīns. Tēvs gan reizēm ostā no jūrniekiem ko nopirka-  zaļus banānus, kurus gatavināja skapī starp palagiem  :?:  vai ananāsu, lai bērni zina kas tas tāds :D
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 15. novembris, 12:10:32 no tuk »

Atslēdzies magda

« Atbilde #3 : 2020. gada 15. novembris, 12:34:57 »
Klasiskās pamatvērtības palikušas - štovēti kāposti, cepetis utml. Nācis daudz kas jauns klāt. Vienbrīd, aizrāvos ar dažādiem salātiem. Ilgus gadus negatavoju rasolu, jo negaršo zaļie zirnīši. Manā bērnībā, tos uz svēku galda lika mazās kristāla bļodiņās  :)  Līdz mazdēls paziņoja,ka viņam ļoti tas garšojot. Netaisu kompotus ziemai, jo ir svaigi augļi. Sulas gan ir pašu spiestas.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #4 : 2020. gada 15. novembris, 14:03:24 »
Atcerējos, ka "šajos" laikos nevāru piena zupas. Kādreiz tika gatavotas gan ar makaroniem, putraimiem vai dārzeņiem. Tika arī zivju zupa ar pienu gatavota no upes zivīm. Vispār svaigu pienu ēdienos maz lietoju.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #5 : 2020. gada 15. novembris, 14:29:15 »
Jā, tagad vairs piena zupas nevāram. Es vārīju piena klimpas, kartupeļu klimpas... Vairāk gan neko taaadu neatceros. Ā, vairs nekad nekad nelieku desu rosolā... vai nu gaļu, un tad tie ir gaļas salāti, vai neko.

Man šausmīgi garšoja kartupeļu klimpas, tās, kas ūdenī vārītas un ar sīpolu - gaļas mērcīti pasniegtas... Nesen atjaunoju prasmi, un šad tad paķēpājos ar gatavošanu.

Kādrteiz "šašlika marinēšana" saistījās ar gaļu, kas peld ūdens, etiķa, sāls, piparu un sīpolu šķidrumā... Un brīnījāmies, ka Kaukāzā tā nemaz gaļu nemarinē. Jāsaka, šašlika mākslu esmu tikai pēdējos gados apguvusi, un sapratusi, ka garšas kvalitāti nebūt nenosaka peldināšana marinādes ūdeņos...

Atslēdzies dip

« Atbilde #6 : 2020. gada 15. novembris, 16:37:50 »
Tiešām - piena zupas. Es arī nevāru. Bet agrāk pie mammas reizi nedēļā bija. Un man ļoti garšoja. Toties riebās borščs. Arī tagag nevāru, lai gan domāju, ka nebūtu ne vainas. Man laikam tas vārds nepatīk  :mrgr:

Rosols man patīk un sanāk garšīgs. Un tikai ar desu.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #7 : 2020. gada 15. novembris, 17:19:21 »
Pamatā tas pats vien palicis, tikai gaļas kvalitāte ir zem plintusa. Tas pats ar pieniem/sieriem. It kā visa kā ir vairāk un dažādāks, bet nav vairs dabūjams tas, kas kādreiz garšoja. Pie mājas ēdieniem klāt nākuši augļi un dārzeņi. Kādreiz tā pati paprika nebija visu gadu, baklažāni un cita eksotika. Toties zivis bija garšīgas, tagad tādu nav. Kaut vai tās pašas reņģes - svaigas vai kūpinātas, butes, lucīši. Hēēēēh.
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2020. gada 15. novembris, 18:13:20 »
Mums ir gan agrākās receptes, gan arī dažādi "jaunumi".
Visādi risoto, suši un woki, dažādas jaunas salātu receptes iegājušās apritē. Ja salīdzinu, daudz vairāk dažādu dārzeņu, zaļumu tiek ēsts, mazāk trekni un daudzveidīgāk kā agrāk.

Atslēdzies dip

« Atbilde #9 : 2020. gada 15. novembris, 18:28:19 »
Visādi risoto, suši un woki (c) - vo, pēc šitā sajūtos veca  :mrgr:

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #10 : 2020. gada 15. novembris, 18:40:48 »
To jau nemaz nevar tā salīdzināt, kaut gan vēl dažas nedēļas atpakaļ mammai teicu - atceries, kādi klāti galdi mums bija! Tagad tādus vairs neklājam.

Manā dzīvē mainījies gandrīz viss, jo mainījies piejamo produktu klāsts un iespējas.
Sāksim jau ar to, ka pirms 30 gadiem nemaz negatavoju - ja nu atnākot no skolas uzcepu kādu olu, desas šķēli vai baltmaizi mērcētu pienā un apviļātu cukurā.
Tagad man ne desas, ne baltmaizes, ne cukura nemaz nav.
Toreiz desu grieza arī svētku galdam, tagad īsti nespēju to iedomāties, ja vien tā nav kāda īpaša cietžāvētā, bet arī tad, labāk izvēlētos pršuto vai ko līdzīgu.
Toreiz bija arī zivju desa (man garšoja), bet kurš gan to vairs atceras.
Sieru izvēle bija nabadzīga - nekāda. Atceros, ka mani sajūsmināja tie plastmasas cipariņi, ko no siera varējām knibināt.
Sautējums tad un tagad - divas dažādas galaktikas. Toreiz - kartupelis, kāposts, kālis un "tušonka" (tūristu brokastis), tagad kartupelis var arī nebūt. Visticamāk pievienošu - kabaci, papriku, ziedkāpostu u.t.t.

Toreiz - cepumu, biezpiena torte ar marmelādi .... mmmmmm.... tik gardi! Vai starp vafeļu plāksnēm iesmērēts iesala ekstrakts - kārtu kārtās. Un našķis numur viens - kukurūzas un īrisa desa. Tagad ne tāda kukurūza, ne tāds īriss.
Protams, ir lietas, kas man tradicionālas vēl mūsdienās - štovēti kāposti, zirņi ar speķi un rosols Ziemassvētkos. Protams, viss citos apjomos.  Vairs nav "lielā mutes"bļoda ar rosolu.
Ziedkāposti, cukini, baklažāni, paprika, dažādas garšvielas u.t.t. ir ienākušas manā virtuvē. Tad par to pat īsti nesapņoju, jo nezināju.
Ar zivīm bija labāk - nezināju doradu, bet reņģes un lucīšus varēja saēsties uz urrāāāā!

Atslēdzies dip

« Atbilde #11 : 2020. gada 15. novembris, 18:46:59 »
Par garšvielām. Arī te esmu konservatīva. Praktiski nekā jauna (man vismaz tā šķiet). Izņēmums ir ugunsrijēja garšvielas - ņipri asās.

Tādu zivju desu neatceros. Atceros siera desu. Tagad tāda ir?
Šokolādes sviests bija gards. Esmu smērējusi tikai pāris reizes.
Atmiņā kūpināts paltuss. Nenormāli garšīgs. Tagad neesmu tādu redzējusi.

Agrāk skābēju kapostus. Nu jau sen vairs nē.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #12 : 2020. gada 15. novembris, 18:56:24 »
Man tomēr patīk gan baziliks, gan rozmarīns. Dažādu veidu pipari un arī čilī.
Olīveļļa ļoti "must have", saulespuķu  vairs nevaru iedomāties, arī margarīnu nē.
Sinepes - toreiz bija tikai krievu, tagad ir Dižonas, Angļu  un vēl vesels lērums. Tāpat ar etiķiem - bija etiķis un esence, bet tagad vesela garšu pasaule.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #13 : 2020. gada 15. novembris, 19:06:18 »
Toreiz bija nesalīdzināmi mazāka produktu izvēle, un tos pašus vēl vajadzēja "dabūt". Tos pašu zaļos zirnīšus "dabūt", majonēzi "dabūt", gaļu vispār - ooo, dabūju! Mūžīgās rindas veikalos, kur kaut kas "izmests" pārdošanā... Produktu paciņas darbā, pāris "deficīti" ar piedevām - atceraties? Akdies, šodien pat pašai savādi, ka tā var būt, kāds brīnums, ka jaunā paaudze to vispār nesaprot...
Ļoti priecājos par to, ka tagad dabūjami ir visādi augļi/dārzeņi.

Ko šodien novērtēju - ka ir nopērkami jau lietošanai (pus)gatavi produkti. Man, piemēram, šodien i prātā nenāktu pašai sautēt skābos kāpostus - nopērku gatavu spainīti. Ja agrāk būtu pirkusi lielo bundžu ar veselām siļķēm un ņēmusies ķidādama, tad tagad, lūdzu, fileja eļļā, fileja marinādē, majonēzē, tomātu mērcē... Ko sirds (vēders) kāro. To pašu šašliku, ja netīk ņemties vai laika nav, var dabūt gatavu, kaut gan savējais tomēr labāks :)

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #14 : 2020. gada 15. novembris, 19:13:44 »
Jā - piena zupas vēsturē. Mūsmājās gan cieņā bija tikai putraimu, grūbu, klimpu vai makaronu. Brālim garšoja piena-pupiņu zupa. Piena dārzeņu zupa pieder pie bērnības pusdienu šausmām.
Kāpostus reizēm mazā porcijā joprojām skābēju pati, jo tad zinu, ka nav nekā lieka, tikai dabīgi skābuši.
No garšvielām kādreiz pamatā bija pipari. Muskatrieksts krājumos bija, bet lietots tika taupīgi, tāpat kardamons.
Bija vēl kanēlis, tikai pēcpadomijā uzzināju, ka tas nav pareizais, bet prastais.
Vaniļas vietā bija vanilīns.

Siera cipariņus arī atceros - baigā vērtība bija  :clap:
No amount of advance planning will ever replace dumb luck