Autors Tēma: ēdieni tad un tagad  (Lasīts 4081 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: ēdieni tad un tagad
« Atbilde #45 : 2020. gada 16. novembris, 11:00:27 »
Par apceptu baltmaizi nav tiesa. Sanăk kă senăk. Nenormāli garśīgi.
No kuras maizes? Man visas pļekā. Kungu maize laikam vienīgā puslīdz.

Jebkuram mazajam ledusskapelim (ieskaitot 56. gada ZIL) bija augšā saldētavas nodalījums - kopējā apjomā iestrādāta bleķa kaste ar plastmasas durtiņām, kas dzesēja visu pārējo ledusskapja tilpumu, nevis atsevišķas durvis. Nu ja nebija nekāda ledusskapja, tad, protams, nebija nekāda.

Sviests saldētavā (niknajā, 18 + grādi) stāv pusgadu mierīgi.
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 16. novembris, 11:06:59 no Trix »
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #46 : 2020. gada 16. novembris, 11:13:39 »
Es ņěmu mazā diametra maizi. Nosaukumu nezinu.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #47 : 2020. gada 16. novembris, 11:30:58 »
Iepriekš teiktajam varu piebilst, ka kopš padomju laikiem neesmu ēdusi jēra/aitas gaļas zupu. Toreiz laikam bija viena no pieejamākajām gaļām.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #48 : 2020. gada 16. novembris, 11:31:46 »
Manās bernības mājās miltu mērces kā nebija cieņā. Tagad arī negaršo.
Par ledusskapjiem - ir ērti, ka jāatkausē reizi gadā, bet ja vecajos ledusskapjos kāds aizķēries siers vienkārši apkalta un tika izmantots siermaizēs, tad tagadējos sapelē un jāmet ārā.
Esot gan tagad arī tādi, kur tas mitrums necirkulē kameras iekšpusē, kad pienāks laiks mainīt, meklēšu ko tādu.

Mēs šad tad kādu jēru nopērkam un tad vāru jēra kāpostzupu.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #49 : 2020. gada 16. novembris, 11:36:26 »
ja vecajos ledusskapjos kāds aizķēries siers vienkārši apkalta un tika izmantots siermaizēs, tad tagadējos sapelē un jāmet ārā.

fiška nav ledusskapī, bet iepakojumā. Papīrā turēts siers apkalst, bet nesapelē. Polietilēnā ietīts sapelēs jebkurā glabātuvē

Atslēdzies tuk

« Atbilde #50 : 2020. gada 16. novembris, 11:44:10 »
Man nekas plēvēs. Stāv uz porcelāna dēlīša.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #51 : 2020. gada 16. novembris, 12:09:05 »
Augļi ir pieejami, bet pārsvarā zaļi. Ēdamu mango neatceros nopirkusi. Tas pats - nopirkt, lai izmestu - negribu atļauties.
Ir tā, ka daudzus augļus piegādā zaļus un negatavus, savādāk nemaz nevar atvest uz LV. Nopērc zaļus un cietus banānus, pēc pāris dienām būs mīksti un brūngani. Ar mango un avokado tāpat, tik jānogatavina ilgāk.
Mango parasti nepērku, jo nav lēts, un gribas ēst uzreiz. Bet avokado gan man patīk, parasti uz akcijām paņemu vairākus un nogatavinu.

No padomju laikiem atceros, ka svētku reizēs vienmēr tika taisīts rosols, ceptas karbonādes un vārīti kartupeļi. Saldajā - plātsmaize. Lielākām jubilejām tika pasūtīta torte pie pazīstamas konditores, kura cepa mājās. Napoleons viņai sanāca dievīgs.  :nam: Starp citu, es ilgu laiku nepratu dzert vienkārši ūdeni, jo man mamma vienmēr ar kaut ko atjauca, jo "kā var dzert pliku ūdeni"...  :?:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #52 : 2020. gada 16. novembris, 13:07:51 »
Par "pliko ūdeni' pilnīgi saprotu - man joprojām tā ir, ka nevaru īsti atdzerties ar to pliko ūdeni. Nē nu, dzeru jau, ja nekā cita nav, bet gribas tomēr kaut ko klāt garšai.
Zinu, zinu - dzert pienākas pliku ūdeni, viss pārējais esot ēdiens  :mrgr:

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #53 : 2020. gada 16. novembris, 15:15:17 »
mums mājās saldinātie ūdeņi ir iznīdēti kā šķira. Augstākais, kas pa svētkiem kādreiz tiek piedāvāts - ūdens, kur citrona šķēle iemesta.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #54 : 2020. gada 16. novembris, 15:16:03 »
Es gan plikā cienītāja :D Iegājies no vasarām laukos, kur ūdeni spainī no pagraba sūkņa nesa, un tā tas spainis ar litra krūzi virtuvē stāvēja, bet mums sīkiem bija paradums ieskriet, ar litru pasmelt un dzert, lai gan par to bāra, ka tā piešmulējam ūdeni (tolaik pārliecība bija - kā var šmulēt, ja ūdeni sūc uz iekšu, nevis laiž atpakaļ  :fp: ) Joprojām atceros to aukstā ūdens un alumīnija litra garšas kombināciju.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Trix

« Atbilde #55 : 2020. gada 16. novembris, 15:32:30 »
Man "saldinātie ūdeņi" atnāca atpakaļ, kad sāku nopietni pa dārzu un būvi rosīties. Strādājot ēst negribas, bet gribas padzerties un strādāt tālāk. Nu tad vismaz kaut kāda kalorija un kāds mikroelements no tām sulām ienāk rumpī. No plika ūdens pat sviedri vairs nav sāļi.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #56 : 2020. gada 16. novembris, 16:00:24 »
mums mājās saldinātie ūdeņi ir iznīdēti kā šķira. Augstākais, kas pa svētkiem kādreiz tiek piedāvāts - ūdens, kur citrona šķēle iemesta.
Citrons ūdenī ir forši  :yes: Pirms dažiem gadiem korporatīvajā pasākumā uz galda stāvēja krūkas ar atsvaidzinošu dzeramo - ūdeni, kurā brīvi peldēja svaigā gurķa šķēlītes.  :thinking:

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #57 : 2020. gada 16. novembris, 16:27:25 »
Citrons ūdenī ir forši  :yes: Pirms dažiem gadiem korporatīvajā pasākumā uz galda stāvēja krūkas ar atsvaidzinošu dzeramo - ūdeni, kurā brīvi peldēja svaigā gurķa šķēlītes.  :thinking:
Tas tak normāli! Gurķu, piparmētru, citronu vai apelsīnu ūdens. Zapts- vai sīrupūdeņi nekad nav bijuši cieņā. Uz svētkiem kādreiz vārīja dzērveņu limonādi - skaisti glāzēs izskatījās. Parasti, viesību galdu klājot, salējām jau glāzēs, galds tāds košs un svētku noskaņā izskatījās.

Bet par sākumtēmu. Tad vēl pati negatavoju. Viens no bērnības gardumiem, eļļā ceptie frī laikam uz neatgriešanos aizgājuši, tikpat garšīgi ir vienkārši 2 karotēs eļļas apviļāti un cepeškrāsnī izcepti kartupeļi.

Tagad noteikti mazāk krējuma patērējas. Miltu mērces gan tad, gan tagad ir fui. Priecājos, ka nu ir daudz dažādu garšvielu, izvēles iespēju. Joprojām patīk "nesamuhļītas" garšas, man nevajag samarinētus burkānus, kas ar šīm vai tām garšvielām garšo pēc laša. Labāk ēdu lasi, kas mūsdienās ir gana pieejams.

Garšas sajūtas mainās. Veco laika stila ogu kompotus negribu, un tie arī vairs negaršo, ābolu kompots tik, cik ābolmaizēm bezābolu gados, bet arī nav jau liela vajadzība, Latvijas āboli ir nopērkami - par laimi, bezābolu laiks nav visā Latvijā vienlaicīgi. Saldētava tagad pilna ar visādiem vasaras un rudens labumiem - ogām, dārzeņiem. Krietni feināk par kompotiem!

Piena zupas laikam tiešām vairs nevāra, tolaik man sakarīgākā likās piena zupa ar jaunajiem dārzeņiem un ķilavmaizes klāt. Ķilavmaizes joprojām garšo, laiku pa laikam sataisu, ideāls groziņvakara ēdiens, kas nekad nav palicis pāri. Piena zupa tagad? Oi nē, paldies... Bet ir visādi sieri un biezpiens, kādu vajag 0,5%, 5% vai 9%, garšo joprojām un ēdu.

Putras ēdu tad un ēdu tagad. Dārzeņu daļa uz šķīvja arī noteikti ir palielinājusies, pie tam jaunos sagatavošanas veidos - kādreiz tak ķirbi cepeškrāsnī necepa. Utt.

Atslēdzies reno

« Atbilde #58 : 2020. gada 16. novembris, 16:58:31 »
man iet 2 pienazupas -saldā ar āboliem un sāļā dārzeņu ar siļķi vai saceptu bekonu

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #59 : 2020. gada 16. novembris, 20:12:23 »
sviestu var salikt burkās un pārliet ar sālsūdeni, nevajag saldētavu, lai pusgadu glabātos. likām lauka pagrabā.