Autors Tēma: Ko varam nezināt?  (Lasīts 18438 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kvadra

Ko varam nezināt?
« : 2021. gada 02. janvāris, 20:28:39 »
Kā jūs domājat - vai pastāv kaut kāds erudīcijas minimums, kas būtu jāzina normālam, inteliģentam cilvēkam? Un ko nezināt būtu tā kā kauns? Vai - nu un tad, ka nezinu?
Jautājums man neliek mieru kopš vakardienas TV raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" speciālizlaiduma noskatīšanās. Šoreiz populārajā bērnu konkursā piedalījās pieaugušie - TV sejas un raidījumu vadītāji. Tātad pie kamerām un "rampu ugunīm" raduši cilvēki, kuriem tā kā nevajadzētu aiz uztraukuma kameru priekšā aizmirst visu savu zināšanu bagāžu. Bet aizmirsa...
Labi, es varu saprast, ka nemāk nosaukt Austrālijas dzīvniekus, nu pieņemsim, ne visiem dzīvnieki interesē. Varu saprast, ka var neatcerēties, ka "veni, vidi, vici" autors ir Jūlijs Cēzars. Lai nu būtu. Bet pats pēdējais fināla jautājums mani atsēdināja galīgi - bija jānosauc upe Indijā, kas tek caur pilsētu, kuras nosaukumu jau paguvu aizmirst. Pie sevis nodomāju, ka nezinu, caur kurieni viņiem kura upe tek, un tādā gadījumā sauktu to, ko zinu. Indijas svēto upi, pa kuru aizgājēji peld...
Konkursa finālisti acīmredzot tāpat izlēma minēt. Pirmā versija bik šaubīgā balsī izskanēja - NĪLA?   :fp: ...  Domāju, otrs finālists, pieredzējis žurnālists,  tūliņ nosauks Ģangu, bet viņš, mirkli šaubījies, izdeva ārā - AMAZONE?
   :rat:
Saprotiet, Amazone - INDIJĀ...
Man šķita, ka pat visnesekmīgākais skolasbērns zinās pateikt, kurā kontinentā meklējama kura no pasaules lielākajām upēm, bet, izrādās, to mierīgi var nezināt izglītoti pieauguši cilvēki...

Atslēdzies Milka

Atb: Ko varam nezināt?
« Atbilde #1 : 2021. gada 02. janvāris, 21:16:11 »
Nu, bet!
"Elementāri, Mendelson!" jau arī ir hrestomātija! :D

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #2 : 2021. gada 02. janvāris, 21:29:08 »
Šitie vēl ir tikai ziediņi!Kad dzīvē ienāks tie, kuri tagad saņem "kompetenču izglītību", tad gan būs odziņas :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2021. gada 02. janvāris, 21:43:35 »
Mūsdienās inteliģence nav stilīga. Galu galā - smadzenes neredz, tās nevar izrādīt instagramā.
Es gan arī apbrīnoju cilvēku nezināšanu. Šo raidījumu neskatījos, bet ir redzēti citi. Vāks. Jo tālāk, jo cilvēce kļūst stulbāka.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies dip

« Atbilde #4 : 2021. gada 02. janvāris, 21:57:21 »
Labs jautājums.
Uzliekot roku uz sirds, cik daudz patiesi inteliģentus cilvēkus jūs pazīstat?

Absolūti neattaisnoju atbildētājus, bet ir lietas, kuras mēs katrs nezinām. Kas man šķiet pats par sevi saprotams, manām visnotaļ zinošām paziņām ir pirmā dzirdēšana.

Runājot par sevi - esmu drīzāk apgrābstošais tips. Kas kaut ko ir apgrābstījis. Un jā, par inteliģentu cilvēku sevi neuzskatu. Tas tāds labs mierinājums  :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2021. gada 02. janvāris, 22:19:20 »
Kaut kāda taisnība jau ir... (turklāt liela).

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2021. gada 02. janvāris, 22:32:13 »
Es gan arī daudz ko nezinu. Īpaši - influencerus, instagrama zvaigznes, jaunākos aktierus, politiķus. Un vēsture man ir diezgan apgrābstīta - nekad neesmu varējusi saskatīt loģiku vēstures līkločos. Kada tur loģika, ja kāds karalis sagribēja dāmas priekšā spalvas papucēt un aizsūtīja karaspēku izkauties pie kaimiņiem. Bet tik daudz kā lielu valstu lielas upes pat es daudzmaz zinu.

Žēl, ka proletariāts iznīcināja inteliģenci, žēl. Bet arī tā ir vēsture. Kur parādās inteliģence un zināšanas, tur pēc kāda laika ar brutālu spēku to visu nones nudien zemāk attīstīti indivīdi.

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2021. gada 02. janvāris, 22:35:47 »
Tieši inteliģentie apgrābstītāji var atbildēt uz tādiem, izkliedētiem pa visām nozarēm, jautājumiem. Dažreiz, VIPu paskatoties, šoks par nezināšanu. Bet uz daudziem jautājumiem, kad  kļūst konkrētāki, es nezinu atbildi,

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #8 : 2021. gada 02. janvāris, 22:45:36 »
Par Gangu pat man bij šoks. Es kā ģeogrāfijas nezinātaja teiktu -Ganga, pat nedomājot...
Tāpat par mēli..loģiski.
Pat Cēzaru zināju.
Laikam esmu apgrābstītāja...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2021. gada 02. janvāris, 22:48:39 »
Konkursa finālisti acīmredzot tāpat izlēma minēt. Pirmā versija bik šaubīgā balsī izskanēja - NĪLA?   :fp: ...  Domāju, otrs finālists, pieredzējis žurnālists,  tūliņ nosauks Ģangu, bet viņš, mirkli šaubījies, izdeva ārā - AMAZONE?
   :rat:
Saprotiet, Amazone - INDIJĀ...

Bet vai tad pie Amazones nedzīvo indiāņi? Man šķiet, tā tās ciltis arī apzīmē - Amazones indiāņi. Tātad Indija, ja jau indiāņi. Un izrietoši Amazone ir Indijā. Nu tak loģikas kēde žeļeznaja!

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #10 : 2021. gada 02. janvāris, 23:18:21 »
Arī sagadījās, ka redzēju. Fināliste pie eksperimenta izmantoja veco labo 'klusēšana - zelts', saprata, ka ar katru nākošo apgalvojumu brauc auzās un apklusa. Bet nevar jau visu laiku klusēt. Otrs finālists arī šo bija bieži izmantojis. Nu tad sanāca kā sanāca.

No vienas puses nošokēja, no otras - pašam ik pa laikam sanāk izšaut tādus brīnumus, ka nesaprotu, kā to dabūju gatavu. Bet nu jā, spalvas tas nerotā.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #11 : 2021. gada 03. janvāris, 08:35:53 »
Es, piemēram, vakar uzzināju, ka niedre un meldrs ir dažādi augi  :faint:

Atslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2021. gada 03. janvāris, 08:45:36 »
https://www.lsm.lv/raksts/arpus-etera/speles/tests-noskaidro-vai-esi-gudrs-vai-vel-gudraks.a387055/

Palielos -man 100%

Patiesībā nav, ar ko lielīties, normāli jautājumi tiem, kas skolā gājuši padomju laikos. Par vienu jaut. gan šaubījos un minēju

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #13 : 2021. gada 03. janvāris, 08:58:34 »
Dažus miněju. 11. Par Japănu kļūdījos.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #14 : 2021. gada 03. janvāris, 09:02:03 »
"Ābols upē" nezināju salu.