Kā jūs domājat - vai pastāv kaut kāds erudīcijas minimums, kas būtu jāzina normālam, inteliģentam cilvēkam? Un ko nezināt būtu tā kā kauns? Vai - nu un tad, ka nezinu?
Jautājums man neliek mieru kopš vakardienas TV raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" speciālizlaiduma noskatīšanās. Šoreiz populārajā bērnu konkursā piedalījās pieaugušie - TV sejas un raidījumu vadītāji. Tātad pie kamerām un "rampu ugunīm" raduši cilvēki, kuriem tā kā nevajadzētu aiz uztraukuma kameru priekšā aizmirst visu savu zināšanu bagāžu. Bet aizmirsa...
Labi, es varu saprast, ka nemāk nosaukt Austrālijas dzīvniekus, nu pieņemsim, ne visiem dzīvnieki interesē. Varu saprast, ka var neatcerēties, ka "veni, vidi, vici" autors ir Jūlijs Cēzars. Lai nu būtu. Bet pats pēdējais fināla jautājums mani atsēdināja galīgi - bija jānosauc upe Indijā, kas tek caur pilsētu, kuras nosaukumu jau paguvu aizmirst. Pie sevis nodomāju, ka nezinu, caur kurieni viņiem kura upe tek, un tādā gadījumā sauktu to, ko zinu. Indijas svēto upi, pa kuru aizgājēji peld...
Konkursa finālisti acīmredzot tāpat izlēma minēt. Pirmā versija bik šaubīgā balsī izskanēja - NĪLA?

... Domāju, otrs finālists, pieredzējis žurnālists, tūliņ nosauks Ģangu, bet viņš, mirkli šaubījies, izdeva ārā - AMAZONE?
Saprotiet, Amazone - INDIJĀ...
Man šķita, ka pat visnesekmīgākais skolasbērns zinās pateikt, kurā kontinentā meklējama kura no pasaules lielākajām upēm, bet, izrādās, to mierīgi var nezināt izglītoti pieauguši cilvēki...