Autors Tēma: Vietējie ēdieni  (Lasīts 13867 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Amālija

Vietējie ēdieni
« : 2021. gada 10. decembris, 18:36:25 »
Kādi bija jūsu/jūsu vecāku apvidus ēdieni (neveikls formulējums). Piemēram, kurzemniekiem skābputra, bukstiņputra, sklandrauši.

Atslēdzies Milka

Atb: Vietējie ēdieni
« Atbilde #1 : 2021. gada 10. decembris, 19:31:12 »
Nezinu vai tas ir Zemgales ēdiens, bet atceros viltoto zaķi.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #2 : 2021. gada 10. decembris, 19:37:00 »
Mums mājās ēda skābu kāpostu zupu, piekožot vārītus kartupeļus. Vīra mājā tā nekad.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #3 : 2021. gada 10. decembris, 19:48:10 »
Biezpiena plācenīši kausēta krējuma mērcē.  :nam: 
Laukos man garšoja "zemnieku brokastis" - uz svaigi taisīta biezpiena šķēles sviesta kārta, ņem pa gabaliņam ar dakšu un klāt piekož vārītu kartupeli.

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #4 : 2021. gada 10. decembris, 20:35:56 »
Riezis jeb pļedars, ķērnes piena zupa, rudzu miltu biezputra, pusnātna biezputra, žīdrāceņi.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #5 : 2021. gada 10. decembris, 20:45:02 »
Lumerg, kas tie ir?

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #6 : 2021. gada 10. decembris, 21:07:16 »
Riezis, kuru lietuviski dēvē par kuģeli ir rīvētu kartupeļu un kūpinātas cūkgaļas sacepums, ķērnes piena zupa sastāv no ķērnes- pēc sviesta gatavošanas pārpalikušā šķidruma un kartupeļiem, pusnātna biezputra ir kartupeļu un putraimu biezputra, ēd ar sačurkstinātu speķi, sīpolu un krējumu, žīdrāceņi ir nemizoti, uz pusēm pārgriezti kartupeļi, parasti kā piedevas kādam gaļas ēdienam.
 Hehe, kartupeļu ēdieni sanāca. Nekartupeļu pavasara ēdiens- smalkie miežu putraimi, ūdens, pirmās skābenes un rūgušpiens, ko prātīgi ar karoti laida vārošā šķidrumā.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #7 : 2021. gada 10. decembris, 21:28:44 »
Jā, skābu kāpostu zupu ar klāt piekožamiem vārītiem kartupeļiem es arī no bērnības atceros.
Ātri pagatavojamās vakariņas bija uz pannas kopā apcepti zaļie zirnīši ar olu un vārīto desu.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2021. gada 10. decembris, 21:40:08 »
Par apvidiem gan nezinu (Vecpiebalga), bet mūsmājās bija piena-jauno dārzeņu zupa, piena-kartupeļu klimpu zupa, cukurūdenī iemērktas un uz pannas apceptas baltmaizes šķēles un vēl viens man mīļš "saldēdiens" - piens+cukurs un tajā iebērta kubiņos sagraizīta rupjmaize

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #9 : 2021. gada 10. decembris, 21:40:31 »
Valmieras salāti.
Specifiski Valmierai. Gan ņemu kafe, gan pati taisu.

Kuģelis.
Specifiski Latgalei. Garšoja pie omes bērnībā.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #10 : 2021. gada 10. decembris, 22:11:55 »
Mans bērnības našķis - rupjmaize ar taukiem, pārkaisīta ar cukuru. Neatceros, kura tieši, bet viena no vecmāmiņām ierādīja.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2021. gada 10. decembris, 22:28:55 »
Ā, taukmaizes man arī garšoja, tikai - ar sāli, ne cukuru  :mrgr:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #12 : 2021. gada 10. decembris, 22:48:00 »
Ā, pareizi, vēl bija baltmaize, sviests un pārkaisīts cukurs

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #13 : 2021. gada 10. decembris, 22:49:33 »
Bērnības našķis - rupjmaize sagriezta gabaliņos, skābais krējums un sāls. Tā tēvs, no Lejaskurzemes celies, ēda. Mammai, kas vidzemniece, likās, ka šim jāliek klāt cukurs, ne sāls.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2021. gada 11. decembris, 11:50:40 »
Rupjmaize ar krējumu virsū un sāli, tikai vajag svaigu maizīti, lai ir garšīgi.
Mannas putra ar sviestu un sāli. Joprojām riebj piena putras ar pievienotu cukuru.
Piena zupas (makaroni, klimpas).
Kartupeļu klimpas pienā. Kartupeļu pankūkas. Pusnātna biezputra (putraimi ar kartupeļiem) ar brūkleņu ievārījumu vai čurkstinātu speķi.
Rūgušpiens, sajaukts ar ievārījumu - normāls jogurts, tikai cukura mazāk.
Vecmāmiņa skābputru vārīja, man negaršoja. Droši vien, ja piebērtu sāli, būtu tīri ēdama.

Bet kas zina, kura novada ēdieni tie ir. Vecmāmiņa, kurzemniece, daudzviet Latvijā ir dzīvojusi. Sklandu raušus netaisīja :D
Es visu atceros, Ričard...