Autors Tēma: "Īsta" pasta  (Lasīts 4841 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Lynx

Re: "Iista" pasta
« Atbilde #30 : 2014. gada 30. novembris, 17:21:52 »
Ha ha - veetraina diskusija izveertusies - tik nevis par to, kaa mineeto produktu, bet par to, kaa to pareizi latviski vaardaa saukt.
Saku uzreiz - man personiigi ir gluzhi vienalga - vai receptee rakstiits pasta vai makaroni. Tas ir buutiski vieniigi tad, ja konkreetai receptei paredzeets kaads konkreets pastas veids, lai taa sanaaktu pilniigi autentiska. Bet - taa kaa vairumam latvijas saimniechu pasta dalaas radzinjos, spiraaliitees, taureniishos, tad nav lielas atskjiriibas, vai tie taureniishi ir pasta vai makaroni. nu jaa - shai sakariibaa tomeer interesanti, ka garos, tievos makaronus tomeer visi paarsvaraa par spagetti sauc - vieniigais pastas veids, kas latvieshu valodas leksikonaa ar savu origjinaalvaardu iegaajis.
Starp citu -ariii itaalju valodaa pasta ir ne tikai makaroni - ir arii zobu pasta, tiiraamaa pasta... u.t.t. Arii miikla kaa taada saucas pasta. Kas domaats ar vaardu pasta, iespeejams saprast vieniigi kontekstaa.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #31 : 2014. gada 30. novembris, 19:20:17 »
A man vienalga viss, šodien man vakariņās fantastisks risotto (rīsu putra  :laugh: ) ar jūras mošķiem ...
Bet rīt atkal domāšu ko labu no makaroniem/pasatsas saveidot .... :thumbsup:

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #32 : 2014. gada 30. novembris, 19:34:53 »
Lynx, arī vermicelli jau kopš padomju laikiem pie mums ir zināmi kā vermišeļi :) Tātad pazīstam trīs veidus :) Jāsaka, kad bija vienā spēlē jāatpazīst pastas veidi, no 7 mūsu komanda tikai 5 zināja, pārējiem nosaukumi iestrēga uz mēles, kaut sveši nemaz nebija...

Atslēdzies reno

« Atbilde #33 : 2014. gada 30. novembris, 21:11:55 »
Ei nu ei, kas tas par veikalu, parasti vesels plaukts ar dažādiem konservētiem tomātiem!

Man ļoti patīk tā lēnā sutināšana, bieži tā gatavoju. Un tomātus iepērku -kā atlaide, tā pāris bundžas.Gatavojot lieku arī mazliet cukuru

Atslēdzies Murenīte

« Atbilde #34 : 2014. gada 30. novembris, 21:39:48 »
reno, tas ir lauku veikals, kaut ko neparastāku tur nedabūt

Atslēdzies Mango

« Atbilde #35 : 2014. gada 01. decembris, 10:55:04 »
Kas ir vermišeļi?
Roltons?

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #36 : 2014. gada 01. decembris, 11:07:05 »
Kas ir vermišeļi?
Roltons?

Smalkie, īsies salmiņi

Atslēdzies Mango

« Atbilde #37 : 2014. gada 01. decembris, 11:32:20 »
Ā. Paldies. Nezināju. Mums tā arī saucas - smalkie.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #38 : 2014. gada 01. decembris, 11:33:04 »
Labrīt! 'Vermišeļi' jau padomju laikos bija nūdeles. Krieviski 'vermišeļ'.

Vārdam 'spageti' laviešu valodā nozīmes nav, tātad nekādu problēmu lietot specifisku makaronu apzīmēšanai.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Mango

« Atbilde #39 : 2014. gada 01. decembris, 11:49:19 »
Labrīt tev arī. Paldies Dievam, nav man dižas padomju pieredzes.

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #40 : 2014. gada 01. decembris, 12:01:08 »
Mūsmājās bija iegājies pavisam smalkās nūdeles saukt par vermišeļiem, no krieviskā nosaukuma, bet tas, savukārt, ir cēlies pa tiešo no itāļu "vermicelli".

Es pašlaik lasu Kursītes "Virtuves vārdeni", tur ļoti interesanti ievadā aprakstīts, kā vispār latviešu kulinārā terminoloģija cēlusies - kas no vācu, kas no krievu valodas, kas tomēr mūsu pašu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #41 : 2014. gada 01. decembris, 12:51:41 »
Lai kādus relišus un konfitus dažreiz gatavoju, bet pusdienlaikā saku -uzvāram makaronus -un neviens nejautā, kādus -farfarelles, spagetti vai rigatti .
Par kartupeļiem tāpat -lai arī man ir "sarkanie" un "dzeltenie", es nesaku ēdīsim šodien "Lauru"
apaļos kopā salipinātos mandeļu cepumus tomēr visjēdzīgāk saukt par makarūniem

Atslēdzies diddly

« Atbilde #42 : 2014. gada 01. decembris, 21:37:24 »
 Ha! izrādās,netīšām esmu pagatavojusi to,kā viņu tur, autore sauca ,mērci.

Mega smalki sagriezu lopa kakla gabalu,apcepu ātri sviestā,arī sīpolus,ķiplokus,papriku,burkānus-katru grupu atsevišķi cepināju. Visu spiediena katlā,vārošu ūdeni pāri,un kādas 40 min uz lēnas uguns pukšķinājās. Nebija man tomātu pastas,bet pieliku kkādu vācu mērci,no burciņas,ar sēnēm.
 Iznāca tāda krēmīga gaļas mērce,un tā kā bija iepirkti vācu makaroni:) saucās kkā"Spatzle",tad ēdām mērci ar šiem. Stipri atšķīrās no pastas,vairāk kā smalciņas klimpiņas,bet nu gardas bez gala,pirku Gemosā.

Par lopu-tā kā gaļas bija pāri 1kg,un man sestdienas rītā bija meditatīvs noskaņojums,tad griezu lēni,un smalki. Apcepu sviestā mazās porcijās,lai nesutinās,bet apbrūninās.  Garšojot apcepto,gandrīz nomainījās ideja-sagaršoju perfektu gaļiņu kebabam-sulīgu,mīkstu. Mana saime saklupa degustēt,noturēju pozīciju uz gaļas mērci,ar apsolījumu,nākamo taisīt kebabu.

Te man arī ienāca prāta Piafas rakstītais-par lopa gaļas gatavību-ātri-sulīga,mīksta,un ilgi-sausa un stingra,vai kā nu tur.Es noķēru to pirmo.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #43 : 2014. gada 01. decembris, 22:04:19 »
Jaa, Spätzle ir driizaak klimpinjas. Pamatmiiklu taisa no olaam, uudens un kvieshu miltiem (bet ljoti garshiigas ir arii ar sieru un spinaatiem, piemeeram), tikai masa ir maigaaka un miikstaaka. Tad to izberzh caur speciaali spiedi vai sietinju pa taisno vaaroshaa uudenii. Pagaida kameer uzpeld, ljauj uzvaariities uudenim un ar putu karoti njem laukaa.
Garshiigi arii peec tam uz pannas sviestaa, sevishkji Käsespätzle (siera klimpinjas)