Autors Tēma: Raiss un kairos.  (Lasīts 1673 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Raiss un kairos.
« : 2022. gada 30. augusts, 09:57:57 »
Kas ir raiss?..un kas ir kairos?   
Andris Zeibots savā ievada vēstulē pirms "Kraukļa" raksta - 
"Haoss pārstāv raisa potenciālo spriedzi, un notikums ir tās kairos."  (c)   
Kaut ko sapratāt? :D     
Ja pareizi sapratu, tad terminu raiss ieviesa savā dzejā Ziemeļnieks, kura nozīme varētu būt manā tulkojumā kā plaukt, tapt, bet ne kā darbības vārds, bet lietvārds, kurš apzīmē radošo procesu...nu, kad iedvesma vai mūza ir jau atlidojusi, spalvaskāts šņirkst uz papīra....bet varbūt es kļūdos...   
Kairos ir sengrieķu vārds, kas nozīmē "pareizais, kritiskais vai izdevīgais brīdis".     
Tātad dzejošanai ir svarīgs gan raiss, gan kairos. 
Redzat cik tas grūt?   
...un vēl A.Zeibota tēlotā Ziemeļnieka atziņa - "Ja ir kairosa mīlestība, tad, iespējams, pastāv arī raisa mīla..." (c) 
Varbūt kādam ir ko teikt par šo?

Atslēdzies Broņa

Atb: Raiss un kairos.
« Atbilde #1 : 2022. gada 30. augusts, 11:18:36 »
Kur tu tādu izrāvi?  :rofl: Ja redzētu kontekstu, tad varbūt izdomātu, kas ir raiss un kairos

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #2 : 2022. gada 30. augusts, 12:03:09 »
Kur tu tādu izrāvi?  :rofl: Ja redzētu kontekstu, tad varbūt izdomātu, kas ir raiss un kairos
te būs arī diezgan sakarīga recenzija, no kuras var saprast vairāk -   
https://www.punctummagazine.lv/2020/07/21/rita-raiss/

"Savukārt dzejnieka māsa Alīda jau bērnībā ir pievērsusi uzmanību dzejnieka eksperimentiem ar valodas izteiksmes un tēlainības potenciālu – savulaik nejauši atrastais vārds „raist”, kas reiz pārsteidzis māsu, Ziemeļnieku vēlāk nodarbina kā filozofisks koncepts, ap ko arvien konkrētāk centrējas dzejnieka skatījumā uztvertie notikumi. Šajā nefiksējamā kustībā, kuru dzejnieks, radītājs, romantiķis pārdzīvo dziļāk kā citi, viņš reizē tiek samalts un top kā dzejnieks. Un nav izejas no apburtā loka. Viss atgriežas un atkārtojas, reizē dziļāk un tumšāk un īstāk. Un tad izrādās, ka tās ir tikai iedomas, bet reālajā dzīvē ir bērni, lauku darbi un laika apstākļi." (c)

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2022. gada 30. augusts, 16:00:43 »
Lai apcerētu Zeibota vārsmas, es vispirms mēģinātu noskaidrot vai viņam ir pilns rublis

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #4 : 2022. gada 30. augusts, 16:06:16 »
Un to ielikto recenziju savukārt ir uzrakstījusi mana sena draudzene (tagad gan sakari pārtrūkuši), arī normāliem cilvēkiem gan jau liekas, ka nav īsti pilns rublis.. :rofl:  Citās dimensijās dzīvo.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #5 : 2022. gada 30. augusts, 16:07:05 »
Lai apcerētu Zeibota vārsmas, es vispirms mēģinātu noskaidrot vai viņam ir pilns rublis
Es domāju, ka viņam tas rublis ir tik pat pilns kā Fredim no "Labvēlīgā tipa", ne velti kopā bija "Bēbē brokastīs" ! :mrgr:

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #6 : 2022. gada 30. augusts, 16:10:04 »
Cik lasīts, ir gan drusku nošķiebums. Bet varbūt vajadzīgs..

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #7 : 2022. gada 30. augusts, 16:13:53 »
Broņ, negribu Tevi nolikt...bet pati vari uzrakstīt sakarīgu recenziju vismaz A4 formātā?...pagaidām nav redzēta...

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #8 : 2022. gada 30. augusts, 16:18:57 »
Varu. Pat ļoti.. ir pat rakstītas un ir attiecīga izglītība..  :) Bet sen esmu no tā tālu prom.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #9 : 2022. gada 30. augusts, 16:43:38 »
jā, jā!  :mrgr: ...bet man ir daikts 35 cm!  :mrgr:

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #10 : 2022. gada 30. augusts, 16:45:46 »
Es tās recenzijas varu parādīt vai piepūlēties un uzrakstīt jaunas, bet, kā būs ar to daiktu..?  :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #11 : 2022. gada 30. augusts, 16:47:45 »
Es tās recenzijas varu parādīt vai piepūlēties un uzrakstīt jaunas, bet, kā būs ar to daiktu..?  :)
runāts, darīts - rādi recenzijas un tad skati daiktu! :)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #12 : 2022. gada 30. augusts, 17:13:23 »
Spārkai šī tēma būs jāmet pagrabā.  :smile:
Bet nu jāsāk ar daiktu, lai redzu, vai vispār vērts piepūlēties.. :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #13 : 2022. gada 30. augusts, 17:20:25 »
Spārkai šī tēma būs jāmet pagrabā.  :smile:
Bet nu jāsāk ar daiktu, lai redzu, vai vispār vērts piepūlēties.. :)
labi...ja ieliksi savas recenzijas, tad es publicēšu savu darbu no vidusskolas laikiem, kas tika ievietots 1.vidusskolas (tagad ģimnāzijas) almanahā "Paeglietis"..sarunāts? :)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #14 : 2022. gada 30. augusts, 17:22:12 »
 :smej:  Ta 100 gadu mani neinteresē Tavs pagājušā gadsimta sacerējums "Almanahā".
Tādus skolēnu sacerējumus es katru dienu varu lasīt..