Autors Tēma: Elektrības patēriņš  (Lasīts 4747 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kvadra

Elektrības patēriņš
« : 2022. gada 16. oktobris, 22:49:27 »
https://tautaruna.nra.lv/dzivesstils/394052-nekavejoties-izslegt-kadas-ierices-majas-patere-visvairak-elektroenergijas/?

Izlasīju šito un aizdomājos. Nu labi, boileris ir rīma, tas skaidrs. Bet - aizejot slēgt šo ārā? Atnākšu, ieslēgšu un gaidīšu, kad beidzot tas ūdens sasils? Nav jau čaiņiks, tilpums liels, laiku vajag, lai sasildītu. Un vai, atdzesējot un par jaunu sildot, elektrības galu galā nepatērēsies vairāk kā pastāvīgi uzturot siltu?
Es ar boileri daru tā, ka tas pārsvarā ikdienā noregulēts uz mēreni siltu temperatūru, bet, kad esmu sadomājusi pavaļāties karstā vannā, pirms tam uzgriežu karstāku. Tas arī viss, ārā neslēdzu, ūdens tiek pastāvīgi sildīts.

Televizors un stacionārais dators? Nezinu cik, bet kaut ko jau tie patērē, un neredzu jēgas darbināt, kad nelietoju - slēdzu ārā. Kāpēc lai atstātu pa nakti? Ja vien nenoplīstu kādu filmu skatoties :mrgr:

Nu bet WiFi rūteris un telefona lādētājs? Tiešām tik daudz patērē?! Nekad nav nācis prātā slēgt ārā rūteri, tas darbojas nonstopā. Un telefonu uzlieku lādēties uz nakti, a kad tad vēl? Ko tad tas telefons apēdīs, būdams jau uzlādējies? Nē, es saprotu, ka ikviens patērētājs kaut ko patērē, katra štrunta mirgojošā indikācijas lampiņa kaut ko patērē, bet vai tas tiešām ir tik daudz, ka būtu pieminēšanas vērts vienā sarakstā ar boileri?
 :?:

Atslēdzies reno

Atb: Elektrības patēriņš
« Atbilde #1 : 2022. gada 17. oktobris, 06:59:06 »
Vienīgais, kas tev pa īstam patērē, ir karstā vanna.

Mums gāzes boileris, ūdens sāk sildīties tad, kad pagriež krānu uz karsto režīmu. Virtuvē praktiski nelietoju, ir trauķene, ko darbina tad, kad pilna. Atliek tikai duša. Vanna nav kā šķira.
Pašlaik el ap 38 eur, gāze 5 eur. Klāt nāk ievilktais pilsētas ūdens un kanalizācija, toties sūknis vairs netiek darbināts. Pašlaik iztiekam ar kamīnu.2 datori, tv, el tējkanna, indukcijas plīts. Ledusskapis pavecs, bet lai mainot atpelnītu, vismaz 2 -3 gadi paies
 Kaut kā tā.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #2 : 2022. gada 17. oktobris, 07:21:12 »
Jūrmalā vīrs boilerim ieviesa taimeri - ieslēdzas noteiktā laikā. Tiesa arī pašu boileri derēja mainīt - vecs. Visrijīgākais izrādījās gaisa siltumsūknis/kondicionieris, kurš kaut izslēgts pie strāvas pieslēgts  brīžam kaut ko darbināja un jūtami palielināja patēriņu.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2022. gada 17. oktobris, 08:19:24 »
Droši vien pa sīkumam salasīsies arī no lādētājiem. Jautājums, cik tas ir no kopējā patēriņa un vai ir vērts. Galu galā ir arī elektrības slēdži ar diodi, tad tos arī jāmaina kapeik..šanas vārdā? Tāpat tak patērē kaut ko. Bet vai nomaiņas izmaksas reāli atmaksāsies?

Mums patēriņš nav ļoti mazs. Kad mēnesi staigāju visiem pakaļ, gaismas slēgdama, mazgājos ārā ar dienā sasilušo, mazgāju traukus izlietnē kā bļodā, minimāli tērējot karsto ūdeni, varēju iežmiegt apmēram 1/5 no parastā. Pieriebās. Tas nozīmē, ka traukus citi nemazgās, es viena muļķe, kam liekas, ka jātaupa, elektrība aiz visiem pārējiem jāslēdz ārā man, un uz fona, kad jau tāpat viss līdz brošai, - nu nē, paldies. Tāpat jau nekā diži lieka mums nav, skaldīties par vēl lielāku taupību - pie velna.

Protams, boileris rij, es pat nezinu, kas viņam par klasi. Bet tas bija vienīgais atbilstošā tilpuma boileris, ko varēju nopirkt tuvākajā pilsētā pēdējās dienas vakarā pirms kovida aizliegumiem. Pilnīgi vienalga, kāda klase, ka tik boileris, - ūdeni uz ugunskura nesildīšu. Saldētava ir un būs, - tas nav apspriežams, jo veikals nav pie mājas stūra, un saldētavā ir veikalā nenopērkami produkti. Veļasmašīna - ir un būs, arī pirkta "attālināti", kad vienīgais iespējamais izvēles kritērijs bija funkcijas un izmērs, elektrības klasi atstājot kā pēdējo. Cepeškrāsns varētu būt ierobežojama, bet alternatīvas pagaidām neredzu, lai ēdiens gatavojas, kamēr braucu pakaļ bērniem. Var samest krāsnī kartupeļus, bet kurināšanas laiks nesakrīt ar ēdienreizēm. Gatavot tad, kad ir ogles, un atsildīt tad, kad jāēd? Kaut kā nešķiet saprātīgi.

Šogad nelietoju elektriskos sildītājus. Pagājušajā gadā no rīta ieslēdzu, lai nav vēss, kamēr sīči ģērbjas. Šogad ceļos un kurinu. Jau besī. Kaut kādā brīdī tā taupība sāk pārvērsties par sevis spīdzināšanu, nevis lieko iegribu atmešanu.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #4 : 2022. gada 17. oktobris, 08:39:31 »
Jautājums gudriniekiem : vai ir jēga pirkt elektrisko tējkannu? Kas ir lētāk - elektrība vai gāze? Vai tā būs prasta kapeikpišana?

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2022. gada 17. oktobris, 08:45:52 »
nezinu, vai pašlaik el kanna lētāk, droši vien, mēs vienmēr vāram tieši tik, cik vajag -1 vai divām kafijkrūzēm
Kopš nolikvidējām gāzes plīti, esmu laimīga, virtuve tīra, karstumu var regulēt

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2022. gada 17. oktobris, 09:20:57 »
Es neko speciāli netaupu. Dzīvoju tā, lai ir ērti. Rēķinos pagaidām dižas izmaiņas neredzu :?: Apkure ir pieslēgta, bet darbojas minimālā režīmā, diez vai summa sanāks liela, bet to es uzzināšu nākamā mēneša sākumā.
Pārsteidza Amālijas jautājums par tējkannu :) Tik ļoti ir pierasts pie elektriskās tējkannas, ka grūti iedomāties ko citu :?: Gāzes man nav jau 15 gadu, nemaz nepietrūkst.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2022. gada 17. oktobris, 09:30:05 »
Man pēdējais rēķins ir 132%, salīdzinot ar iepriekšējo (septembris pret augustu). Tas, ja sarēķina uz vienu kWh. Protams, visādas pieslēguma maksas utt., bet ir dārgāk.

Kad pārgāju no elektriskās tējkannas uz gāzes plīts tējkannu, bija sajūta, ka rēķins samazinās, bet, protams, neviens neskaitīja milimetrus, jo patērētāju skaits ir neregulārs un nesaskaitāms. Precīzu aprēķinu man nav. Protams, jārēķinās ar uzmanīšanu, jo gāze pati neatslēgsies, toties negaršo pēc plastmasas.

(Laukos bez gāzes dzīvot ir pašnāvība, īpaši ziemā, kad mēdz būt elektrības pārrāvumi. Grauzt zaļus kartupeļus un uzdzert avota ūdeni?)

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2022. gada 17. oktobris, 09:39:46 »
kādā sakarībā "garšo pēc plastmasas"?!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #9 : 2022. gada 17. oktobris, 09:45:37 »
tie, kam ir elektriskās plītis par rūteriem un lādētājiem toč var neuztraukties :)  tur drīzāk ēšanas paradumi jāmaina! :) boileri slēgalēt iekšā ārā lielu jēgu neredzu, ja ikdienā dzīvo. kafiju jāvāra tik cik izdzer

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2022. gada 17. oktobris, 09:49:49 »
kādā sakarībā "garšo pēc plastmasas"?!

Nezinu. Plastmasas tējkannās vārīts ūdens garšo pēc plastmasas. Man ir metāla tējkanna, tikai vāciņš plastmasas, tik un tā ūdens ož pēc plastmasas. Manas uztveres īpatnības – saasinātas maņas, gan garša, gan oža, gan dzirde. Plīts tējkanna ir nerūsējošā tērauda, no tās nekas neož.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2022. gada 17. oktobris, 09:59:36 »
pamaini kafijas marku, reizēm arī tas palīdz :)  gadās tādas kafijas, ka jāpabrīnās

Atslēdzies Milka

« Atbilde #12 : 2022. gada 17. oktobris, 10:10:40 »
Nezinu. Plastmasas tējkannās vārīts ūdens garšo pēc plastmasas. Man ir metāla tējkanna, tikai vāciņš plastmasas, tik un tā ūdens ož pēc plastmasas. Manas uztveres īpatnības – saasinātas maņas, gan garša, gan oža, gan dzirde. Plīts tējkanna ir nerūsējošā tērauda, no tās nekas neož.
Jā, plastmasas tējkanās ūdens mēdz smirdēt pēc plastmasas. Ir pieredze arī ar smirdīgu keramisko el. tējkannu.
Bet elektriskās ir arī nerūsējošā tērauda, tās nesmird. Man ir 1l tilpuma, priekš 1-2 krūzēm ideāli.

Ja par el.patēriņu, tad neko īpaši netaupu, tikai biežāk piedomāju par gaismas izslēgšanu izejot no telpas. Un reizēm virtuvē slēdzu tikai tvaika nosūcēja apgaismojumu, nevis griestu lampu.

Par rūtera atslēgšanu. Īsumā: taupīšanas nolūkā slēgāt iekša/ārā nav vērts.
[size=78%]Нужно ли отключать Wi-Fi-роутер на ночь для экономии: миф или реальность? / Комфортный дом и бытовая техника / iXBT Live[/size]
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 17. oktobris, 10:25:37 no Milka »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #13 : 2022. gada 17. oktobris, 10:18:56 »
pamaini kafijas marku, reizēm arī tas palīdz :)  gadās tādas kafijas, ka jāpabrīnās
vai piešauj 50 gramus konjaka :) ...arī palīdz

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2022. gada 17. oktobris, 10:20:34 »
vai piešauj 50 gramus konjaka :) ...arī palīdz

var arī konjaciņu vienu pašu iešaut - enerģija ūdens vārīšanai ietaupās... :)