Autors Tēma: Nedziļa tēma par krieviju, valodu, vēsturi un smadzeņu skalošanu.  (Lasīts 10160 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Dazdraperma un Vladlens – tie jau pierasti un zināmi brīnumi, bet padomju laiku sākumā (un ne tikai sākumā) rusijāņi nabaga bērnus apgādāja ar tādiem vārdiem, ka brīnīties – nenobrīnīties. Cik izskalotām jābūt smadzenēm, lai meitu par Dazdrasmigdu nosauktu. Iespējams, daļai nostrādāja izdzīvošanas instinkts – bērnu ar Ļeņinu slavinošu vārdu un viņa vecākus varbūt neizsūtīs, bet liela daļa izskatās pēc svētas ticības komunismam.

Pati pazinu kundzi Stellu, kam pasē melns uz balta rakstīts "Staļina", viņa gan par to sajūsmā nebija (vismaz vecuma galā).

Protams, arī jaunlatviešu laikā aicināja bērniem likt latviskus vārdus, – kalendārs mudžēja no Laimvalžiem, Jūsmītēm un Vabolēm. Tas man kaut kā negriež smadzenēs, šķiet normāls aicinājums kopt savu valodu un ar to lepoties. Daudzi no tā laika samudžinājumiem nav iedzīvojušies, bet daļa joprojām ir. Bet šaubos, vai kāds latviešu puika bija, piemēram, Kribars (Krišjānis Barons) vai Krivalds (Krišjānis Valdemārs). Iespējams, agrāk nebija tik spilgta līdera, kurš būtu apgriezis valsti ar kājām gaisā, bet Dazdrapermai un Vladlenam paralēlajā realitātē Kāruļi (rlis Ulmanis) vai Jāčas (nis Čakste) tak neradās bariņiem vien.

Interesanta tā tautiņa tomēr.

Kārtējā prokrastinācijas periodā uztrāpīju vēl dažiem konstruētajiem vārdiem un parušināju Gūgli. Uh, kas tur ir atrodams!
Izrādās, šad tad dzirdētais vārds Ninele (Нине́ль) ir Ļeņins no otra gala. :D

Teorētiski atlikušo tēmas daļu varētu nodalīt pie galvas mežģiem, bet atstāšu visu vienā. Tātad - šeku bariņš padomju vārdu, kam tāds interesantāks sastāvs (visas Vladimira Iļjiča Ļeņina variācijas necitēšu, tur viņu daudz). Ja gribat, varat padomāt. Kaut kad vakarā ielikšu atšifrējumus.

Вилик

Велиор
Велипедастал
Генвиль
Гертру́д
Даздрасмыгда
Дасдгэс
Дзефа
Желдора
Замви́л
Истали́на
Ледруд
Лестак
Любле́н
Мэлсор
Таклес, Таклис
Успепя
Электроленин(а)
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

Atb: Nedziļa tēma par krieviju, valodu, vēsturi un smadzeņu skalošanu.
« Atbilde #1 : 2022. gada 26. oktobris, 13:46:13 »
Laikam jau latvieši nav bijuši tik ļoti totalitāri nozombēti, lai savus valstsvīrus tā pielūgtu. 

Bet man vārds Vladlens arvien paticis, un ilgu laiku nemaz nezināju, kas tas par salikteni  :mrgr: 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2022. gada 26. oktobris, 13:50:54 »
Aha, Vladlens man arī patika. Īstenībā viena daļa to vārdu ir pat tīri tā nekas, normālākos es te pat nesaliku, vārds kā vārds, kāda starpība, kā izdomāts, ja pa gabalu nelec acīs.

Bet pašreizējo notikumu ēnā tas vairāk nekā 100 gadu zombējums ir acīmredzams un bez vējluktura. Šis ir tikai viens tāds sīks aspekts.
Apbrīnojams aklums no Eiropas puses.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #3 : 2022. gada 26. oktobris, 13:53:21 »
Ģertrūde, man šķiet, nav vispār krievu vārds.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2022. gada 26. oktobris, 13:54:39 »
Ģertrūde, man šķiet, nav vispār krievu vārds.

Tas ir sieviešu vārds no vācu valodas, bet krieviem ir vīriešu versija ar savu jēgu, raksta tāpat.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2022. gada 26. oktobris, 13:56:36 »
Interesanta tēma :) Latvijā mūslaikos drīkst nomainīt vārdu un uzvārdu, ja nepatīk, tā ka nav līdz mūža galam jādzīvo kā Staļinai. Bet ne jau par to ir stāsts.
Piedāvātos vārdus dzirdu (lasu) pirmoreiz, tā ka varu tikai minēt par to izcelsmi :?: Un pietrūkst fantāzijas :?:

Велиор - velikaja oktjabrskaja revolucija
Дасдгэс -  da zdrastujet GES (HES)
Желдора - železnaja doroga
Любле́н - ļubimij ļenin vai ļubļu ļeņina
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 26. oktobris, 14:04:48 no Luīze »

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #6 : 2022. gada 26. oktobris, 13:58:04 »
Neliec uzreiz atbildes, pēc pāris dienām, citādi man nav laika kustināt smadzeni un tad jau pateiksi priekšā :D.

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #7 : 2022. gada 26. oktobris, 13:58:24 »
Lūdzu!

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #8 : 2022. gada 26. oktobris, 14:10:42 »
...nu, visu nevajag norakstīt uz tupumu...ir arī izdzīvot vēlme...ņemsim kaut vai visiem zināmo Kirovu Lipmanu...nu, kāda mārrutka dēļ klasiskai labi situētai  ebreju ģimenei dēlu nosaukt Kirova  vārdā, kurš bija Ļeņingradas galvenais  partijas cilvēks, kura nogalināšanu Staļins izmantoja represijām un savu līdzgaitnieku, tajā skaitā latviešu boļševiku, likvidācijai?...Kirovs piedzimis 1940.gadā Liepājā, kad jau baigais gads bija uzņēmis apgriezienus...varbūt tāpēc čekistiem nepacēlās roka 14.jūnijā viņu ģimeni iekļaut izsūtāmo sarakstā?...ierakstīšu, ka jāsūta uz Sibīriju Kirovs un pats tur nokļūšu- nodomāja Noviks...ebrejiem ir gadsimtos izstrādājusies izdzīvošanas māksla

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2022. gada 26. oktobris, 14:17:04 »
Nelikšu, labi.

Luīzei ~80%.
Дасдгэс – ļoti aptuveni. Īstenībā ir vēl briesmīgāk. :D

...nu, visu nevajag norakstīt uz tupumu...ir arī izdzīvot vēlme...ņemsim kaut vai visiem zināmo Kirovu Lipmanu...nu, kāda mārrutka dēļ klasiskai labi situētai  ebreju ģimenei dēlu nosaukt Kirova  vārdā, kurš bija Ļeņingradas galvenais  partijas cilvēks, kura nogalināšanu Staļins izmantoja represijām un savu līdzgaitnieku, tajā skaitā latviešu boļševiku, likvidācijai?...Kirovs piedzimis 1940.gadā Liepājā, kad jau baigais gads bija uzņēmis apgriezienus...varbūt tāpēc čekistiem nepacēlās roka 14.jūnijā viņu ģimeni iekļaut izsūtāmo sarakstā?...ierakstīšu, ka jāsūta uz Sibīriju Kirovs un pats tur nokļūšu- nodomāja Noviks...ebrejiem ir gadsimtos izstrādājusies izdzīvošanas māksla

Protams. Es to jau minēju, tiesa, bez individuāliem precizējumiem.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #11 : 2022. gada 26. oktobris, 14:17:16 »
Mana versija: Getrud - geroi truda

Vispār jau sviests.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #12 : 2022. gada 26. oktobris, 14:26:05 »
Mana versija: Getrud - geroi truda

Vispār jau sviests.

Geroj Truda - 100%

Bet sviests patiešām. Tikmēr, kamēr zināju dažus, nelikās tik traki, bet, kad parakņājos, tur ir patiešām daudz to šausmu... :D

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2022. gada 26. oktobris, 14:27:08 »
Neliec uzreiz atbildes, pēc pāris dienām, citādi man nav laika kustināt smadzeni un tad jau pateiksi priekšā :D.

Bet Tu nelasi! :D
Te pārējie pa vienam vien saskrubinās un atminēs!
Audzē raksturu! :D

Pieslēdzies reno

« Atbilde #14 : 2022. gada 26. oktobris, 14:54:32 »
Esot jau bijusi arī vienkārši Kanaļizacija.
Nineles vārds man arī ļoti patika, likās tāds romantisks