Autors Tēma: Podiņš krāsnī, ēdiens podiņā... Vai otrādi...  (Lasīts 2197 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Podiņš krāsnī, ēdiens podiņā... Vai otrādi...
« : 2022. gada 21. novembris, 09:48:34 »
Es šodien bremzēta. Gūgle laikam arī. Bāciens kārtējo reizi pieminēja podiņu, sapratu, ka tas mani ļoti var interesēt, bet gūgle izdod tikai receptes, podiņu krāsnis, krāšņu podiņus un podiņmācību. To es tā kā jau būtu apguvusi, un vēl nav tas vecums, kad jau sāk aizmirsties.

Tātad jautājums - kā izskatās, kur var nopirkt un kas jāzina par krāsnī bāžamo podu, kurā varētu samest kaut kādu gaļu, dārzeņus un kas nu vēl pa rokai un iebāzt krāsnī uz oglēm. Tā kā norprāgušo krāsni reanimēju, tad grēks neizmantot iespēju netērēt elektrību cepeškrāsnī. Kartupeļi folijā cepas uz urrā - a la karpeļi ugunskurā –, bet baidos, ka dažiem drīz apniks tā atrakcija. Cik ilgi tāds pods sautējas? Lai nesanāk tā, ka jābāž līdz ar malku, bet beigās šis sēri dziest vēl negatavs. Ja nebūs apgāzies...

Protams, varbūt man to smalko podu nevajag, bet varu noziedot kādu katliņu, kam no vecas ņeržas piefleksēt vāku, lai stikls nav krāsnī jābāž. Varbūt izmēzt kaut kādu nez no kurienes pieklīdušu pīli vai kā to čuguna vanneli sauca, bet kaut kas no iekšējās balss rajona saka, ta tērauda katliņš varētu ātri piedegt, un nezināmas izcelsmes un piešaudes čuguna bundža arī tāpat.

Protams, ja smalkais pods maksās tikpat cik Apollo 11 plus inflācija, tad no šīs idejas atteikšos (vispār jau man viss, kas dārgāks par uts ādu, ir tikpat nopērkams kā Apollo, bet es tomēr padomāšu).

Lūdzu, kam ir pieredze un nav slinkums, iebakstiet domas, pieredzi, varbūt procesa aprakstu un kas nu vēl būtu interesants.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

Atb: Podiņš krāsnī, ēdiens podiņā... Vai otrādi...
« Atbilde #1 : 2022. gada 21. novembris, 10:47:49 »
Esmu gatavojusi ļoti sen. Man patīk kontrolēt gatavošanas procesu nevis iebāzt cepenē un aizmirst uz nenoteiktu laiku. Citādi jau nav ne vainas tādai gatavošanai. Sautēšanai krāsnī derēs māla podiņi vai "pīles".
Jauni māla podiņi ar vāciņu varētu nebūt baigi lēti.
http://www.latvijaskeramika.lv/sautejamie-trauki
Vēl var skatīties lietoto mantu un trauku tirgotavās.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2022. gada 21. novembris, 11:02:41 »
Man savukārt ir būtiski, lai es varu sakraut, iebāzt un aizmirst, kamēr braucu pakaļ bērniem uz skolu. :D Cepeškrāsnij ir pluss - taimeris ar atslēgšanu, toties rij elektrību.

Ā, varu meklēt pēc sautējamā trauka, neienāca prātā. Šie gan mākslinieku darbi, tur tiešām cenas būs negaršīgas, kaut arī saprotamas.

Normālam podiņam iekša ir glazēta, ja?

Atslēdzies magda

« Atbilde #3 : 2022. gada 21. novembris, 11:03:19 »
Trix- ja ir tā, kā raksti- viss, kas dārgāks par uts ādu- nederēs, tad atmet uzreiz domu par  jauna pirkšanu. Jo- trauki ir dārgi. Ja Tev tā veicas, ka mierlaiku čuguna pīles pašas atrod ceļu uz jūsmājām- atmazgā, izšrubē un varēsi lietot vēl daudzus gadus! Slavēdama! :)  Ja mājās ir malkas plīts, ar cepeškrāsni- ideāli! Saliec visu pīlē, kārtu kārtām, vāku virsū- un gaidi ,kad top gatavs!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2022. gada 21. novembris, 11:11:39 »
Cepeškrāsns nav, ir vienkārša kamīnkrāsns, kas tiek kurināta un diezgan ilgi ir ar oglēm. Jāizdomā (t.i., no kaut kādiem bleķiem jāuztaisa) paliktnis uz kājiņām, lai trauks nestāv tieši oglēs (bet varbūt vajag?) un visam būtu jānotiek.

Ai, man kā Pļuškinam visādas dīvainas lietas pieklīst. To pīli laikam izraku no puspuvušā šķūņa, kas nāca kopā ar zemesgabalu :D Bet varbūt kāds meta ārā un es pievācu kopā ar vecām segām vai kaut ko tamlīdzīgu... Nav mana vēsturiskā draza, tāpēc nav iedzīvojusies. Jāpaskatās.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2022. gada 21. novembris, 11:13:33 »
Es arī balsotu par veco labo čuguna pīli. Īsti gan nesapratu, karstās oglēs taisies rušināt? Vai tik mālam nebija jāuzsilst pamazām?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2022. gada 21. novembris, 11:21:21 »
Nezinu, tāpēc jautāju. Neesmu redzējusi procesu dzīvē, izdomāju painteresēties, vai podiņa process maniem apstākļiem ir pielāgojams.

Kartupeļus vienkārši - atver krāsni un saber, ja atceras, apmaisa, pēc pusstundas lasi ārā. Nu un izdomāju, ka tāpat var iebāzt kaut kādu podu uz stundu vai vairāk. Malka iedegas un pēc tam ilgi kvēlo.

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2022. gada 21. novembris, 16:57:01 »
podiņš/pīle  nokvēps baisi melns... Tad vajag tā kā krievu podiem tādas speciālas dakšas. Bet ideja nav slikta, oglēs noteikti var likt un sākt eksperimentēt

Man liekas, ka angļi arī savos kamīnos lika katlus

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2022. gada 21. novembris, 17:06:18 »
Folija ap kartupeli nenokvēp nemaz. Ar ko katliņš atšķiras?
Liesmā jā, tur ir kvēpi.

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2022. gada 21. novembris, 17:17:38 »
Man ir tāda ļoti interesanta grāmata -Forgotten Household Crafts, par visādām virtuves ierīcēm un traukiem, par veļas mazgāšanu, žāvēšanu, uzkopšanu -agdies cik tur dažādas birstītes, sukas un slotas! Par cepšanu   paskatījos -lietoja tādus speciālus paliktņus, uz kuriem uzliek to cepamtrauku. Esot arī tā cepta maize

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2022. gada 21. novembris, 17:57:16 »
Neesmu gatavojusi, nezinu. Bet vienā ziņā mņeņije imeju - nepērc nevienu jaunu trauku, vismaz kamēr metodom naučnogo tika neesi guvusi kādu skaidrību par tehnoloģiju. Trauki dārgi, žēl būs, ja sabojāsi. Izmēģini ar ko vecu, to pašu pīli. Vēl var ieskatīties humpalās. Man ik pa laikam sanāk braukt caur Madlienu, tur ir tāds Skandināvu saimniecības preču humpalnieks ar visādiem loriķiem. Esmu sapirkusi priekš mazajiem kustoņiem stabilās māla bļodiņas par kapeikām, kas zooveikalos 4eur gabalā vismazākās, a lielākas 7. Nākamreiz kā braukšu, paskatīšos kādu iespējami krāsnī bāžamo, jo man arī ir kamīnkrāsniņa, un ieintriģēja tāda iespēja.  Šaubos gan, vai var likt trauku pa tiešo oglēs, kurš trauks tad to izturēs... Bet uz kaut kada paliktņa (pāris ķieģeļiem?) izklausās cerīgi.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #11 : 2022. gada 21. novembris, 21:07:31 »
Es gatavoju tādos nelielos podiņos, kā bildēs pie šī raksta -
https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/gimenes-studija/brigita-un-sandis-aispuri-gatavo-cukgalu-ar-darzeniem-podinos.a79869/
Viņi nav dārgi. Vēl nesen kaut kur redzēju ~ 5 EUR. Man patīk, ka var veidot katram savu porciju - vienam vairāk gaļa, citam dārzeņi. Kad gatavojam tikai ar dārzeņiem, tad arī var katram ielikt to, kas vairāk garšo vai nelikt to, kas negaršo. Viss gatavojas savā sulā un sanāk garšīgs, aromātisks.
Tā man bērnībā vecāki gatavoja (reti gan, jo bijām liela ģimene un mēs vienmēr kādu podiņu bijām sasituši. Bija jāķer svētku mirklis, kad kāds nebija mājās), tā gatavojam mēs. Man šie podiņi kalpo jau gadus 15 un es nevarētu teikt, ka lietoju reti,  Rudens un ziemas sezonā sanāk diezgan bieži.
Protams, man nav krāsns ar oglēm, bet es nedomāju, ka ogles varētu nodarīt lielu skādi. Gan jau ogles jāliek apkārt podiņam.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #12 : 2022. gada 21. novembris, 21:27:57 »
Ā, šos es kaut kur esmu redzējusi. Skaidrs apmēram.

Aizgāju paskatīties dīvaino objektu skapī – pīle izrādījās kaut kur aizlaidusies. Nu, kad kārtošu citus kaktus, gan atradīsies. :D

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #13 : 2022. gada 21. novembris, 21:32:11 »
Rakstā minēts, ka podiņus liek AUKSTĀ krāsnī, lai tie nesasprāgtu, un tad pamazām uzsilda. Kas iespējams elektro- vai gāzes cepeškrāsnī, bet kurtuves oglēs...  Kaut kā iepriekš sasildīt to podiņu? Karstā ūdenī?  :?:  Ķēpīgi... Varbūt čuguna trauks būtu izturigāks/drošāks par māla?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2022. gada 21. novembris, 21:53:57 »
Līdz receptēm un padomiem neesmu tikusi, man pagaidām teorētiskas pārdomas. Bet temperatūras starpība varētu būt problēma māla podam, jo krāsnī galīgi nav un nebūs vēss un pamazām uzsildāms, bet ja man jāliek silti produkti vai jāsilda pods, nu, nezinu...