Autors Tēma: Profesijas izvēles konsultācija  (Lasīts 4933 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Profesijas izvēles konsultācija
« : 2022. gada 07. decembris, 12:34:22 »
Droši vien eksistē gūgle, bet mazliet papļāpāšanai.

Ir bērni, kuri kopš agras bērnības zina, ka viņi būs ārsti, balerīnas un programmētāji. Viņi ir uz to ieciklējušies un uz to iet apzināti vai neapzināti, izvēloties ārpusskolas intereses, nodarbības un mācību virzienu. Pat ja atjēdzas pusmūžā, ka tas nav tas, ko īsti gribas, bet viņiem ir bijis mērķis.

Ko dara tādi vidējie, kam galva ir, bet specifisku interešu nav? Futbols uz ielas un spēles datorā neskaitās. "Manā laikā", gudrie, ja nebija aicinājuma, kuram bija labs tehnikums, varēja iet uz vienkāršu vidusskolu; ja smadzenes atļāva, tad uz matemātikas klasi, un izdomāt virzienu kaut vai pēc 11. klases, kad skola pabeigta, neko nezaudējot. Tagad skatos, ka 7. klase nosaka tālāko izglītību - humanitārais, matemātikas vai dabaszinību virziens. It kā sīkums, bet atšķiras stundu skaits un nedaudz programma. Nu un ko darīt ar tādu bērnu bez īpašas idejas, bet ar galvu, lai arī haotisku bez gala? Es neredzu virzienu, kur viņš var sevi realizēt, turklāt bez minimālas vēlmes piespiesties kaut ko darīt, izņemot dirnēšanu pie Minecraft, un arī tad ne jau programmēt vai kaut ko jaunu radīt. Un nekaunību. Skaudīgi komentē, kā kāds tur jūtuberis pelna miljonus, viņš arī tā gribot. Nu, bet vai ideja, ko visiem jūtubā parādīt, tev ir? Tāda, lai cilvēki gribētu skatīties? A nē, nav. Ko pats gribi? Nezinu. Varbūt kaut ko par robotiku. Bija abiem Lego komplekti, - vienkārša programmēšana, mehānismu būvēšana. Izvazāja, nekas neinteresē. Reālā dzīve pilnīgi neskar, pļāpā ar brāli [par interneta jaukumiem, ko salasās skolā un katrā brīvā brīdī, melojot un lienot pie telefona bez atļaujas], ne redz, ne dzird kaut ko ārpus sevis.

Ēnu dienās tuvumā nekas interesants nav bijis, vai arī bijis pieejams pēc 12-14 gadu vecuma. Un arī tad visādi menedžeri vai pilnīgi neinteresējošas vietas. Bija iespēja ēnot skolas direktoru, mudināju, lai aiziet, būs interesanti, redzēs, ko īstenībā dara direktors. Ai, nē, negribot.

Teorētiski varbūt var meklēt "karjeras konsultantu". Tādi eksistē? Ir vērts?
Tak ne jau pie astrologa vērsties (kaut gan būtu ļoooti interesanti, jo putniņš īpatnējs).

Īstenībā gan attiecībā uz konkrēto bērnu man rokas sen ir nolaidušās un vispār gribas nelikties ne zinis, lai nemācās, ja negrib, un iet ielas slaucīt, bet kaut kāda pienākuma apziņa vēl ir saglabājusies.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

Atb: Profesijas izvēles konsultācija
« Atbilde #1 : 2022. gada 07. decembris, 13:06:15 »
Pamatskolā reti kurš zina, ko gribēs darīt turpmākajā dzīvē. :?:
Varu pastāstīt pieredzi ar saviem puikām. Abiem galva strādā, bet slinki uz mācīšanos. Vecākais pabeidza vidusskolu, iestājās LU, tur nolohojās, studijas pameta. Muļļājās pa visādiem pagaidu darbiem. Šamam jau bija pāri 20, kad es piedāvāju apmaksāt profesijas ieguvi pēc viņa izvēles. Praktisku profesiju nevis kkādu menedžeri-telefonā muldētāju-papīru stumdītāju. Tā nu mums ģimenē tagad ir lielisks elektriķis. :)
Jaunākais pats izvēlējās vidusskolā mācību novirzienu pēc tā, kas pašam patika un padevās vislabāk - ķīmija un programmēšana. Paralēli mācībām piestrādā par programmētāju, turpat ir arī pastāvīga darba piedāvājums pēc vidusskolas beigšanas.
Ko es ieteiktu no savas pieredzes - vest bērnus uz interešu pulciņiem un ļaut izmēģināt dažādas nodarbes, ja vien ir tāda iespēja. Vai pie Daddy uz vasaras darbiem. :D Pusaudža vecums paies, un intereses uzradīsies.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #2 : 2022. gada 07. decembris, 13:12:29 »
Pilnīgi piekrītu par to pusaudžu vecumu un interesēm. Daudz tādu, kuri izvēlas vienu vai otru virzienu, bet studē tieši pretējo. Mēs arī par savu puisi domājām, humanitārais bērniņš, bet nē, pats izdomāja, pats iestājās 1. videnē. Nav ko ķert krenķi pirms laika.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2022. gada 07. decembris, 13:25:37 »
Vasarā ir jāpārceļas uz 7. klasi citā skolā - sākumskola beidzas. Un šajā brīdī ir jāizvēlas mācību virziens (humanitāro atmetam principā, bet starp matemātiku vai dabaszinībām ir jāizvēlas). Nezinu gan, cik daudz par agru ir par to domāt nepilnu pusgadu iepriekš.

Teorētiski, protams, skaidrs, ka ja kaut ko gribēs, tad mācīsies, kad vajadzēs, bet mans darbs ir nenogriezt iespējas. Augstskolu es apmaksāt nevienam nevarēšu, būs tikai tas, ko varēs sasniegt paši. Un jo mazāk viņiem iedabūs galvā tad, kad vēl neko negribas, jo mazākas iespējas būs tur kaut ko iedabūt tad, kad sāks gribēties, jo pamata nebūs.

Pulciņi ir pieejami tie, kas ir pieejami skolā, izbraukāt uz pilsētas centru nav dižu iespēju. Ar to varēs nodarboties nākamajā mācību gadā, kad skola būs centrā. Un arī tad nekā īpaša te nav (un kas ir, tas maksā).

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2022. gada 07. decembris, 14:04:45 »
Ja Tev nebija piezīme pie matemātikas - nepavilks, tad es ņemtu to. Daudzveidīgāk var noderēt. Pazīstama mat. skolotāja mīl atkārtot, ka matemātika jāmācās, jo "prātu sakārto" :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2022. gada 07. decembris, 14:18:02 »
Smadzenes atļauj arī uz tīro matemātiku iziet. Bet slinkums un "gan jau saies, es pagājušajā stundā kaut ko dzirdēju" var nostrādāt pret. Šogad ir palaidies. Ja pirmās 5 klases bija matemātikā apmēram 3.-5., tad tagad klasē ap vidu, kaut gan matemātikas skolotāja saka, ka var un saprot, bet paviršs. Man ir grūti uzķert, kur ko nav sapratis, jo mājās mājasdarbu nav praktiski nekādu, ko viņi mācās, redzu reti. Kad uzķeru un nolieku pie lapas un pildspalvas, tad ātri vien viss ir skaidrs. Bet ja negribēs, es klāt neizstāvēšu, var arī "sapratu, sapratu" un nelikties ne zinis. Un paviršs ir - tur 5 vai 3 izteiksmē, kāda starpība.

Ja būtu kaut kāda ideja, kur vajadzēs ķīmiju vai fiziku, laistu uz dabaszinībām. Bet idejas nav.

Jaunākajam skaidrs, tur matemātika bez jautājumiem. Laiž labāk par vecāko tos pašus uzdevumus (labi, ka nepalaidu agrāk uz skolu un nav abi vienā klasē, būtu auzas. :D )

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2022. gada 07. decembris, 14:39:49 »
Manējais skaitās dabaszinību novirziena klasē. Kā izrādās, arī programmēšana esot dabaszinība :mrgr: Un matemātikas stundu ir vairāk nekā humanitārajai klasei.
Gan jau Trix pieņems lēmumu, kurā novirzienā bērnu pieteikt. Ja tā būtu mana izvēle, ņemtu dabaszinības.  Ja nu galīgi neinteresēs un nevilks, var taču mainīt klasi (tā daudzi dara).

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2022. gada 07. decembris, 14:58:21 »
Kā izrādās, arī programmēšana esot dabaszinība :mrgr:

Šito neesmu piefiksējusi. :D  Jāpaskatās stundu skaits.

Matemātika dabaszinību klasei ir vairāk nekā humanitārajiem, tas jā.

Tās divas jau arī ir tās izvēles. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2022. gada 07. decembris, 15:33:52 »
Manējais baigi lauzās ar fiziku 11-12 kl. , bija eksaktajā klasē. No liceja tikai franču val. ir dzīvē noderējusi

Atslēdzies Raimonds1

« Atbilde #9 : 2022. gada 07. decembris, 16:13:30 »
Pārlieku nepaļaujieties uz parasto līmeni, noskaidrojiet, kas ir ar pirmā kursa rezultātiem augstskolās.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2022. gada 07. decembris, 17:15:00 »
Nu, mums te lielas izvēles nav. Valsts ģimnāzija spļāviena attālumā no dzīvesvietas. Kvalificējas kā laba. A ko vēl? Uz Rīgu, uz 1. ģimnāziju nēsāties? Nē, paldies, tās problēmas man nevajag. Tehniski izbraukāt droši vien varētu, stunda vilcienā nav daudz atšķirīga no stundas trolejbusā, bet tur citas problēmas, negribu.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #11 : 2022. gada 07. decembris, 18:00:20 »
Pārlieku nepaļaujieties uz parasto līmeni, noskaidrojiet, kas ir ar pirmā kursa rezultātiem augstskolās.
Nevajag sarežģīt dzīvi, tā ir tikai pamatskola :mrgr:

Atslēdzies Milka

« Atbilde #12 : 2022. gada 07. decembris, 18:31:30 »
Tak ne jau pie astrologa vērsties (kaut gan būtu ļoooti interesanti, jo putniņš īpatnējs).

Veltīgi neizskati šādu iespēju. Tur ļoti precīzi pateiks, kurās jomās ir vērts, kurās ne.
Gadās, ka kāds ļoti grib būt, piemēram, aktieris vai dziedātājs, bet karte pasaka, ka tajās jomās nekādu panākumu nebūs. Var jau doties mācīties tajā jomā, bet tur nekas nenāks viegli, gandarījuma beigu galā nebūs.
Bet ir iespēja, piemēram, būt ideālam ķirurgam. Vai baņķierim.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #13 : 2022. gada 07. decembris, 22:45:23 »
Ķirurgam un gaļas izcirtējam gan var būt visai līdzīgs horoskopsSmile

Var arī pateikt, vai jāstrādā algots darbs kādā uzņēmumā vai jāveido savs bizness, kaut vai pašnodarbinātais.
Neesmu pie astrologa gājusi, bet savu horoskopu zinu, nu nesen nejauši izlasīju kā piemēru vienu savu horoskopa iezīmi - nevienu dienu nedrīkstot strādāt algotā darbā pie cita, jāpelna iztiku pašai. Tas jau man bija skaidrs bez astrologa, esmu pašnodarbinātā un domāju kā pieklājīgi tikt vaļā no nelielas iestādes, kur skaitos vadītāja, jo man ir visādi sertifikāti.
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 07. decembris, 22:58:10 no sanda »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2022. gada 08. decembris, 00:13:04 »
Ķirurgam un gaļas izcirtējam gan var būt visai līdzīgs horoskopsSmile

Tā jau saka, kriminālizmeklētājs ir nerealizējies noziedznieks.  :mrgr: 
Domāšanas veidam jābūt identiskam.