Autors Tēma: par pieminekļiem un klasiķiem vispār  (Lasīts 2986 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

par pieminekļiem un klasiķiem vispār
« : 2023. gada 05. marts, 20:42:49 »
https://www.facebook.com/100004975570532/posts/2536216443220850/

Laba Gunta Bereļa replika. Lai tie pieminekļi atrod sev labāku vietu -Upītis Skrīveros, diez kur tos pārējos
Par ielu nosaukumiem daudz smieklīgu faktu, piem. Elizabetes iela.

Atslēdzies reno

Atb: par pieminekļiem un klasiķiem vispār
« Atbilde #1 : 2023. gada 05. marts, 22:56:10 »

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #2 : 2023. gada 06. marts, 07:53:35 »
Kāds ir jūsu viedoklis par pieminekļu nojaukšanu Latvijā? Latviešu rakstniekiem, māksliniekiem?
Man pārsvarā par visu ir viedoklis :mrgr: , te nav.
Un man tas nepatīk.

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2023. gada 06. marts, 08:06:34 »
Šos jau laikam paredzēts pārvest. Tas noteikti ir vienkāršāk, nekā pārsaukt ielas :mrgr:

Es nemaz nezinu, kur tas Puškins stāv. Upītis ir baisulis, ne skulptūra parkā, to jebkurā gadījumā vajadzētu pārvietot.

Publiskā telpa ir pamazām jāatbrīvo, bet patika vai nepatika pret šiem un arī citiem mākslas sfēras darbiniekiem ir katra privāta lieta, kaut gan pietiekami ziepes viņi ir vārījuši ar savu kažoka mētāšanu.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2023. gada 06. marts, 08:17:19 »
Man izskatās pēc kārtējās akcijas "meklējam atslēgas, kur gaišāks, nevis kur pazuda" un pēc tamburīna dauzīšanas, lai pievērstu sev uzmanību, kā arī pēc iespēju izmantošanas, lai "apgūtu" naudu, ko vienmēr var atrast – turklāt ar daudzām nullēm – "interesantiem" projektiem, kaut gan tajā pašā laikā bērnu bezmaksas zobārstniecībai samazina kvotas.

IMHO šitos visus bija tagad jāliek mierā, varētu kādu galīgi ar Latviju nesaistītu pārcelt uz citu vietu. Bet visas Sakses un Upīšus - sasodīts, visi grib dzīvot un visi mēģina izdzīvot esošajā iekārtā. Mākslinieki jāvērtē pēc devuma, nevis pēc politisko pasūtījumu izpildīšanas, slavinot PSRS. Varētu domāt, ka viņiem bija baigās alternatīvas. Sibīrijā izsūtītais Bērziņš (persona izdomāta), rakstīja brīnišķīgu dzeju, lugas un prozu, bet pēc pusgada nomira, un par viņa dzeju neviens nezina, jo rokraksti nav saglabājušies un viņa ģimeni arī apšāva. Vai viņš ir kaut ko devis Latvijai? Viņa stāstus māca skolā? Kāds tos ir lasījis vismaz?

Arguments par Ļermontova un Puškina imperiālistiskajiem uzskatiem ir vispār nonsenss. Kārlis Ulmanis arī nebija nekāds komunists, un hercogam Jēkabam bija kolonijas. Īstenībā par TO GADSIMTU laikā bijušajām kolonijām ir jālepojas, jo tas norāda uz valsts vadoņa spējām un iespējām tādas iekarot un noturēt, kas, savukārt, norāda uz spēcīgu valsti. Pārmest tālaika imperiālistiem imperiālismu ir tas pats, kas pārmest kaķim gaļas ēšanu. Katram laikam savi paradumi. Ja šodien kāda valsts mēģina iekarot citu, tas vairs nav pieņemams, jo gadsimtu laikā cilvēces savstarpējā sadarbība (un apjoms) ir mainījies redzami.

Pēc maskavas metodičkas (ko neesmu ne acīs redzējusi, bet tūlīt kāds man piešūs) – valstī sūdi smeļas mutē, bet valsts rotaļājas ar spīgulīšiem, navis remontē kanalizāciju. Skolu sistēma ir di@sā (man bērni iet skolā, es to redzu), medicīna ir di@sā (vīrs strādā medicīnā, es to redzu), policijā trūkst darbinieku (dzirdu no "otrajām rokām" no tiem, kam ar policiju jāstrādā) utt. Ugunsdzēsēji dibina brīvprātīgās biedrības. WTF???? A valstī svarīgākais ir pārsaukt Annas Sakses ielu.

Kuru uztrauc, kādas Elizabetes vārdā ir nosaukta tā iela? Anglijas karaliene arī bija Elizabete. Kas vainas Elizabetēm? Dzelzceļa stacija "Oškalni". Bija. Kas vainas Ošu kalniem? Kurš tādu Oškalnu vispār atceras? Merķeli nezina, kāds vēl Oškalns. Otomāra Oškalna ielu pārsaukt par Oškalnu ielu un viss. Ne cilvēkiem galvu jauc, ne problēmas rodas. Zemitānam arī, labi pameklējot, neatradīs kaut ko, kur sirds dimanta oliņai melnumiņš uzbiris? Cik var tās ielas saukāt šurpu turpu.

IMHO neproduktīvi un lieki pašreizējā laikā.

Baidās, ka nepaspēs? Ka krievija uzvarēs un tad vairs nedrīkstēs nogāzt Ļermontovu? Tad nonesīs galvu ar visu rumpi pat par to, ka elpo, kāds tur vairs Ļermontovs.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #5 : 2023. gada 06. marts, 08:22:57 »
Būšu Latvijā, jānofotografē vismaz Ēvalds Valters Kuldīgā, citādi kāds vēl iemausies, ka bijis sarkanais strēlnieks...mans viedoklis ir tāds, ka prom to, kam nav sakara ar Latviju un beigt ēst savu mīļāko ēdienu- otru latvieti, meklējot viņa kļūdas , atcerēties un novērtēt pozitīvo devumu. Un mani neuztrauc, ka tūlīt mani lamās par antivakseri vai orcieni, vai vati.
Man ir viedoklis un, ceru, nevienu ar tā paušanu neaizvainoju.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #6 : 2023. gada 06. marts, 08:38:09 »
Un ko darīt ar kapu pieminekļiem?
Ir vispār kāds rakstnieks, kurš rakstījis periodā no 1940. līdz 1990. un nav sasmērējies? Latvijā, ne emigrācijā. Ok, Knuts Skujenieks.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #7 : 2023. gada 06. marts, 09:02:34 »
Grūti pateikt labāk, kā pateica Trix.
Valsts līmenī vairāk tiešām darīt nav ko? Man šie pieminekļu un ielu kari šķiet..., piedodiet, nožēlojami, tāpat kā garumzīmju frontes kari.
Nojauca okupekli, nu ok, tas bija okupeklis. Varētu to Keldišu vēl novākt, dies ar viņu. Bet cīņa ar Puškiņu un sen viņsaulē aizgājušiem latviešu rakstniekiem ir nožēļojama. Varbūt nākamo reidu taisām pa kapiem, tur arī plaša darbības fronte atklāsies - ir piemineklis, piemēram, Viim Lācim, mož arī aizvācam?
Stipriem cilvēkiem nav jābaidās no savas vēstures liecībām. Toties sīkie un bailīgie lokās līdzi katram meinstrīmam un ņerkst kā tādi Širhani, lojalitātes demonstrācijās sacenšoties.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #8 : 2023. gada 06. marts, 09:04:47 »
Un vēl kaut kāda sajūta, ka vislielākie bļāvēji ir latentie upīši un skujiņi.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2023. gada 06. marts, 09:54:24 »
kaut gan pietiekami ziepes viņi ir vārījuši ar savu kažoka mētāšanu.

Ha. Interesanti, kur radās 1991. gadā jaunā valdība? Atbrauca no trimdas pilnā sastāvā? Vai tik ne tie paši kažociņa apmetēji lielākoties (neskaitot saujiņu ideālistu, kurus ātri vien aizslaucīja no kājām, lai netraucē prihvatizēt)? Vakar cēla komunismu, šodien – auseklīti.

Vai atgādināt, kurš visskaļāk kliedz: "Ķeriet zagli!"? Tad varbūt vispirms iztīrīt galvu no esošajiem parazītiem un tad sākt meklēt utis kapsētā?

Starp citu - tas pats Vilis Lācis. Latvijas laikā rakstīja par Latvijas laika dzīvi. PSRS laikā rakstīja par komunismu un gaišo nākotni. Viņš nevarēja nerakstīt, un kā maizi ēd, tā dziesmu dzied. Esmu lasījusi arī Latvijas laika romānus, kur no komunisma nav ne smakas - labi lasāmi darbi. Tieši tāpat kā vēlākie, ja atfiltrē ideoloģiju. Ja tagad pārlasītu ar kritisku aci Latvijas laika romānus, - atrastu gandrīz tikpat jauku ideoloģiju, tikai pretējo. A dzīvot ta gribējās, un rakstīt arī. Tieši tāpat kā [vārdā nesaukšu] veselai radošo cilvēku plejādei, kuri pabijuši un ir valdībā vai tuvu tai, gribējās ne tikai maizīti, bet sviestiņu un desiņu piedevām. Tā 1930., tā 2000. Varētu domāt, ka te kāds no jums baigi atteiktos no iespējas laist luni, paspaidīt podziņas balsošanā un saņemt labu četrciparu skaitli katru mēnesi, neskaitot kompensācijas kompensāciju galā. Skābās vīnogas vienmēr ir makten skābas, līdz netrāpās pašam uz galda.

Ja tas Puškins tāds ienaidnieks, tad varbūt jāuzliek (piemēram, vecā Ļeņina vietā) kāds nēģeru* reperis–homoseksuālis nošļukušās biksēs un mici galvā, vēlams vēl iegravēt viņa vārsmas ar visām rupjībām – būs moderni un mūsdienu vērtībām atbilstoši.

Kad sunim nav ko darīt... (vai nu kāds vēl nezina, ko viņš laiza).

___
* Disklaimeris - man nav pretenziju pret nēģeriem, bet ir akūti iebildumi pret pašlaik notiekošo viņu nostatīšanu augstāk par citām rasēm.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies magda

« Atbilde #10 : 2023. gada 06. marts, 10:01:01 »
... Trix komentāram piekrītu par visiem 100% (to tamburīna dauzīšanu- "aizņemšos" savā leksikā))) !

Derdzīgi, tas ir vienīgais ko varu teikt par to vājprātu, kas tagad notiek.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #11 : 2023. gada 06. marts, 10:09:44 »
Tā jau visos laikos bijis, ka, varai un politiskajai situācijai mainoties, ielas tiek pārdēvētas, kas tur tāds īpašs? :?: Ielu nosaukumu maiņa ir pašvaldību nevis valsts kompetencē, starp citu.
Par Elizabetes ielas nosaukuma izcelsmi man nebija ne jausmas, bet ja nosaukumam nav piekabināts paskaidrojums (karalienes, imperatrises u.tml.), tad tā manā uztverē ir vnk Elizabetes iela, tāpat kā Jēkaba, Kristapa vai Alises iela, lai kas viņi arī nebūtu. :)
Attiecībā uz Puškina ielu vai tad labāks būtu kāds no iepriekšējiem nosaukumiem - Lielā Jēzusbaznīcas ielas vai Smoļenskas iela? :?:
Un vēl... nedomāju, ka Puškinu jāuzskata par Latvijas ienaidnieku, iespējamo ielas nosaukuma maiņu drīzāk uztveru kā politiskās situācijas izraisītu centienu atbrīvoties no visa krieviskā.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 06. marts, 10:17:22 no Luīze »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #12 : 2023. gada 06. marts, 10:25:28 »
..un ko darīsim ar Maestro, kad viņš aizies?...runas bija, ka  ļenina vieta uz Brīvības ielas tiek taupīta viņam...manā uztverē viņš ir viena līmenī  ar Viju Artmani, kurai laikam nekā nav, ja neskaita prātā jukušo dēlu...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #13 : 2023. gada 06. marts, 10:42:27 »
Aha, Maestro... Viņš tak pa Krieviju koncertēja un attiecīgi ar visādiem personāžiem korišojās!   :mrgr:  Ja labi grib, utis var atrast ikvienam...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #14 : 2023. gada 06. marts, 10:43:21 »
Vija Artmane kļuva par trešo sievu Artūram Dimiteram, kas bija padomju uzraugs teātra dzīvei Latvijā, tas pats stāts, kas Annai Saksei. Bija tādi laiki.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 06. marts, 11:12:38 no SNor »
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv