Autors Tēma: par pieminekļiem un klasiķiem vispār  (Lasīts 2988 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Atb: par pieminekļiem un klasiķiem vispār
« Atbilde #15 : 2023. gada 06. marts, 10:48:35 »
Un vēl... nedomāju, ka Puškinu jāuzskata par Latvijas ienaidnieku, iespējamo ielas nosaukuma maiņu drīzāk uztveru kā politiskās situācijas izraisītu centienu atbrīvoties no visa krieviskā.
vai tad Puškinam uzvārds nav cēlies no vārda lielgabals, jo tēvs moris dienēja cara flotē pie puškas, ar ko šāva pa zviedru kuģiem?   
Dēļ tā uzvārda kā krievu militārās agresijas parauga vien var novākt...     
Es par to - kuri nav saistīti ar Latviju, tos visus laukā ...un Maskavas ielu pārdēvēt par Maskačkas ielu! 
p.s.   
Par Andreja Upīša pieminekli bija tas amizantais stāsts, kad sala spelgonī (-20) izpirkt ķīlu vajadzēja iet bučot tam piemineklim kājas, kuras no metāla!...un tad var sanākt "redzēt Rīgu"  :mrgr:   

« Atbilde #16 : 2023. gada 06. marts, 11:20:00 »
Toties sīkie un bailīgie lokās līdzi katram meinstrīmam un ņerkst kā tādi Širhani, lojalitātes demonstrācijās sacenšoties.

Piedodiet, nenoturējos - Širhans bija tīģeris, bet pielīdējs un līdzi-ņerkstētājs bija šakālis Tabakijs  :talking: :)

Par tematu - joprojām pieturos pie uzskata, ko paudu, kad pirmo reizi sākās ņemtne ar ielu pārdēvēšanu, proti, vai valstī tiešām nav steidzamāku lietu kā ar PSRS galīgi nesaistīto Puškina un  Ļermontova ielu pārdēvēšana? Okupeklim un ļeņinekļiem bija jāpazūd, par to šaubu nav, bet tagad ķerties klāt mūsu pašu rakstniekiem :f-palm:  un kurš novilks to strīpu - Sakse un Upītis sliktie, bet Ziedonis un Vācietis drīkst palikt. [size=78%]  [/size]
[size=78%]  [/size]
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #17 : 2023. gada 06. marts, 11:24:47 »
Nu tad tīrām ārā visu, kam kaut kāda attāla līdzība ar krievu valodu? Nu tad štrunts par nopelniem, bet visu krievisko pār bortu!

Puškina ielu pārdēvēt par Ložmetējnieka ielu.
Andreja Saharova – Cukura iela
Firsa Sadovņikova – Dārznieka iela
Grebenščikova – Ķemmētāja iela
Gogoļa – Zeltacs iela
Ģimnastikas – Vingrošanas iela. Tiesa, Vingrotāju iela jau ir, tad, lai nejūk, Fitnesa iela.
Kalpaka bulvāris – Vāciņa bulvāris
Lomonosova – Laužņdeguna iela, jeb, labskanīguma vārdā – Laužņa vai Deguna iela.
Ļermontova (netulkojama) – Netulkojamā iela. Nu vai 50 centu* iela līdzsvaram.
Tugreņeva iela turpat. Tikai par Tupaka* **  ielu nevajag pārdēvēt, būs jāpārsauc vēlreiz, tulkojot uz Truliķa vai Truleņa ielu.
Maskavas iela – Briseles iela
Slāvu – te var izpausties – Ģermāņu, Indoeiropiešu, Āfrikāņu...

Nākamajā lasījumā izsijāt tos, kas nav ar aci redzami, tur, Sergejs Eizenšteins utml.
Šarlotes, Emīlijas un Emmas pārskatīt, vai tik kāda nav bijusi kādam krievam mīļākā.

Tad ķersimies pie Uzņēmumu reģistra, tur tik daudz ko darīt! Un cik daudz naudas nāks valsts kasē par uzņēmumu pārreģistrāciju!

Vēlāk latviskosim uzvārdus. Būs gan problēma, jo krievu galotnes -ov un -in norāda piederību. Babuškin Ivan – Vecmāmiņas Jānis. Gromov Jurij – Pērkona Juris. Bet latviešu valodā uzvārdi piederības formu (Bērziņu Skaidrīte) ir sen zaudējuši. Tur lai valodnieki domā, par to viņiem algu maksā (un lai liek mierā Islandi/Īslandi).
Varētu būt šāds variants, kā saglabāt piederības norādi – Mihails Ivanovs – Miķelis Jānējais (analoģija ar "manējais", "vakarējais"). Vladimirs Sidorovs – Valdmiers Sidorējais. Gadījumos, kad oriģinālais uzvārds nav radies no personvārda, no piederības jāatsakās: Jeļizaveta Gurmanova – Elizabete Gardēde.

Ja kādam no krievu uzvārda vai vārda īpašniekiem ir īpaši nopelni Latvijas labā un nav ne vissīkākā melnumiņa, viņa vārdā nosauktās ielas nosaukumu var saglabāt, laviskojot vārdu un/vai uzvārdu.

Pēc tam tīrīsim latviešu valodu no visādiem krievu ievazājumiem
Grāmata – lasītne
Kolhozs – kopsaime
Traktors – rūcstrādis

Kur nu vēl visādi pārtikas apzīmējumi... Tur var projektus rakstīt un naudu apgūt miljardiem!

______
* 50 cent un 2pac – reperi.
** 2pac izruna sakrīt ar "тупак", kas ir neattapīga cilvēka apzīmējums sarunvalodā no vārda "truls" – "тупой".

______
Tā, apnika sviestu dzīt.
Kā saprotams, šis jālasa kā sarkasms, un nav jāmeklē, vai kāds no minētajiem personāžiem nav bijis svēts un ideāls (es nepārlasīju visas biogrāfijas, tāpat kā nepievērsos tām personām, kuru uzvārdi nav krieviski), jo ja reiz mērķis ir atkrieviskot Latviju vizuāli, tad uz priekšu ar lielo slotu!

Tikai varbūt noderīgāk būtu vispirms izsijāt, piemēram, Elksniņu un viņam līdzīgos un domubiedrus, kuri atļaujas pilnīgi atklāti organizēt šeit mazo krieviju, vai tādu ždanoku, kura, pārstāvot Latviju, atļaujas reāli pārstāvēt krieviju, nevis ķēzīt laiku ar kosmētiskiem jauninājumiem.

Vai arī kardinālām operācijām vēlmes un jaudas par maz? Ak likumu nav? Kā novērots attiecībā uz, piemēram, nodokļiem, likumus var mainīt kā vien ienāk prātā, un tas, kas bija spēkā vakar, šodien jau ir vēstures mēslainē.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 06. marts, 11:51:52 no Trix »
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #18 : 2023. gada 06. marts, 11:31:55 »
Jūsu argumentos -visi gribēja arī sviestiņu uz maizes -kaut kas tomēr nav lāgā. It sevišķi argumentācija par kapa pieminekļu nojaukšanu un grāmatu dedzināšanu. Bet lai nu būtu.
Ņemtne ar pieminekļiem man arī nepatīk, kaut principā pamazām to var izdarīt. Tajā pieminekļu novākšanas padomē ir man viens zināms personāžs, kas baigi dauza tamburīnu  :smej: un grib tikt politikā, un tas man galīgi nepatīk

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #19 : 2023. gada 06. marts, 12:10:19 »
Tajā pieminekļu novākšanas padomē ir man viens zināms personāžs, kas baigi dauza tamburīnu  :smej: un grib tikt politikā, un tas man galīgi nepatīk
Nu lūūūk... Tā vien šķiet, ka tie Tabakiji (lūdzu piedošanu Širhanam un nokaunējos par tādu savu izblamēšanos!  :blushing: :mrgr: ), kas visskaļāk sauc "ķeriet zagli!", darīs to pie jebkuras varas un pie attiecīgas "ģeopolitiskās realitātes" tikpat dedzīgi iestāsies par Brīvības ielas pārdēvēšanu Pu vārdā.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #20 : 2023. gada 06. marts, 13:43:12 »
Trix
Nu tad tīrām ārā visu, kam kaut kāda attāla līdzība ar krievu valodu? Nu tad štrunts par nopelniem, bet visu krievisko pār bortu! ...
Kolhozs – kopsaime ...

Eksistēja vārdi kopsaimniecība un padomju saimniecība, bet gandrīz visi lietoja kolhozs un sovhozs. Kolhozu pat rakstos.

Kolhoznieku ielu Liepājā jau pasen pārsauca par Zemnieku ielu.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 06. marts, 13:52:13 no sanda »

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #21 : 2023. gada 06. marts, 14:48:40 »
Lomonosova – Laužņdeguna iela, jeb, labskanīguma vārdā – Laužņa vai Deguna iela.
Ļermontova (netulkojama) – Netulkojamā iela. Nu vai 50 centu* iela līdzsvaram.
Lomonosovam mana versija ir Laužņnesis
Ļermontovs varētu būt franču izcelsmes - no kāda kalna  pie Ēras upes  =>  Ērkalnējā iela
Turgeņevs - Jauntirdzis 
:smoker:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #22 : 2023. gada 06. marts, 16:45:13 »

Turgeņevs - Jauntirdzis 
 :smoker:
Nepiekrītu!     
Turgeņevs  -> Tur! Kroksis Gena! 

p.s.   
...man patīk kā sabtransportā izrunā , ka būs/ir pietura "Turgeņeva iela", jo tiek likts uzsvars uz pirmo zilbi, kamēr krievu valodā uz otro un kā bija pierasts padomju laikos...nu, tā ir arī sava veida latviskošana ! :) 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #23 : 2023. gada 06. marts, 18:30:38 »
Varbūt, lai saglabātu daļēju fonētisko līdzību, "Purgena iela"?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies sanda

« Atbilde #24 : 2023. gada 06. marts, 18:31:13 »
Turgeņevs diez vai bija imperiālisma pārstāvis.
,,Pavasara ūdeņos,, muižnieks Saņins taču pārdeva visu dzimtas mantu un devās pie mīļotās itālietes uz Ameriku. Laimīgs, ka var no Džemmas saņemt piedošanu...
Viltīgā krieviete viņu, izmantojot vīriešu vājības, sapina savos tīklos, ja tā var teikt.
Filma bija lieliska, Austrijas un kā tur vēl kopražojuma.

« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 06. marts, 18:52:22 no sanda »

Atslēdzies sanda

« Atbilde #25 : 2023. gada 06. marts, 19:16:11 »
Daudzi latviešu vīrieši krievus it kā nevar ciest, bet krievenes viņiem patīk...
Bērni parasti labāk runā krieviski un ģimenes valoda ir krievuCat smiley
Turgeņevs brīdina :smile:

Atslēdzies reno

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #27 : 2023. gada 10. marts, 11:26:13 »
ja tiešām koncertzāle būs tajā vietā, tad Upītis Upīts noteikti no turienes ir jāpārvieto - lai ir Skrīveros pie Klidzinas Daugavas krastā...bet vienīgi, kas tās bronzas tonnas sargās?...tak nospers! ...un vēl paziņos, ka tā ir cīņa ar kolaborantiem!  :mrgr:   
Ja tur būs koncertzāle - tad tā vieta der Emīlam Dārziņam! :)   
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 10. marts, 11:48:41 no Spārka »

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #28 : 2023. gada 10. marts, 11:26:15 »
Nu Gudars Aboliņš, piedavāja labu domu gaitu - saksim no Sakses un Ūpīša, turpināsim ar Ziedoni un Vācieti, un tad skat ari Māra Zālīte būs literatūras persona non grata :)
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies reno

« Atbilde #29 : 2023. gada 10. marts, 11:51:45 »
Nu tak beidziet vienreiz, smieklīgi