Autors Tēma: Vecie autori  (Lasīts 4208 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies LVSNor

Vecie autori
« : 2023. gada 28. aprīlis, 12:30:28 »
Tā sakot, nekas zem šīs saules nav jauns, kas esot hēgelisma doma, par cikliskumu un raksturīgajiem atkārtojumiem. Un tas attiecas arī uz izdevumiem - īstas trāpīgas domas nekad nenoveco (līdzīgi ka mātes atšķirībā no mīļākajām). Līdz ar to atgriežas pie vecajiem autoriem, un dzīves otrajā daļā ir vēlreiz jāuzmet aci autoriem, kas patika (vai ir savādāk nozīmīgi) agrāk :)
Un kā jau es te kladzinu, es tagad klausos Albērs Kamī "Mēris", bet redzēju tiklā (internetā) ka Albēram ir latviski iznākušas vēl  divas grāmatas, bet mani interesē Svešinieks, vai kāds to ir lasījis, jo negribas vēl vienu grāmatu kā "Mēris"? :)   

----------------------------
Izlaboju 10 kļūdas. Spārka
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 29. aprīlis, 12:48:35 no Spārka »
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Luīze

Atb: Vecie autori
« Atbilde #1 : 2023. gada 30. aprīlis, 11:13:48 »
Es redzu vēl kļūdas, bet lai nu paliek :mrgr:

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #2 : 2023. gada 01. maijs, 19:42:06 »
Esmu lasījusi "Svešinieku", taču neesmu lasījusi "Mēri", tāpēc nevaru dot salīdzinājumu. Tāds bezcerīguma un nolemtības sajaukums. Par nesaprašanos un nesaprašanu. Vismaz es tā to uztvēru. Sajūta,kas iespiedās atmiņā, ka reizēm esmu jutusies līdzīgi grāmatas galvenajam varonim - vieglāk klusēt, savu rīcību neskaidrot, jo to tāpat nesaprot un tikai sanāk vēl vairāk kaut ko skaidrot.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #3 : 2023. gada 11. jūnijs, 14:45:42 »
Izlasīju (t.i. noklausījos) Aizeks Azimovs "Es Robots", lai arī ieteikumi bija ļoti cerīgi, darbs ir gana garlaicīgs. It kā kaut kādi iemesli viņu rakstīt ir bijis, bet tādas skaidras norādes nav. Pa gaisu vien ...   
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2023. gada 11. jūnijs, 15:03:30 »
It kā kaut kādi iemesli viņu rakstīt ir bijis, bet tādas skaidras norādes nav. Pa gaisu vien ...   
Tas nekas, ka tā ir fantastikas klasika? :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2023. gada 11. jūnijs, 16:52:52 »
(t.i. noklausījos) Aizeks Azimovs "Es Robots", lai arī ieteikumi bija ļoti cerīgi, darbs ir gana garlaicīgs.   

Varbūt pamēģini tomēr izlasīt:rofl:  Ierunājums var nogalināt jebkuru literatūru.

Es, starp citu, nesen pārlasīju. Biju domājusi, ka vecumgalā galīgi vairs nav tā jaunības kaifa lasīt visu, kas trāpās, bet arī ar gadu desmitu distanci ir labs.
Vecākais savos 12 arī izlasīja, esot tīri tā neko. Protams, nav Harijs Poters... Turklāt, ja padomā, ka šiem stāstiem ir 70+ gadu...
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #6 : 2023. gada 11. jūnijs, 22:22:48 »
Tas nekas, ka tā ir fantastikas klasika? :mrgr:
Nu jā, bet viņš ir klasika, arī tādā nozīmē, ka novecojis, proti, tās dilemas ko viņš apskata neatbilst laika garam. Turklāt viņu varēja importēt PSRS, kas vienmēr  ir aizdomīgi. Vai robota lasīšana priekšā sabojā iespaidu, gan jau ka nē.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #7 : 2023. gada 11. jūnijs, 22:29:10 »
..ir literatūra, ko labāk lasīt un ir tā, ko labāk klausīties...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #8 : 2023. gada 16. jūnijs, 10:11:07 »
Šī dziesma labi piestāv S.Lema "Solaris" :)

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #9 : 2023. gada 01. jūlijs, 00:08:32 »
Beidzu klausīties Haruki Murakami "Kafka liedagā" - es šo darbu sauktu par erotiski romantisku japāņu garā ieturētu stāstu. Pamata motīvs ir psiholoģijas "eidipa komplekss", kas paredz "nogalināt tēvu, pārgulēt ar mati", šeit gan tas ir papildināts ari ar "paregulēt ar māsu", ar ko īsti arī sākas erotiskā daļa, kad 15 gadīgs no mājām aizmucis jaunietis, aiz uztraukuma atdodas mazliet vecākas meitenes "locekļa masāžai", iedomājoties, ka "laipnā ceļa biedrene varētu būt arī viņa māsa".  Tālāk seko, iekārtošanās pie "iespējamas mātes" darbā "privāti publiskajā bibliotēkā", kur viņš uzzina, ka viņa tēvs ir noslepkavots, un viņu meklē policija. Galvenā tēla tēva slepkavība un misija, ir ļoti mistiska, un to it kā negribot ir paveicis Nakata, labsirdīgs vecs vīrs, "kam grūta galva", kam pēc šīs slepkavības ir skaidrs, ka viņam jādodas misijā, kur viņam pievienojas gana "tukšas dzīves" īstenotājs jauns cilvēks Hošino, kas jūtas vainīgs, ka lāga neparādīja cieņu savām vectētiņam. Un Nakata misija ir "atvērt vārtus uz citu pasauli", ko viņš arī veiksmīgi paveic, bet nepabeidzis misiju mirst, tas ir atbrīvojas no šis pasaules grūtumiem ... Tikmēr galvenais varonis iepazīstas ar savu "iespējamo māti" pārguļ ar viņas un iemīlas viņā, vienlaikus nespējot droši apgalvot, ka nav nogalinājis savu tēvu.  Iepazīstas ar savas mātes vienīgo un ģeniālo dziesmu, un kādu simbolisku gleznu ... Policijas vajāšana pamudina slēpties ēkā blakus mežam, kur mēdz notikt mistiskas parādības, un atklāj iespēju "pāriet uz citu pasauli", bet svaigi mirusi "iespējamā māte" atnāk, un pavēl atgriezties, un atcerēties viņu!  Tikmēr jau pārs dienas agrāk mirušais tēvs arī mēģina iekļūt "citā pasaulē", bet šo pasauli sargājošie dod norādes Hošino, neielaist viņu, ko arī Hošino izdara, godinot Nakatu! Beidzās viss ar galvenā varoņa lēmumu atgriezties mājās Tokijā un pabeigt 9. klasi, kas bija gana negaidīts lēmums šai romantiskā darbā.   

Kopumā darbs ir gana mierīgi raits, ar ļoti daudziem un dažādiem aizraujošiem pagriezieniem, tulkots ļoti labā latviešu valodā. aizdomīgu rada "atslēgas vārdu daudzums" ar ko šo darbu vajadzētu atzīmēt - erotika, romantika, krimiķis, šausmene, pasaka, filosofija utt, kas gan jau nodrošināja šī darba komerciālos panākumus vienlaikus esot bez būtiska satura. Vienlaikus jāpiezīmē, ka kompozīcija ir veidota smalki un kaligrāfiski.  Vai šo grāmatu ir jālasa vai jāklausās? Es teiktu, ka drīzāk ir jālasa, jo noskaņojums ir būtisks, varat pat lietot kādu optiātu spēcīgāku emociju radīšanai.

Es tagad esmu pārdomās, vai ķerties pie Jaunsudrabiņa "Neskaties saulē" vai Žila Deleuze un Fēliksa Guattari “Anti-Oedipus. Capitalism and Schizophrenia” pēc tēmas līdzīga darba.

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2023. gada 01. jūlijs, 11:49:26 »
Murakami gan es par veco autoru nedēvētu, nupat Japānā iznācis jauns romāns

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2023. gada 01. jūlijs, 12:41:12 »
Varbūt domāti gados vecie nevis senie autori, nekāds jaunais jau vairs nav.

Atslēdzies Raimonds1

« Atbilde #12 : 2023. gada 01. jūlijs, 18:03:33 »
Turklāt viņu varēja importēt PSRS, kas vienmēr  ir aizdomīgi.
Tad Tev jāiepazīstas ar visu fantastikas tulkojumu sarakstu.

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #13 : 2023. gada 01. jūlijs, 18:35:27 »
Tad Tev jāiepazīstas ar visu fantastikas tulkojumu sarakstu.
Ar sarakstu iepazinos, bet man par fantastiku nav tik liela interese.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #14 : 2023. gada 03. jūlijs, 15:44:57 »
Man Nakata no Murakami "Kafka liedagā" iepatikās, jo viņš prata sarunāties ar kaķiem...zināja kaķu valodu un meklēja pazudušos kaķus!...tieši pirms reģistrācijas SAF šo darbu izlasīju un paņēmu niku - nakata kngs! :)