Autors Tēma: Jaunās tehnoloģijas sadzīvē  (Lasīts 10524 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Amālija

Atb: Jaunās tehnoloģijas sadzīvē
« Atbilde #45 : 2023. gada 27. augusts, 20:13:56 »
Tepat vien, Nār, tepat. Ja nav vajadzības, tad nezinu.
Tajās ēstuvēs, kur retumis ieeju, neesmu to kodu manījusi.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #46 : 2023. gada 27. augusts, 20:17:49 »
Vispār jau, kad telefons būtībā jau ir kļuvis par tavu otro "ES" un bez telefona neesi vairs nekas, pie šiem tehnoloģiju tempiem es neapskaužu sevi vecumdienās, jūtu, būs sūri...  :mrgr:

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #47 : 2023. gada 27. augusts, 20:17:51 »
Protams, tas viss ir skumji. Un daudzi netiek līdzi. Es bieži tai skaitā, bet cenšos. Bet informētai būt dzīve ir piespiedusi :?:

Atslēdzies reno

« Atbilde #48 : 2023. gada 27. augusts, 20:40:33 »
Kāpēc man vajadzētu bakstīties telefonā, ja varu to nedarīt.

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #49 : 2023. gada 27. augusts, 20:50:49 »
Es nemaz nezinu, kas ir smart id.
Esarī īsti nezinu, juniors uzlika man telefonā, ļoti ērti ar banku, bet ir bijiuši gadījumi tāpat, ka kaut kas nedarbojas, provē pēc pusstundas- ok, iet! Bet tas neatrisina problēmu, piemēram, sabtransā. Ja par biļetēm-bet tas mans pašas stulbums- 1x braucu uz LV, nopirku vilciena biļetes, vienu prom, uz lidostu, otru pēc 10 dienām atpakaļ, no lidostas. Prombraucot kontrolierim dodu skanēt biļeti telefonā, viņš saka neiet, pienāc pēc 2 nedēļām, biju atvērusi otru, atpakaļceļa biļeti. :D

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #50 : 2023. gada 27. augusts, 20:58:39 »
Jā, Citadelei ir kodu kartes, bet jaunas neizsniedz.
Kodu kartes skaitās nedrošas jo tās var elementāri nokopēt

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #51 : 2023. gada 27. augusts, 21:00:25 »
P.s Swedbankā un Seb var ielogoties arī ar elektronisko paraakstu

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #52 : 2023. gada 27. augusts, 21:09:34 »
P.s Swedbankā un Seb var ielogoties arī ar elektronisko paraakstu
Tūlīt Amālija teiks, ka viņai nav elektroniskā roka, lai elektroniski parakstītos

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #53 : 2023. gada 27. augusts, 21:22:33 »
 :rofl:

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #54 : 2023. gada 27. augusts, 21:26:23 »
El. paraksts īstenībā ir lietošanā sarežģītāks par smartid, bet kā rezerves variants var noderēt

Bez tam katram kam ir id karte tāds ir, tikai lielākā daļa nelieto

Atslēdzies Trix

« Atbilde #55 : 2023. gada 27. augusts, 21:39:55 »
Atgādiniet man - vai elektroniskā paraksta lietošanai nevajadzēja karšu lasītāju, kur to ID iebāzt?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #56 : 2023. gada 27. augusts, 22:29:39 »
Varat ģībt uz nebēdu, bet es esmu visiem zināma "konservu kārba" - ļoti konservatīva šajos jautājumos.

Man ir kodu kalkulators un telefonā es neplānoju bakstīt nekādus Smartus, kamēr dzīve nepiespiedīs. Man bija ērta arī kodu karte. Es zinu, ka tas nav sarežģīti, bet man tik bieži ir nobrukuši telefoni un kolēģiem komandējumos arī izlādējušies vai nozagti, ka - Paldies! Pagaidām man tas neder! Arī tie daži gadījumi ir gana, lai es pieturētos pie vecās skolas.

Tūlīt kāds griezīs pie deniņiem vai ķers pie sirds, bet ikdienā kodu kalkulatoru pat nemaz neņemu līdzi. Ikdienas pirkumus veicu ar karti vai skaidrā naudā. Maksājumus veicu mājās.

Es zinu, ka daudzi ar telefonu ir saauguši un to ņem līdzi pat ejot uz poda, bet man vēl patīk vecā kārtība.

Tāpat retajās reizēs, kad izmantoju RS, man patīk pīkstināmie e-taloni, nevis bakstīties telefonā un mēģināt tikt pie biļetes.

Es pat apdrošināšanai pieteicos arī "fiziskajai kartītei".

Tak KROŅA laiks arī parādīja, ka telefonam uzticēties vien nevar - ziemas aukstumā telefons "atņirdzas" un ne pastā var izņemt sūtījumu, ne veikalā iekšā tikt. Labi, ka bija maksājuma kartes un par degvielu varēja samaksāt ar tām, nevis telefoniem, gredzeniem  vai vēl kādiem interesantiem gadžetiem.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 27. augusts, 22:38:13 no baaciens »

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #57 : 2023. gada 27. augusts, 22:32:40 »
Atgādiniet man - vai elektroniskā paraksta lietošanai nevajadzēja karšu lasītāju, kur to ID iebāzt?

Ir varianti - karšu lasītājs vai aplikācija telefonā (laikam jāslēdz līgums ar kaut ko), bet tā kā es esmu dinozaurs, tad gan jau nezinu aktualitātes.

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #58 : 2023. gada 27. augusts, 22:54:46 »
Jā karšu lasītājs vajadzīgs, tāpēc tas vairāk kā backup variants.
Ārpus telefona atliek kodu kalkulators. Jo kodu kartes lai arī ērtas ir nedrošas.
Kādreiz bija tādas vienreizējās kodu kartes kur katru reizi atkasīja jaunu kodu. Bet laikam neviens negrib ķēpāties pēc katra 20. maksājuma ejot pēc jaunas kartes

Atslēdzies Trix

« Atbilde #59 : 2023. gada 27. augusts, 23:20:49 »
Jā karšu lasītājs vajadzīgs, tāpēc tas vairāk kā backup variants.

Backup variants elektroniskajam parakstam? Un kāds tad ir pirmais variants, kā to parakstu dabūt lietojamu? Man tā arī stāv aploksnē, ne vajag, ne lietoju. Atceros, ka pēc izsniedzējas teksta par karšu lasītāju (kas jāpērk) atmetu ar roku principā.

Kādreiz bija tādas vienreizējās kodu kartes kur katru reizi atkasīja jaunu kodu. Bet laikam neviens negrib ķēpāties pēc katra 20. maksājuma ejot pēc jaunas kartes

Kādreiz bija kodu kartes no 199x gada, kurām nekas nebija jākasa, pēc 20 gadiem mazliet apdila pašas no sevis. Stāvēja mājās, paralēli bija noskenēts fails datorā, kas vienmēr pie rokas, jo maksājumus veicu tikai no datora. Da lai kāds atrastu to bildi, nezinot, ka tāda vispār ir, un kur nu vēl nosaukumu uzminēt, lai atrastu - kāda tur nedrošība.

Ar visu to, ka es visu mūžu esmu ar datortehniku un programmām strādājusi, mani besī gadžeti, to neuzticamība, nesaprotamība un tendence noklāties visnepiemērotākajā brīdī. Paldies par kūkām (problēmām), es labāk ēdu rupjmaizi.
Es visu atceros, Ričard...