Autors Tēma: Mājas vīns  (Lasīts 8329 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Atb: Mājas vīns
« Atbilde #45 : 2023. gada 12. oktobris, 23:52:08 »
Laikam esmu atpalikusi no dzīves...  :?:  Mēdz būt arī vīns no gaļas, olām, piena, zivīm ???
Šovakar izlēmu gatavot sīpolzupu un piestāju pie iepirktā vīna plaukta paņemt kādu baltvīnu un itāļu vīnam uz etiķetes lasu - ekoloģisks vegānisks vīns ar bla, bla, bla, kraukšķīgu garšu. Štrunts par kraukšķi, bet ir pat divas piktogrammas uz etiķetes aizmugures - ekoloģisks, tas nu skaidrs un vegānisks... Es ko tiešām nesaprotu vairs?  :scratch:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #46 : 2023. gada 13. oktobris, 07:41:51 »
Laikam esmu atpalikusi no dzīves...  :?:  Mēdz būt arī vīns no gaļas, olām, piena, zivīm ???
Šovakar izlēmu gatavot sīpolzupu un piestāju pie iepirktā vīna plaukta paņemt kādu baltvīnu un itāļu vīnam uz etiķetes lasu - ekoloģisks vegānisks vīns ar bla, bla, bla, kraukšķīgu garšu. Štrunts par kraukšķi, bet ir pat divas piktogrammas uz etiķetes aizmugures - ekoloģisks, tas nu skaidrs un vegānisks... Es ko tiešām nesaprotu vairs?  :scratch:

toč ķomka...  :f-palm: :f-palm: :f-palm:

LĀABI  :m: ļikbez no Rimi - Eko, bio, vegan, bez sulfītiem
(nereklamēju RIMI, bet te labi izskaidrotas lietas)

Atsevišķs stāsts ir par vegāniem draudzīgiem vīniem, kurus mēs plānojam izvietot blakus bio vīniem. Arvien vairāk, tāpat kā ēdieni un to sastāvdaļas citās Rimi ēdienu nodaļās, Rimi Vīna dārzā parādās jauni vegāniem draudzīgi vīni, kuru ražošanā nav nekādā pat vismazākajā mērā izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti. Iemesls tam, ka visi vīni nav vegāniem vai pat veģetāriešiem draudzīgi, ir saistīts ar to, kā vīns tiek dzidrināts. Visi tikko norūgušie vīni ir duļķaini un satur sīkas molekulas - olbaltumvielas, tartrātus, tanīnus un fenolus. Atzīmēšu, ka tie visi ir dabiski un nekādā gadījumā nav kaitīgi. Tomēr mums, vīna baudītājiem, patīk, ka mūsu vīni ir dzidri un spilgti. Lielākā daļa vīnu, ja tos notur pietiekami ilgi, paši stabilizējas un paši kļūs dzidri (kā piemēram īstais uz rauga nogulsnēm izturētais franču šampanietis). Tomēr ražotāji izsenis tradicionāli ir izmantojuši dažādus palīglīdzekļus, lai palīdzētu šim vīna attīrīšanās procesam. Būtībā dzidrināšanas līdzekļi darbojas kā magnēts - piesaistot lielākās duļķainumu izraisošās molekulas ap tā daļiņām, kuras pēc tam var vieglāk atdalīt no tīrā, dzidrā šķidruma. Tradicionāli visbiežāk izmantotie dzidrinātāji ir kazeīns (piena olbaltumvielas), albumīns (olu baltumi), želatīns (dzīvnieku olbaltumvielas) un zivju izcelsmes olbaltumvielas. Svarīgi saprast, ka tās nav piedevas vīnam, jo galu galā tās izgulsnējas kopā ar duļķainajām molekulām. Toties, lai iegūtu vegāniem draudzīgu vīnu, ražotājam dzidrināšanā ir jāizmanto bentonīts (specifisks māla un smilšu maisījums) vai aktīvā ogle.

Vēl viens “mītiskais ļaunums” ir sulfīti, jeb sēru saturoši līdzekļi, kuri tiek izmantoti gan vīna darītavas higiēnas prasību nodrošināšanā, gan vīna stabilizēšanā, nodrošinoties, lai vīns nesāktu rūgšanas procesu, jau iepildīts pudelē. Pateicoties vienam procentam planētas iedzīvotāju, kuriem ir iespējama alerģiska reakcija, uzraksts SATUR SULFĪTUS atrodams uz visām vīna pudelēm. Precizēšu – gandrīz visām, jo viena no jaunajām tendencēm ir vīndarīšanas procesā izmantot arvien mazāk šo sulfītu. Vīndari, kuri sasniedz mazāku par minimālo norādāmo sulfītu daudzumu vīnā, drīkst norādīt, ka šis konkrētais vīns nesatur sulfītus. Šobrīd Rimi Vīna dārzā ir atrodami jau vairāki šādi vīni, un es esmu pilnīgi pārliecināts, ka šī tendence vēl tikai pieaugs.

PS mani vīni ir gan vegāniski, gan sulfītu free!!  :spicglaze:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #47 : 2023. gada 13. oktobris, 08:14:29 »
Piekrītu, ķomka.  :rofl:  Līdz šim visi man zināmie vegāni dzēruši vīnu kā vīnu, nav smādējuši. Tagad zināšu, ka jāpērk šiem vegānisks... mūžu dzīvo, mūžu mācies  :b:

Atslēdzies reno

« Atbilde #48 : 2023. gada 13. oktobris, 09:07:57 »
lai pērk paši

Atslēdzies daddy

« Atbilde #49 : 2023. gada 13. oktobris, 09:34:39 »

Piekrītu, ķomka.  :rofl:  Līdz šim visi man zināmie vegāni dzēruši vīnu kā vīnu, nav smādējuši. Tagad zināšu, ka jāpērk šiem vegānisks... mūžu dzīvo, mūžu mācies  :b:

...Slaidiņam Ukrainas kara sakarā skatītāji pajautāja - a kā vegāni frontē? vai viņiem ir atsevišķa ēdienkarte??  :just_popcorn: 
...šis nosmaidīja un pateica - frontē nav vegānu un visi kļūst ticīgi...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #50 : 2023. gada 13. oktobris, 19:30:47 »
Vegāni nemaz nevar būt frontē, tur jānogalina

Atslēdzies MMuca

« Atbilde #51 : 2023. gada 13. oktobris, 19:41:48 »
Vai tad vegāni odus nesit un cērmes neindē?

Atslēdzies reno

« Atbilde #52 : 2023. gada 13. oktobris, 19:49:51 »
Odus aizpūš ar elpu, cērmes izķeksē no fēcēm un palaiž brīvībā

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #53 : 2023. gada 13. oktobris, 22:08:03 »
daddy- paldies,ka nepaslinkoji. Es pati nebūtu meklejusi.Tagad man skaidrs,ka mierīgi turpinasu dzert vīnu ar sulfītiem un ne veganisko.  :smile:
Mums tikko atveda no rumānijas milzīgu kannu māju vīna. Tik labs...  :in-love:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Minne

« Atbilde #54 : 2023. gada 13. oktobris, 22:19:44 »
Vai tad vegāni odus nesit un cērmes neindē?

Man iespaids. ka viņi ir pacifisti un ir par mieru visā pasaulē, tādi apgaroti ļaudis ;)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #55 : 2023. gada 14. oktobris, 00:27:30 »
Nu vot atkal jau... :(
Bez tās apņirgšanas tiešām nekādi nevar iztikt?
Es ne tuvu NEESMU vegāns, vienkārši nespēju saprast, kāpēc tik daudziem mieru neliek citu cilvēku ēšanas paradumi, tā ka līdz pat naidīgai attieksmei?

Kad es... nu teiksim tā, nominimizēju savu gaļas patēriņu līdz gandrīz nullei, tā sākās

* nesapratnes pilni, gandrīz dusmīgi "nu bet KĀĀĀPĒC?" Nu negribu un neēdu, tā ir mana brīvprātīga izvēle, kāds tev no tās ļaunums ceļas? Es taču nevienam viņa mīļoto karbonādi nost neņemu, ne par ko neaģitēju, savai ticībai pievērst necenšos. Bet tak nē, vienalga esmu kā dadzis acīs ar savu eksistenci vien. Vai esmu kā tāds personiskais apvainojums, vai mēmais pārmetums?

* centieni mani par "normālu cilvēku" pataisīt ar riņķī un ar apkārt pierunāšanu un iemānīšanu.  "Davai tev desiņu uzlikšu! Nu VIIIEEENU! Nu varbūt ŠOOODIEN"? Desā jau gaļas nav, haha!  Vistas zupiņu! Vista jau nav gaļa! Utt, utt..

* visa veida "zinātnisko" argumentu piesaukšana  par dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu absolūto nepieciešamību cilvēka uzturā un visādu draudīgu seku piesaukšana, kas nu mani piemeklēs...

Ar laiku jau, paldies Dievam, cilvēkiem tas apnīk un pierod... 
Tiesa gan, neviens mani nav tincinājis, ko ar cērmēm daru. Varbūt tāpēc, ka neesmu vegāns...

P.S. Karš ir ārkārtas situācija, kas radikāli maina ierasto dzīvi. Pirms tam bija vegāns? Pirms tam arī netika šāvis pa citiem cilvēkiem un nebija nevienu nogalinājis!  Kad nāve un nogalināšana kļūst ikdiena, tas, es domāju, kaut ko psihē tomēr maina...

P.S.S. Piedodiet par offtopu. Vienkārši aizķēra. Es negribu izvērst šo.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #56 : 2023. gada 14. oktobris, 08:01:22 »
Man iespaids. ka viņi ir pacifisti un ir par mieru visā pasaulē, tādi apgaroti ļaudis ;)

... dzirdēts - karojošie vegāni, tad tik miermīlīgi laikam nemaz visi nav. :mrgr:

Atslēdzies MMuca

« Atbilde #57 : 2023. gada 14. oktobris, 10:11:47 »
Katra darbība rada pretdarbību. Ja man feisbukā regulāri izlec asiņainas bildes par to kā govis slauc sievietes un cūkas ēd zīdaiņus, man gribot negribot rodas pretreakcija principā, kur nu vēl, ja kāds man mēģina uzbāzties ar veģetārismu un komentē manas karbonādes. Tieši tāpat tie, kas pārmet dzīvnieciņu ēšanu, jo "viņi taču ir dzīvi", bet bez dvēseles mokām nogalina miljardiem kukaiņu un dzīvnieciņu, kuri ir tikpat dzīvi, lai izaudzētu savu soju, ir vienkārši liekuļi un meļi. Katra ēšanas izvēle ir viņa paša darīšana un nav uzspiežama citiem. Abpusēji. Tad, kad karojošie veģetārieši klusi ēdīs dārzeņus, liekulīgi nekliegs, ka viņi nevienu nenogalina, bet visēdāji ir slepkavas, un neprasīti neuzbāzīsies ar savu propagandu, tad arī par viņiem neieņirgs.

Es gan arī nezināju vīna dzidrināšanas tehnoloģiju. Paldies par redzesloka paplašināšanu, kaut arī vīnu nedzeru.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #58 : 2023. gada 16. oktobris, 08:15:09 »

Es gan arī nezināju vīna dzidrināšanas tehnoloģiju. Paldies par redzesloka paplašināšanu, kaut arī vīnu nedzeru.

Atver tēmu par pašdzīto ??! ;)
...mēs ar puiku viengad vīna atlikumus (nu tos raugus/duļķes, kas balonā paliek, kad vīnu nolej), kādus 20L, izdzinām! arī pieredze... ;)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #59 : 2023. gada 16. oktobris, 09:51:41 »
Tad jums sanāca vīna kandža?  :rofl: