Autors Tēma: Laiki mainās  (Lasīts 6999 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Bobs

Atb: Laiki mainās
« Atbilde #15 : 2024. gada 26. marts, 12:43:22 »
Nebija elektriskie. Bet es uz Liepāju nebraucu. Vienkārši Vecāķi (jau tad :mrgr: )
es atceros elektriskos ar plakano priekšu, bet par durvīm vairs nepateikšu, kādas tiem bija..

Atslēdzies reno

« Atbilde #16 : 2024. gada 26. marts, 13:04:03 »
Bija gan elektriskie, kur durvis pašiem jāver. Ļoti sīka bija. Mammas šausmu stāsts -uz kāpnēm ārpusē ar bērnu uz rokas rausta durvis, bet vilciens sāk braukt.
Atceros tvaika vilcienus uz Liepāju. Mammas māsa, pie kuras nakšņojām, dzīvoja Jaunliepājā. Naktī, īpaši ziemā,  varēja dzirdēt, kā vilcieni stumdās un svilpj un man bija mazliet bailīgi

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #17 : 2024. gada 26. marts, 17:56:34 »
Bija elektriskie ar pašveramām durvīm. Labi atceros, jo, no tāda izkrizdams, aizgāja bojā mans klasesbiedrs. Šie, puišeļi, izdomājuši bija sev nervus kutinošu izklaidi - atvērtās durvīs viens otru grūst un ķert ciet. Klasesbiedrs paguva draugu saķert, bet draugam neizdevās... Reiz, pilnīgi nejauši, Pļavnieku kapos uzgāju viņa kapu. Blonds smaidīgs puikiņš fotogrāfijā...

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #18 : 2024. gada 26. marts, 21:21:58 »
tie pat laikam bija ar akumulatoriem jo mācēja līdz Limbažiem aizbraukt ( vismaz viņam uz purna bija rakstīts Limbaži)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #19 : 2024. gada 27. marts, 08:15:25 »
Pērnajā gadsimtā beigu sākumā ( :mrgr: ) elektriskais vilciens ar akumulatoru esot gājis līdz Siguldai, vecmāmiņa stāstīja. Uz Siguldu diezgan braši, atpakaļ uz beigām jau diezgan knapi vilcies.

Bet vēl pirms dažiem gadiem (un arī iepriekšējos trīsdesmit), stāvot rindā pie biļešu kases, ar patiesu nostaļģiju atcerējos, ka pirms gadiem 40+ Rīgas stacijā bija biļešu automāti. Paskaties uz sienas shēmā kurā zonā ir tava stacija, (ja nezini), saber monētas, nospied pogu, un tev izdrukā biļeti (uz papīra ar zaļiem raibumiņiem). Atlikumu, šķiet neizdeva, bija jābūt precīzai naudai, bet to es vairs neatceros, varbūt izdeva.

Mani puikas vilcienu pazīst un diezgan bieži brauc, nākamgad brauks uz skolu un atpakaļ regulāri.
Rīgas tramvajā ekskursiju izveicu, bet tas gan vēl tad, ka bija krietni mazāki un kad cenas nebija palēkušās kosmosā. Ja pareizi atceros, tikko bija parādījies zemās grīdas tramvajs, tas mums trāpījās. Bet, protams, ja nedzīvo Rīgā, Liepājā vai Daugavpilī, tad tramvajs bērniem ir eksotika.

Es arī tagad Rīgā sabiedrisko transportu nelietoju – ne vairs (vēl) biļeti normāli var nopirkt, ne cenas adekvātas. Divatā braucot, mašīna tik un tā ir lētāk nekā vilciens plus pilsētas transports, nepieminot to, ka ar mašīnu ir ērtāk un pilsētā daudzreiz ātrāk, nekā gaidīt transportu, tad iet no pieturas ne mazu gabalu un pēc tam atpakaļ, nest rokās to, kas jāpaņem/jānopērk, un ne vienmēr tas ir kāds sīkums, mēdz būt arī daždesmit kilogramu un vairāk, atkal gaidīt, pārsēsties citā trolejbusā, lai aizbrauktu uz nākamo vietu (ar visiem daždesmit kilogramiem uz muguras), pēc tam jau jāpērk bagāžas biļete, lai pārstieptu vairākus objektus pa daždesmit kilogramiem... Nu ērti, ātri un lēti bez gala.

Dzīve mainās. Bet pie tā, ka pilsētas bērni nezina kā rodas piens, nav vainīgi "laiki", bet vecāki, kuriem nav pieticis sajēgas pastāstīt elementāras lietas. Zooloģiskajā dārzā ir Lauku sēta ar visādiem mājlopiem, nav pat jāmeklē lauki.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #20 : 2024. gada 27. marts, 12:35:18 »
Dzīve mainās. Bet pie tā, ka pilsētas bērni nezina kā rodas piens, nav vainīgi "laiki", bet vecāki, kuriem nav pieticis sajēgas pastāstīt elementāras lietas. Zooloģiskajā dārzā ir Lauku sēta ar visādiem mājlopiem, nav pat jāmeklē lauki.

Tiem, kam tagad mazi bērni, pašiem būtu izglītojoša ekskursija lauku sētā vajadzīga. Ausis vīst no tā, ko viņi saviem bērniem komentē zoodārzā. Aitu no kazas neatšķir, kazu no āža neatšķir, pīli no zoss... Bet rāda bērniem ar gudru ģīmi! Un, kas mani nebeidz jūsmināt - "tie tur, ar ragiem, ir briedīši, bet tās tur, bez ragiem, ir stirniņas!" Stirna ir briedim sieva!  :fp: :evil:  Nē nu, es, sīka būdama, arī domāju, ka govs un zirgs ir pāris, jo tādu zvēru kā bullis nekad nebiju dabā redžejusi, bet kad tas bija, ne jau pieaugušā vecumā...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #21 : 2024. gada 27. marts, 13:25:55 »
Ā, nu, jā, par to, ka varde ir krupim sieva, es arī biju ilgi pārliecināta. :D Par briežiem un stirnām arī kādā pusaudžu vecumā sapratu (kas zina, kādā beidzot grāmatā izlasīju kas ir kas)...

Bet nu jā, bērnības vasaras laukos – tā tik ir manta! (Galvenais, atcerēties, kurā maisā ir kodinātie graudi, un tos neēst. Akmeņsāli drīkst, kamēr govis neredz  :rofl: ).

:blushing:  To, ka pārcentīgi, bet glupi vecāki var sastāstīt pasakas, man kaut kā prātā neienāca...
Tad lai labāk nestāsta neko.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #22 : 2024. gada 27. marts, 13:28:52 »
Par briežu govi es nepārmestu, līdzīga tomēr stirnai :)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2024. gada 27. marts, 13:48:25 »
...kad mēs pirmo dēla stirnu dīrājām, šis negribēja, ka sīkie redz... es teicu, lai skatās kā gaļa rodās...
beigās jau atnāca un redzēja, ko ta mēs - ar to ķermeni ap stūri skriesim?? :)  tagad zin, ka stirnām ir āži un kazas, bet briežiem buļli un govis :) 

un tagad zin arī , kas lopiņam iekšā, varbūt dakteris iznāks, vai vetārsts, nu vismaz miesnieks :D  vai vegāns  :sad_smiley:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #24 : 2024. gada 27. marts, 14:04:04 »
Galu galā - ja lopiņi nav ēdami, tad kāpēc tie ir taisīti no gaļas?

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #25 : 2024. gada 27. marts, 18:23:02 »
Ne viss, kas no gaļas, ir ēdams, nu vismaz mūsu kultūrā  :mrgr:
Jā, bet lopiņa sadalīšanu un, vēl jo vairāk, kaušanu, es tomēr bērnam nerādītu gan... Pašai vēl šodien spilgtā atmiņā, kā kaimiņiene vistu kāva un šī bez galvas pa pagalmu plivinājās... Cik man gadiņi toreiz bija, trīs vai četri. Citas tā laika atmiņas pabalējušas, bet šito atceros... Nuja, bet tā jau esmu neriktīgā es, kam ļoti maz kas no gaļas ir ēdams  ;)
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 27. marts, 18:37:57 no kvadra »

Atslēdzies Minne

« Atbilde #26 : 2024. gada 27. marts, 18:45:13 »
Tūlīt nāk laboratorijā audzēta gaļa

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #27 : 2024. gada 27. marts, 19:22:23 »
Dzīvnieka kaušanas mirklis bērniem (un arī jūtīgiem cilvēkiem) nav jāredz. Bet pēc tam  - gaļa paliek gaļa :?:
No savas bērnības atceros, ka mamma nopirka veikalā vistu, toreiz bija tādas neķidātas, ar visiem nagiem, kārtīgi neatspalvotas. Es ar lielu interesi sēdēju virtuvē un skatījos, kā mamma to iztīra un sadala, vienlaikus man stāstot, kā sauc katru daļu.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #28 : 2024. gada 27. marts, 21:37:52 »
Nezinu, bēnībā asistēju zivju tīrīšanā, spēlēties deva ar peldpūšļiem, vecomei bija vistas, kaušanas aktu neatceros redzējusi, bet visu dalīšanas procesu un bezčaumalu oliņas vistas vēderā gan... Nekādu traumu tas neradīja. Vienīgi mana draudzene brūnā vistiņa ar vārdu kādu dienu bija devusies nezināmā virzienā, visi ilgi prātojām, uz kurieni gan viņa aizceļojusi un kad pārnāks, pēc tās gan skumu. Viņa bija kā klēpja sunītis, kā apsēdos pagalmā, tā leca man klēpī... un tā mēs tur tērzējām ik dienu. Es ar nokakātu kleitu un mana vistiņa... ka no olām tiek perēti cāļi, to arī zinājām, bet tāpat taču ēdām.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #29 : 2024. gada 28. marts, 01:08:31 »
... tagad zin, ka stirnām ir āži un kazas, bet briežiem buļli un govis :) 

Šo lingvistiku nekad neesmu izpratusi, āzis ir āzis un kaza ir kaza, stirna ir stirna un buks ir buks... ja ir pīle un pīļtēviņš, zoss un zostēviņš, kādēļ nevar būt alnis un alņutēviņš vai briedis un briežumāte nevis briežugovs un briežubullis... stulbi izklausās  :?: