Autors Tēma: Laipni lūdzam Peoniju klubiņā!  (Lasīts 21555 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Atb: Laipni lūdzam Peoniju klubiņā!
« Atbilde #270 : 2024. gada 19. novembris, 18:51:43 »
Varbūt kāda no šīm?
Tas Alberts ļoti līdzīgs :) Vēl man ir 2 šķirnes, kuras neatpazīstu,  negribu sameloties.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #271 : 2024. gada 19. novembris, 19:09:37 »
Man arī ir Alberts

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #272 : 2024. gada 19. novembris, 19:25:59 »
... Manējās ir kādus gadus 70 vecas vismaz ...
iespējams, viens no viselegantākajiem peoniju ziediem ir 1907.gadā reģistrētajai Lemuana šķirnei 'Solange' (šogad PSH nepiedāvā, sola 2026.gada katalogā). Tikai ir viena "dižnelaime" - ļoti liels procents augu ir vīrusaini (vīruss parādās tikai nelabvēlīgos augšanas apstākļos, ja stādu čubinās un auklēs, vīruss neparādīsies, bet būs augā latentā formā). Šķirne ir pietiekoši sena, tāpēc vīrusbrīvus augus atrast ir problemātiski. Īpaši bīstami šo šķirni pirkt no tiem, kas paši neaudzē, bet tikai tirgo. Arī tur, kur visas peonijas izmanto griezto ziedu ieguvei. Pirms dažiem gadiem mēs saņēmām no PSH 'Solange', es iestādīju karantīnā diezgan ekstremālos apstākļos, pagaidām viss ļoti OK.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #273 : 2024. gada 19. novembris, 19:41:34 »
Solanžu ļoti vēlos, pirku bet pirmo reizi man kļūdaini atsūtīja citu peoniju. Tā kā arī izrādījās skaista, tad atstāju un neko nekasījos. Nu jāmeklē.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #274 : 2024. gada 19. novembris, 20:07:35 »
Solanžu ļoti vēlos … jāmeklē.
Manējās no PSH un Mielija - viss OK, vasaras piedāvājumā bija arī Rūdam, bet nokavēju. Pirms tam bija divi mēģinājumi pirkt FB koppasūtījumos, bet abi neveiksmīgi (visus jauniegūtās stādus uz 3 gadiem stādu karantīnā samērā ekstremālos apstākļos. Ziedus neredzēju, par atbilstību šķirnei neko nedrīkstu teikt, jo abas reizes pirmajā vasarā uz lapām bija redzami vīrusam līdzīgi dzeltenīgi apļi, ilgāk negaidīju - izraku un sadedzināju)
Tāda mana pieredze

Atslēdzies Camma

« Atbilde #275 : 2024. gada 19. novembris, 20:38:39 »
Man kā Spārkai - jāgaida pavasari, jābildē un jāliek te, lai speciālie mīlētāji atpazīst. Jā, arī  aug vismaz gadus 40-50-mit. Tās būs vecās smaržīgās ap māju, vedeklas skaistumdārzā visādi jaunmodīgie brīnumi, kuri tikai retais cik necik smaržo.
Visus sakost!

Atslēdzies zmarina

« Atbilde #276 : 2024. gada 20. novembris, 12:36:09 »
Man kā Spārkai - jāgaida pavasari, jābildē un jāliek te, lai speciālie mīlētāji atpazīst. Jā, arī  aug vismaz gadus 40-50-mit. Tās būs vecās smaržīgās ap māju, vedeklas skaistumdārzā visādi jaunmodīgie brīnumi, kuri tikai retais cik necik smaržo.
Ja aug ļoti sen, tad mūsu dārzos no seniem laikiem visbiežāk ir 4 šķirnes. Tumši sarkana agrā Rubra Plena. Balta, var būt vidū kāds sartumiņš Festiva Maxima. Rozā smaržīgā Edulis Superba. Rozā ar mainīgas krāsas lāsojumiem tā saucamais Ābeļzieds, kuram pareizais reģistrētais nosaukums pēkšņi izkrita no galvas.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #277 : 2024. gada 20. novembris, 14:37:16 »
M Jules Elie arī varētu būt vecākos dārzos. Man tika mantojumā no omammas.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #278 : 2024. gada 20. novembris, 16:31:22 »
Vēl viens video par smaržīgajām peonijām

« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 21. novembris, 07:11:02 no Daiquiri »

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #279 : 2024. gada 21. novembris, 18:24:40 »
Garajiem rudens vakariem - par peonijām ainavu dizainā
(video nav jauns, krievu valodā, bet, manuprāt, lekcija ir ļoti sakarīga)

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #280 : 2024. gada 22. novembris, 14:11:45 »
Lai būtu nedaudz jautrāk, izveidoju aptauju - "Kāda ir Jūsu prognoze - vai 2025.gads un 225 peonijas PSH katalogā ir nejaušība vai likumsakarība?"
(aptauja redzama tēmas "galvenē")
Paldies, ja piedalīsieties!  :big_hug:

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #281 : 2024. gada 24. novembris, 21:47:52 »
Lai būtu nedaudz jautrāk, izveidoju aptauju - "Kāda ir Jūsu prognoze - vai 2025.gads un 225 peonijas PSH katalogā ir nejaušība?

Aptauja slēgta - jūs esat lieliski prognozētāji!!! - Joshua šodien no kataloga .. izņēma vēl 3 peonijas ...  :blushing:

Atslēdzies juta_kra

« Atbilde #282 : 2024. gada 27. novembris, 12:18:23 »
Lūdzu padalieties - kā noteik sakņu pasūtīšana no Miely audzētavas? Visu viņu mājas lapā pieejamo info ar Google Translate palīdzību iztulkoju, bet man netapa skaidrs kā pasūtīt. Ir katalogs, ir cenu lapa, ir sūtīšanas maksas informācija, bet nav info kā pasūtīt. Jau iepriekš pateicos!

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #283 : 2024. gada 27. novembris, 14:29:02 »

Lūdzu padalieties - kā noteik sakņu pasūtīšana no Miely audzētavas?

par Mieliju (ļoti subjektīvi, tikai no personīgās pieredzes)
:rofl:

Ja citiem bērniem opji teica: "Spītīgs kā āzis (vai kaza)", tad manējais apgalvoja: "Spītīgs kā vācietis".
Mielis nav vācietis, dzīvo Austrijā, bet tas ir gandrīz taspat ...

Mielis peonijas rok katru trešo gadu (Joshua un Rūds - katru otro), tāpēc, ja kādu skaitliski mazākaudzētu šķirni šogad pie Nielija neesi pasūtījusi, tad jāmeklē citur vai arī jāgaida 3 gadi

Mielim katalogā ir ap 800 šķirnēm (ir daudzas senās peoniju šķirnes), vairāk kā 100 ir viņa paša sējēņi - daudziem nav nosaukumi, tikai numurs, bet var iegādāties. Vairākas Mielija šķirnes reģistrētas Amerikas Peoniju Audzētāju Savienības reģistrā.

Katalogs ar iepriekšejā gada cenām internetā redzams visu gadu. Šogad 25.oktobrī sezona tika slēgta, un vairāk neko nevar pasūtīt.
Jaunā cenu lapa iepriekšējos gadus internetā tika publicēta janvārī-februārī, bet šogad tas notika aprīlī. Cenu lapā var uzzināt, kuras šķirnes šogad plānots piedāvāt, kad veikals tiks atvērts. Ja šķirni tajā gadā neplānots rakt - "nicht lieferbar". Cenas šķirnēm katru gadu praktiski nemainās; atškirībā no daudzām citām audzētavām tās norādītas ar Austrijas PVN. Pieslēdzoties ar savu kontu, var redzēt cenu ar savas valsts PVN, un, kad veikals tiks atvērts un ja škirnes būs pieejama, varēsi to ielikt grozā. Katrai šķirnei var redzēt pieejamo sakņu skaitu. Katru gadu kādas 10-15 šķirnes tiek piedāvātas limitēti (pieprasījums ievērojami lielāks kā piedāvājums) - tikai viena sakne katram klientam (arī Joshua un Rūds dara tāpat, tikai viņi koppasūtījumiem dažreiz iedod 2-3 saknes, bet Mielis nē).

Šogad Mielis izmanīja interneta veikala atvēršanas laiku - parasti tas notika aprīlī, šogad jūnija vidū.  Pavasarī un vasarā peonijas podos var iegādāties klātienē audzētavā (ja pareizi saprotu - arī pasūtīt kailsaknes uz rudeni).  Sociālajos tīkos ir pietiekami daudz publikāciju par Eiropas peoniju audzētāju braucieniem ciemos pie Mielija peoniju ziedēšanas laikā, piemēram, var paskatīties FB ukraiņu peoniju audzētāju grupā - tur daudz foto un video. Mielija peoniju dārzs nav īpaši liels, tāpēc interneta veikala atvēršanas brīdī dažām šķirnēm tiek piedāvāti tikai 7-10-12 stādi, kas tiek izķerti pāris minūšu laikā. Nekāds avansa maksājums nav jāveic - samaksa par pasūtījumu septembrī. LĪdz tam laikam grozu var papildināt kad vēlas.

Ja izdodas pasūtīt, tas vēl nenozīmē, ka šķirni obligāti saņemsiet - iespējams šķirne slikti augusi, un tās pasūtījums tiek anulēts. Septembrī tiek atsūtīts rēķins. Ieskaitām naudiņu, sitam plaukstas un gaidām! Bet - nekā. Mielis ir nepārspējams - kopā ar ziņu, ka paka nosūtīta, var gadīties, ka atnāk ziņa, ka ... visas šķirnes diemžēl nav, un par šķirni samaksātā naudiņa ielikta pie saknēm paciņā... (man tā pirmajā gadā bija ar divām šķirnēm).
Mielis nesūta pakas izsekošanas numuru, ja ļoti ļoti palūdz, tad atsūta.
Pakas sūtīšana neatkarīgi no sakņu skaita ~ 40€  (šogad sūtīju 4 saknes, sanāca nedaudz vairāk kā 10 eiro par sakni).

Komunikācija vācu valodā - es arī ar Googli  :)

Par šķirņu atbilstību - ja Mielis izdomājis, ka šķirnei ir tāds nosaukums, neviens viņu nepārliecinās, ka tā nav. Piemēram, Mielim katalogā ir ļoti skaista balta peonija 'Souv. De Louse Bigot', bet visos reģistros tā ir spilgti rozā peonija. Pasūtīju, pēc gada būs bildes, nākamgad ziedēt neļaušu.

Mielija selekcionētās peonijas piedāvā arī vairākas Vācijas peoniju audzētavas - cenas praktiski tādas pašas, dažas šķirnes ir pat lētāk kā Mielijam. Arī mūsu "Madaru" piedāvājumā ir daudzas šķirnes no Miely audzētavas.

Par saņemto sakņu kvalitāti - bez komentāriem (ar Joshua un Rūda sūtītajām neuzdrošinos salīdzināt). Bet aug.

Man pirms diviem gadiem pasūtītās šķirnes vietā Mielis kastē bija kļudaini ielicis citu - nofočēju sakni ar etiķeti un uzrakstīju Mielim. Bez problēmām - nākamajā rudenī varēju bez papildus samaksas saņemt pareizo (tikai par sūtīšanu bija jāmaksā man).
Kaut kā tā

« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 28. novembris, 09:19:41 no Daiquiri »

Atslēdzies juta_kra

« Atbilde #284 : 2024. gada 28. novembris, 10:51:02 »

par Mieliju (ļoti subjektīvi, tikai no personīgās pieredzes)
:rofl:

Lielum, lielais PALDIES  :big_hug:  par tik izsmeļošu atbildi! Tagad viss skaidrs!!! Es teorētiski apsvēru peoniju iegādi no Miely.